Dodaj do ulubionych

Czy golenie piersi może przyczynić się do raka?

IP: *.252.17.146.internetia.net.pl 03.06.12, 04:07
Mam na piersiach kilka ciemnych włosków, które uprzykrzają mi życie. Dotychczas goliłam je, ale jakiś czas temu na jakimś forum przeczytałam, że nie wolno tego robić, ponieważ grozi to rozwojem nowotworu piersi. Czy to prawda? I jaki wpływ ma golenie na rozwój tej paskudnej choroby? Czy mogę w jakiś sposób usuwać te włoski, bo przez nie czuję się niekomfortowo...
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 03.06.12, 13:12
      Do tej pory slyszalam tylko, ze wyrywanie penseta jest niebezpiecze ale golenie to raczej nie wydaje mi sie.
      • nostress.ka21 Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 03.06.12, 19:22
        A dlaczego niby to wyrywanie pensetą jest niebezpieczne?
        • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 03.06.12, 23:50
          Dlatego zebys sie glupio pytala.
          • nostress.ka21 Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 00:48
            mel.la napisała:

> Dlatego zebys sie glupio pytala.

Kobieto może grzeczniej!?!
            Poniżej już potrafiłaś odpowiedzieć względnie sensownie i bez wylewania jadu!
            Ja rozumiem, że Internet czyni Cię anonimową, ale niezupełnie, okaż odrobinę kultury i jeżeli na publicznym forum wyrażasz jakąś teorię to powinnaś potrafić ją obronić!!!
            • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 07:47
              nostress.ka21 napisała:

> mel.la napisała:
              >
              > > Dlatego zebys sie glupio pytala.
              >
              > Kobieto może grzeczniej!?!
              > Poniżej już potrafiłaś odpowiedzieć względnie sensownie i bez wylewania jadu!
              > Ja rozumiem, że Internet czyni Cię anonimową, ale niezupełnie, okaż odrobinę ku
              > ltury i jeżeli na publicznym forum wyrażasz jakąś teorię to powinnaś potrafić j
              > ą obronić!!!
              >

Jakie pytanie taka odpowiedz, mozesz miec pretensje do samej siebie.
              • nostress.ka21 Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 12:19
                Nie będę miała pretensji do siebie, gdyż nie mam o co. Piszesz bzdury, zadaję pytanie o sens Twojej wypowiedzi, uwzględniam tam "niby" gdyż nie wierzę w KAŻDE słowo przeczytane w tym śmietniku jakim jest Internet! Zadałam pytanie pierwsza, a Ty nie potrafiąc odpowiedzieć sączysz jad. Problemem było napisanie, że już udzieliłaś minutę wcześniej odpowiedzi? Czy to boli?

I tak na przyszłość! : nie wierz w każdy tekst, który czytasz, nie mówię o forach, a o stronach internetowych i nie mam tutaj na myśli wielkich portali, ale także strony firmowe klinik czy pojedynczych specjalistów, a w szczegołności! nie wierz w nic co jest napisane na tak zwanym zapelczu strony!!!!
                Póżniej wychodzą takie "kwiatki" indifferent
          • zdzisnadzis Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 17:08
            mel.la napisała:

> Dlatego zebys sie glupio pytala

No rzeczywiscie bardzo wyczerpująca odpowiedz big_grin Szcekac potrafi ale odpowiedziec na bzdure ktora napisała juz nie..
            • bronka.only Zdzisnadzis 04.06.12, 17:25
              A Ty zboku co tu robisz ?
              • zdzisnadzis Re: Zdzisnadzis 04.06.12, 18:27
                bronka.only napisała:

> A Ty zboku co tu robisz ?

Cóz za błyskotliwosc big_grin od kiedy to nick musi byc żeńsko-brzmiący?? Wejdz sobie na pierwsze lepsze forum kobiece i zobacz ile kobiet używa nazw , które nie wskazuja , ze akurat sa kobietami , lamo.. Mogłabym ci wymienic sporo ale mi się nie chce..
                • bronka.only Re: Zdzisnadzis 04.06.12, 21:50
                  zdzisnadzis napisał:
                  > Cóz za błyskotliwosc big_grin od kiedy to nick musi byc żeńsko-brzmiący?? Wejdz sobie
                  > na pierwsze lepsze forum kobiece i zobacz ile kobiet używa nazw , które nie ws
                  > kazuja , ze akurat sa kobietami , lamo.. Mogłabym ci wymienic sporo ale mi się
                  > nie chce..

Nie musze, wystarczy ze ciebie poczytalam:

zdzisnadzis 16.08.11, 14:40 Odpowiedz cytującOdpowiedz

>u mnie ostatnio tez sobie zrobili koncert piesni religinej skonczyli o 23... gdybym ja gral do 23 pewnie przyjechalaby policja

Kobieta gral ? No faktycznie musisz byc kobieta...

Spec od zmiany nikow i podszywania sie pod rozne osoby , nawet nie bede juz przytaczac bo to zenujace.
                  • koolair Re: Zdzisnadzis 04.06.12, 22:27
                    > Nie musze, wystarczy ze ciebie poczytalam:
                    >
                    > zdzisnadzis 16.08.11, 14:40 Odpowiedz cytującOdpowiedz
                    >
                    > >u mnie ostatnio tez sobie zrobili koncert piesni religinej skonczyli o 23.
                    > .. gdybym ja gral do 23 pewnie przyjechalaby policja
                    >
                    > Kobieta gral ? No faktycznie musisz byc kobieta...
                    >
                    > Spec od zmiany nikow i podszywania sie pod rozne osoby , nawet nie bede juz prz
                    > ytaczac bo to zenujace.

OMG, żenujące to jest grzebanie w historii do roku wstecz, ty to musisz miec klawo nudne życie bronka ;] A nie sądzisz ze mogło zabraknąć po prostu literki "a" w słowie grali pani Sherlock?? wiesz , czasami klawira nie wskakuje, zdarza się.
    • Gość: eb Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 21:08
      Wyrywanie włosów ze znamion byc może nie jest wskazane, ale wyrywanie ze zdrowej skóry?? W jaki niby sposób ma to wpływać na tkankę piersi?smile
      • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 03.06.12, 23:49

Gość portalu: eb napisał(a):

> Wyrywanie włosów ze znamion byc może nie jest wskazane, ale wyrywanie ze zdrowe
        > j skóry?? W jaki niby sposób ma to wpływać na tkankę piersi?smile

Nie byc moze tylko jest wrecz zabronione wyrywanie wloskow ze znamion.
        Jesli chodzi o piersi to chyba chodzi o wloski rosnace wokol sutkow a nie na calych piersiach. Jak zapewne wiesz sutki sa bardzo delikatne i wrazliwe i przy wyrywaniu podrazniasz je. Juz dosc dawno temu czytalam, ze nie powinno sie wyrywac wloskow wokol sutkow gdyz moga zaznaczam MOGA pobudzic uspione komorki rakowe. Czytalo o tym wiecej kobiet ( duzo mozna znalezc na ten temat w internecie, nie jestem odosobnionym przypadkiem) i stad te obawy pojawiajace sie czesto wsrod kobiet. A czy to prawda - nie wiem, wole dmuchac na zimne tym bardziej, ze w mojej rodzinie byly nowotwory zlosliwe, rowniez piersi. Dlatego wole sobie takie wloski przyciac.
        • Gość: matko_i_corko Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 23:56
          piersi to sutki; sutki to piersi
          mylisz brodawke z sutkiem [czyt. mylisz brodawke z cala piersia]
          • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 07:55

Gość portalu: matko_i_corko napisał(a):

> piersi to sutki; sutki to piersi
            > mylisz brodawke z sutkiem [czyt. mylisz brodawke z cala piersia]

No wiesz moze u Ciebie sutek to cala piers, u mnie sutek to malutka czesc mojej piersi.

A co Ty wyskakujesz z brodawka, slowa nie napisalam o brodawce, pisalam o wyrywaniu wloskow wokol sutkow ,
            • Gość: matko_i_corko Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 14:49
              Tak tak, a u mnie rak to takie zwierze.

Doedukuj sie, zanim kolejny raz palniesz glupstwo.
              I wlasnie dlatego, ze slowa o brodawce nie napsalas, zwracam ci uwage. Sutek to nazwa medyczna CALEJ piersi. A to, o czym piszesz, to czesc BRODAWKI. A nie zaden sutek.
            • Gość: matko_i_corko Tak na wszelki, gdybys nie zrozumiala: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 14:55
              Pierwsze z brzegu

www.doz.pl/zdrowie/h488-Sutek
              pl.wikipedia.org/wiki/Gruczo%C5%82_mlekowy_cz%C5%82owieka
              • mel.la I vice versa 06.06.12, 10:08

> Pierwsze z brzegu
                >
                > www.doz.pl/zdrowie/h488-Sutek
                > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Gruczo%C5%82_mlekowy_cz%C5%82owieka

> Doedukuj sie, zanim kolejny raz palniesz glupstwo

I vice versa :

W mianownictwie anatomicznym pierś (łac. pectus) to przednia część klatki piersiowej. Na piersi znajdują się dwa sutki z brodawkami sutkowymi.
                Zatem wyraz pierś jest już zarezerwowany dla określonej struktury organizmu. Warto dodać, że różnica znaczeniowa między sutkiem (mamma) a piersią (pectus) występowała już w języku starożytnych Rzymian.
                Niemedycy mają prawo o tym nie wiedzieć. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby poza medycyną używać wyrazów sutek i pierś zamiennie lub żeby sutkiem lub sutką nazywać "medyczną" brodawkę sutkową, a także rękę - dłonią czy bark - ramieniem. Język zawodowy lekarski (naukowy, środowiskowy) a język ogólny to jednak dwa różne języki.

lpj.pl/index.php?op=35&id=5
        • princess_yo_yo Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 00:21
          to jednak prawda ze glupota ludzka i milosierdzie boskie sa bezgraniczne (co do tego drugiego mozna miec watpliwosci). zabronione wyrywanie wlosow ze znamion i uspione komorki rakowe i pewnie jeszcze lezenie plackiem po zabiegach chirurgicznych jako sposob na szybka rekonwalescencje, przenioslas sie w czasie do lat 50tych?
          • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 08:11
            princess_yo_yo napisała:

> to jednak prawda ze glupota ludzka i milosierdzie boskie sa bezgraniczne (co do
            > tego drugiego mozna miec watpliwosci). zabronione wyrywanie wlosow ze znamion
            > i uspione komorki rakowe i pewnie jeszcze lezenie plackiem po zabiegach chirurg
            > icznych jako sposob na szybka rekonwalescencje, przenioslas sie w czasie do lat
            > 50tych?

Nie, kilka godzin po zabiegu wyszlam do domu a moje dziecko po operacji przepukliny wyszlo tego samego dnia ze szpitala do domu ( 20 lat temu ! ) kiedy w Polsce lezalo sie 2 tygodnie !
            Twoją szklaną kulę o d..e rozbic.

mojepiersi.com.pl/czytaj-56-budowa_piersi
            Wyrywanie włosków ze zmiany pobudza znamiona do wzrostu. Stąd najlepiej jest takie włosy strzyc, a nie wyrywać.
            napisal dr n. med. Piotr Osuch, chirurg plastyk

i sama sobie odpowiedzialas :

>to jednak prawda ze glupota ludzka i milosierdzie boskie sa bezgraniczne (co do
            > tego drugiego mozna miec watpliwosci).

A wiec modl sie do Boga o milosierdzie wink

Co do kwestii wyrywania wloskow wokol sutkow tu sie nie podepre cytatem bo czytalam o tym jak nie bylo jeszcze internetu a pisano o tym sporo i nie w latach 50 tych ale 80 tych a jak sobie dokladnie i ze zrozumieniem przeczytasz moje wpisy , to moze wreszcie dotrze do Ciebie o czym ja pisze, bo wyraznie zaznaczylam, ze slyszalam, czytalam.....
            ale A czy to prawda - nie wiem, wole dmuchac na zimne tym bardziej, ze w mojej rodzinie byly nowotwory zlosliwe, rowniez piersi. Dlatego wole sobie takie wloski przyciac.

Co jedna to madrzejsza ( albo jedna pod roznymi nikami ) ale zadna nie wniosla kompletnie
            nic do tematu.

• princess_yo_yo Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 10:15
              nie wiem co mial tutaj wniesc link do strony prywatnej pracowni diagnostyki ktora na dodatek podaje nieprawdziwe rekomendacje jesli chodzi o badania i ich czestotliwosc. opieranie swojej wiedzy na takich zrodlach jest dosc niebezpieczne.

pan osuch moze i jest lekarzem ale nie uzasadnil niczym swojej wypowiedzi dokladnie tak samo jak ty - rozumiem ze tak autorytatywne stwierdzenie o wyrywaniu wlosow jest poparte badaniami w tym zakresie, opisem procesu przycznowo skutkowego i statystyka.

przynajmniej z pomyslu o uspionych komorkach rakowych pobudzanych przez wyrywanie wlosow wycofalas sie rakiem - gratuluje rozsadku.
              • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 10:24
                princess_yo_yo napisała:

> nie wiem co mial tutaj wniesc link do strony prywatnej pracowni diagnostyki kto
                > ra na dodatek podaje nieprawdziwe rekomendacje jesli chodzi o badania i ich cze
                > stotliwosc. opieranie swojej wiedzy na takich zrodlach jest dosc niebezpieczne.
                >
                >
                > pan osuch moze i jest lekarzem ale nie uzasadnil niczym swojej wypowiedzi dokla
                > dnie tak samo jak ty - rozumiem ze tak autorytatywne stwierdzenie o wyrywaniu w
                > losow jest poparte badaniami w tym zakresie, opisem procesu przycznowo skutkowe
                > go i statystyka.

Link podalam przez pomylke , powinien byc ten:

kobieta.wp.pl/eid,14,eqid,12192307,title,Jak-usunac-znamiona,pytanie.html?ticaid=1e917
                >
                > przynajmniej z pomyslu o uspionych komorkach rakowych pobudzanych przez wyrywan
                > ie wlosow wycofalas sie rakiem - gratuluje rozsadku.

I tu sie pomylilas !
          • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 10:22
            princess_yo_yo napisała:

> to jednak prawda ze glupota ludzka i milosierdzie boskie sa bezgraniczne (co do
            > tego drugiego mozna miec watpliwosci). zabronione wyrywanie wlosow ze znamion
            > i uspione komorki rakowe i pewnie jeszcze lezenie plackiem po zabiegach chirurg
            > icznych jako sposob na szybka rekonwalescencje, przenioslas sie w czasie do lat
            > 50tych?

CDN, o usuwaniu wloskow ze znamion juz bylo, o postepowaniu po zabiegach tez, teraz o uspionych komorkach rakowych:

Czym jest rak?

Nowotwór postrzegany zazwyczaj jako jedna choroba w rzeczywistości stanowi zbiór ponad 200 różnych chorób. Choroby nowotworowe, po chorobach układu krążenia są drugą co do częstości przyczyną zgonów.

W każdym organizmie znajdują się onkogeny czyli geny odpowiadające za podziały komórkowe. Są one odpowiedzialne za wzrost organizmu i stają się w większości nieaktywne w późniejszym okresie życia (zwane wtedy proto-onkogenami). W organizmie istnieje równowaga pomiędzy mnożeniem się komórek ich różnicowaniem i obumieraniem. Pod wpływem czynnika drażniącego, którym może być związek toksyczny, chemikalia zawarte w dymie papierosowym, promieniowanie jonizujące lub wirus, komórki zaczynają się mnożyć w sposób niepohamowany. Komórki przechodzą proces zwany transformacją przebiegający w trzech etapach:

inicjacji promocji progresji

W fazie inicjacji DNA zdrowej komórki ulega mutacji pod wpływem działania czynnika rakotwórczego. Jeśli taka komórka może się mnożyć to zmutowane DNA jest przekazywane kolejnym pokoleniom.

W kolejnej fazie - promocji - komórka wielokrotnie mutuje aż staje się typową komórką nowotworową. Zyskuje ona m.in. zdolność nieprzylegania do otaczających ją komórek co umożliwia jej rozrost pomiędzy tkankami a w późniejszym okresie powstawanie przerzutów. Na tym etapie możliwe jest zatrzymanie rozwoju nowotworu i najczęściej tak się dzieje.

Ostatnia faza progresji zachodzi gdy organizm jest osłabiony. Zachodzi wtedy niepohamowany i niepowtrzymany wzrost komórek rakowych. Na tym etapie pojawiają się pierwsze objawy choroby nowotworowej i dopiero w tym momencie jest możliwe wykrycie i rozpoznanie choroby.

Proces powstawania nowotworu jest bardzo skomplikowany i nie do końca poznany. Dla zainicjowania rozwoju raka nie wystarczy zadziałanie jednego czynnika drażniącego na pojedynczy proto-onkogen.

slwr.free.ngo.pl/rak.html
            kobieta.wp.pl/eid,14,eqid,12192307,title,Jak-usunac-znamiona,pytanie.html?ticaid=1e917
            No wiec Princessko draznij sobie okolice sutkow i wyrywaj te wloski, jak dla mnie mozesz nawet kombinerkami wink
            • princess_yo_yo Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 04.06.12, 12:14
              ale rozumiesz roznice miedzy linkami ktore wklejasz a szukaniem zrodel jesli chodzi wiarygodne informacje? podpowiem, wiarygodna informacja to taka ktora zostala zweryfikowana, a nie pierwsza z brzegu strona wyrzucona przez google.
              najpierw mielismy link do prywatnej kliniki podajacej bledne informacje dotyczace diagnostyki, teraz link to odpowiedzi jakiegos lekarza na forum i powierzchowny opis procesu nowotworowego - zwiazek miedzy twoimi teoriami i nawet tymi malo wiarygodnymi zrodlami nadal nieznany.
              • Gość: easy Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 19:35
                Ale wyrywanie włosów może być faktycznie przyczynkiem do powstawania raka. Przecież na podobnej zasadzie wycina sie zadrapane znamiona. Jednak wątpię, by w ogóle wyrywanie włosków ze zdrowej tkanki miało obudzić potencjalne uśpione komórki - to już trochę za daleko idące wnioski. Przecież każda z nas goli włosy pod pachami, a wiadomo, że pachowe węzły chłonne w pierwszej kolejności powiększają się przy raku piersi.
                • evee1 Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 05.06.12, 06:01
                  A co ma wyrywanie wlosow do wycinania znamion?
                  W czasie usuwania znamion wycinana jest skora, a wyrywanie wlosow wyciaga tylko wloski z ich mieszkow wlosowych. Komorki skory nie biora nawet w tym procesie udzialu.
                  Jakby wyrywanie wloskow z piersi mialo powodowac raka piersi, to tak samo raka skory moglaby powodowac depilacja nog, pach czy miejsc intymnych, a o tym jakos nie slychac.
                  Poza tym rak jest spowodowany uszkodzeniem DNA komorek, a ani wyrywanie, ani golenie wlosow nie zmieniaja DNA.
                • princess_yo_yo Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 05.06.12, 11:04
                  zadrapanie a wyrwanie wlosa to dosc powazna roznica, usuniecie wlosa z mieszka wlosowego nie powoduje uszkodzenia skory tak jak zadrapanie. znamiona ktore sa narazone na czeste uszkodzenia (zwlaszcza przez czesci garderoby) usuwa sie bo po co sie narazac na bol, dyskomfort i kolejne uszkodzenia. tkanka ktora sie musi regenerowac czesto (kilka razy w ciagu roku np) rzeczywiscie moze sie zaczac regenerowac z bledem, niekoniecznie zmiana nowotworowa i jeszcze mniej koniecznie zlosliwa, ale prawdopodobienstwo sie zwieksza a i wizualnie taka kilkakrotnie zregenerowana skora wyglada coraz gorzej.
              • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 06.06.12, 10:28
                princess_yo_yo napisała:

> ale rozumiesz roznice miedzy linkami ktore wklejasz a szukaniem zrodel jesli ch
                > odzi wiarygodne informacje? podpowiem, wiarygodna informacja to taka ktora zost
                > ala zweryfikowana, a nie pierwsza z brzegu strona wyrzucona przez google.
                > najpierw mielismy link do prywatnej kliniki podajacej bledne informacje dotycza
                > ce diagnostyki, teraz link to odpowiedzi jakiegos lekarza na forum i powierzcho
                > wny opis procesu nowotworowego - zwiazek miedzy twoimi teoriami i nawet tymi ma
                > lo wiarygodnymi zrodlami nadal nieznany.

A czym Ty poparlas swoje wypowiedzi ? Ktos je zweryfikowal ? Podwazasz informacje podane przez klinike oraz przez lekarza, nie pasuje Ci , ze potwierdza sie to co napisalam wczesniej, nie pasuje do tego stopnia ze az nazwisko lekarza w dowod ignoranctwa piszesz z malej litery smile
    • Gość: ddd Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 10:16
      Jakoś od 10 lat wyrywam włoski wokół brodawek i jeszcze żyję, dziwne co?
      • mel.la Re: Czy golenie piersi może przyczynić się do rak 06.06.12, 10:30
        Gość portalu: ddd napisał(a):

> Jakoś od 10 lat wyrywam włoski wokół brodawek i jeszcze żyję, dziwne co?

A moj sasiad juz 50 lat pali papierosy i zyje.... no i co z tego wynika ? uncertain)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka