20.12.11, 20:11
Witam nie jestem kobietą ale mam problem z kolanem. zrobiłem sobie USG kolana i wyszło że niby wszystko dobrze oprócz jednego że Chrząstka na kłykciach kości udowej z cechami chondromalacji 2 stopnia badalnym zakresie. Prócz tego czuje chrupanie kolana jak zginam te kolano czy mi poradzicie gdzie mam się udać do jakiego lekarza i co to jest ta chondromalacja 2 stopnia
Obserwuj wątek
    • komanchu Re: kolano 20.12.11, 21:14
      Ortopeda ewentualnie reumatolog. Ale najważniejsze jest znalezienie dobrego fizjoterapeuty, bo fizjoterapia to podstawa leczenia tej przypadłości.
      • aqua48 Re: kolano 21.12.11, 19:01
        Ortopeda ze specjalnością "od kolana".
    • Gość: misia Re: kolano IP: *.home.aster.pl 21.12.11, 21:12
      mam to samo co ty, chondromalacja kolana, czy stawu to innymi słowy za mało mazi, w kolanie po prostu jedna chrząstka ociera się o drugą i musi być maź zeby się nie uszkadzały. natomiast jak jest jej za (mazi) mało to właśnie chrzastka sciera sie. co ci mogę powiedzieć walcze z tą chondromalacją od dwóch lat ortopedzi uważają że od tego się nie umiera, przynajmniej ci na których ja trafiłam. Rehabilitacja też za wiele nie dała oprócz tego że mniej kasy w portfelu. Jedno co na pewno pomaga leki z glukozaminą, nie koniecznie te reklamowane artersany. ja ostatnio wzięłam 3 miesiączną kurację arthron complex, bo oprocz glukozaminy ma l-cysteina i te sładniki w sporych ilościach. Oczywiście nie można tych leków ciągle łykać trzeba robić przerwy, a i z tego ci mi rehablilitantka powiedziała to basen jest też ok tylko ze pływanie kraulem, żaden inny styl nie wskazany bo jeszcze bardziej uszkadza stawy. do tego zero biegania i roweru. a jeszcze z naturalnych metod leczenia to polecam jedzenie "zimnych nóżek" i innych galaret niekoniecznie owocowych oraz misiów żelków, ale to chyba też tonami, bo sama się wmuszam i nie przynosi prawie żadnych efektów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka