Dodaj do ulubionych

podejrzany pieprzyk

IP: 195.130.197.* 04.06.12, 09:51
Ten pieprzyk nie daje mnie spokoju, czy on źle wyglada?
Link do zdjęcia
imageshack.us/photo/my-images/710/biud.jpg/
Jestem zapisana do lekarza ale dopiero za tydzien, pieprzyk znajduje się w miejscu drażnienia ubraniem, ma jakieś 5-6mm.
Może są tu osoby które znają się w tym temacie? Chyba się trochę za bardzo nakręcam ale tyle piszą o czerniaku sad
Obserwuj wątek
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: podejrzany pieprzyk 05.06.12, 09:28
      Niestety, fotki nie ma... sad

Jestem na bieżąco z pieprzykami. Dziecku ostatnio wyskoczył czarny pieprzyk. Pokazałam pediatrze, stwierdziła, że jest gruby i brzydki. Trzeba pokazać dermatologowi.
      A dermatolog tylko spojrzał i powiedział, że to zwykłe znamię. To, że jest czarne nie oznacza od razu czerniaka.
      Dostałam za to kilka wskazówek co powinno niepokoić:
      -znamię powyżej 5 mm
      -nierówne, poszarpane brzegi
      -kilka kolorów znamienia
      -wypukłości na znamieniu

Jak możesz to wklej jeszcze raz zdjęcie. I nie martw sie na zapassmile
    • claratrueba Re: podejrzany pieprzyk 05.06.12, 10:21
      Zdjęcia brak, ale to niewiele zmienia. By rozpoznać znamię potencjalnie groźne dermatolog używa dermatoskopu- specjalna lampa+ lupa. Moja przyjaciółka dermatolożka ogląda moje znamiona regularnie, żadne nie było czerniakiem ale te w miejscach podrażnianych zaleciła usunąć. jest to normalne postępowanie bo najczęściej w czerniaka zmienia się znamię już istniejące. Pojawienie się "od razu czerniaka" to wielka rzadkość.
      Poproś o skierowanie do chirurga, usuń i już. Spokojny sen jest tego wart. Ja znowu poproszę o takie skierowanie, bo wylazło mi znamię w miejscu, gdzie jest fiszbina od biustonosza. Wolę pocierpieć parę godzin po zabiegu niż sie niepokoić "zesłośliwieje czy nie".
      • Gość: erka Re: podejrzany pieprzyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 11:48
        claratrueba napisała:
        > Wolę pocierpieć parę godzin po zabiegu niż sie niepokoi
        > ć "zesłośliwieje czy nie".

a cóż to za cierpienie, zabieg w znieczuleniu, bezboleśnie, krótko, szwów też niewiele, pewnie jeden, góra trzy
        kilkanaście dni na wygojenie i po sprawie, to nie operacja, że cierpi się z bólu
    • Gość: nitka Re: podejrzany pieprzyk IP: 195.130.197.* 05.06.12, 11:58
      wklejam zdjęcie
      www.wgraj.org/zdjecie/86009
      • claratrueba Re: podejrzany pieprzyk 06.06.12, 06:04
        Na podst. zdjęcia to ja mogę Ci doradzić usunięcie. Nie dlatego, że wydaje mi się to "podejrzane"- nie jestem lekarzem, ale dlatego, że masz jasną karnację, co zwiększa ryzyko zezłośliwienia.
        Idź do dermatologa z z tekstem "mam znamię, które chciałabym usunąć". Lekarze są bardzo przyzwyczajeni do pacjentów, którym wystarcza wiadomość, że" na razie wszytko w porządku" a boją się skalpela jak diabeł święconej wody. Pacjent zdecydowany na zabieg dostanie skierowanie, niezdecydowany- raczej zalecenie by obserwować.
      • mamalgosia Re: podejrzany pieprzyk 08.06.12, 08:51
        Ze zdjęcia wygląda na taki, którym na dzień dzisiejszy nie ma się co przejmowac (ale oczywiście zdjęcie to za mało, żeby ocenić). Ale jeśli jest podrażniany, to usunąć i spokój
        • Gość: gosc Re: podejrzany pieprzyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.12, 10:09
          Na Twoim miejscu najpierw udałabym się do bardzo dobrego dermatologa, a następnie do onkologa - specjalisty od skóry. Tylko tak uzyskasz fachową poradę - na pewno forum za bardzo Ci nie pomoże.
          • Gość: nitka Re: podejrzany pieprzyk IP: 195.130.197.* 08.06.12, 14:34
            Niestety w mojej mieścinie nie ma dermatologa który byłby biegły w tym temacie, wszyscy raczej to tacy od trądziku, żaden nie ma dermatoskopu (jeśli przekręciłam nazwę to przepraszam) a onkolol -chirurg do którego jestem umówiona, podobno ma a więc on wydaje mi się odpowiedni. Zobaczymy co powie jestem umówiona na wtorek.
        • zosia9090 Re: podejrzany pieprzyk 10.06.12, 10:40
          Ja również miałam takiego czerniaka ,poszłam do lekarza na usunięcie i po sprawie ,poszło w zapomnienie Nie ma się czego bać.Pozdrawiam
          • Gość: nitka Re: podejrzany pieprzyk IP: 195.130.197.* 10.06.12, 12:10
            Co to znaczy takiego czerniaka i jak miałaś to usuwane?
            • Gość: kakało Re: podejrzany pieprzyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 14:01
              Mam takich tysiące. Usunęłam ze 100, w tym 20 z twarzy. Część chirurgicznie, ale niestety zostają bliznowce. Z twarzy część laserem, część chirurgicznie-ścięcie, nie typowe wycięcie. Większość laserem z wcześniejszym badaniem dermatoskopem. Gdyby mnie było stać, wszystkie bym usunęła. Mam ich hoooohoooo.
    • Gość: nitka Re: podejrzany pieprzyk IP: 195.130.197.* 13.06.12, 09:04
      Byłam wczoraj u tego lekarza, jestem średnio z wizyty zadowolona, po pierwsze widać było że bardzo mu się śpieszy (wizyta prywatna ) obejrzał pieprzyki i te które mnie sie nie podobały sa ok, niestety nie spodobało mu sie jakaś inna zmiana, jest ona w kolorze skóry wyglada według mnie jak mała blizna i składa sie jakby z takich małych grudek i jest lekko wypukłe ponad skóre, ma taki kształ jakby rogala. Powiedział że widac jakies rogowacenie, i trzeba to usunąć i pod mikroskop. Zmiana ta nie krwawi i nic z nia sie nie dzieje, mam ja już dobrych pare lat, pamietam że najpierw wyszła taka grudka a później jakos sie tak rozrosło, ma jakies 6-7mm, nigdy nie zwróciło to mojej uwagi. Teraz wystraszyłam się nie na żarty. Teraz nie moge tego usunąć, bo za 2 tyg mam zaplanowane wakacje, zajme sie tym zaraz po powrocie ale napewno nie u niego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka