Dodaj do ulubionych

wielomocz - help!

IP: *.icpnet.pl 30.07.13, 20:20
zdarza mi się od jakiegoś czasu, a dokładniej od 1,5 mies jak zaczęły mi się biegunki. obecnie biegunki zamieniły się w bardziej "normalne" ale nadal np. 3 x dziennie. w tym czasie
robiłam 2 razy bilans wodny. wyszedł ok. ale miałam też 2 x dni takie, jak i wczoraj, że wysikiwałam więcej niż piłam. b. często czuję pragnienie w ustach, mega suchość. odwadniam się co widzę po nogach. napić się mogę tylko elektrolitami - sama woda nic nie daje.
byłam u 2 nefrologów.
miałam robione morfologię, cukier, mocznik, kilka razy bad moczu ogólne. ogólnie ph mam powyżej normy (myślę, że od diety - cały czas jestem na diecie żołądkowej, gotowane węglowodany gł, czasem białko got. ). kilkakrotnie wyszły mi erytrocyty i leukocyty - w różnych opcjach. wg 1 nefrol to od biegunek i jak to się uspokoi to i to się powinno polepszyć.nic nie dał. 2 nefr powiedział, że bez usg i testu na gęstość moczu nic nie powie. usg nic nie wykazało (robiłam całą jamę brzuszną ale u b. dobrego specj). czasem widzę, że sikam piaskiem. wczoraj znowu sikałam jakieś ilość mega, a w nocy nawet co godzinę. jestem wygłupiona. czytałam o moczówce prostej, boję się o nerki, nie wiem komu wierzyć. wydałam już sporo kasy na różne wizyty lekarskie. teraz jak czytam - może endokrynolog, może super urolog..na wszystkie wizyty się czeka, a ja problem mam teraz.. i nie wiem jak z nim poradzić. to odwadnianie się jest naprawdę masakryczne. rozważałam żeby iść do rodzinnej i błagać o skier do szpitala, no ale sama nie wiem czy to dobry pomysł. no i zawsze jest w ręku argument "nerwica". co jest poniekad prawdą bo mam teraz gorszy okres. ale nie słyszałam jeszcze o tym żeby się odwadniać z nerwicy.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: wielomocz - help! 30.07.13, 20:53
      Od nerwicy nie można się odwodnić, ale może się wydawać, że człowiek się odwadnia. 2 dni, gdzie człowiek wysikuje więcej niż pije to nie jest nic nadzwyczajnego. Może napisz ile więcej sikasz niż spożywasz? Bierzesz pod uwagę, że człowiek spożywa wodę też w formie zup i innych posiłków? Pewnie dużo pijesz, bo wydaje ci się, że się odwadniasz, i automatem bardzo dużo sikasz.
      • Gość: aga Re: wielomocz - help! IP: *.icpnet.pl 30.07.13, 21:35
        ogólnie jest to oczywiście taki schemat ale piję duzo bo prawie codziennie mam mega pragnienie jakbym nie piła 2 dni. a piję np. ok. 3-4 l dziennie. dwa razy bilans wodny wyszedł ok ale wczoraj, dziś i jeszcze ze 2x w ciągu mies wydalam więcej niż piję (min. 0,5l). A że miałam biegunki przez dobry miesiąc i byłam ze 3x na sor ze wzgl na odwodnienie to nie jest to dla mnie błachy problem bo się źle czuję. Narzekam ale wpienia mnie to, że byłam u kilku lekarzy i sama wątpię w to czy ktokolwiek z nich był faktycznie wystarczająco kompetentny. A diagnozowanie się na własną rękę jest czasochłonne i kosztowne.
        Pozdrawiam.
        • aaaniula Re: wielomocz - help! 31.07.13, 08:09
          Ja bym nie przywiązywała wagi do tego bilansu, bo on od czasu do czasu może wyjść ujemny, tym bardziej, że człowiek nie jest w stanie przeliczyć dokładnie ile czego wypił, zjadł, ile wysikał i ile mu wyparowało. Robiłaś badania- nic nie wyszło. Jeśli mocz jest ok to znaczy, że nie jesteś odwodniona- bo w tych przypadkach mocz ma wysoki ciężar właściwy, jest mocno zagęszczony. Jeśli miałaby to być moczówka to sika się prawie wodą- mocz jest praktycznie bezbarwny, z bardzo niskim ciężarem właściwym.
          Miałaś biegunki mogłaś być odwodniona. Nic dziwnego, że przy przewlekłych biegunkach ratowały Cię tylko elektrolity- trzeba je pić i już. Pytanie raczej skąd te przewlekle biegunki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka