Dodaj do ulubionych

pilne pytanie dot. badań krwi

IP: 91.203.244.* 22.04.12, 18:41
Witam, mam pytanie czy badania takie jak crp,kreatynina,sód i potas muszą być wykonane na czczo?
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 22.04.12, 20:29
      tak
      • Gość: kasia Re: pilne pytanie dot. badań krwi IP: *.jjs.pl 22.04.12, 21:17
        Nie. Chyba, że chcesz zbadać poziom glukozy.
        • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 23.04.12, 06:51
          Naturalnie, a sodu i potasu ze śniadaniem do organizmu nie dostarczasz? Zasada jest dość prosta: na czczo badasz to co możesz zjeść lub wypić w śniadaniu. Do badania elektrolitów nawet nie powinno się przyjować rano płynów.
          • Gość: kasia Re: pilne pytanie dot. badań krwi IP: *.jjs.pl 23.04.12, 14:32
            Nie będę odsyłała Cie do książek, bo pewnie i tak nie przeczytasz. Ale wystarczy wejsc na strone pierwszego, lepszego lab.

laboratoriumluxmed.pl/catalog/read/offer/88140
            laboratoriumluxmed.pl/catalog/read/offer/88141
            Z dalszym szukaniem, poradzisz sobie sama.
            • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 23.04.12, 15:56
              Jestem diagnostą, pracuję w laboratorium, wiem jaki wpływ ma posiłek i napoje na stężenie elektrolitów. Elektrolity należy oznaczać na czczo. Strony, które podałaś należą do lux-medu, oni nawet nie mają swojego laboratorium, tylko firmy podwykonawcze, to nie jest dobre źródło wiedzy.
              • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 23.04.12, 15:59
                Przepraszam, to inny lux med niż myślałam. Niestety z tym co napisali się nie zgodzę. Wiem jakie wyniki wychodziły ludziom, którzy nie są na czczo. Zresztą to jest logiczne samo z siebie, że to co zjesz w śniadaniu- wyjdzie we krwi. Analogicznie do glukozy- zjesz coś słodkiego- glukoza do góry. Tak samo jest z elektrolitami, magnezem, żelazem, cholesterolem i wszystkimi innymi składowymi śniadania.
                • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 23.04.12, 16:01
                  I choćby pierwsza lepsza strona, na której znajdziesz inne dane: www.aptekazdrowie.pl/porady/porady-farmaceuty/badanie-laboratoryjne-bez-tajemnic.html
              • Gość: Asia Re: pilne pytanie dot. badań krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 13:17
                Tak więc niech kasia poda te książki, do których chciałaby odesłać, a które z całą pewnością sama przeczytała smile)
                • aaaniula Re: pilne pytanie dot. badań krwi 25.04.12, 15:23
                  Owszem badanie elektrolitów można wykonać po posiłku, ale to np w sytuacji, kiedy pacjent trafia z bólem w klatce piersiowej na izbę przyjęć. I tu szuka się przyczyn, a jedną z nich może być wysoki potas. Tyle tylko, że jest on na tyle wysoki, że wiadomo, że pacjent nie wchłonął go w takiej ilości z posiłkiem (tak zwane wartości krytyczne).
                  Jeśli natomiast profilaktycznie bada się poziom elektrolitów lub kontrolnie np w chorobach tarczycy czy nerek to jak najbardziej na czczo.
      • Gość: m. Re: pilne pytanie dot. badań krwi IP: 91.203.244.* 23.04.12, 17:49
        dziękuję serdecznie za pomoc, poszłam na czczo i tak miało być
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka