Dodaj do ulubionych

skąd nadżerka???

12.01.05, 00:43
wczoraj bylam u lekarza, stwierdził "malutką nadzerke", zalecił globulki
dopochwowe Betadine. Po miesiączce zrobi cytologie i dalej sie okaże. Czytam i
czytam i zastanawiam sie jak mogło do tego dojść; publiczne baseny, brudne
toalety, inni faceci. Nic z tych rzeczy. Moze to drugie, to tak, ale tylko.
Skąd sie bierze to zakażenie? trzy lata temu urodziłam córke, bylo ok po
porodzie, ale nie miałam robionej cytologii jeszcze.prosze o wsparcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: l79 Re: skąd nadżerka??? IP: *.crowley.pl 12.01.05, 01:06
      zakazenie bakteryjne czesto bierze sie od nas samych. podczas seksu (z twoim
      stalym partnerem) latwo przeniesc bakterie bytujace w odbycie w okolice pochwy.
      obawiam sie rowniez ze ani twoj, ani partnera uklad moczowy rowniez nie jest
      jalowy. a co do wiernosci - mozesz byc 100% pewna tylko swojej...
      • dorota1005 Re: skąd nadżerka??? 12.01.05, 01:13
        dzieki za odp.; mam jeszcze jedno; czy to jest zaraźliwe (mąż), możemy współzyć?
        • Gość: l79 Re: skąd nadżerka??? IP: *.crowley.pl 12.01.05, 01:21
          sama nadzerka zarazliwa nie jest, ale infekcja ktora ja spowodowala - owszem.
          poza tym nie powinnas wspolzyc (nawet z prezerwatywa) podczas leczenia. daj
          sluzowce szanse na zagojenie smile
          • Gość: lila85 Re: skąd nadżerka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:00
            A skąd w takim razie może wziąć sie "malutka nadżerka" u osoby, która jest
            dziewica i zachowuje przy tym baaaardzo dokładną higienę? Czytałam gdzieś, że
            to może być od uszkodzeń fizycznych więc czy przyczyną mogą być np. tampony? Bo
            innej możeliwości nie widze
            • Gość: l79 Re: skąd nadżerka??? IP: *.crowley.pl 12.01.05, 09:28
              lila, nie weim czy slyszalas ale nadmierna higiena moze niszczyc naturalne
              srodowisko pochwy i wcale nie jest gwarancja zdrowia. o tym co moga miec
              dziewice poczytaj tutaj
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=19299833&v=2&s=0
              a infekcje mozna "zlapac" na, basenie, w toalecie (niekoniecznie publicznej cz
              chodzac w pozyczonych od kolezanki spodniach... tampony raczej nie powinny
              powodowac uszkodzen
            • Gość: Agnieszka Re: skąd nadżerka??? IP: *.is.pw.edu.pl 12.01.05, 09:53
              Ja swego czasu miałam nadżerkę właśnie będąc dziewicą. Lekarz do którego wtedy
              chodziłam - najpierw po pigułki 'przed' i potem na kontrolę 'po' nie był
              zdziwiony. Powiedział, że taka nadźerka wrodzona występuje obecnie niestety
              coraz częściej.
              • dorota1005 Re: skąd nadżerka??? 12.01.05, 17:20
                Ja(ktora rozpoczęla ten post) juz nie jestem dziewica, pragne podkreslic dla
                nastepnych wpisujacych sie, pozdrawiam!
    • Gość: ktostam Re: skąd nadżerka??? IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 12.01.05, 18:36
      oo przyczyn powstawania nadzerki jest mase ot np cytacik

Przyczyny i czynniki ryzyka:

'Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt (w trakcie używania
      tamponów, penetracji pochwy przez ciała obce), przez infekcje (wirusem herpes,
      wczesna kiła, długo niewymieniane tampony, poważne stany zapalne pochwy) lub
      przez działanie substancji chemicznych (środki plemnikobójcze zawarte w
      niektórych globulkach i piankach). Ryzyko wystąpienia nadżerki wzrasta z ilością
      partnerów seksualnych.'

rowniez badanie ginekologiczne z uzyciem wziernika moze doprowadzic do powstaniawink

• invicta1 Re: skąd nadżerka??? 12.01.05, 18:51
        Gość portalu: ktostam napisał(a):

> rowniez badanie ginekologiczne z uzyciem wziernika moze doprowadzic do powstani
        > awink
        tak ten uśmieszek "wink" bardzo na miejscu
        sama bat na siebie kręcisz
        • Gość: ktostam Re: skąd nadżerka??? IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 12.01.05, 18:59
          hehe.. ale to nie jest wymysl..tak pisze w encyklopedii...

Cervical erosion may be caused by trauma (through intercourse, tampon insertion,
          foreign objects in the vagina, or speculum insertion), or infection (herpes,
          early syphilis, tampons that were not removed, severe vaginal infections), and
          sometimes chemicals (spermaticidal contraceptive creams or foams, douches).

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001492.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka