Dodaj do ulubionych

Bóle piersi

30.12.18, 00:01
Witam, mam pewien problem. Od zawsze borykałam się z problemami miesiączkowym , po prostu występowały u mnie co pół roku czasami raz na rok. Lekarz w końcu przepisał mi tabletki antykoncepcyjne przy których miałam regularne okresy. Około roku temu odstawiłam tabletki i znów przestałam mieć okresy regularnie. Zgłosiłam się do pewnej lekarki która zaleciła mi branie przez 3msc tabletek ziołowych po których dostałam okresu regularnego i teraz mam okres co miesiąc bez żadnych problemów. Niestety nasilił się problem bólu piersi. Na początku tylko przed okresem miewałam intensywne bóle piersi i brodawek. Ale przed ślubem który miałam w lipcu ze stresu opóźnił mi się okres o 2,5msc po czym znów mam regularnie ale niestety bóle piersi są teraz na porządku dziennym po miesiączce , przed miesiączka itd ból jest taki ze muszę naprawdę delikatnie obchodzić się z piersiami a do tego czasami puchną do takich rozmiarów ze to jest wręcz niewyobrażalne. Macie może pomysł co może być tego powodem?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Bóle piersi 30.12.18, 09:11
      Powodem jest zatrzymanie wody w organizmie przed miesiączką. Może powinnaś wtedy jeść coś, po czym się obficie siusia, np. dużo natki od pietruszki? Istnieją też leki odwadniające, ale je stosuje się z konieczności, jako obniżające ciśnienie, więc przy normalnym lub niskim ciśnieniu nie ma co ryzykować.

Teoretycznie powinien Ci coś poradzić lekarz, ale powinnaś go zmienić. Tabletki antykoncepcyjne nie leczą nieregularnych cykli, bo cykl jest wtedy, jak dochodzi do owulacji; wtedy też miesiączka jest naprawdę miesiączką, a nie krwawieniem z odstawienia. Przy tabletkach tak naprawdę nie ma cykli, a krwawienia są wywoływane sztucznie, nic więc dziwnego, że potem wszystko wraca do normy, czyli nieregularności.

Wejdź na forum Naturalne Planowanie Rodziny i trochę się dokształć. Będziesz wtedy wiedzieć, jak przewidzieć z kilkunastodniowym wyprzedzeniem termin miesiączki niezależnie od tego, ile trwa cykl; to bardzo praktyczna wiedza.

I jeszcze jedno - możesz mieć PCOS. Długie, nieregularne cykle często są skutkiem kilku nieudanych podejść do owulacji, a dopiero po tym ostatnim, udanym, następuje po mniej więcej dwóch tygodniach miesiączka. Podrośnięte i niepęknięte pęcherzyki otorbiają się.

No i dobrze byłoby zbadać poziom prolaktyny. Za wysoka może utrudniać owulację.
      • kinga341 Re: Bóle piersi 02.01.19, 09:31
        Miałam robione wszystkie badania hormonalne łącznie z poziomem prolaktyny , wszystkie są w normie. Tabletek antykoncepcyjnych jak pisałam wyżej nie biorę już od dawna. Przez 3 msc brałam tylko tabletki ziołowe cyclodynion które wywołały u mnie regularne miesiączki już ich nie przyjmuje a miesiączki nadal mam regularne
        • kinga341 Re: Bóle piersi 02.01.19, 09:32
          Cyclodynon *
    • mamalgosia Re: Bóle piersi 05.01.19, 18:57
      Może wrócisz do ziół? Polecam castagnus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka