Dodaj do ulubionych

łysieję!

IP: *.acn.waw.pl 01.07.12, 11:25
Witam, mam dopiero 26lat, a od jakiegoś czasu zaczynam intensywnie tracić włosy na zakolach. Dodam, że pozostałe włosy np. z tyłu głowy są zdrowe, lśniące, a ich końcówki nie rozdwajają się. Cały proces zaszedł już tak daleko, że przestałam wiązać włosy w kucyk, żeby nie świecić łysymi plackami sad Zrobiłam badania hormonów płciowych i tarczycy - wszystko w normie, a łysienie wciąż postępuje. Zaprzyjaźniona dermatolożka powiedziała - To geny, z nimi nie wygrasz, wiec zaakceptuj to. Kosmetolożka poleciła loxon, silice, pokrzywę i rzepę. Po 3 miesiącach takiej kuracji nic się nie zmieniło poza tym, że wyrósł mi wąsik, więc wszystko to odstawiłam! Proszę o pomoc, gdzie jej szukać i czy rzeczywiście muszę się pogodzić z tym, że zaraz stracę włosy z całego przodu głowy? Może wykosztować się i pójść na wizyte do trychologa?
Obserwuj wątek
    • Gość: kakało Re: łysieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.12, 11:37
      No tak, jedyne wyjście to spróbować u trychologa, raczej nic innego nie pozostało.
    • Gość: kika Re: łysieję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.12, 12:44
      może powtórz te badania, szczególnie hormonów płciowych (testosteron), bo to wygląda na łysienie androgenowe. a nie masz innych objawów typu trądzik, nadmiar owłosienia na ciele albo chudnięcie/ tycie? włosy mogą też wypadać po ciąży albo odstawieniu antykoncepcji.
      • Gość: Zorka Re: łysieję! IP: *.acn.waw.pl 01.07.12, 18:43
        Wynik mojego testosteronu to 27,07 czyli dokladnie w srodku normy.
        Nie przyjmowalam antykoncepcji hormonalnej, ani nie rodzilam. Jestem zdrowa, nie dostrzegam u siebie zadnych niepokojacych objawow, poza ta utrata wlosow na zakolach.
    • devilyn Re: łysieję! 01.07.12, 15:30
      Podaj wyniki tarczycowe wraz z normami, badałaś ferrytynę i poziom b12 we krwi?
      • Gość: Zorka Re: łysieję! IP: *.acn.waw.pl 01.07.12, 19:04
        Ferrytyny i B12 nie robilam, ale proby watrobowe i zelazo wyszly w normie.
        A wyniki tarczycy wygladaja nastepujaco:
        TSH - 3,45 (norma 0,27-4,20)
        FT3 - 3,34 (norma 2,00-4,40)
        FT4 - 1,27 (norma 0,93-1,70)

W mojej rodzinie panowie maja wysokie czola i wyrazne zakola, ale czy to znaczy, ze jestem tym obciazona i nie mam z tym jak walczyc?
        • sowa_46 Re: łysieję! 02.07.12, 05:46
          Nie przejmuj się mądrzy ludzie zawsze mają wysokie czoło, poza tym zwróć uwagę, że Twoje koleżanki muszą się depilować a Ty masz to z głowy.
          • devilyn Re: łysieję! 02.07.12, 14:08
            To najbardziej denny komentarz jaki w życiu czytałam...
        • Gość: ilona72 Re: łysieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 10:43
          Jeżeli chodzi o wyniki tarczycowe, to szału nie ma moja droga. 3,45 wg najnowszych norm to już niedoczynność. Szału też nie ma z ft3 i ft4. Niby mieszczą się w normach, ale dobre nie są. Byłaś z tym u endokrynologa? Bo rodzinny pewno stwierdzi, że jest ok. Powinnaś brać hormon. Usg robiłaś? bo niedoczynność powoduje rośnięcie guzów.
          • Gość: Zorka Re: łysieję! IP: *.acn.waw.pl 02.07.12, 21:25
            Dziekuje za odpowiedz. Wynikow nie konsultowalam z endokrynologiem, ale widzial je hematolog i nic nie mowil. Gdzie powinnam udac sie po konsultacje? Endokrynolog, dermatolog, trycholog? Co powinnam teraz zbadac w pierwszej kolejnosci?
            • Gość: ilona72 Re: łysieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 01:03
              W związku z tym, że wyniki tarczycowe nie są dobre, po pierwsze endokrynolog. Ktoś tam pisze, że tsh powinno być ok 2. Owszem, gdybyś miała 50 lat..... Dla dziewczyny w wieku rozrodczym, młodej, 26 letniej tsh powinno być ok. 1! U ciebie jest ponad 3, więc jest niedoczynność. Umów się na wizytę u dobrego endokrynologa!!! Biorąc pod uwagę twoje wyniki zastanawiam się, czy to nie hashimoto....
              • nglka Re: łysieję! 03.07.12, 09:21
                Gość portalu: ilona72 napisał(a):

> W związku z tym, że wyniki tarczycowe nie są dobre, po pierwsze endokrynolog. K
                > toś tam pisze, że tsh powinno być ok 2. Owszem, gdybyś miała 50 lat..... Dla dz
                > iewczyny w wieku rozrodczym, młodej, 26 letniej tsh powinno być ok. 1! U ciebie
                > jest ponad 3, więc jest niedoczynność. Umów się na wizytę u dobrego endokrynol
                > oga!!! Biorąc pod uwagę twoje wyniki zastanawiam się, czy to nie hashimoto....

Przepraszam, ale mnie szlag trafia gdy czytam takie straszeniowe bzdury.
                O niedoczynności NIGDY nie będzie świadczył sam wynik TSH [tak tak, nawet w granicy 3 czy 4 czy 5 czy nawet 10]. O niedoczynności świadczy zespół zależności. Ft3 bierze w tym czynny udział. Przy niedoczynności jest na granicy dolnej normy lub poniżej. W życiu po tych wynikach rozsądny endo nie orzeknie niedoczynności; co najwyżej można szukać niedoczynności ukrytej ale u każdego można jej w ten sposób szukać.
                Wysokie TSH może świadczyć także o niewydolności przysadki i szeregu innych patologii.
              • Gość: Zorka Re: łysieję! IP: 195.94.198.* 05.07.12, 16:45
                1 to norma?!! Tarczyce badalam w ciagu 7 miesiecy 2 razy, wyniki wyszly podobne, a ogladalo je dwoch hematologow i ginekolog. Dlaczego wszyscy zapewniali mnie, ze gorna norma to 4 i nie mam sie czego obawiac? Dodam ze to byla w szpitalu MSWiA w Warszawie, drugi raz w Instytucie Hematologii!
                • patria5 Re: łysieję! 05.01.14, 13:00
                  wrócę jeszcze do tarczycy - moim zdaniem nie ma co panikowac; o niedoczynnosci tarczycy - tak jak pisała przedmówczyni - nie świadczy samo TSH; należy brać pod uwagę komplet parametrów tj. fT3 i fT4 ( to akurat sa hormony tarczycy - masz je na poziomie ok.40-50% więc szału nie ma, ale też nie ma dramatu) oraz TSH ( a to hormon przysadki - i ten jest najłatwiejszy do oznaczenia); w idealnym przypadku należałoby mieć TSH niskie ( okolice 1-2) i wysokie hormony tarczycowe ( 80-90%) - z doświadczeń forumowych wiem, że przy Twoich wynikach nie ma co liczyć na diagnozę niedoczynności i wdrożenie hormonu tarczycy - na razie pozostaje pewnie samoobserwacja - polecam zrobienie testu na niedoczynność na forum "choroby tarczycy i Hashimoto" - warto go zrobic teraz - i jesli wynik wskaże na możliwość niedoczynności - warto go powtórzyć za jakiś czas np. za 3 miesiące +komplet badań; to mozesz zrobić na własną rękę i mając w ręku "dowody" wtedy można udać się do endokrynologa; w sprawie włosów nie podpowiem nic mądrego - jeśli ubytek rzeczywiście jest miejscowy a pozostała część włosów jest w dobrej kondycji to może pomogą lokalne wcierki?
            • Gość: Ja26 Re: łysieję! IP: *.internetia.net.pl 04.01.14, 18:19
              Polecam Manufakture Urody , gabinet mobilny w Krakowie . Pani bardzo pomogla mojemu mężowi- łysienie spowodowane wysokim poziomem testosteronu,Wypadanie włosów zahamowane a tzw.wysokie czoło juz sie nie "pogłębia". Wiem, ze pomaga rownież w przypadku łysienia plackowatego.
        • devilyn Re: łysieję! 02.07.12, 14:07
          TSH mogłoby być niższe...obecnie w wielu krajach norma to do 2.

FT4 44.16% [wynik 1.27, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 55.83% [wynik 3.34, norma (2 - 4.4)]

Nie daj sobie wmówić, że wypadanie włosów to taka Twoja uroda...w medycynie taki termin nie funkcjonuje.

Można mieć żelazo w normie a mieć anemie...
          • alpepe Re: łysieję! 02.07.12, 14:48
            i owszem, funkcjonuje. Zwyczaj obcinania włosów mężatkom i chodzenia w czepcu lub w peruce, jak u ortodoksyjnych Żydówek miał też za zadanie ukryć postępujące siwienie i przerzedzenie włosów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka