Dodaj do ulubionych

Wynik usg piersi

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.11.12, 13:10
Dzień dobry! Mam 27 lat pół roku temu urodziłam synka,którego karmiłam tylko miesiąć piersią. Dwa tygodnie temu wyczułam guzek w piersi, wczoraj byłam na USG piersi. Wyniki to : w piersi lewej torbiel prosta 3mm, w prawej dwie zmany, jedna bezechowa 5mm/3mm oraz hipoechogenna owalna dobrze odgraniczona 6mm/4mm- wskazana kontrola. Tarczyca o obniżonej echogeniczności. Pytanie co dalej robić?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Wynik usg piersi 13.11.12, 16:59
      wziac skierowanie do poradni leczenia chorob sutka i i drugie-do poradni leczenia chorob tarczycy.
    • lidek0 Re: Wynik usg piersi 13.11.12, 20:23
      A czemu nie zapytałaś lekarza robiącego usg a pytasz ludzi nie mających o tym bladego pojęcia?
    • doral2 Re: Wynik usg piersi 13.11.12, 20:29
      nie świrować.
      w normalnym trybie iść do ginekologa i mu pokazać wyniki badania.
      torbiele pojawiają się i znikają, taka ich natura.
      kontrola wskazana po to, by obserwować czy coś się z nimi nie dzieje.
      ale kontrola nie za tydzień czy dwa, tylko za kwartał, albo nawet pół roku.
      • Gość: antydoral Re: Wynik usg piersi IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 00:34
        Doral ma zawsze jeden patent - nie świrowac. Ale chyba nie przeczytała wszystkiego dokładnie . Autorka ma nie tylko torbiele , ma inne zmiany które torbielami na pewno nie są . I to ich dotyczy zalecenie kontroli.Aby wykluczyc złośliwy charakter tych zmian należy zrobic biopsję i to jak najszybciej . Na raka piersi chorują coraz młodsze kobiety - ja miałam 32lata , a poznałam w szpitalu jeszcze młodsze dziewczyny . Jedna z nich była kilkanaście dni po porodzie , przyjmowała właśnie leki hamujące laktację przed mastektomią .
        Doral czy ty wiesz w jakim tempie mnożą się komórki nowotworowe ? W przypadku młodego organizmu podziały nastepują szybciej niż u starszych , dlatego czas jest tak istotny. Młodsze kobiety mają często bardziej agresywne odmiany raka , więc na Boga nie udzielaj takich rad , które mogą kogoś kosztowac życie .
        Do autorki. To nie miał byc post straszący , tylko motywujący do szybkiego działania. 90% guzów na szczęście jest niezłośliwych ( pewnie Twoje też ) , a pozostałe 10 jeśli są wcześnie wykryte , również pomyślnie rokują. Więc szybko do lekarza i nie daj się zbyc.
        Pozdrawiam!
    • Gość: gość Re: Wynik usg piersi IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.12, 14:50
      Ja bym się na twoim miejscu od razu do onkologa umówiła, on powie co dalej.
      Nie trzeba mieć skierowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka