Dodaj do ulubionych

MaM PewieN ProbleM

27.06.04, 17:39
Otóż......przez około 1,5 roku brałam Harmonet, potem, ze wzgledu na wysypki
został mi on zamieniony na Mercilon. Biore Mercilon około pół roku no i
zaczeły sie plamienia. W poprzednuim cyklu trwało ono 2 dni, teraz trwa już
drugi tydzień. Oczywiście byłam u gina w realu zaproponował zmianę tabletek
na Marvelon, który ma trochę większe stęzenie hormonów i lepiej kontroluje
krwawienia.
Moje pytanie brzmi:
czy gdybym zrobiła teraz około 3 miesieczną przerwę jest szansa, ze
organizm "oczyścił by się" z hormonów na tyle, że mogłabym znów brać Mercilon
bez plamień?
Zalezy mi na lekach o jak najnizszym stezeniu ze wzgledu na watrobę.

maga
Obserwuj wątek
    • Gość: cordosa Re: MaM PewieN ProbleM IP: 62.233.185.* 27.06.04, 19:04
      dziwne te wysypki.. może masz uczulenie na jakis składnik leku? co do marvelonu
      to jak słyszę marvelon to mam dość! utyłam i miałam koszmarne swędzenie nóg od
      poczatku pierwszej paczuszki! nie do wytrzymania. Lekarki mowiły że uczulenie
      na składnik wypełniający pigułek.
      Nie wiem czy taka przerwa coś da niestety sad chyba jednak organizmowi mało
      hormonów. Tak się niestety czasem okazuje, niekoniecznie podczas 3 pierwszych
      opakowań sad
      A gyn zbadał Cię? pewny jest ze plamienia są spowodowane zbyt małą ilością
      hormonow? (u nne plamienia na harmonecie były spowodowane tym ze są zbyt słabe
      + torbielka na jajniku uncertain) nie chcę Cię straszyć, tylko zwracam uwagę by uważac
      na lekarzy. Marvelon był pierwszym lekiem, po którym jakkolwiek reagowałam
      alergicznie! nie mam żadnego uczulenia na nic, przynajmniej od urodzenia nikt
      nie zauważył (kurze, koty, truskawki, owoce morza, rozne leki i antybiotyki -
      cokowliek alergicznego- nic na mnie nie działa)! więc nie wiem co to za
      swinstwo tam dodają. uncertain
      co do przerwy - nie wiem czy to ma sens, chyba organizmu się nie oszuka. Jak
      potrzebuję wiecej to niestety tak jest uncertain a ja bym nie ryzykowała bycia na siłe
      na za słabych pigułkach, bo może znow pojawić się torbiel uncertain (tak mi to mniej
      wiecej tłumaczyła moja gyn i zaraz zmnieniła na mocniejsze)
      A może coś 2 lub 3 fazowego bedzie odpowiednie? - lepiej kontrolują cykl.Ablo
      cos z nowosci- np valette?
      pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze smile
      (torbielami nie straszę!)
    • Gość: Agatka Re: MaM PewieN ProbleM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 20:41
      Robienie przerwy nic nie da. Spróbuj z Marvelonem. Jeśli chodzi o szkodzenie na
      wątrobę to wszystkie pigułki do 0,035 ethinylestradiolu szkodzą tak samo (nawet
      plastry też - one tylko odciążają żołądek, ale nie wątrobę!)! Jedynie te co mają
      0,05 ethinylestradiolu mogą bardziej szkodzić.
    • heather_morris Re: MaM PewieN ProbleM 27.06.04, 22:04
      Zmien wg zalecen lekarza na Marvelon. Mercilon jest po prostu za slaby i juz.
      Nawet jak zrobisz przerwe to i tak pozniej bedziesz miec plamienia. A jesli masz
      problemy z watroba to pigulek w ogole nie powinnas brac.

Pozdrowionka
      • maga102 Re: MaM PewieN ProbleM 28.06.04, 10:03
        Dziewczyny serdeczne dzięki za odpowiedzi. Pewnie zrobię tak jak mówicie-wezmę
        sliniejszy lek.
        Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje: czy skuteczność tabletek jest w 100%
        zachowana przy tych plamieniach? Gin twierdzi, że tak, ale po róznych
        doświadczeniach z lekarzami wolę się dodatkowo ubezpieczyć.
        Co do bólów wątroby to wszytsko nie jest takie jednoznaczne Alat i Aspat mam
        prawie w normie (tylko odrobinkę podwyższony), ale wątroba od czasu do czasu
        boli.
        Wiem,ze najbezpieczniej byłoby nie brać hormonów w ogóle, ale jak pomyśle, o
        tych nieregularnych miesiączkach, bólach przed, i stresie przy seksie to chyba
        wolę znosić bóle wątroby.

maga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka