Gość: bazyl IP: *.crowley.pl 12.05.05, 00:01 mam pytanie: od jakiego wieku dziewczyna moze przyjmowac tabletki? czy 14latka moze zaczac je przyjmowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: antykoncepcja a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:07 Chyba może, ale podejrzewam, że raczej lekarze przepisują takie tabletki na kłopoty z cerą a nie jako antykoncepcję. Poza tym taka dziewczyna musi przyjść do lekarza z rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: antykoncepcja a wiek IP: *.crowley.pl 12.05.05, 00:25 a czy jest jakies ograniczenie wiekowe czy cos takeigo przy przyjmowaniu tabletek? jak organizm np 16 latki reaguje ? ewentualnie gdzie moge znalezc jakies info na ten temat. z gory dzieki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: antykoncepcja a wiek IP: 213.241.34.* 12.05.05, 00:28 przyjmuje się, że powinna być dojrzaa oś jajniki-podwzgórze (?), czyli trzeba mieć na koncie kilka lat regularnych cykli, zeby myśleć o antykoncepcji hormonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: antykoncepcja a wiek 12.05.05, 07:26 W wieku 14 lat organizm jest na tyle rozregulowany hormonalnie, że nie wyobrażam sobie tabletek anty. Poza tym w tym wieku seks to chyba za wcześnie, takie dziecko nie jest dojrzałe psychicznie na rozpoczęcie współżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: antykoncepcja a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:00 a niby po co w wieku 14 lat ma przyjmować tabletki antykoncepcyjne? proponuje mocne puknięcie sie w głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IWONA Re: antykoncepcja a wiek IP: 62.233.138.* 12.05.05, 08:53 dziecko ja jak miałam tylke lat to na księdza zorro wołałam a ty tabletki puknij sie w głowe i to mocno lepiej zajmij sie nauką to ci wyjdzie na dobre a gdzie masz matkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: antykoncepcja a wiek IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 12.05.05, 09:06 zdecydowanie NIE... chyba, ze chcesz np. w pozniejszym wieku miec problemy z kosciami... nie wspominajac o innych ciekawszych problemach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: antykoncepcja a wiek IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 09:16 A miała już miesiaczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: antykoncepcja a wiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:05 Nie wiem, po co czternastolatce antykoncepcja. W takim wieku rozpoczynanie współżycia seksualnego jest ogromnym nieporozumieniem! Do tego trzeba dojrzeć, dorosnąć i umieć być odpowiedzialnym za siebie, za partnera i za ewentualne nowe życie. Świat przewraca się do góry nogami. Dziewczeta w takim wieku powinny myśleć przede wszystkim o zdobyciu zawodu, maturze o studiach. Nie mieści mi się to w głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
honeybeam Re: antykoncepcja a wiek 12.05.05, 11:02 A z czym ma być związane to przyjmowanie tabletek??? Jeśli ma to związek ze współżyciem seksualnym to zalecam zapoznanie się z kodeksem karnym art. 200 par. 1 KK "Kto doprowadza małoletniego poniżej lat 15 do obcowania płciowego lub innej czynności seksualnej(...)podlega karze pozbawienia wolności do lat 10." Pozostawiam bez komentarza, może poza tym, że możcie napytać sobie biedy i to dość poważnego kalibru. Zresztą nie sądzę aby którykolwiek lekarz o zdrowych zmysłach (bez szczególnych wskazań zdrowotnych na które nie ma innego sposobu) zdecydował się na zaordynowanie 14latce środków anykoncepcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś