08.06.02, 12:40
Chciałabym zapytać, kiedy lekarz może zdiagnozować hirsutyzm? Czy np. kilka
włosów wokół brodawek sutkowych to już hirsutyzm? Albo jeden włosek na brodzie?
I jeszcze jedno - czy włskami wokół brodawek coć można robić? Na przykład
depilować kremem? Czy jest to bezpieczne? Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • hippo Re: Hirsutyzm 08.06.02, 13:26
      Nie martw się, ja też mam kilka włosków wokół brodawek i na brodzie i po prostu wyrywam je pincetką. Mój
      ginekolog stwierdził,że to nie jest nic niepokojącego. Co innego jakbyś miała owłosione plecy albo klatke piersiową!
      Pozdrawiam
      • joanna_32 Re: Hirsutyzm 08.06.02, 20:16
        Ja te z brody też traktuję pincetką, ale te z brodawek to się boję. Czy to nie
        boli? Napisz koniecznie!
    • iwonabw Re: Hirsutyzm 08.06.02, 18:07
      Kremem to nie za bardzo, bo usuna Ci się inne włoski, te jasne, które potem
      zciemnieją. Ja tez mam pare włosków i usuwam je pincetą. I to nie jest
      hirsutyzm.
    • piegoosek Re: Hirsutyzm 09.06.02, 00:02
      dziewczyny! tez zawsze mialam problemy z wloskami (nie mam wloskow na plecach
      ani na klatce piers.), kazdy ginekolog, ktoremu o tym mowilam smial mi sie w
      twarz i mowil, ze jestem przewrazliwiona, teraz mam 28 lat, brzydka cere i
      wloski na brodzie i w pachwinach... i PCOS! wloski moga byc objawem tej
      okropnej choroby, ktora moze prowadzic do nieplodnosci!! nawet jesli Twoj
      lekarz mowi, ze to nie problem, bo przeciez jestes brunetka i kazdy wlosek
      bedzie widac bardziej niz u blondynki, nie zaszkodzi zrobic USG, albo prostego
      badania poziomu hormonow! mam zal do ginekologow i dermatologow, ze posiadaja
      tak malo wiedzy! i ze nie kieruja dziewczyn na podstawowe badania krwi!
      moze u Was, to faktycznie nie problem, ale im szybciej wykryty PCOS, tym lepiej
      dla Was i Waszego dzidziusia!
      pozdr
      aga
      • joanna_32 Re: Hirsutyzm 09.06.02, 13:51
        Ja właśnie mam PCO i te włoski to jeden z objawów. Obecnie mam za sobą 4 próby
        zapłodnienia in vitro, nie wspominając o latach wcześniejszego leczenia. Ale to
        już inny problem - zajrzyj, jesli chcesz na foum dziecko-info.pl lub nasz-
        bocian.pl. Mozna się sporo dowiedzieć. Generalnie też mam żal do ginekologa,
        któy zdiagnozował u mnie PCO, gdy miałam 23 lata i nie doradził jak
        najszybszych starań o dzidziusia. Wręcz przeciwnie - dostała pigułki Diane na
        uregulowanie cyklu, a reszta objawów miała ustąpić po pierwszym dziecku.
        Którego nie ma do dzisiaj, bo ... mam PCO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka