Dodaj do ulubionych

ZPC i co dalej?

05.02.09, 16:15
Dziś dowiedziałam się, że mam zespół policystyczny jajników, już 2 lekarz po
badaniu usg(liczne pęcherzyki poniżej 9 m) to stwierdził, a także po tym że
mam niereguralne okresy i trochę za dużo owłosienia. Chcę bardzo dzidziusia,
to przepisał mi najpierw luteinę, a później clostilbegyt.Czy mam szanse na
ciążę, na zdrowego pięknego dzidziusia?Co o tym myśleć?
Obserwuj wątek
    • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 05.02.09, 19:00
      No oczywiscie, że masz szansę. Ja również mam zespół jajników
      policystycznych i zaszłam w ciążę tak jak wiele innych kobiet z tym
      zespołem, niedługo rodzę. Podstawa to dobry lekarz i monitoring
      owulacji, gdyż luteina podawana przed owulacją zablokuje ją. U mnie
      owulka występowała dopiero około 21, 22 dnia cyklu, dlatego schemat
      podawania luteiny od 16 do 25 dnia cyklu nie sprawdził sie i
      zmarnowałam kilka miesięcy. Zaszłam w ciążę w cyklu gdy gin.
      dołączył pregnyl na pęknięcie pęcherzyka. Tak więc głowa do góry,
      troche cierpliwości, uda się :) Jakby co, pytaj :)
      Pozdrawiam serdecznie.
      • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 05.02.09, 19:20
        ja mam brać luteinę do wywołania, później clostylbegyt, przez pół roku od 5 dnia
        cyklu przez 5 dni w miesiącu.Nic nie było mowy o monitorowaniu, mam się zgłosić
        do niego z ciążą lub za pół roku i wtedy zbadamy hormony.Czy zmienic lekarza ?
        Ten jest podobno dobry.
        • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 05.02.09, 20:07
          Wiesz co, trochę mnie dziwi to,że nawet nie chce sprawdzić czy
          clostilbegyt indukuje owulację. Hormony też miałam badane na samym
          początku, ich wynik + objawy+ obraz USG zdecydował o rozpoznaniu.
          Nie wiem, może każdy lekarz,ma swój system, ale na Twoim miejscu
          jednak bym sie skonsultowała z innym lekarzem. Trochę szkoda
          faszerować się lekami pół roku nie wiedząc nawet czy inne hormony
          nie są rozregulowane i nie będą blokować owulacji. No ale to jest
          moje zdanie :)
          • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 17.03.09, 07:18
            miałaś rację!!! Poszłam do innej pani gin., bo podejrzewałam
            zapalenie, mojego lekarza nie było.Zdziwiła się tak samo, że nie
            muszę chodzić na monitoring. A do tego zrobiła mi usg i okazało się
            że mam torbiel czekoladową bo od clostylbegytu sie utworzyła i
            powinnam brać też według niej także luteinę i chodzić na monitoring,
            bo luteina ma pomóc uwolnić się jajeczku.Martwi ją także że
            endomedrium mam 9,2 mm a to jest 26 dzień cyklu i do tego mam płyn w
            zatoce douglasa. To już bym chyba całkiem sie załamała, oprócz ZPJ
            jeszcze endomedrioza.Mam smarować maścią Pimafucort i czopki
            Pimafucin, podobno są nie szkodliwe nawet dla ciąży, bo mam zrobić
            test w sobotę, ale to możliwe że jest ciąż jak mam torbiel
            endomedrialną?
            • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 26.03.09, 21:27
              Stefcia dopiero tu zajrzałam, tak to jest z niemowlakiem:) Dobrze,że
              trafiłaś na lepszego lekarza. Torbielą się nie przejmuj, też miałam
              czekoladową,ale niezwiązaną z endometriozą. Potem w ciąży też miałam
              torbiel, sama się wchłonęła w drugim trymetrze.
              Jak testowanie? Trzymam kciuki żeby wszystko pomyślnie sie
              ułożyło :)
              • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 27.03.09, 07:29
                zazdroszczę dzidzi, i gratuluje!!! Niestety test wyszedł negatywny i
                na razie nie ma dzieciaczka. 37 dc czekam na okres żeby zacząć brać
                clo, a brzuch boli, właściwie kłuje.Zaczęłabym 2 opakowanie
                clo.Teraz mierze temp i ogladam śluz, bo testy owulacujne mi
                wychodzą negatywnie, albo nie trafiłam albo nie mam owulacji.Na
                szczęście bedę chodzić na monitoring.
                • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 27.03.09, 20:04
                  Testy owulacyjne czasem są do d... Widzisz tak to już jest w
                  przypadku naszej choroby,że trzeba trochę poczekać na dzidzię. Dobry
                  lekarz i monitoring-to powinno pomóc. Zobaczysz, szybko minie i
                  będziesz tulić swoje maleństwo:)Ja jeszcze rok temu nie śmiałam
                  marzyc o macierzyństwie, przeżywałam kolejne rozczarowanie, a tu
                  proszę, los dał nam córcię:)
                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 28.03.09, 09:35
                    pocieszjące słowa, dziękuję.Mam nadzieję, że los także da mi to szczęście.
                    Czyli za bardzo testami się nie przejmować.Tylko monitoring.
                    • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 28.03.09, 22:53
                      Tak, monitoring. Z testami to nigdy nie wiadomo czy dobrze
                      przechowywane itp, a na USG widać wszystko jak na dłoni.
                      • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 29.03.09, 11:38
                        dziś 39 dzień c. i nadal nie mam okresu, bolą mnie piersi od 2 tygodni, i prawy
                        bok przy dotyku tam gdzie ta torbiel, a do tego brzuch mam jak balon chyba znowu
                        muszę iść do pani doktor. Ciężka jest ta choroba, nacierpi się człowiek
                        fizycznie i psychicznie. Do tego przytyłam 10 kg(szczególnie brzuch) i mam
                        więcej owłosienia niż jak byłam na plastrach evra.Czy każdy ma takie objawy przy
                        tej chorobie? Czy może mam jeszcze problem z hormonami?
                        • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 29.03.09, 18:53
                          W tym zespole hormony są mocno zaburzone, stąd różnorodne objawy.
                          Nie badałaś hormonów? Często wystepuje nadmiar hormonów męskich,
                          stąd nadmierne owłosienie, trądzik, łysienie, poza tym
                          hiperprolaktynemia, podwyższone stężenie cukru we krwi, LH
                          czterokrotnie podwyższone w stosunku do FSH,niski poziom
                          progesteronu. Dlatego powinnaś zbadać: LH, FSH, progesteron,
                          testosteron,DHEAS,prolaktynę, poziom glukozy we krwi.Szczególnie
                          musisz uważać,żeby nie rozwinęła się cukrzyca, takie tycie jak
                          piszesz niestety temu sprzyja.
                          • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.03.09, 16:09
                            LH,FSH i glukozę mierzełam, a progesteron, testosteron, DHEAS i prolaktynę
                            nie.Mówiłam pani dr ze mam za dużo owłosienia ale ona nic.
                          • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 09.04.09, 06:48
                            witam.Dawno się nie odzywałam, a tu wczoraj dowiedziałam się ,że
                            jestem w 6 tygodniu!!!!!!!!!!!!!!!Super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            Tylko mam tez torbiel na prawym jajniku 3 komorową 52na 51 mm, co to
                            znaczy?? Co robić??Jestem wystraszona , lekarz nic nie powiedział
                            tylko,że bedziemy obserować.
                            • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 09.04.09, 08:02
                              Gratuluję serdecznie!!! Super wiadomość :) Słuchaj, ja też miałam
                              torbiel, została po stymulacji jajeczkowania. Też lekarz obserwował,
                              zniknęła jakoś po 16 tygodniu. Trochę bolało mnie w prawym dole
                              biodrowym przy chodzeniu i wstawaniu. Nie martw sie, w ciąży
                              większość torbieli wchłania sie w drugim trymestrze. Dbaj o siebie i
                              ciesz sie ciążą :)
                              • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 09.04.09, 08:59
                                o dziękuje bardzo za pocieszenie!!!Bardzo mnie ucieszyła ta
                                odpowiedź!!Ja też tak właśnie mam,że boli mnie prawy bok w takich
                                samych sytuacjach, tylko przy dotyku, schylaniu, chodzeniu. Troche
                                sie ta torbiel powiekszyła z 30 mm( 2 tydzień, ale wtedy gin jeszcze
                                nie wiedziała,że to ciąża) a teraz jest 50na 52(jakoś tak).Też mam
                                nadzieję,że się wchłonie.
                              • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 09.04.09, 17:28
                                czy taka ciąża wymaga stałej kontroli lekarza?? Co jaki czas trzeba go
                                odwiedzać? Mieszkam w Krakowie, czy powinnam znaleść najlepszego, który
                                poprowadzi mi ciąże? Na jakie badania Cie skierował, po tym jak okazało się,że
                                jesteś w ciąży? Brałaś jakieś leki? Ja mam brać tylko ferminatal i za 2 tyg do
                                niego z wynikami badań na toksoplazmę, różyczkę, grupę krwi, glukoza, morfologia
                                krwi, mocz badanie ogólne, Hbs,Usr,CMV IgG i Igm.
                                • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 10.04.09, 07:39
                                  troche się przestraszyłam, bo w necie pisze ,że zarodek jest w 6
                                  tygodniu ciaży a ma 5 mm powinien miec 15 mm?Kto sie myli internet
                                  czy lekarz??
                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 10.04.09, 11:12
                                    Moja córcia w 6 ty. miała 7mm, tak było ok.Zależy jak się może w necie inaczej
                                    liczą tygodnie, od zapłodnienia? Jeśli chodzi o prowadzenie ciąży, jeśli
                                    wszystko jest dobrze, nie wymaga szczególnych zasad, trzeba tylko obserwować.
                                    Chociaż mój gin. traktował od początku ciążę jako zagrożoną, bo po długich
                                    staraniach była jakby cudem :) Wybrałam najlepszego lekarza w Bydgoszczy. Miałam
                                    od początku zwolnienie, ze względu na niekorzystne warunki pracy-pracuję w
                                    szpitalu, oraz nakaz oszczędzania się. Dostałam Luteinę, ze względu na
                                    zdiagnozowany przed ciążą niedobór progesteronu. Po pobycie w szpitalu-miałam
                                    zagrożenie poronieniem, dołączono Nospę Forte, brałam ją niemal do końca ciąży.
                                    Wizyty były częstsze wtedy, gdy coś się działo, jak było akurat w porządku to
                                    normalnie, raz w miesiącu.
                                    Zwróć uwagę u siebie przede wszystkim na progesteron-często jest go za mało w
                                    tym zespole, a jest potrzebny do podtrzymania ciąż i musi być uzupełniony.Druga
                                    sprawa to tendencja do cukrzycy, pamiętaj więc żeby badać oprócz progesteronu
                                    również cukier. Oszczędzaj się, chodź na spacery, trochę poleguj. Będzie ok.:)
                                    Miałam skomplikowaną ciążę, bo oprócz PCo i torbieli jeszcze nadczynność
                                    tarczycy, łożysko przodujące i zagrożenie porodem przedwczesnym, ale udało się.
                                    Musisz myślec o tym, że będzie dobrze.Powodzenia:)
                                    • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 10.04.09, 14:32
                                      dziękuję.Zrobię wszystko, aby się udało.Życzę zdrowych,spokojnych i wesołych Świąt.
                                    • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 20.04.09, 07:06
                                      czy krwawiły Ci dziąsła? Ja od 3 tyg. mam stan zapalny dziąsła wokół
                                      najsłabszego zęba(martwego), mam spuchnięte dziasła wokół zęba i mi
                                      krwawią, brałam Dentosept A, płukałam szałwią, mam miękką
                                      szczoteczkę i nic.
                                      Do tego mam takie dziwne bóle brzucha na dole jakby okres miał
                                      nadejść.
                                      Zmartwił mnie do tego ten progesteron bo lekarz ani przed ani po mi
                                      go nie zalecił zbadać.Może sama zrobię badanie??
                                      • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 20.04.09, 14:04
                                        Zrób sama ten progesteron, lepiej wiedzieć. Takie bóle brzucha jak
                                        na okres też miałam, tylko że u mnie dołączyło do tego plamienie,
                                        leżałam na wczesnej patologii, brałam nospe i luteinę. Mój ginekolog
                                        twierdzi,że same bóle bez plamień mogą występować z powodu
                                        rozciągania macicy i jest to normalne,większość kobiet w ciąży je
                                        ma.Jednak jeśli to cię niepokoi, to może zapytaj lekarza?Dziąsła
                                        krwawiły mi okropnie, całą ciążę, a nawet teraz przy karmieniu
                                        zdarza sie, ale już sporadycznie.
                                        • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 20.04.09, 17:30
                                          chyba sobie zrobię progest., choć plamień nie mam.
                                          Byłam u stomatologa i kazała mi płukać szałwią i rumiankiem i myć dokładnie zęby
                                          mimo krwawienia, żadnych leków nie przepisała. Przekopane z tymi dziąsłami
                                          człowiek nie ma chęci jeść.
                                          • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 21.04.09, 07:12
                                            odebrałam wczoraj wyniki badań z moim menem(beta HCG mam 58 000) i
                                            okazało się ,że ja mam RH- a on RH+, idę do lekarza w środę ciekawe
                                            co powie, bo czytałam w necie,że to nie za dobrze.
                                            • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 21.04.09, 12:41
                                              Bardzo ładna beta :) U nas jest odwrotnie, ja mam RH + , a mąż RH-.
                                              Czyli macie konflikt, ale spokojnie, problemy pojawiają sie
                                              najczęściej w drugiej ciąży. Lekarz zleci zbadanie poziomu
                                              przeciwciał anty RH i pewnie zaproponuje podanie immunoglobuliny,
                                              zdaje sie miedzy 28-32t.c. Dokladnie wypytaj lekarza o wszystko.
                                              • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 21.04.09, 15:28
                                                popytam jutro idę do niego.Mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze.
                                                • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 22.04.09, 10:55
                                                  To powodzenia:) Odezwij sie po wizycie.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 23.04.09, 07:32
                                                    Lekarz powiedział,że wyniki są dobre, dzidziuś też się dobrze miewa.
                                                    Tylko torbiel zmieniła kształt z 52na 53 mm na 61na49 mm, ale
                                                    mówił,żeby się nie martwić,że się wchłonie.
                                                    Mamy konflikt z mężem krwii, ale były robione już badania(ja ich nie
                                                    odczytałam, bo sie nie znam), że mój organizm nie buntuję sie i
                                                    wszystko ok, mam robić nastepne w 16 tc.(przepraszam,że tak piszę
                                                    powtarzam jego słowa bo ja się nie znam na badaniach wogóle).Mówi,że
                                                    wszystko jest dobrze.
                                                    Z tego wrażenia i szczęścia nie mogłam spać w nocy(a wcześnej bym
                                                    spała i spała), wstałam o 3 i nie mogłam zasnąć było mi duszno i
                                                    gorąco(też tak miałaś nieraz)?Miałaś nieraz duszności???
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 23.04.09, 12:50
                                                    To super,że wszystko w porządku :) W pierwszej ciąży rzadko dochodzi
                                                    do konfliktu. Torbiel wchłonie się na pewno, innym dziewczynom też
                                                    się wchłonęła. Duszności miałam jak najbardziej,największe podczas
                                                    leżenia na plecach. Najgorzej było w trzecim trymestrze gdy
                                                    dołączyła zgaga, wtedy już wcale nie mogłam leżeć:)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 24.04.09, 10:35
                                                    przed chwilą miałam ostrą biegunkę(1 raz w okresie ciąży), czy to
                                                    normalne? Też tak miałaś? Co wtedy robić???
                                                  • Gość: kinia Re: ZPC i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 17:58
                                                    www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,298
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 24.04.09, 18:25
                                                    Miałam na sam koniec, tak u mnie zaczął się poród :) Pewnie złapałaś
                                                    cos z powietrza. Jeśli nie masz gorączki dużo pij żeby się nie
                                                    odwodnić, ale jak będzie gorączka, albo biegunka nie minie lepiej
                                                    idź do lekarza.
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 25.04.09, 18:30
                                                    Co u Ciebie? Biegunka minęła?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 26.04.09, 19:14
                                                    byłam u rodzinki na wsi i nie miałam jak pisać.
                                                    Biegunka na szczęście minęła, ale już nic nie zjem na mieście, bo to po tej
                                                    kanapce kupionej w barze.
                                                    Mam teraz inny problem(ciagle jakiś mam), bo na majteczkach miałam 2 brązowe
                                                    plamki, czy to nie dobrze, mam lecieć do lekarza?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 26.04.09, 20:30
                                                    To dobrze,że biegunka przeszła. Z tym plamnieniem idź do lekarza,
                                                    lepiej dmuchać na zimne. Właśnie takie plamki u mnie były z
                                                    niedoboru progesteronu, a jest on niezbędny do utrzymania ciąży. Nie
                                                    zwlekaj z wizytą, ja wtedy leżałam nawet trzy dni w szpitalu, a
                                                    potem miałam dużą dawkę Luteiny. Trzymam kciuki żeby to okazało się
                                                    czyms banalnym. Powodzenia.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 27.04.09, 07:06
                                                    już jest wszystko dobrze dziś i wczoraj po południu, tylko w
                                                    południe (niedziela) były takie 2 małe brązowe plameczki, a od
                                                    piątku lekarz kazał brać duphuston 2 razy dziennie. Dziś poszłam do
                                                    pracy, bo pracuję przy kompie? Czy mimo to iść do lekarza i poprosić
                                                    o zwolnienie?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 27.04.09, 09:37
                                                    Jeśli masz duphaston to ok.Raczej bym poszła na zwolnienie,
                                                    przynajmnie na trochę żeby odpocząć, poleżeć. Te tygodnie są
                                                    najbardziej niebezpieczne dla utrzymania ciąży i rozwoju dziecka,
                                                    lepiej później pochodzić do pracy.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 28.04.09, 14:11
                                                    ostatnio często mi sie przelewa i burczy w brzuszku, też tak miałaś?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 29.04.09, 08:12
                                                    ostatnio rano doszło kłucie w odbycie,ktore poźniej przechodzą poczytałam w
                                                    necie i się przeraziłam.Co to może być?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 29.04.09, 11:04
                                                    O kurczę, nie mam pojęcia co to te przelewania i kłucia.Nic takiego
                                                    nie miałam przez całą ciążę, ale może to kwestia hormonów. A co
                                                    przeczutałaś w necie na ten temat?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 06:40
                                                    właśnie nic nie znalazłam, a moj gin ma urlop , bedzie dopiero od
                                                    13.05
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 08:46
                                                    czy Ty uczestniczyłaś w przyjęciach weselnych? My mamy w rodzinie
                                                    09.05 wesele, dotrwam pewnie góra do 23, ale nie wiem czy można
                                                    skakać, tańczyć w tym stanie i do tego z tak dużą torbielą 63 na 49
                                                    mm? Czy mogłabym sobie zaszkodzić?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 10:00
                                                    Z torbielą nie można skakać za bardzo bo może się skręcić jesli ma szypułę,a to
                                                    już jest niebezpieczne. Byłam na weselu jakoś w 20 t.c. Wtedy czułam się
                                                    świetnie, ale że wesele było tuż po moim pobycie w szpitalu zbawiłam tylko do
                                                    22.Jakieś wolne kawałki zatańczyliśmy z mężem, dla maluszka to przyjemne
                                                    kołysanie :)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 12:13
                                                    mnie jezcze boli w prawym boku (tam gdzie ta torbiel)i czasem tak
                                                    zakłuję, chyba też sobie daruje tańce, jeśli to już tylko wolne. A
                                                    nie wiem czy sobie nie darujemy to wesele, bo to wesele jest 200 km
                                                    w jedna stronę i to też mnie męczy taka podróż.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 12:22
                                                    czyli chyba żadnych sportów nie moge uprawać takich jak np:areobik,
                                                    jazd na rowerze czy pływanie??? Chyba najlepsze jest tylko
                                                    spacerownie.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 13:16
                                                    mam jeszcze jedno pytanie (przepraszam,że tak pytam ale nie mam
                                                    kogo, a widzę, że mogę się bardzo dużo dowiedzieć od Ciebie )pojawił
                                                    mi się żółty śluz o takim mocnym zpachu i trochę mnie szczypie przy
                                                    oddawaniu moczu tylko. Mój gin bedzie dopiero 13.05, czy to groźne?
                                                    Mogę poczekać tak długo? Jak jest z tymi upławami w I trymestrze?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 30.04.09, 22:44
                                                    Spokojnie pytaj :)Jeśli nie bierzesz żadnych tabletek dopochwowo to śluz raczej
                                                    powinien być biały. Cholera, wygląda na infekcje, zwłaszcza,że ma jakiś zapach i
                                                    szczypie. Infekcje trzeba w ciąży leczyć, lepiej zgłoś się do lekarza.Miałam
                                                    żółtą wydzielinę, ale moj gin. twierdził,że to od Luteiny dopochwowej,fakt,że
                                                    nic mi przy tym nie dolegało a wydzielina nie miała mocnego zapachu.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 12.05.09, 07:52
                                                    nie wiem, gdzie ukryli to forum, bo od paru dnii nie mogę je
                                                    znaleść, dopiero przez google.
                                                    Już się cieszyłam że 12 tydz. a tu mnie dopadło wczoraj
                                                    przeziębienie.Mam bardzo katar i troche mnie gardło boli, a nie wiem
                                                    co brać a co wolno. Dziś idę do lekarza o 18,30 dopiero mam wizytę.
                                                    Niestety nie wiem czy uda mi sie pracować w ciaży w tej pracy
                                                    wiekszość w naszym pokoju stanowią starsze panie, które wietrzą na
                                                    umór a ja z taką drugą panią siedzimy koło okna w przeciągu i nas
                                                    przewiało.Na prawdę ciężko pracować ze starszymi paniami jeszcze tak
                                                    upartymi , którym się nie da nic wytłumaczyć.
                                                  • Gość: ewa Re: ZPC i co dalej? IP: *.elomza.pl 14.05.09, 19:42
                                                    Hej stefciu! Gratuluję. Czytałam Twoje posty i tak się zastanawiam.
                                                    Miałam dwa miesiące stymulacji clo + provera. Nie były
                                                    monitorowane!!! mój lekarrz powiedział że będziemy monitorowac od 3
                                                    cyklu dopiero..... Tak się złożyło że przegapiłam pójście do lekarza
                                                    w trakcie miesiączki, poprostu 6 dnia cyklu mi się przypomniało:))))
                                                    Wiec odpuściłam sobie ten cykl, wyjechałam na urlop i.......bolał
                                                    mnie brzuch, dużo wcześniej niż normalnie przed miesiączką plus bóle
                                                    w dole pleców, ale dużo dużo wcześniej, więc nie wiem czy je łączyć
                                                    z cyklem.... w 31dc brak @ test negatywny, poszłam do lekarza i tu
                                                    usg wykazało torbiel na lewym jajniku 4cm. Ciąży nie widać, ale moim
                                                    zdaniem może być zawsześnie, jeżeli już...no i informacja od
                                                    lekarza " brak płynu w zatoce Douglasa, nie było owulacji" - kurcze
                                                    przeszukałam w necie i z tego co się dowiedziałam to płyn wchłania
                                                    się niedługo po owulacji, więc jakby miał być w 32 dc?????
                                                    zgłupiałam juz. Zalecenia, czekac tydzień, jak wystąpi @ to po niej
                                                    do lekarza, jak nie wystąpi to wywoływanie.....czy aszym zdaniem
                                                    możliwa jest ciąża?
                                                  • Gość: ewa Re: ZPC i co dalej? IP: *.elomza.pl 14.05.09, 19:44
                                                    tak naprawe to boję się robić już jakikolwiek test czy betę;)
                                                  • Gość: ewa Re: ZPC i co dalej? IP: *.elomza.pl 14.05.09, 19:59
                                                    Stefciu31 powiedz mi proszę do ktróego dnia cyklu miałaś jeszcze
                                                    test negatywny?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 16.05.09, 11:36
                                                    do Ewa: dopiero w 6 tyg. ciąży pokazały się 2 grube krechy a wcześniej testy nie
                                                    pokazywały. Byłam nawet w 2 tc. u ginekologa, pani doktor nie widziała wtedy
                                                    ciąży, brak płynu Duglousa i była tylko torbiel.Kazała robić testy, ale nie
                                                    wychodziły. Bolały mnie tez plecy i miałam takie objawy jakbym miała dostać
                                                    okres.Dopiero w 6 tc. mdłości straszne i nadal brak okresu poszłam do gina a tam
                                                    ciąża!!!
                                                    Zaskoczona byłam strasznie, bo udało się po 1 cyklu z clo i bez monitoringu.
                                                    Teraz jestem już w 12 tc., ale mam nadal torbiel 64 na 49, czasem kłuje mnie
                                                    przez nią w boku.Mam nadzieje,że się wchłonie.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 16.05.09, 11:45
                                                    a jeśli chodzi o testy na owulację, to żaden mi nie wyszedł pozytywnie, tak
                                                    jakbym nie miała wogóle.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 16.05.09, 11:41
                                                    może to być ciążą. Nie trzeba się załamywać a na pewno się uda.
                                                    Ja brałam przez 3 lata Diane wcześniej i taki lekarz powiedział mi ,że przy
                                                    takim długim braniu Diane nie zajdę w ciążę nigdy, i udało się , był bardzo
                                                    zdziwiony.
                                                  • Gość: ewa Re: ZPC i co dalej? IP: *.elomza.pl 18.05.09, 10:03
                                                    Nistety w 34dc dostałam @:(
                                                    No nic teraz kontrola czy się wchłonął i znowu będziemy próbować;)
                                                    Tylko mój lekarz idzie na urlop...więc będzie problem z
                                                    monitorowaniem....
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 18.05.09, 16:58
                                                    ooo, szkoda
                                                    ale nie trzeba się załamywać tylko dalej próbować
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 18.05.09, 18:11
                                                    Witajcie dziewczyny :) Stefcia jak tam, przeziębienie minęło? Może
                                                    faktycznie troche posiedź na zwolnieniu, największe zagrożenie mija
                                                    po 12- 16 tygodniu. Poszłam na zwolnienie w momencie gdy ordynator
                                                    nie uszanował mojej ciąży ( a wiedział o leczeniu niepłodności) i
                                                    kazał mi przyjmować pacjentów w Izbie Przyjeć. Trafił mi się
                                                    bezdomny z czynną gruźlicą, ile ja dni przepłakałam zanim sie
                                                    dowiedziałam,żsie nie zaraziłam i dziecko jest bezpieczne. Wzięłam
                                                    zwolnienie i miałam wszystkich w d...Fakt,że teraz, po roku ciężko
                                                    będzie wrócić do pracy,szybko wypada się z obiegu niestety :)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 21.05.09, 09:11
                                                    fajnie, że się odezwałaś!!!
                                                    Dobrze zrobiłaś, że poszłaś na zwolnienie, dziecko najważniejsze.Podobno trudno
                                                    się przestawić, ale każda mama tak ma, bo podobno cięzko się im rozstać z
                                                    dzieckiem i serce tęskni strasznie.
                                                    Przeziębienie mi minęło, siedzę sobie na urlopie na razie 2 tyg. i zastanawiam
                                                    się czy iść na L4. Już 2 razy miałam bardzo silne bóle głowy i wymiotowałam,
                                                    lekarz powiedział, że to się zdarza i że mogę brać wtedy apap.Wszystkie wyniki
                                                    mam dobre tylko hemoglobina 11,6g/dl , a hematokryt 35,10%, ale lekarz
                                                    powiedzial, że takie wyniki w ciaży nie są złe.
                                                    A co najważniejsze torbiel mi się wchłonęła 2 razy z 64 na 49 mm, na 22 na 23 mm.
                                                    Idę teraz na badanie z krwi wad płodu (test PAPP-A, wolna jedn.B hCG) i pisze
                                                    jeszcze test PRISCA-4. (Nie wiem jak ten test się nazywa, spisałam ze skierowania.)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 21.05.09, 12:49
                                                    jestem już w 13 tc, wczoraj byłam u gina na usg i robił je badzo dokladnie
                                                    dopochwowo pod kątem wad płodu(wszystko bylo dobrze), a tu dziś o 11 takie
                                                    brązowe plamki na majteczkach!!! O szok ja to nie mogę być szczęśliwa???
                                                    Siedzę w domu, biorę duphuston i nospę. Biec do lekarza???Do szpitala???Już nie
                                                    mam tych plamek, co robić???
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 22.05.09, 07:37
                                                    Idź do lekarza z tym plamieniem, a wiesz,że też takie właśnie miałam
                                                    w 14 t.c. Lepiej wyjaśnić, chociaż to może byc związane ze
                                                    zwiększonym ukrwieniem szyjki albo też to oczyszczanie się z
                                                    torbieli,no jednym słowem nie wiadomo co. Idź na zwolnienie,
                                                    odpoczywaj, rób to co lubisz. Bądź egoistką i wykorzystaj fakt,że
                                                    możesz skupić się na sobie. Taki okres w Twoim życiu już się nie
                                                    powtórzy, bo Mamą będziesz już na całe życie, a ten Ktoś będzie
                                                    najważniejszy :) Trzymam kciuki żeby było dobrze. Odezwij sie .
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 28.05.09, 10:20
                                                    Lekarz sobie obejrzał i powiedział, że nie ma krwi w środku i
                                                    wszystko ok, następnym razem jakby była znowu taka brazowa plamka to
                                                    należy odpoczywać, a jak krew to tylko szpital.
                                                    Na języku pojawiła mi się biała opryszczka(krostka), czy to groźne
                                                    powinnam biec do lekarza? Widziałam w tv że są groźne, ale czy na
                                                    języku też??
                                                    www.bezopryszczki.pl
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 29.05.09, 09:35
                                                    Szczerze mówiąc to nie jestem pewna jak jest z tą opryszczką. Może to coś
                                                    innego, groźna jest tylko wtedy gdy jest zakażenie wirusem opryszczki i
                                                    najgorzej gdy jest w okolicy narządów płciowych pod koniec ciąży bo mozna
                                                    zarazic dziecko.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 29.05.09, 12:53
                                                    dziękuję za odpowiedź, krostki mi już zginęły.
                                                    Jestem już w 14 tc a nieraz boli mnie brzuch na dole i czasem kłują
                                                    jajniki.Myślałam, że to już ustanie. Te bóle są największe jak mam
                                                    iść do toalety(bo do tego mam zaparcia, przepraszam że poruszam ten
                                                    temat ale nie mogę sobie poradzić z problemem). Schemat jest taki,że
                                                    najpierw boli mnie bardzo w dole brzucha i później muszę lecieć do
                                                    toalety.Czy ja mam jakąś nerwicę jelit? Czy moje jelita szwankują i
                                                    źle "znoszą" ciąże? Co robić? Wstydzę sie spytać gina, że mam
                                                    kłopoty z wypróżnianiem.
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 01.06.09, 22:26
                                                    Oj takie bóle to dość długo miałam, więzadła sie naciągają. Nie wstydź się też
                                                    powiedzieć o tych kłopotach z wypróżnianiem.Może to wynika ze zmiennej pracy
                                                    jelit w ciąży To normalne w ciąży, mi pomagało jedzenie śliwek kalifornijskich,
                                                    jakos tak wypróżnienia unormowały się.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 02.06.09, 06:44
                                                    dziękuję!!!
                                                    Kupie sobie dziś śliwki.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 03.06.09, 14:20
                                                    mamy z mężem konflikt serologiczny, ja mam - a on +. robiłam juz te
                                                    badania w 12 tc. kiedy znowu powinnam zrobić??? Gina mam dopiero w
                                                    17 tc(nie ma miejsc) czy to nie za późno? Bo cos mi sie kojarzy, że
                                                    trzeba zrobić w 16 tc??? Nie wiem czy mam rację???
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 09.06.09, 14:26
                                                    Wiesz,nie pamietam, a nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Jestem na wakacjach, więc
                                                    w książkach nie sprawdzę :) Myślę,że nie zaszkodzi jeśli zbadasz poziom
                                                    przeciwciał na własną rękę. Robiłam tak z badaniem hormonów tarczycy, regularnie
                                                    co miesiąc, choć moja endokrynolog radziła co 2 miesiące. Dzięki temu wykryłam
                                                    szybko przejście w fazę niedoczynności co jest bardzo niebezpieczne w
                                                    ciąży.Czasem lepiej zrobić badania częściej niż zbyt rzadko :) Choć w Twoim
                                                    przypadku, w pierwszej ciąży konflikt jescze dziecku nie zagraża.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 10.06.09, 18:33
                                                    dziękuję. Życzę udanych i wspanialych wakacji!!!
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 01.07.09, 21:05
                                                    witam, muszę siedzieć w domu i brać antybiotyk mam zapalenie pęcherza wyszło że
                                                    mam 50 leukocytów w moczu(dopuszczalna norma 0-3), a do tego anemia(na razie mała)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 02.07.09, 17:11
                                                    co daje usg genetyczne? Czy warto je robić?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 05.07.09, 08:35
                                                    Hej :) Też brałam antybiotyk na zakażenie układu moczowego jakoś w pierwszym trymestrze. Po antybiotyku do końca ciąży piłam sok z żurawiny i brałam Urinal-tabletki żurawinowe żeby zakwasić mocz. To bardzo ważne, zapobiega zapaleniom układu moczowego. Do tego pij bardzo dużo wody żeby wypłukiwać bakterie. Mi te wszystkie zabiegi pomogły, do końca ciąży miałam spokój.
                                                    USG genetyczne wykrywa prawdopodobieństwo wystapienia wady genetycznej dziecka, głównie trisomii jak np. Zespół Downa. Daje to możliwość pogłębienie diagnostyki a niekiedy gdy jest taka potrzeba wdrożenia terapii już w łonie. Warto zrobić. CZasem tylko są takie sytuacje że wychodzi ryzyko choroby i kobieta przeżywa stres a w końcu dziecko rodzi się zdrowe. Tak to jest, sprzęt nie jest doskonały.
                                                    Pozdrawiam :)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 08.07.09, 15:48
                                                    brałam prze 7 dni antybiotyk(bioracef), a miałam 10 ale źle go znosiłam(zaczęło
                                                    się od lekkiego kłucia podbrzusza od samego poczatku). Wczoraj bolał mnie bardzo
                                                    brzuch i miałam biegunki to już przestałam. Mojego gina nie ma do końca lipca,
                                                    pójde do normalnego lekarza z wynikami nowymi moczu(zrobię jutro), może mi coś
                                                    innego doradzi.Bo sama nie wiedziałam co robić.
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 08.07.09, 15:51
                                                    ale napisałam, "normalnego", chodziło mi o internistę nie gina.
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 10.07.09, 20:46
                                                    I jak, byłaś u internisty? Co powiedział?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 11.07.09, 10:05
                                                    pani doktor powiedziała,że mam zaburzoną florę bakteryjną i przepisała trillac
                                                    2razy dziennie po 2 tabletki rano i wieczorem, tak samo urosept, a smectę raz
                                                    dziennie w południe.Niestety nadal mam biegunki poprzedzone bólem brzucha. Może
                                                    jeszcze trillac nie zadziałał dobrze( wzięłam dopiero raz i dziś rano drugi
                                                    raz).Załamałam się ciągle płaczę (myślę o szpitalu), nie wiem co mi jest, czy to
                                                    groźne dla ciąży (te biegunki)?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 13.07.09, 21:00
                                                    Probiotyki nie działają tak szybko, musisz poczekać na efekt.
                                                    Biegunka raczej ciąży nie zaszkodzi, gorsze są zaparcia. Tylko duzo
                                                    pij żeby nie doprowadzić do odwodnienia i co za tym idzie niedoboru
                                                    wód płodowych. Nie zamartwiaj się, nic złego sie nie stanie. Chociaż
                                                    wiem,że hormony ciążowe mogą wpędzić w depresję i nie jest łatwo sie
                                                    opanować mając jakis kłopot. W ciąży czas wolno płynie, prawda?
                                                    Teraz dni uciekają mi przez palce, musiałam wrócić do pracy i czuję
                                                    niedobór czasu spędzanego z Julią. A ona rozwija sie jak szalona, ma
                                                    ponad 5 miesięcy,dwa ząbki i turla sie po łózku :)_ Zobaczysz,
                                                    niedługo przytulisz swój Skarb i zapomnisz o problemach. Na kiedy
                                                    dokłanie masz termin? Pozdrawiam serdecznie:)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 14.07.09, 10:39
                                                    już trochę lepiej z jelitami ale dla mnie to był koszmar.Te straszne bóle i
                                                    ciągłe latanie do WC.Byłam wczoraj na USG genetycznym, pani doktor też mówiła,
                                                    że biegunka nie ma wpływu na dziecko.Mam teraz diete a jak polepszy się to
                                                    trzeba leczyć nadal pęcherz(bo wydaje mi się że do końca nie wyleczyłam)i tą
                                                    anemie.Muszę nabrać siły i walczyć nadal.Ile sie kobieta musi nacierpieć, aby
                                                    mieć szczęście później przy sobie.
                                                    Z dzieciaczkiem wszystko dobrze, nie było widać ale chyba bedzie dziewczynka
                                                    (też Juleczka),nie chciała się do nas odwrócić.Fajnie już mieć takiego Skarba
                                                    przy sobie, zazdroszczę Ci.To jest najważniejsze.5 miesięcy to spora już i 2
                                                    zabki , cudownie!!! Najważniejsze, że zdrowa i rozwija sie dobrze. Jak człowiek
                                                    patrzy na dziecko to na pewno zapomina o wszystkich problemach i kłopotach,
                                                    które przeszedł.
                                                    Nie spytałam o termin, bo jakos tak przeżywam co teraz jest, że zapomniałam,
                                                    wydaje mi się że to daleko.Ale pani dr mówiła, że to 19 tc. i 5 dni.
                                                    Pozdrawiam serdecznie!!!
                                                    Dziekuję za pocieszające odpowiedzi!!!
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 15.07.09, 16:18
                                                    byłam dziś u pani dr nadal mam dietkę, trillac, smectę i dicoflor 60.Jeszcze
                                                    tydzień. A co najważniejsze, to wyniki moczu bez zastrzeżeń.
                                                    Pani dr pytała, czy miałam krew w biegunce, powiedziałam, że nie, ale
                                                    zapomniałam, że raz mi się wydawało że jest (tylko ja mam hemoroidka to
                                                    pomyślałam że podrażniłam).A według internetu krew w kale to wyrok śmierci. Nie
                                                    wiem czy mam jeszcze może do dr gastrologa pójść? Czy te probiotyki pomogą?
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 20.07.09, 14:03
                                                    czy mogę odstawić smectę???I zażywać tylko trillac? Teraz mam
                                                    straszne(okropne!!!) zaparcia, co robić?
                                                  • julimama79 Re: ZPC i co dalej? 20.07.09, 18:32
                                                    Uważam,że jeśli już nie masz biegunki to możesz odstawić smectę bo już nie
                                                    musisz uzupełniać elektrolitów. Trilac zostaw jeszcze żeby odbudować florę
                                                    jelitową zniszczona antybiotykiem.
                                                    Co do krwi w kale to myslę ,że to sprawka hemoroidów. W ciąży bardzo często się
                                                    to zdarza. Jeśli nie masz w rodzinie przypadków raka jelita grubego to spokojnie
                                                    poczekałabym do konca ciąży i dopiero gdy krwawienia będą sie powtarzać
                                                    zrobiłabym kolonoskopię. Na razie nie przejmuj sie tym.
                                                    Jesteś już na półmetku ciąży, super teraz już czas będzie biegł coraz szybciej:)
                                                    Możesz odetchnąć,że już za sobą masz najgorsze miesiące. Wybierasz sie na usg
                                                    3/4D? Nie jest to konieczne, ale jak masz taką ochotę i lekarz posiada dobry
                                                    sprzęt to fajna sprawa ! Wyobraź sobie,że nasza Jula w 27t.c. wyglądała na tym
                                                    usg tak jak przy urodzeniu:) Od razu było widać ,że czysty tata i tak jest do dziś.
                                                    Pozdrawiam. Trzymaj się ciepło:)
                                                    A, tak sobie myślałam,że może byśmy pisały do siebie na mail gazetowy,co o tym
                                                    sądzisz? Bo już wątek zrobił się dłuugi:)
                                                  • stefcia31 Re: ZPC i co dalej? 21.07.09, 11:45
                                                    dziękuję za pocieszenie, bardzo dużo to dla mnie znaczy, bo ciągle jakieś
                                                    problemy, te mdłości to były niczym w porównaniu z tymi okropnymi biegunkami i
                                                    strasznymi zaparciami.Możemy pisać na mail gazetowy tylko nie bardzo wiem jak to
                                                    się robi muszę poszukać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka