imszulc 31.05.07, 22:09 www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4190213.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sara_toga Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 31.05.07, 23:27 Własnie przez takich ludzi w rządzie i ich bardzo mądre pomysły jestem w Irlandii, i jakoś nie chce jeszcze wracać do Polski. Gratuluję coraz mądzrzejszych ustaw panowie i panie rządzący!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 09:39 Zegnaj Literaturo, witaj ideologio...:(((( Podejrzewam, ze obecny pan minister Edukacji czy inne osoby, ktore podjely taka idiotyczna decyzje, po prostu mialy problemy w szkole z interpretacja Kafki czy Gombrowicza! Czemu sie trudno dziwic patrzac na ich poczynania... :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 10:24 Gosiu, bardzo mi sie podoba Twój komentarz, hihi chyba sie komuś (wiadomo komu) głupio zrobiło, i dobrze!!! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4193825.html a tutaj świetny pomysł na promocję zakazanej literatury :-) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4193545.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 11:11 obciach totalny:(( Europa ma z nas niezły ubaw-najpierw Teletubiś, a teraz to...nasza władza chce sobie wychować bezmózgi, kołtuński naród:(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
astarza78p Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 11:16 ja właśnie dlatego tak bardzo się ciesz, że mój syn nie chodzi do polskiej szkoły!!! Za naszych czasów nie było dobrze w szkołach, teraz pomimo otwarcia granic, upadku komunizmu itp., nadal nic się nie zmienia. Moja mama była nauczycielką do zeszłego roku szkolnego i w polsce nadal jest tak, że jak ktoś się nie dostał na "swoje" studia to idzie na pedagogike... dzieci nie dość, że nie lubią szkoły to nauczyciele też przeważnie nie lubią dzieci... podejście do rodziców w polsce jest roszczeniowe, nie ma współpracy, tylko się od rodziców wymaga, żeby dziecko w szkole nie robiło tego czy tamtego, nigdy nie usłyszałam od irlandzkiego nauczyciela, że to moja wina, że dziecko narozrabiało w szkole, tylko zawsze jest była to kulturalna prośba o porozmawanie z dzieckiem i oferta wszelkiej możliwej pomocy ze strony szkoły... tych różnic jest tak dużo, że mogłabym pisać jeszcze z godzine. Problemem nie jest zmiana lektur (choc moim zdaniem pomysł jest poroniony), tylko zmiana w podejściu do uczniów i rodziców samych nauczycieli. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 11:58 A mysmy w tamtym miesiacy kupili w ksiegarni pare ksiazek Joseph Conrad'a. Tak sie cieszylam, bo mamy po polsku i czytanie konczylo sie zawsze wielkim tlumaczeniem. Teraz mamy takze po angielsku i idzie gladko. Remi ostatnio zaczal tez porownywac wydania, by uczyc sie polskich slowek... Kurcze, a ja tu dziecko zakazana literatura poje.... Na Gruzinskiego jeszcze za maly, ale juz sie ciesze.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 12:07 Maju! wywrotowca wyhodujesz:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 14:18 usunmy GIERTYCHA !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
suesslein Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 14:29 fakt, to szokujace, ale prawde mowiac, nie przeraza mnie to. Kto bedzie chcial czytac, bedzie czytal- nawet jak zabronia druku- tym wiecej ludzi bedzie chcialo po te ksiazki siegnac, wiadomo, to co zabronione, kusi najbardziej. Ja z czasow szkolnych pamietam mnostwo osob, ktore nie przeczytaly ani jednej z zalecanych lektur w calosci. Wiekszosc z nich na dobrych ludzi wyrosla. I madrych. Moze nawet nadrobili te wszystkie braki pozniej. Nie abym byla za ta ustawa- prosze mnie mylnie nie zrozumiec. Ale fakt umieszczenia danych ksiazek na lsicie nie jest wedlug mnie absolutnie zadna gwarancja na to, ze wszyscy je przeczytaja. Miedzy Bogiem a prawda, czy Wy wszystkie lektury przeczytalyscie? Bo ja nie. I nie sadze, abym byla jakas wybrakowana z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 14:46 Przeczytalam wszystkie lektury. Co prawda do "Nad Niemnem" podchodzilam dwa razy, bo nie lubie romansidel;-) ale przeczytalam przed czasem zanim przerabialismy.... Ja z tych co wszystko czytaja co sie im w lapki da.... ;-)) Camusa polubilam za wszystkie inne ksiazki niz za "Dzume". W zasadzie teraz z przyczyn roznych powinnam napisac, ze bylam z tych co wszystko czytali.... W licemu to ja uwielbialam czytac i czas tez na to mialam.... Teraz? eh!! Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 19:35 Ja uwielbiam czytać ale lektur nie czytałam. Czytałam to co sama uważałam za warte czytania (np. Witkacy wszystko co udało mi się znaleźć). Nikt nie będzie mi mówił co mam czytać - tak sobie wtedy myślałam :-) Ale tu nie o to chodzi. Lista autorów, którą stworzyli jest dla mnie szokująca. Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 05.06.07, 13:53 Lista lektur ma znaczenie symboliczne... To jedna z waznych wizytowek danego systemu edukacji. Lista lektur zawierajaca pozycje wyraznie promujace religie katolicka a przy tym nie nalezace do dobrej literatury i usuwajaca rownoczesnie dziela uznanych autorow (o innych swiatopogladach) powinna nam dac duzo do myslenia... Poza tym jednak sporo dzieci czy mlodziezy czyta te lektury i ksztaltuja one ich swiatopoglad. A nie kazdy jest zdolny do postawy krytycznej. Ci ktorzy tworza takie listy, doskonale sobie z tego zdaja sprawe. Wiec nie bylabym tego taka pewna, ze lista lektur nie ma zadnego czy wiekszego znaczenia. Mysle, ze raczej ma i to duze. Odpowiedz Link Zgłoś
ika_jen Re: kogoś POGIEŁO!!!!!!!!!!!! 01.06.07, 17:59 Witajcie, Zagladam tu bardzo rzadko, choc ostatnio, musze przyznac, troche podczytuje:-) Przedtem miałam inny login (esistea), ale zapomniałam hasła:-( Tak więc, witam po dłuższym czasie wszystkich Rodziców z tego fajnego forum:-) Nie mogę się powstrzymać przed komentarzem - moje dzieci od września mają zacząć szkołe i .... jestem przerazona. Pani dyrektor na zebraniu mocno podkreslała zaangażowanie szkoły w działalność patriotyczną, szkoła "rzadzi" siostra zakonna, ktorej boja się nawet rodzice... No i teraz ta nowa lista lektur:-(((( Kocham literature i staram się zaszczepić to moim dzieciom. Moj maz jest przekonany, ze musimy zamieszkać w Irlandii (stąd moje 'lukanie' tutaj) i coraz bardziej przyznaje mu rację. Nie bez bolu - uwielbiam moją pracę (pracuje jako copywriter)i nie bede mogla jej wykonywać na Zielonej Wyspie. W takich chwilach jednak tylko to mi przychodzi do głowy: WIEJEMY STAD! Gombrowicza i Dostojewskiego zabieram ze soba. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś