Dodaj do ulubionych

antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia

26.03.12, 01:08
Pytanie na forum e-mama, bo e-mamy mają reputację osób które na każde pytanie potrafią odpowiedzieć.

Na mojej ulotce doksycykliny napisane jest, że zażywać TYLKO z dużą ilością wody, i w trakcie lub po posiłku.

No to akurat jestem po lekkiej kolacyjce (lody) i w trakcie ich jedzenia tabletka została spożyta i popita wodą. Traf chciał, że żołądek domagał się więcej więc w tej chwili jestem w trakcie drugiej kolacji, treściwszej bo kanapkowo-marchewkowej.

Domyślam się, że nie stanie się nic potwornego, ale jaka jest różnica między zażywaniem leku przed, po i w trakcie posiłku?

Po przeczytaniu ulotki miałem wrażenie, że chce mi ona powiedzieć "jedz tylko przed zażyciem, bo inaczej WYBUCHNIE"
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 01:48
      Jeśli chodzi o doxy, to NIE WOLNO kłaść się przynajmniej przez godz. od zażycia - z tego samego powodu, dla którego należy popić DUŻĄ ilością wody. Druga sprawa, to nie należy przyjmować jej z nabiałem (zaburza wchłanianie) - tutaj należy zachować min. 2h odstępu. I trzecia rzecz - doxy jest fotouczulająca - przy słonecznej pogodzie koniecznie smarować się kremami z wysokimi filtrami.
      • anyx27 Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 01:49
        Długo masz to brać?
        • biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 08:19
          tydzien.

no to juz zaburzone, bo jem zawsze troche jogurtu przed jedzeniem na dobre trawienie.

ale nadal nie znam odpowiedzi na moje pierwsze pytanie - dlaczego?

dlaczego z wielka iloscia wody? dlaczego sie nie klasc? bo umre?

i co z tym jedzeniem przed i po?
          • dziennik-niecodziennik Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 08:38
            co z jedzeniem - po prostu składniki pokarmów mogą promować, a mogą i pogarszac wchłanianie leków. leki mogą np podrazniać pusty żołądek. mogą być rozpuszczane tylko przez sok żółądkowy "spoczynkowy", a czasami tylko przy lekkiej zmianie pH środowiska. różnie to jest, dla różnych leków.
            niestosowanie sie do tego nei spowoduje wybuchu smile ale moze obniżyć skuteczność leczenia lub spowodować niemiłe działania uboczne typu ból żołądka.

z doksycykliną o co chodzi - o zapobieganie podrażnieniom przewodu pokarmowego. jesli nic ci sie nie dzieje po zażyciu leku to nie musisz się az tak trzymać zaleceń.

aczkolwiek solidne popicie PRZEWAZNIE (nie zawsze) jest korzystne.
            • biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 08:49
              i właśnie jak to czytam to brzuch zaczyna wariować... chyba dam sobie spokój z tym jogurtem i będę popijać;P wody i tak pijam dużo, więc to nie problem... to jak ją przyjmować żeby było jak najefektywniej?
              • dziennik-niecodziennik Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 09:03
                najbezpieczniej brać lek w trakcie posiłku po pierwszych kilku kęsach i popic obficie wodą. przy czym posiłek to nie lody. raczej własnie ta kanapka którą zjadłaś po nich smile
                na okres terapii przy posiłkach w trakcie których zamierzasz zażyc lek - ogranicz produkty mleczne. moga zmniejszac wchłanianie leku i obniżac skutecznosc terapii.
                • biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 09:12
                  A to jeszcze jedno pytanko;P pierwszy dzien - jedna tabletka bez nabiału, w trakcie jedzenia obiadu, jedna z kilkoma łyżkami jogurtu przed kolacją. drugi dzień jedna do śniadania, jedna z tymi lodami kolacyjnymi przy kilku łyżkach jogurtu...

Zostało pięć tabletkowych dni. Zrujnowałem czy da się uratować te zaburzone wchłanialnie tabletki?

Btw, jestem facetemwink
                  • dziennik-niecodziennik Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 09:23
                    a przepraszam smile
                    dobrze jest, zażywaj dalej jak trzeba i bedzie dobrze.
                    • biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 09:26
                      Super, tak zrobię! Dzięki i pozdrawiam serdecznie!smile
                      • anyx27 Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 11:34
                        Widzę, że śmieszą cię bardzo rewelacje dot. brania doxy. Twoja sprawa. Tylko nie zakładaj potem wątku nt. poparzonego przełyku. A poza tym tak się wymądrzasz, to nie wiesz, że jak jesz ten jogurt z antybiotykiem, to on (jogurt) nie działa juz na trawienie tak, jak tego oczekujesz? A to takie oczywiste przecież wink PS. Brałam doxy przez rok bez przerwy, wiem, o czym piszę.
                        • biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 19:58
                          Że co proszę?

Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Nie śmieszy mnie nic, a pytam bo nie wiem. Domyślam się, że wiesz o czym piszesz, tym niemniej jednak wcale nie jest to dla mnie oczywiste jak działa jogurt z antybiotykiem. nie wiem też na jakiej podstawie uważasz, że się wymądrzam. Mniemałem, że forum służy do tego, aby pytać o rzeczy, na które chce się uzyskać odpowiedź.

• biollante Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 27.03.12, 07:08
                            nawiasem, Ty na żadne z zadanych przeze mnie pytań nie odpowiedziałaś... zrobiła to bardzo kompetetnie i uprzejmie dopiero dziennik.
            • biollante @dziennik 26.03.12, 08:51
              Swoją drogą dziękujęsmile

Na taką odpowiedź czekałem - krótko zwięźle i informatywniewink
              • dziennik-niecodziennik Re: @dziennik 26.03.12, 09:05
                prosze bardzo smile
    • dziennik-niecodziennik Re: antybiotyki przed/po/w trakcie jedzenia 26.03.12, 09:12
      a w woli uściślenia:
      - "przed posiłkiem" oznacza zazwyczaj godzinę do pół godziny przed rozpoczęciem jedzenia;
      - "w trakcie posiłku" - no w trakcie, między kęsami smile raczej bliżej początku jedzenia niż końca;
      - "po posiłku" - do godziny, max dwóch po jedzeniu;

tak się mniej więcej zakłada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka