na4 03.07.02, 12:54 Mam pewnien problem od pewnego czsu nie mogę sobie odmówić czegoś słodkiego. Właściwie mogę zamiast obiadu zjeść batonik, pączka itp. Trudno mi sobie odmówić a trochę boje się, że za jakiś czas będę jak beczka .. Na4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela1 Re: Słodycze ... 03.07.02, 13:44 na4 napisał(a): > Mam pewnien problem od pewnego czsu nie mogę sobie odmówić czegoś słodkiego. > Właściwie mogę zamiast obiadu zjeść batonik, pączka itp. Trudno mi sobie > odmówić a trochę boje się, że za jakiś czas będę jak beczka .. > Na4 Jak masz dobra przmiane materii to jest szansa, ze nie bedziesz. Moze to wynika z zapotrzebowania na cukeir (nie chce straszyc cukrzyca) albo na magnez. Mozesz zrobic sobie badania. Ja jestem maniaczka czekolady, to juz chyba uzaleznienie, bo wpadam w panike, jak nei mam pod reka chociaz kawalka. Miewam glody czekoladowe. Ale jakos sobie radze, z waga rowniez. Moze Twoj organizm potrzebuje substancji zawartych w slodychach i jak to zzpotrzebowanie uzuoelni, to ochota na slodycze minie. |Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniaag1 Re: Słodycze ... 03.07.02, 15:10 to pewnie minie. Ja od czasu do czasu tez mam ciagi slodyczowe - zre wtedy bez opamietania wszystko co mi sie nawinie pod reke i co jest choc troche slodkie. A potem jest spokoj na kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Słodycze ... 03.07.02, 16:17 Może niedobór chromu w diecie. W takich przypadkach pomaga (mi pomaga) np. chrom organiczny lub Bio-chrom. Odpowiedz Link Zgłoś
na4 Re: Słodycze ... 06.07.02, 11:24 gidzeiś czytałam, że nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Słodycze ... 06.07.02, 12:20 TAK, ale to wszystko kwestia dawki i rodzaju związku chromu (od jego wartościowości). Chrom trójwartościowy jest niezbędny do zachowania prawidłowego metabolizmu glukozy. Wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy (GTF, glucose tolerance factor), dlatego jest bardzo ważny dla cukrzyków i osób zagrożonych cukrzycą. Chrom jest ważny dla metabolizmu niektórych białek i lipidów, a zwłaszcza cholesterolu. To by były najważniejsze funkcje trójwartościowego chromu w organiźmie. Objawy niedoborów: początkowy objaw to osłabienie aktywności insuliny, a zarazem zmniejszenie tolerancji glukozy. Dalsze objawy to osłabienie, ograniczenie wzrostu, zaburzenia w metaboliźmie białeki oraz zmiany w układzie krążenia. Zmiany te ustępują po podaniu ok. 250 mikrogramów chromu. Przyjmuje się że dzienne zapotrzebowanie u ludzi wynosi 60-200 mikrogramów. Najwięcej chromu zawiera żywność o dużej zawartości białka zwierzęcego i roślinnego. Preparaty dostępne w aptekach zaiwerają zwykle 200 mikrogramów chromu trójwartościowego, często uzyskiwanego ze źródeł naturalnych (z drożdży w Bio- chromie). Może się to wydawać sporą dawką, ale chrom trójwartościowy słabo wchłania się z przewodu pokarmowego (ok. 1% dawki). Związki chromu sześciowartościowego, działają rakotwórczo, mutagennie, embriotoksycznie, teratogennie i że ma to związek z działaniem utleniającym chromu sześciowartościowego. Źródła chromu sześciowartościoewgo:rzemysł metalurgiczny, ogniotrwały, chemiczny, garbarstwo, przemysł graficzny, farby chromowe, gazy spawalnicze, płyny antykorozyjne, cement, zużyte smary i oleje przemysłowe... Związki chromu szećiowartościowego stanowią jedno z częstszych źródeł uczuleń (chromowana skóra, zapałki, popiów, klejefarby hcromowe, środki wybielające). Źródło: "Toksykologia" Witold Seńczuk,Wydawnictwo lekarski PWZL Odpowiedz Link Zgłoś