lain19 08.05.02, 18:17 dostalam takie zalecenie od ginekologa (a propos wątku o Diane 35), oprócz cytologii. Dowiedzialam sie ze polega to na wprowadzeniu do macicy specjalnej sondy...czy to jest bolesne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili Re: USG jajnika? 08.05.02, 21:06 jesli twoj lekarz mial na mysli usg endowaginalne (a chyba tylko takie wchodzi w gre) to nie do macicy,tylko do pochwy i nie sonda tylko taki obly patyczek. nie jest to nic wielkiego, ja leczac sie na nieplodnosc robie takie usg wlasciwie co chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
lelek1 Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:03 to usg jajnika nie wykonuje sie typowo,przez skore brzucha?wolalabym wiedziec jak wyglada to badanie,bo czeka mnie ono za ok. dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
panik Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:09 Ta nowsza (chociaz nie taka znowu nowa)i dokladniejsza metoda nazywana jest USG dopochwowym. Glowice z nalozona na nia prezerwatywa wprowadza sie do pochwy, a nie przyklada do brzucha. I jeszcze jeden plus: nie trzeba napelniac pecherza woda (i cierpiec). Pozdrawiam. J. Odpowiedz Link Zgłoś
panik Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:11 Zapomnialam dodac, ze w ten sposob bada sie nie tylko przydatki, ale rowniez endometrium. Odpowiedz Link Zgłoś
jegelskerdeg Re: USG jajnika? 09.05.02, 14:22 Zgadzam sie, u mnie lekarz w LIMie w Warszawie nie okreslil na jakie USG mnie wysyla. Myslalam, ze bedzie to takie "zwyczajne", zrobiono mi jednak USG dopochwowe. Moge powiedziec osobiscie, ze wcale to nie boli i nie jest tak krepujace jak sie moze wydawac. Ja nalezalam do tych strasznie niesmialych i naprawde po wizycie stwierdzilam, ze strach ma wielkie oczy. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lain19 Re: USG jajnika? 09.05.02, 21:54 dzieki wielkie za odpowiedzi doprecyzuje ze tu chodzi o USG sondą dopochwową i musi byc pełny pęcherz ale i tak juz wszystko wiem - moja koleżanka miala takie badanie - nic nie boli - rurka jest grubosci co najwyzej malego palca pozdr Odpowiedz Link Zgłoś