Dodaj do ulubionych

USG jajnika?

08.05.02, 18:17
dostalam takie zalecenie od ginekologa (a propos wątku o Diane 35), oprócz
cytologii. Dowiedzialam sie ze polega to na wprowadzeniu do macicy specjalnej
sondy...czy to jest bolesne?
Obserwuj wątek
    • lili Re: USG jajnika? 08.05.02, 21:06
      jesli twoj lekarz mial na mysli usg endowaginalne (a chyba tylko takie wchodzi
      w gre) to nie do macicy,tylko do pochwy i nie sonda tylko taki obly patyczek.
      nie jest to nic wielkiego, ja leczac sie na nieplodnosc robie takie usg
      wlasciwie co chwile.
      • lelek1 Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:03
        to usg jajnika nie wykonuje sie typowo,przez skore brzucha?wolalabym wiedziec
        jak wyglada to badanie,bo czeka mnie ono za ok. dwa tygodnie.
        • panik Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:09
          Ta nowsza (chociaz nie taka znowu nowa)i dokladniejsza metoda nazywana jest USG
          dopochwowym. Glowice z nalozona na nia prezerwatywa wprowadza sie do pochwy, a
          nie przyklada do brzucha. I jeszcze jeden plus: nie trzeba napelniac pecherza
          woda (i cierpiec). Pozdrawiam. J.
          • panik Re: USG jajnika? 09.05.02, 12:11
            Zapomnialam dodac, ze w ten sposob bada sie nie tylko przydatki, ale rowniez
            endometrium.
            • jegelskerdeg Re: USG jajnika? 09.05.02, 14:22
              Zgadzam sie, u mnie lekarz w LIMie w Warszawie nie okreslil na jakie USG mnie
              wysyla. Myslalam, ze bedzie to takie "zwyczajne", zrobiono mi jednak USG
              dopochwowe. Moge powiedziec osobiscie, ze wcale to nie boli i nie jest tak
              krepujace jak sie moze wydawac. Ja nalezalam do tych strasznie niesmialych i
              naprawde po wizycie stwierdzilam, ze strach ma wielkie oczy. Powodzenia!
              • lain19 Re: USG jajnika? 09.05.02, 21:54
                dzieki wielkie za odpowiedzi
                doprecyzuje ze tu chodzi o USG sondą dopochwową i musi byc pełny pęcherz
                ale i tak juz wszystko wiem - moja koleżanka miala takie badanie - nic nie
                boli - rurka jest grubosci co najwyzej malego palca
                pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka