Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a wiek

IP: *.crowley.pl 12.05.05, 00:01
mam pytanie: od jakiego wieku dziewczyna moze przyjmowac tabletki? czy
14latka moze zaczac je przyjmowac?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: antykoncepcja a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:07
      Chyba może, ale podejrzewam, że raczej lekarze przepisują takie tabletki na
      kłopoty z cerą a nie jako antykoncepcję. Poza tym taka dziewczyna musi przyjść
      do lekarza z rodzicem.
    • Gość: bazyl Re: antykoncepcja a wiek IP: *.crowley.pl 12.05.05, 00:25
      a czy jest jakies ograniczenie wiekowe czy cos takeigo przy przyjmowaniu
      tabletek? jak organizm np 16 latki reaguje ? ewentualnie gdzie moge znalezc
      jakies info na ten temat. z gory dzieki i pozdrawiam.
    • Gość: justy Re: antykoncepcja a wiek IP: 213.241.34.* 12.05.05, 00:28
      przyjmuje się, że powinna być dojrzaa oś jajniki-podwzgórze (?), czyli trzeba
      mieć na koncie kilka lat regularnych cykli, zeby myśleć o antykoncepcji
      hormonalnej.
    • lidek0 Re: antykoncepcja a wiek 12.05.05, 07:26
      W wieku 14 lat organizm jest na tyle rozregulowany hormonalnie, że nie
      wyobrażam sobie tabletek anty. Poza tym w tym wieku seks to chyba za wcześnie,
      takie dziecko nie jest dojrzałe psychicznie na rozpoczęcie współżycia.
    • Gość: e Re: antykoncepcja a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:00
      a niby po co w wieku 14 lat ma przyjmować tabletki antykoncepcyjne?
      proponuje mocne puknięcie sie w głowę!
    • Gość: IWONA Re: antykoncepcja a wiek IP: 62.233.138.* 12.05.05, 08:53
      dziecko ja jak miałam tylke lat to na księdza zorro wołałam a ty tabletki
      puknij sie w głowe i to mocno lepiej zajmij sie nauką to ci wyjdzie na dobre a
      gdzie masz matkę
    • Gość: ktostam Re: antykoncepcja a wiek IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 12.05.05, 09:06
      zdecydowanie NIE...
      chyba, ze chcesz np. w pozniejszym wieku miec problemy z kosciami...
      nie wspominajac o innych ciekawszych problemach..
    • Gość: ela Re: antykoncepcja a wiek IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 09:16
      A miała już miesiaczkę?
    • Gość: beta Re: antykoncepcja a wiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:05
      Nie wiem, po co czternastolatce antykoncepcja. W takim wieku rozpoczynanie
      współżycia seksualnego jest ogromnym nieporozumieniem! Do tego trzeba dojrzeć,
      dorosnąć i umieć być odpowiedzialnym za siebie, za partnera i za ewentualne
      nowe życie. Świat przewraca się do góry nogami. Dziewczeta w takim wieku
      powinny myśleć przede wszystkim o zdobyciu zawodu, maturze o studiach. Nie
      mieści mi się to w głowie...
    • honeybeam Re: antykoncepcja a wiek 12.05.05, 11:02
      A z czym ma być związane to przyjmowanie tabletek??? Jeśli ma to związek ze
      współżyciem seksualnym to zalecam zapoznanie się z kodeksem karnym art. 200
      par. 1 KK "Kto doprowadza małoletniego poniżej lat 15 do obcowania płciowego
      lub innej czynności seksualnej(...)podlega karze pozbawienia wolności do lat
      10." Pozostawiam bez komentarza, może poza tym, że możcie napytać sobie biedy i
      to dość poważnego kalibru. Zresztą nie sądzę aby którykolwiek lekarz o zdrowych
      zmysłach (bez szczególnych wskazań zdrowotnych na które nie ma innego sposobu)
      zdecydował się na zaordynowanie 14latce środków anykoncepcyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka