Dodaj do ulubionych

ból brzucha po prawej stronie aż do pleców

10.02.14, 13:16
Witam,
proszę o sugestie, pomoc. Od 6 mcy leczę się na reflux bo po ciąży bardzo mi dokuczały bóle w śródpiersiu zawsze po obfitym posiłku. W gastroskopii 2 tygodnie temu bez jakichkolwiek zmian nadżerkowych itp. ale zauważalna anatomiczna niedomykalność przełyku oraz reflux żółci w żołądku. Helicobacter ujemny. Zalecenie od gastrologa-gasec 20mg x 2 dziennie.

I 5 dni nagle napad bólu, poczatkowo myślałam że podobny do tego co bywał wcześniej gdy nie brałam gasec lub coś więcej zjadłam. Ale tym razem nospa nie pomogła. I zaczęłam zauważać że ten ból jest inny, bo rozpiera, gniecie po prawej stornie, promieniuje do pleców, do przestrzeni pod łopatką.
Nie spałam z bólu całą noc. Pojechałam na IP, zlecono ekg (ok), morfologię (bez odchyleń), bilirubina (w normie), ASPAT i ALAT wynik po 40 (co wg normy tego laboratorium też w normie), amylaza również w normie.
Dosałam helicid i metoklopramid w zastrzyku, ale już wcześniej mi przeszło, było już rano, byłam już bardzo senna.
Oczywiście następnego dnia ciągle czułam "kamień w brzuchu", dieta lekka, suchary, woda. 3 dzien to samo, znów ból nie do wytrzymania. Pomogły leki typowo przeciwbólowe - ketonal, diclac...
dziwne że leki te mi pomagają a nie podrażniają żołądka.

Proszę o poradę, czy wyniki biochemii krwi wykluczają przyczynę z wątroby? Czy to znaczy że mam problem z dwunastnicą? Może popełniłam błąd żywieniowy (zimne sajgonki) i to mi tam leży? Co mogę zrobić, jak sobie pomóc doraźnie w oczekiwaniu na usg i wizytę u specjalisty? Jakieś zioła? Jakieś leki bez recepty? Możliwe że mam powiększoną wątrobę i to ona mnie boli mimo że wyniki z krwi ok?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: ból brzucha po prawej stronie aż do pleców 11.02.14, 19:34
      co wykazało usg brzucha? To nie kamienie w woreczku?
    • neojeriomina Re: ból brzucha po prawej stronie aż do pleców 11.02.14, 22:00
      To mogą być wzdęcia, jeśli masz ciasną jamę brzuszną, to wzdęty fragment napiera na inne i to powoduje ból.
      Spróbuj ustawić sobie porządek w jelitach za pomocą probiotyków, ale nie żadnego g... Trilac itp. tylko porządnych 8mld Bifidus Acidophilus. Aha, no i unikaj obfitych posiłków. Lepiej mniej a częściej - to się zawsze sprawdza. Zrób USG jamy brzusznej, żeby wykluczyć zmiany zw. z woreczkiem żółciowym, bo on też może dawać takie objawy. I jeszcze warto sprawdzić działanie trzustki.
    • go-jab Re: ból brzucha po prawej stronie aż do pleców 12.02.14, 02:51
      Glosuje na woreczek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka