Dodaj do ulubionych

test potrojny czy amniopunkcja?pilne

14.03.02, 12:22
czy to są badania zamienne? - w którym tyg, je się wykonuje
są różne inforamcje na temat okresu ciąży, kiedy powinno wykonwywać się
najbardziej efektywnie i bezpiecznie lda dziecka amniopunkcje
- wiem, że jedno badanie jest przesiewowe a drugie inwazyjene

czy jesli zdecyduję się na amniopunkcję, to nie ma potrzeby robienia testu
potrójnego? - i odwrotnie..?
Obserwuj wątek
    • aga71 Re: test potrojny czy amniopunkcja?pilne 14.03.02, 14:08

toga napisał(a):

Nie na wszystkie Twoje pytania znam odpowiedzi, ale postaram sie podzielic tym, co wiem.

> czy to są badania zamienne?

Do pewnego stopnia. Negatywny wynik testu potrojnego oznacza, o ile sie orientuje, ze nie ma juz potrzeby robic amniopunkcji. W sytuacji odwrotnej - jest koniecznosc potwierdzenia tego wyniku amniopunkcja. A wynik pozytywny 9wskazujacy na mozliwosc wystapienia wady) w tescie potr. wychodzi zdaje sie dosc czesto.

> - wiem, że jedno badanie jest przesiewowe a drugie inwazyjene

test potrojny wykonuje sie z krwi, a amniopunkcja jest unwazyjna. Z drugiej strony, test potrojny wskazuje tylko na prawdopodobienstwo wystapienia wady i czesto trzeba go potwierdzic amniopunkcja.
      >
      > czy jesli zdecyduję się na amniopunkcję, to nie ma potrzeby robienia testu
      > potrójnego?

Tak

> - i odwrotnie..?

Jesli potrojny daje wynik pozytywny to amniopunkcje i tak trzeba (mozna) wykonac.

Ja osobiscie na badania prenatalne sie nie zdecydowalam (no chyba, ze lekarz zdecydowanie czegos sie dopatrzy na usg w ok. 21 tyg. ciazy. Doszlam do wniosku, ze na test potrojny szkoda pieniedzy, a amniopunkcji sie boje (nie chce zaszkodzic malenstwu).

mam nadzieje, ze choc troche Ci pomoglam.

Pozdrawiam,
      Aga

• monika.antepowicz Re: test potrojny czy amniopunkcja?pilne 14.03.02, 19:01
      Test potrójny to screening dla pacjentek z niskim ryzykiem aneuploidii (zesp.
      Downea) a więc na przykład wszystkich cieżarnych nieobciażonych genetycznie
      przed 35 rokiem życia, u pozostałych Pań wskazańa jest amniopunkacj.( ale wiąze
      sie z 1% ryzykiem powikłąń- badanie inwazyjne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka