Dodaj do ulubionych

44 dc brak okresu

IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.14, 10:16
Witam. Ostatni okres miałam 8 czerwca i do tej pory nie dostałam. Co prawda cykle mam nieregularne, ale z ostatnich 13 miesiecy najdłuższy cykl wynosił 39 dni najkrótszy zas 21.
A wygladalo to tak
Maj 2013 od 13-19 cykl 36 dni
Czerwiec 2013 od 18-27 cykl 21 dni
Lipiec 2013 od 9-11 cykl 29 dni
Sierpien 2013 od 07-13 cykl 24 dni
Od 31 sierpnia do 6 wrzesnia cykl 39 dni
Październik od 9-15 cykl 39 dni
Listopad od 17-22 cykl 35 dni
Grudzien od 22- 27 cykl 36 dni
Styczen 2014 od 27 styczen -2 luty cykl 39 dni
Marzec od 7-14 cykl 31 dni
Kwiecien od 7- 14 cykl 36 dni
Maj od 12- 19 cykl 28 dni
czerwiec okres 8- 13 i cykl dalej trwa dzis 44 dzien sie zaczal.
Kochalam sie w dniach 3.07., 10.07, 20.07. Z czego 10 mąz skonczyl we mnie a 2 pozostale stosunki byly przerywane bez zadnego innego zabezpieczenia. Pierwszy stosunek 3 lipca odbyl sie po kilkutygodniowej przerwie (7 tygodni). Obecnie z objawow jakie mi towarzysza to lekki bol piersi i czeste siusianie. W nocy tez wstaje raz do toalety co u mnie sie nie zdarza. Pobolewa troche w dole brzuch. Lekko kujacy. A kilka dni temu mialam dosc mocne klujace bole w podbrzuszu bol promieniowal do pachwiny. Pozniej przeszlo. Prosze powiedzcie czy jest u mnie ryzyko czy moge byc w ciazy?
Dodam ze od kilku dni mam wahania nastroju jestem rozdrażniona czasem placze bez powodu i czesto sie denerwuje.
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: 44 dc brak okresu 21.07.14, 10:33
      No pewnie, ze ryzyko jest. Ale ze masz tendencje do dlugich cykli, to ja bym jeszcze nie panikowala.
      A swoja droga jezeli nie chcesz byc w ciazy, to jednak powinnas nie ryzykowac i sie zabezpieczac niezalaznie od dnia cyklu, bo jak widac zdarzaja Ci sie takze cykle krotkie.
      • gemowa Re: 44 dc brak okresu 21.07.14, 10:59
        Zgadzam się, masz długie cykle, nie panikuj. Stres jeszcze bardziej przedłuża cykl.
        A najlepiej zrób test ciązowy.
      • Gość: ja Re: 44 dc brak okresu IP: *.as13285.net 21.07.14, 11:00
        Testy ciazowe sa po to zeby wystawy aptekowe dekorowac pewnie smile A najlepiej idz do labu i zrob test z krwi. Bedzie wiarygodniejszy.
        • Gość: dżasta Re: 44 dc brak okresu IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.14, 11:06
          A kiedy najlepiej wykonac test apteczny? Biorąc pod uwage ostatnie wspolzycia. Kiedy test juz powinien wyjsc.
          • gemowa Re: 44 dc brak okresu 21.07.14, 11:21
            Jesli Twój najdłuższy cykl trwał 39 dni, teoretycznie już czas na test.
            Ale jesli nie wiesz kiedy miałaś w tym cyklu owulację, to tylko teoria.
            Zrób test, przeciez nie zaszkodzi. Wydasz 10 zł, a może dzięki temu będziesz spokojniejsza.
            A najlepiej od razu zrób test z krwi.
    • Gość: kasia Re: 44 dc brak okresu IP: *.icpnet.pl 21.07.14, 14:39
      Mam podobny problem, poszłam do lekarza, który zdiagnozował u mnie 2 torbiele jajnika, bo w tym wieku (mam 42lata) jeszcze za wcześnie na tzw przekwitanie. Jestem bardzo emocjonalną osobą, więc myślę, że organizm przyspieszył i jest to pierwszy okres przekwitania. Jednak radzę pójść po skierowanie do szpitala, bo usg nie zawsze wykazuje np mięśniaki (mam również jednego, co wykazało badanie doświadczonej lekarki po prostu). kłujące bóle zdarzają się w różnych momentach, w trakcie jajeczkowania w moim przypadku. Miesiączki mam tak nieregularne i w takiej formie, że nie ogarniam. Najważniejsze by stwierdzić brak schorzeń. Bo jeśli Pani świadomie prowadzi życie seksualne bez "przerywania stosunku" ciąża z torbielą lub mięśniakami jest ciążą wysokiego ryzyka, czyli z ryzykiem komplikacji.
      • Gość: dżasta Re: 44 dc brak okresu IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.14, 15:57
        Witaj Kasiu. Ja miałam mięśniaka w pirwszej ciazy tj.w 2004 r. W 2009 przeszlam operacje i mi go wycieli. Byl na tyle duzy ze laparoskopia nie wchodzila w gre. Wycieli mi go przez otwarcie powlok brzusznych i macicy. Oczywiscie ciaza byla zagrozona. Dawno nie mialam usg ani badan hormonalnych. Moj problem nie zniknal bo wczesniej tez mialam dlugie i nieregularne cykle a pani doktor dla zalatwienia sprawy przepisala antykoncepcje doustna bez zbadania hormonow. Czulam sie po nich na tyle zle ze musialam je przerwac. A byl to kontracept czyli z najmniejsza mozliwa dawka hormonow. Po przerwaniu tabletek problem powrocil. U mnie ciezko okreslic dni plodne. Ale od kilku lat praktykujemy stosunek przerywany i jak dotad nas nie zawiodl. Teraz 10 lipca mąż doszedl we mnie. Nie wiem co mu do łba strzeliło. Pozostale 2 stosunki byly przerywane. Zrobilam niedawno test i wynik negatywny. Pewnie hormony.
        • Gość: ja Re: 44 dc brak okresu IP: *.dab.02.net 21.07.14, 18:44
          Zacznij sie obserwowac metoda npr np. Roetzera.Naprawde jest to pomocne i mozna po wykresach wylapac jakies nieprawidlowosci hormonalne.
          • Gość: dżasta Re: 44 dc brak okresu IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.14, 19:47
            Dzieki. Napewno skorzystam.
    • lidek0 Re: 44 dc brak okresu 21.07.14, 19:04
      Zawsze w takich sytuacjach zastanawia mnie czemu kobiecie tak trudno zrobić test? Na bezludnej wyspie mieszkasz? My z fusów mamy wywróżyć? Poza tym nieregularne cykle kwalifikowałyby się do wizyty u lekarza i sprawdzenia co się dzieje, nie myślałaś o tym?
      • Gość: dżasta Re: 44 dc brak okresu IP: *.free.aero2.net.pl 21.07.14, 19:46
        Przeczytaj prosze co napisalam wczesniej. Bylam u lekarza i zamiast zlecic badania w okreslonych dniach cyklu przepisal mi kontracept. A tylko raz mialam robione hormony i tylko w 21 dniu cyklu mimo ze cos tam powinno byc wyzej i cos wyzej pani dr.stwierdzila ze jest ok. No ale dobra. Moze to wlasnie pora zmienic lekarza. Tylko u mnie ona ma najpochlebniejsze opinie a pozostali masakra. I wez tu badz madra.
        • Gość: mh Re: 44 dc brak okresu IP: *.static.chello.pl 22.07.14, 10:34
          Polecam bardzo wspomnianą już tu metodę NPR - codzienne pomiary porannej temperatury i codzienna obserwacja śluzu. To nic nie kosztuje - rano pomiar 10 sekund, a w ciągu dnia, podczas wizyt w wc, zerkamy na śluz. Więcej info tutaj - iner.pl/metoda-rotzera (nie zrażaj się prokatolicką otoczką, jeśli nie jesteś wierząca - metoda nadaje się też dla tych niekonieczie żyjących zgodnie z nauką Kościoła).

Temperatura (jej wykres) fajnie pokazuje wszelkie wahania hormonalne. Poza tym dzięki tym pomiarom można, z ok. 2 tygodniowym wyprzedzeniem, przewidzieć termin kolejnego krwawienia - a to jest baaaardzo przydatne przy długich i nieregularnych cyklach.
          Sama doświadczałam latami takich długich cykli (po 40, 50 dni) - wieczny strach i niepewność, kiedy kolejna miesiączka zawita. Jak zaczęłam pomiary problem zniknął - a ja odżyłam!
          • Gość: dżasta Re: 44 dc brak okresu IP: *.free.aero2.net.pl 22.07.14, 15:24
            Dzieki. Napewno skorzystam. Od jakiegos czasu sluz obserwuje ale bez zapisu. Od kilku dni mam sluz lepki mleczny bez grudek naprzemian z ciagnacym lekko żółtawym. Dosc rozciagliwy bo na 3-4 cm i jest bardzo gesty. Szyjke tez od pewnego czasu sprawdzam. Dzis byla twarda zamknieta i taka jakas opuchnieta. W srodku jest dosc mokro pelno mlecznego lepkiego sluzu. A wokol szyjki po zgarnieciu wydzieliny jest twn gesty ciagnacy sluz.
        • lidek0 Re: 44 dc brak okresu 23.07.14, 20:47
          Miałam na myśli test ciążowy, badania w określnych dniach cyklu możesz zrobić sama, w necie jest masa informacji co kiedy się bada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka