Dodaj do ulubionych

Cilest - powikłania zdrowotne

21.01.05, 14:40
Parę lat temu zapragnęłam antykoncepcji hormonalnej i po zrobieniu badań
dostałam Cilest, który podobno był akurat dla mnie. Niestety, musiąłm go
odstawić po pięciu dniach: brak tchu, bóle wątroby, koszmarne drętienia
całego ciała. Jednej nocy to bałam się zasnąć bo myślałam że umrę: traciłam
czucie w rękach i nogach o ile sobie ich cały czas nie masowałam. wszystkie
żyły na wierzchu. Później miałam 2 tygodniowe krwawienie z odstawienia.
Przytyłam 20 kg. Było to 6 lat temu. Od tej pory mam problemy z wątrobą,
jestem na diecie wątrobowej, nie mogę brać wszystkich lekarstw, bo nawet przy
małych dawkach wątroba mi szaleje, leczyłam się u neurologa na drętwienia i
brak czucia w nogach i rękach. Miałam problemy z utrzymaniem ciąży, bo nie
tolerowałam hormonów, a musiąłm je brać.
Czy ktoś jeszcze doświadczył czegoś podobnego. Bo kolejni ginrkolodzy z
którymi rozmawiam i mówię, że nie stosuje hormonów, to patrzą na mnie
dziewnie, i twierdzą, że to dziewne, że miałam takie komplikacje po Cileście.
Obserwuj wątek
    • Gość: rybka Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 21.01.05, 15:01
      Ja brałam cilest przez trzy lata. Niestety u mnie również pojawiły się bóle
      wątroby. Najpierw sporadyczne i mało dokuczliwe a w miare upływu czasu coraz
      częstsze i silniejsze. Nigdy wczesniej nie miałam problemów z watrobą, więc
      dośc szybko skojarzyłam je z cilestem. Lekarz ginekolog uparcie twierdził, że
      moje dolegliwości nie są związane z lekiem. Lekarze innych specjalności
      powiedzieli coś zupełnie innego. Odstawiłam więc cilest. Biorę leki na wątrobę
      i czekam. Mam nadzieję, ze się z tym wszystkim uporam. Nie wiem czy zauważyłaś,
      ale całkiem sporo kobiet biorących tabletki antykoncepcyjne narzeka na wątrobę.
      Coś w tym musi być. Ja wiem jedno - już nigdy nie sięgnę po tego rodzaju leki.
    • Gość: Aspiryna Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:03
      I tutaj duży błąd ginekologa.Przed zapisaniem środków antykoncepcyjnych należy wykonać próby wątrobowe i badanie krwi(głownie chodzi o układ krzepnięcia).Niestety nie spotkałam się w praktyce,żeby ginekolog zalecał coś takiego.Mnie skierował na takie badania na moją wyraźną prośbę(jestem po Akademii Medycznej).
    • jop Re: Cilest - powikłania zdrowotne 21.01.05, 16:04
      Przez 5 dni przytyłaś 20 kg? To coś Ty jadła, jak rany?
      • Gość: KASIA Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 17:52
        Niesteyy potwierdzam, początkowo było ok, a brałam 5 lat, ale po 4 i pół
        zaczęły się bóle wątroby. Odstawiłam więc cilest i czekam czy to coś da.
        Zwracam się z pytaniem do osób które brały cilest czy po odstawieniu tabletek
        bóle przeszły czy dolegliwości nadal występują?
        • Gość: Edie Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.chello.pl 21.01.05, 18:05
          Brałam Cilest, ale tylko przez 2 m-ce też mi nie służył, ale nie miałam takich
          dolegliwości jak Ty. Pojawiły się stany zapalne i odstawiłam go. Moja siostra
          brała przez 2 lata i miała ciągłe stany zapalne, odstawiła również.
          Czy ginekolog zalecał Ci w trakcie brania co pół roku robienie prób wątrobowych
          i morfologii chociażby ?? Próby wątrobowe są bardzo ważne właśnie ze względu na
          problemy z wątrobą, które się mogą pojawić, w końcu tam się hormony odkładają.

• badziunia Re: Cilest - powikłania zdrowotne 24.01.05, 13:41
        Nie przez 5 dni, ale przez następne pół roku, a odżywiałam się zupełnie
        normalnie, nawet jadłam wtedy mniej niż zwykle bo było lato.
        • Gość: Marlena Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.cobus.net 24.01.05, 14:47
          Ja zrozumialam, ze bralas cilest tylko przez pare dni, a tylas przez pol roku...
    • Gość: ania Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:20
      Ja jestem kolejnasmile
      Bralam cilest prawie rok i caly czas mialam stany zapalne pochwy i dróg
      moczowych.W miare zazywania moje objawy zaczely sie pogarszac.Bolaly mnie
      nogi,mialam wrazenie jakby mialy mi peknac,chodzilam jakas taka zamącona,rece
      mi dretwialy.Poza tym mialam problemy z oddychaniem,nie moglam tak gleboko
      nabrac powietrza.Udalam sie z tymi objawami do ginekologa,a pani stwierdzila ze
      to napewno nie od tego i kazala kontynuowac.Odwiedzilam wiec innego lekarza i
      ten natychmiast mi odstawic tabletki.W tej chwili od pol roku jestem bez
      tabletek.Czuje sie dobrze,wszystkie niepokojace objawy ustapily,łacznie ze
      stanami zapalnymismile)
      Pozdrawiam
      • Gość: Agnieszka Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.aster.pl 21.01.05, 20:23
        Ja brałam cilest przez 3 lata, aż trafiłam do świetnej ginekolożki, która od
        razu skierowała mnie na wszystkie badania (poprzednia nie skierowała mnie przez
        te 3 lata ani razu i nie powiedziała, że trzeba robić przerwy w przyjmowaniu
        tabletek). Jak przyszły wyniki to była troszkę w szoku, takie miałam złe wyniki
        badań. Przez 6 miesięcy byłam na diecie i brałam hepatil i jakoś wyszłam
        ztego. Mimo to obawiał się czy nie będę miała problemów z ciążą. A po żadne
        proszki już nie mam zamiaru sięgać, na szczęście są inne sposoby zabezpieczania
        się. Pozdrawiam
    • Gość: FILEMONKA_ Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.petrus.com.pl 24.01.05, 15:07
      troche mnie zaniepokoiłyście powiem szczerze... biore teraz diane bo z lekarzem
      stwierdzilismy że fajnie byłoby wygładzić cere... ale słyszałam i naczytałam
      sie że diane nie są za dobre na wątrobe... a z racji tego że brałam ostatnio
      sporo mocnych antybiotyków chce je zmienić na jakieś łagodniesze... znajome
      polecają mi własnie cilest... choć moja przyjaciółka miała z nimi problemy-źle
      się czuła to szczerze się przyznam że już sie troche na nie nastawiłam... ale
      skoro tu takie opinie... napiszcie jakie tabletki najmniej oddziałuja na
      watrobe...i fajnie byłoby gdyby nie miały wpływów na nastórj... bo od roku (od
      tylu biore diane) wszyscy mi mówią ze temperament mi się wyostrzył i czasem
      bywam niedowytrzymania... i często łapie dołki.... pomóżcie!
      • ag_nes Re: Cilest - powikłania zdrowotne 24.01.05, 17:16
        ja biorac cilest nie mialam zadnych powiklan a bralam go pol roku i nie zauwazylam u siebie zadnych niepokojacych objawow, z tym ze cilest jest raczej mocna pigulka, teraz biore harmonet albo logest na zmiane ( co 2 lata) bo on i tak poprawia mii cere, a ilosc hormonow w nim zawartych jest naprawde niewielka... pozdrawiam
        • kawusia76 Re: Cilest - powikłania zdrowotne 24.01.05, 18:41
          brałam cilest przez 5 lat,bez przerwy.efekt:zanik migrenowych bólów
          głowy,poprawa nastroju,stanu włosów i paznokci.nie przytyłam,nie pojawił się
          cellulit ani jakiekolwiek problemy zdrowotne.po odstawieniu nie miałam
          najmniejszych oznak ,,zespołu odstawienia",no nic. teraz jestem w 36 tc i jest
          ok.
        • Gość: Fredda Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 08:59
          Ja biorę cilest 7 lat i nie mam żadnych problemów: ani bóli, ani przyrostu
          wagi. Ani mi się sni zmieniać go na inny!
          • Gość: KASIA Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:14
            Na pewno te powikłania są tylko u niektórych, ja przez 4 lata brania tez czułam
            się swietnie, dopiero potem wystąpiły problemy.
    • Gość: Amelia Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.05, 20:02
      Witaj! Niestety - ja też mam podobne problemy po Cileście. Przepisano mi go na
      nieregularne i baardzo bolesne miesiączki. Brałam go przez pięć miesięcy..
      Odstawiłam, gdyż: zaczęłam mieć problemy z wątrobą (od tamtej pory musiałam się
      pożegnać z ukochanymi frytkami), czułam się jak 80letnia staruszka, szybko się
      męczyłam, a rano nie miałam siły wstać z łóżka. Ukoronowaniem wszystkiego było
      dodatkowe 10 kg (w czasie przyjmowania leku próbowałam się odchudzać -
      przetrwałam osławioną dietę kopenhaską... i straciłam aż 1 kg:], który później
      i tak wrócił). No i musiałam zrezygnować z dobrodziejstwa "bezbolesnego życia" :
      ( - jedyną zaletą jest powrót dawnej wagi. Teraz, w czasie okresu, nie mogę
      nawet wszystkich przeciwbólowych brać, bo wątroba mi strajkuje uncertain Byłam już u
      endokrynologa - z tarczycą: w normie. Wysłano mnie do ginekologa-endokrynologa.
      Jutro idę na Dyrekcyjną... i trochę się boję, że znów przepiszą mi jakieś
      obrzydliwe tabletki po których będzie jeszcze gorzej... sad(((
      • Gość: DOROTA Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:54
        A moj wynik wskazywał na niedoczynnosc tarczycy. Teraz gdy odstawiłam tabletki
        jest z nowu w normie. Nie wiem czy ktos się spotkał z takim przypadkiem, ze
        jest w tym jakis zwiazek?
        • vecka Proby watrobowe. 07.03.05, 21:45
          Witam,

bralam cilest jakis czas i mi wlosy wypadaly po nim, a tak to nic poza tym innego. Watroba mnie czasem bolala, ale to raczej od antybiotykow.
          O probach watrobowaych chcialam powiedziec, ze Doki( lekarz z forum "zdrowie") napisal mi kiedys, ze proby watrobowe moga byc dobre, a pol watroby moze juz nie chodzic. jakos to uzasadnial, ale nie pamietam jak. Nie szukalam na ten temat informacji, ale Doki pisal, ze w holenderscy lekarze w ogole nie robia przy pigulkach prob watrobowych, bo to nie ma sensu i tak.
          Nie wiem czy mial racje czy nie, bo nie szukalam na ten temat wiecej informacji.
          Pozdrawiam
    • Gość: ola nie wierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:51
      nie wierze, ze po 5 dniach brania tabletek mialas takie akcjj eprzez kolejne
      miesiace. nawet jakbys heroine walila w zyle przez 5 dni, a potem przestala, to
      by ci nic sie nie stalo.
      moze po prostu bylas na cos innego chora, a naczytalas sie na forum o roznych
      skutkach ubocznych i zeschizowalas. a teraz schizujesz inne dziewczyny.
      nalezy przstac rozpowszechniac na tym forum mity o fatalnych skutkach brania
      tabletek anty. owszem zdarzaja sie przypadki nitolerancji tabletek czy
      powiklan, ale statystycznie bardziej niebezpieczne jest branie proszkow od bolu
      glowy.
      • Gość: Agusia Re: jak to mozliwe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 12:31
        ja przyjmuje Cilest juz od dłuższego czasu i nic mi nie jest , nie tyje ,nie
        boli mnie watroba jak to mozliwe ze po przyjmowaniu Cilestu w tak krotkim
        czasie cos takiego Ci s ie przydazyło, przeciesz Cilest zawiera bardzo mało
        hormonów. Pazdrawiam Aga
    • lidek0 Re: Cilest - powikłania zdrowotne 08.03.05, 07:34
      Jak dla mnie to trochę dziwne mieć takie sensacje po 5 dniach brania tabletech.
      Tycie to już na pewno nie spowodowane nimi. Po 5 latach owszem, ale nie po 5
      dniach. Moim zdaniem byłas chora na coś innego a tabletki to uaktywniły, nie
      piszesz co powiedział gin i na jakie badania Cie skierował w trakcie tych
      sensacji jak brałaś tabletki.
      • Gość: Callista Re: Cilest - powikłania zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:21
        Ja sie nie dziwie ze kobiety maja problemy z watroba jak wszystkie moje
        kolezanki co okres biora po pare prochow przeciwbolowych.
        Biore cilest juz 3 rok( z 2 przerwami) i nic nie odczuwam.. no prawie nic,
        czasem mam mdlosci. ale bardzo rzadko. Czasami trzeba sie zastanowic co sie
        spozywa, jakie sie leki bierze dodatkowo itd. a nie zwalac cala wine na
        tabletki.
        W czasie przerw mialam regularny cykl i czulam sie swietnie, tak jak teraz
        kiedy biore.
        Mysle ze to zalezy od organizmu.. moja mama jak brala cilest czula sie jakby
        byla w ciazy( ja jeszcze nie bylam wiec raczej nie moge tego powiedziectongue_out) ale
        moje mdlosci trwaja z godzine zaraz po przyjeciu..
        Ale tak naprawde trzeba sie zastanowic nad swoim trybem zycia, odzywianiem,
        sportem itd. Czy tylko tabletki moga tak zle wplywac na watrobe? Nie pijecie
        nic, nie jecie tlustych potraw i czy nie bierzecie zadnych prochow bo akurat
        lekko boli was brzuszek. Wiem jak moje kolezanki panikuja przy okresie..
        • vecka Re: Cilest - powikłania zdrowotne 08.03.05, 11:49
          Witam,

jeszcze ja powiem, co uwazam. Mnie tez sie wydaje, ze po 5 tabletkach to sie pol roku nie tyje.
          Bez przesady. Znam dziecko , ma kilka lat i zjadlo cale opakowanie pigulek na raz i przezylo jakos.
          Tez mysle, ze bylas na cos innego chora i moze pigulki rzeczywiscie cos pogorszyly, ale same w sobie 5 tableteczek raczej tego wszytkiego nie wywolalo.
          POzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka