26.01.07, 14:44
Proszę powiedzcie czy któraś z Was brała zoladex. Ja brałam już Danazol ale
wysiadła wątroba, teraz biorę depoprowerę ale jest chyba za słaba bo mam bóle
dość silne, krwotków już co prawda nie mam. Poza tym skutki uboczne też są
uciążliwe mdłości, tycie, nie mówiąc już o całkowitym braku chęci na seks.
Lekarz mówił mi, że jest jeszcze zoladex - niestety drogi ok. 360 zł ampułka.
Ja mam przed sobą jeszcze jakieś 10 lat leczenia bo operacja nie wchodzi w
grę byłaby zbyt skomlpikowana bo endo jest ustytuowane na tylnej ścianie
zatoki Douglasa. Powiedzcie czy ten zoladex jest taki skuteczny to może
zdecyduję się na zakup.
Obserwuj wątek
    • bidola Re: zoladex 27.01.07, 00:05
      Witaj,
      ja właśnie zakończyłam leczenie zoladexem, cena niestety jest dość wysoka ale są
      apteki udzielające do 10% rabatu więc czasami można zapłacić i 320zł. Jakieś pół
      roku temu ten lek i tak staniał bo ja pierwszą dawkę brałam w maju. Jestem po
      drugiej laparo i lekarz jest zadowolony z efektów. Teraz dopiero będę brała depo
      proverę. Chyba do czasu menopauzy! Skutki uboczne oczywiście są,tego przy
      hormonach nie da się uniknąć. Mnie dopadły uderzenia gorąca, zdecydowanie
      mniejsza chęć na seks i tycie. Ale to pewnie też trochę moja wina bo po prostu
      lubię sobie pojeść. Mój lekarz twierdzi że to lepszy lek niż danazol, tyle że
      niewiele pacjentek na niego stać.Ja wzięłam pożyczkę z pracy i jakoś przetrwałam.
      Ten lek jest też dostępny za około 4 zł i często w aptece Panie farmaceutki to
      mówią, ale jak zapytałam lekarza to powiedziałam mi że z tą dużą dopłatą są na
      takie choroby, że ja wolę już endometriozę.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!
      • kaja1999 Re: zoladex 29.01.07, 08:10
        Wiem, że można go kupić za ryczałt. Pani w aptece powiedziała mi, że NFZ nie
        uznaje endo za chorobę przewlekłą i dlatego nie ma zniżki???!!! Chciałabym,
        żeby któryś z ministrów na to pocierpiał to od razu uznaliby to za przewlekłą.
        Powiedz mi, czy przy zoladexie miałaś jakieś dolegliwości. Najbardziej boję
        się tych bóli bo dopadają w najbardziej niewłaściwym momencie. U mnie punkty
        endo są maleńkie a boli jakby były w całym brzuchu. Leczenie też do menopauzy.
        Jestem tylko szczęśliwa bo mam dwójkę dzieci i bardzo współczuję tym kobietom
        które przez tę chorobę nie mogą ich mieć. Boję się tylko czy to nie jest
        dziedziczne i nie przekaże tego mojej córce.
        • bidola Re: zoladex 29.01.07, 15:46
          Witaj,
          ja odkąd wzięłam pierwszą dawkę nie miałam już żadnych bóli,ale najpierw podczas
          laparoskopii lekarz pozbawił mnie mnóstwa zrostów więc nie miało co powodować
          ataków bólu. Mam wrażenie że nasiliły mi się bóle związane ze zwyrodnieniem
          stawów. Ale może to być przypadek. No i te uderzenia gorąca!-najbardziej
          dokuczały mi w lipcu podczas upałów. Resztę da się znieść.
        • kiniajula Re: zoladex 12.10.07, 11:18
          Endometriozę miała moja mama, mam ja i moja młodsza siostra ;-( nie wiem czy to
          przypadek, czy genetyka
        • kam-iii Re: zoladex 31.01.09, 14:49
          Ja mam szczescie. Mieszkam w Anglii,biore dodatki na dziecko,dzieki
          czemu nie place za lekarstwa. W Polsce nie byloby mnie stac na
          leczenie.
          • myszkus83 Re: zoladex 31.01.09, 17:09
            tzn ze leczysz endo w Anglii?a mozna wiedziec czym Cie tam leczą i czy ogólnie
            jestes zadowolona z tej opieki lekarskiej?
      • kam-iii Re: zoladex 31.01.09, 14:39
        Witam! Podzas laparoskopii wykryli u mnie endo.,musze teraz przyjac
        6 zastrzykow zoladex co 4 tyg. Juz po paru godz.zaczely sie
        uderzenia goraca,dreszcze,po paru dniach placz i nie tylko. Coz,sama
        sie na to zdecydowalam. Moje pytanie:czy przyjmujac te zastrzyki
        jestem plodna,czy nie? pozdr.
    • duda102 Re: zoladex 29.01.07, 11:47
      ja bralam Zoladex przez 5 miesiecy...dobrze sie na nim czulam.. wzasadzie
      oprocz 2 uderzen goraca zadnych innych dolegliwosci nie mialam, okreas
      przyszedl doklanie po 58 dniach od ostatniego zatrzyku ..takze uwazam ze jest
      niezly...

co do jego zakupu ..ja dyponuje jednym zastrzykiem ekstra dow
      ykorzyatnia..jesli jestes zainteresowana pisz na maila gazetowego

pozdrawiam
    • ania2328 Re: zoladex 02.02.07, 17:18
      Witam.Ja jestem w trakcie brania tego zastrzyku,wzielam juz 5 zostal mi tylko
      jeszcze jeden.Ogolnie czuje sie dobrze czasami dopada mnie uderzenie goraca i
      schudlam waze tylko 44kg.Mam nadzieje ze ten lek pomoze bo juz z mezem 4,5 roku
      sie staramy i nic.
    • rosolkowa Re: zoladex 03.02.07, 08:04
      czesc,pozdrowionka i pytanie,
      czy ktoras z was powtarzala leczenie zoladexem?ja bralam raz przez pol roku,po 2
      mies dostalam okres i potem mialam 2 laparoskopie w celu sprawdzenia skutkow
      leczenia,zlikwidowania zrostow i sprawdzenia jajowodow.po tej laparo lekarze sie
      zdecydowali podac mi jeszcze raz zoladex na 3mies,takze ze wzgledu na to ze chce
      sie starac o dzidzie ale z innych powodow musialam z tym jeszcze pare mies
      odczekac.wiec zeby w tym czasie choroba nie wracala albo sie nie rozwijala
      dostalam jeszcze te 3 zastrzyki.biore je chociaz gdzies w internecie wyczytalam
      na temat zoladexu ze nie powinno sie powtarzac terapi,niestety nie podano
      powodow,przeciwwskazan.wiecie cos na ten temat?ktos pytal po jakim czasie
      pierwsza @,u mnie byla 2 mies po ostatnim zastrzyku,pozdrowionka!!!
    • claudiak Re: zoladex 06.02.07, 20:22
      Witam ja biore zoladex juz drugi raz ale w przeciwieństwie po danazolu (który też brałam) po nim chudne :( a jestm dość szczupła. Możesz poprosić lekarza żeby na recepcie wpisał ci P (dla przewlakle chorych) to za 1 implant płace 3,40 zl :) to tylko zależy od dobrej woli lekarza :)

Pozdr
      • beata9655 Re: zoladex 06.02.07, 22:46
        Przepraszam ze wejde w slowo mnie lekarz tez przepisal Danazol ktory jest tani
        i powiedzial ze jezeli sie bede zle czula to mi przepisze jakies zastrzyki
        ktore kosztuja 400,00 czy Zoladex to zastrzyki?I czy one bez napisu P sa takie
        drogie I dziekuje ze piszesz o takich rzeczach bo to zawsze mozna zaoszczedzic
        Pozdrawiam
        • claudiak Re: zoladex 11.02.07, 18:35
          Tak zoladex to zastrzyk. Na normalną receptę kosztuję prawie 400 zl a jesli jest recepta dla Przewlekle chorych z P to kosztuje 3,40 :) Moj lekarz wlasnie z P mi przepisuje i tylko tyle place-na szczęcie :)
          • beata9655 Re: zoladex 11.02.07, 21:00
            Claudia a moze masz uprawnienia do tego zeby lekarz napisal Ci P
            czy leczysz sie prywatnie czy panstwowo Ja mam endo 2 stopnia i niedrozny lewy
            jajowod jak bede sie zle czula po Danazolu to czekaja mnie zastrzyki wiec moze
            tez bede mogla liczyc na dobra wole lekarza pozdrawiam
            • claudiak Re: zoladex 11.02.07, 23:44
              Raczej nie mam, za pierwszym razem (inny lekarz) też mi przepisal zoladex na receptę P. A lecze sie prywatnie.
        • dorota-12345 Re: zoladex 04.02.08, 20:50
          tak to są zastrzyki
      • isza7 Re: zoladex 12.02.07, 10:30
        Witam. Nie moge sie z Toba zgodzic Claudio ze wypisanie Zoladexu na "p" zalezy od dobrej woli lekarza. Lek ten jest zarejestrowany na "p" jedynie przy raku prostaty a nie przy endo. Twoj lekarz swiadomie czy nie dopuszcza sie niestety wyludzenia pieniedzy od nfz. Nie mam zamiaru tu nikogo straszyc czy oskarzac jedynie chcialam Wam uswiadomic ze sprawa nie wyglada tak rozowo. Nie wiem czy lekarz na recepcie wpisuje Twoje dane czy znajomego pacjenta z rakiem prostaty (wtedy jest kryty i raczej nie wpadnie). Wiem cos o pracy nfz i recepty na tak drogie leki jak Zoladex sa najczesciej kontrolowane.Ja oczywiscie uwazam ze Zoladex i podobne specyfiki powinny byc refundowane przy endo ale do czasu az nie beda musimy placic pelna kwote. Ty oczywiscie jako pacjet jestes bez winy bo masz prawo nie wiedziec. Pozdrawiam
        • bidola Re: zoladex 13.02.07, 23:07
          Ja po pierwszej wizycie w aptece biegiem wróciłam do lekarza bo Panie w aptece
          sugerowały właśnie ,że wystarczy P na recepcie i będzie taniej. Jednak mój
          lekarza powiedział, że dotyczy to raka prostaty i jeśli dobrze pamiętam raka
          szyjki macicy. Jak już wcześniej pisałam wolę endo. Dobra wola aptekarzy to
          5-10% rabatu i trzeba trochę pospacerować po aptekach.Zawsze to jakiś zysk. A
          jak widać w tym Kraju-raju wszystko zależy od farta a nie od przepisów.
          • claudiak Re: zoladex 17.02.07, 21:52
            Mi tam nie zalezy co mi wypiszą na recepcie, jaka wpisza na niej chorobę byle by placic 3,20 za zoladex a nie 357,91 zl :) A lekarz wypisuje receptę na moje nazwisko.
            • anusiak66 Re: zoladex 25.10.07, 23:53
              Mam pytanie do Claudiaczka, czy miałaś przed kuracją Zoladexową laparo albo
              operację? Bo ja mam torbiel czekoladową(najprawdopodobniej) na jajniku i żaden
              lekarz nie chce mi przypisać Zoladexu, kierują mnie na operację. A ja zamiast od
              razu dać się pociąć wolała bym spróbować jeszcze leków.
              pozdrawiam.
              Ps: i jak możesz mi dać namiary do tego swojego lekarza, była bym wdzięczna :D
              • kawoszek Re: zoladex 26.10.07, 01:28
                A moze lekarz chce zrobic laparoskopie zeby jednoznaczna diagnoze postawic? Sama
                piszesz ze torbiel prawdopodobnie czekoladowa. Moj lekarz mowil ze tylko przy
                laparo bedzie w stanie wydac 100% diagnoze i postanowic o leczeniu. Zoladex jest
                bardzo silnym lekiem i chyba lepiej go wziasc jesli jest na prawde potrzebny ,
                jesli masz na pewno endometrioze. Tak wlasnie bylo u mnie. Dopiero po
                diagnozie/laparoskopi dostalam te zastrzyki i wtedy juz bezdyskusyjnie. Jak
                spytalam jakie mam inne wyjscie niz je wziasc, lekarz mi odpowiedzial : zadne.
                Wtedy juz byl pewny tego co robi. POZDRAWIAM GORACO!!!!
    • barbra25 Re: zoladex 12.02.07, 13:41
      Do Kaja1999: ja też "chciałabym,
      żeby któryś z ministrów na to pocierpiał to od razu uznaliby to za przewlekłą"
      ale żaden pewnie nawet nie wie co to jest endo...
      • kaja1999 Re: zoladex 21.02.07, 09:38
        Pewnie nie mamy na co liczyć. Jak na razie od stycznia poprawiło się działanie
        Depoprovery.Może nie trzeba będzie zoladexu. Prawie teraz nie boli. Skutki
        uboczne też mniejsze, tylko seks marny. Mąż rozumie ale przecież jesteśmy w
        kwiecie wieku - przed czterdziestką. W końcu trochę przyjemności nam się należy
        w tej szarości życia(choćby dla zdrowia psychicznego). Cieszę się, że jest
        lepiej może i to się poprawi-przecież nie można mieć wszystkiego. Wiem, że się
        będę długo leczyć ale powoli zaczynam uczyć się żyć z tą chorobą. Bardzo jestem
        wdzięczna Bogu za moje dzieci bo urodziłam dwoje zdrowych chociaż lekarz mówil,
        że będą problemy. GŁOWY DO GÓRY!!!
      • lispolarny Re: zoladex 27.11.08, 15:00
        A może trzeba jakąś petycję napisać? No bo skoro faktycznie nie wiedzą, to jak mają endo wpisać na listę przewlekłych? Ciekawe, jakie tu są procedury...
    • mariola19761 Re: zoladex 19.03.07, 10:01
      Witajcie dziewczyny ja brałam zoladex przez 4 miesiące i uważam go za najlepszy
      lek na endo. Miałam cyste na 6 cm,i skierowanie do szpitala na laparoskopie
      jednak postanowiłam z lekarzem że wypróbujemy jeszcze zoladex (wczesniej brałam
      Danazol i depo Prowere nic nie pomogły) jestem na nim 4 miesiąc a cysta
      zniknęła całkowicie ,nie potrzebna jest już laparoskopia. Jest on drogi ale
      bardzo skuteczny ,wydałam kupe pieniędzy ,ale warto było.
      • ona775 Re: zoladex 26.03.07, 14:13
        Hej, czy zoladex i danazol jest równiez w tabletkach?
        • mariola19761 Re: zoladex 26.03.07, 14:24
          Danazol to są tabletki a Zoladex to zastrzyk ,a dokładniej implant ,który
          wstrzykuje się w brzuch.
          • ona775 Re: zoladex 26.03.07, 14:27
            dzięki za odpowiedź :)
      • weeronika1975 Re: zoladex 03.04.07, 11:45
        Mam za niecale trzy tygodnie miec podany zoladex-implant w brzuch.Zastanawiam
        sie czy nie wymienic na diphereline- bo to zwykly zastrzyk domiesniowy.Poradzcie
        mi, czy te leki rozni tylko sposob podania, czy efekty leczenia sa rozne i
        skutki uboczne takze.Bede wdzieczna za rady.Dzieki.
        • mariola19761 Re: zoladex 03.04.07, 13:30
          Witaj ja na zoladexie jestem 4 miesiąc (biorę go w przednią scianę
          brzucha ,poniżej pępka) Podaje mi go doswiadczona pielęgniarka (bo wiedz że są
          takie które nie umią zrobic tego zastrzyku) za nic w swiecie nie wymieniłabym
          go na diphereline .Po 4 zastrzykach zoladexu ,zniknęla moja torbiel 6 cm.którą
          chcieli mi operowac. Skutkow ubocznych praktycznie nie odczuwam ,jedynie
          uderzenia gorąca zdarzają się często ,ale są do zniesienia i jeszcze przyjmuję
          wapno w tabletkach bo zoladex odwapnia kosci.
          • weronika1975 Re: zoladex 03.04.07, 13:54
            Dzieki.Ja jestem po lapaoskopii- mialam usuwane torbiele endometrialne.I lekarz
            zalecil mi 3 miesieczna kuracje.Najpierw chcial, abym brala danazol, ale nie
            zgodzilam sie, ze wzgledu na obciazenie watroby i mase innych skutkow ubocznych.
            No i ponoc danazol jest starym lekiem i bardziej szkodzi niz pomaga.Do wyboru
            dostalam zoladex, ew. diphereline.Stad moje pytanie.Czy po zoladexie sporo sie
            tyje- to chyba tez troche indywidualna sprawa?Pozdrawiam
            • mariola19761 Re: zoladex 03.04.07, 14:07
              Witaj nie przytylam wcale po zoladexie ,chociaż chciałabym bo jestem
              chudzielcem. a odnosnie Danazolu to popieram Cię dobrze że go nie chciałas ,on
              jest bezskuteczny ,a skutków ubocznych masa ,byłam na nim 5 miesiecy w ubiegłym
              roku,wysiadła mi wątroba ,mialam bóle kosci ,a cała twarz pokrytą małymi
              białymi wloskami,nigdy już tego swinstwa nie wezmę do ust,na dodatek po
              odstawieniu wystarczyły 3 okresy ,iwyrosła nowa torbiel 6 cm.
              • ania2328 Re: zoladex 03.04.07, 14:58
                Witaj.Ja tez bralam zoladex przez 6 miesiecy wlasnie skonczylam kuracje i teraz
                czekam na @.Przy zoladexie nie przytylam a chcialabym bo rowniez jestem
                szczupla osoba.Skutki uboczne przy braniu zoladexu to uderzenia goraca ale
                czego sie nie zrobi by zajsc w ciaze:):):)Pozdrawiam
        • dorota-12345 Re: zoladex 04.02.08, 20:57
          poczytaj dziewczyno!
    • tailtiu Re: zoladex 03.04.07, 17:34
      Mam pytanie... wczoraj wyszłam ze szpitala - po laparo - lekarz przepisał mi Zoladex, ale... przed wyjściem nie udało mi się z nim skonsultowac, a na wizytę idę po dopiero po świętach (p. dr wyjeżdża na urlop - jego prawo). Kiedy przyjmuje się Zoladex?? Konkretny dzień cyklu??
    • mariola19761 Re: zoladex 03.04.07, 19:14
      Witaj ja Zoladex zaczęłam brac Z pierwszym dniem miesiączki.Tak kazał
      doktor,ale myślę że to jest sprawa indywidualna ,lepiej skontaktuj się z
      lekarzem.
    • mariola19761 Re: zoladex 03.07.07, 20:41
      DZiewczyny mam dzis super dzien i muszę wam się pochwalic dobrą
      wiadomoscią .Miałam dzis wizytę u swojego gina ,której się okropnie balam -
      teraz już wiem że niepotrzebnie .Choruję na endo od 2 lat (III st) i wreszcie
      choroba została zahamowana ,nie rozwija się od kilku miesięcy. Mój lekarz
      twierdzi że to zoladex przyniosł takie efekty.Byłam na nim 4 miesiące miałam
      torbiel 6 cm ,która zmniejszyła się po zastrzykach do 10mm .Bezposrednio po
      zoladexie ( nie czekając nawet na @ ) przeszłam na leczenie hormonalne ,biore
      Rigevidon mam skąpe i krótkie krwawienia i endo nie postępuje . własnie dzis
      mija 5 miesiąc jak skonczyłam zoladex i przeszłam na tabsy ,a moja torbielka
      zmniejszyła się nawet dokładnie ma 8 mm. Dziewczyny życzę wam wszystkim ,aby
      zoladex zadziałał na was tak jak na mnie. Wydałam dużo pieniędzy - ale warto
      było .
      • marta19841 Re: zoladex 14.07.07, 09:06
        Mariola 19761. Bardzo Ci gratuluje!ja dowiedzialam sie o mojej chorobie 3 dni
        temu i jestem przerażona.. wyszlo to zupelnym przypadkiem na kontrolnej wizycie
        u ginekologa.. i chyba powinnam podziekowac Bogu ze wyszlo to teraz.. bo na
        kolejna wizyte pewnie poszlabym za 6 miesiecy i mogloby juz byc gorzej..:(
        bylam u lekarza, najlepszego prof w tej dziedzinie w Łodzi, ale on od razu
        powiedzial laparoskopia.. mam 2 torbiele na lewym jajniku, jeden 55mm, a drugi
        35mm. zastanawiam sie czemu nie zaproponowal mi leczenia hormonalnego.. Ty
        napisalas ze zniknela Ci po zoladexie torbiel 6 centymetrowa.. wiec moze
        powinnam sprobowac.. zamiast od razu wycinac.. jestem na V roku studiow.. w
        planach mialam slub za 2 lata.. ale jezeli istnieje obawa ze moge miec z
        biegiem kolejnych miesiecy coraz wieksze trudnosci z zajsciem w ciaze moze
        powinnam to wszystko rozważyc.. w koncu studia sa wazne ale nie najwazniejsze..
        co z tego ze zdobede tytul magistra.. ten tytuł nie da mi szczescia.. nie da
        dziecka.. ide we wtorek do kolejnego lekarza.. chce z nim porozmawiac o
        hormonach.. moze to jakas szansa.. laparo strasznie sie boje.. szczegolnie tego
        ze usuna mi jajnik.. albo jego czesc.. :(
        • aramgad1983 Re: zoladex 12.12.07, 11:35
          Mam takie pytanie, czy któraś z was zaszła w ciąże po stosowaniu
          zoladexu???? Ja miałam operację 4 tyg temu, teraz mam przepisane 3
          dawki zoladexu. Ale dowiedziałam się że po zabiegu ponoć lepiej
          próbować zajść ciąże bez leczenia farmakologicznego , bo to tylko
          strata czasu?? Proszę napiszczcie coś bo dziś mam dostać 1 dawkę
          zoladexu.
          • mmrowa Re: zoladex 15.12.07, 21:26
            Witam,
            ja tez jestem po laparskopi jakies 2 miesiace temu, pierwszy miesiac niby wszystko bylo ok ale niestety nie,,,,wszystko wrocilo i teraz mam brac Zoladex....czy wiesz w ktorym dniu cyklu trzeba wziasc ten pierwszy zastrzyk?? czy jest jakis konkretny dzien czy nie??
            prosze napiszcie
            • aramgad1983 Re: zoladex 02.01.08, 12:44
              Witam, 1 dawka między 3 a 5 dniem cyklu:)
              Pozdrawiam,powodzenia
      • marta19841 Re: zoladex 14.07.07, 09:11
        A w dodatku strasznie ciezko mi uwierzyc ze mam ta chorobe.. bo nie odczuwam
        strasznych bolow brzucha.. ale to pewnie dlatego ze biore tabletki anty, ktore
        przepisal mi 2 lata temu lekarz, a poszlam po nie wlasnie z powodu okropnych
        bolow brzucha..:( goraczki, wymioty, zadne srodki przeciwbolowe nie pomagały,
        zwijalam sie z bolu 2 dni.., byly takie miesiaczki w czasie ktorych płakałam bo
        nie mogłam sie ruszyc.. po tabletkach bole bardzo sie zmniejszyly.. ale nadal
        sa, okres tez nie jest az tak ogromny jak byl, ale tez jest duzy.. pewnie
        jestem chora od kilku lat.. zastanawiam sie czemu lekarz przy takich objawach
        jakie mialam nie zalecil mi USG i badania krwi tylko od razu tabletki..
        przeciez gdybym zaczela leczeni wczesniej nie mialabym teraz takich problemow..
    • olka981 Re: zoladex 04.07.07, 03:10
      kaja a jak dlugo juz bierzesz depo provere ja mam problem jak tylko przestane
      brac hormony robia mi sie torbiele i jak biore hormnoy dlugo boli mnie jedna
      piesc mocno bralam dlugo cerrezette ale musialam przestac bo tak mnie piers
      bolala i ciekawa jestem czy depo provera by byla lepsza boje sie tycia bo mam
      tendencje choc gruba nie jestem i ten boloncy cycek a na operacje narazie sie
      bronie jak moge tez mam juz dwojke dzieci wiec aby do menapauzy dotrwac i aby
      sie tylko nie zezlosliwilo
    • olka981 Re: zoladex 27.07.07, 13:15
      kaja powiedz jak ci watroba wysiadla jakie mialas objawy bo ja chyba tez mam
      problem mam podwyzszona GGT 60 i tak mnie pokuwa po prawej stronie kiedys tego
      nigdy nie bylo od kad biore tabsy to mam problem
      • kaja1999 Re: zoladex 16.01.08, 09:46
        Miałam zrobione próby wątrobowe i były bardzo wysokie tzn. ponad 60
        jedna i druga 50 nie pamiętam które. Lekarz natychmiast kazał
        odstawić Danazol. Potem brałam depoprowerę przez rok - co 3 miesiące
        zastrzyk. i wróciło do normy. Potem lekarz mi przepisał tabsy to
        było Jasminel - niestety objawy endo szybko wróciły już po 2
        miesiącach. Zaczęło boleć i torbiel się powiększała. Teraz jestem na
        rigewidonie. przez 3 miesiące mam brać bez przerwy - jestem w
        połowie. Na razie spokój - czesm coś pobolewa ale to przyszcz w
        stosunku do tego co było. Mam zrobić badanie na próby wątrobowe w
        przyszłym tygodniu. zobaczym co będzie.
        • olka981 Re: zoladex 16.01.08, 10:55
          a czemu nie zostalas przy deporoverze jak ci sluzyla ?a pruby
          watrabowe 50 - 60 to nie az tak zle
    • koralgolmis Re: zoladex 11.08.07, 13:44
      do kaja 1999 - ja tez mialam i mam endo na tylnej scianie zatoki
      douglasa i nie tylko, dodatkowo wzystko w zrostach.tydzien temu
      mialam laparo i prawie wszysko udalo sie usunąc a zrosty porozcinac,
      dlaczegoi wiec twoj lekarz mowi,ze operacja nie wchodzi w rachube to
      nie rozumiem.gdybys miala jakies pytania to chetnie odpowiem
      • kaja1999 Re: zoladex 16.01.08, 09:58
        U mnie lekarz stiwerdził i to niejeden, że w grę wchodzi tylko
        operacja z otwarciem brzucha - czyli poważna sprawa. Tego właśnie
        się boję. nie można zrobić laparoskopii. Usytowane to cholerstwo
        jest na więzadłach. Ostatnio jednak ja byłam do kontroli to mówił,
        że trzeba się poważnie zastanowić na tą operacją bo chyba nie będzie
        innego wyjścia. Tylko jedno pytanie się nasuwa - czy tego diabelstwa
        nie ma w jamie brzusznej. Ma takie podejrzenia - jeśli tak to
        pozwolić na to, żeby po otwarciu jak coś znajdą grzebali do woli.
        Sama już nic nie wiem. Chciałabym doczekać menopauzy. ale to jeszcze
        jakieś 10 lat.
        • szagnes1 Re: zoladex 30.03.09, 17:41
          do kaja 1999
          witam cie kaja1999
          mowisz ze sie boisz to opowiem ci moja historie ja przeszlam 3 tygodnie temu operacje i ciesze sie ze to zrobilam bo prawdopodobniez stracila bym wszyskie organy a tam usuneli jeden jajnik ktorego nie dalo sie juz uratowac bo torbiele praktycznie go wchlonely oraz torbiele z 2 jajnika, przy okazji oczyscili organizm i macice z 2 miesniakow oraz tego co tam sie jeszcze nababralo cala operacja trwala ok 2i pol godziny wiec tez bylo powaznie.
          Roznimy sie tym ze ty masz dzieci wnioskujac z tego co czytalam a ja jeszcze nie co prawda teraz odkladam wszystkie plany zyciowe i biore sie ostro za starania nad dzieciaczkami.
          Operacje przeszlam owszem bolalo ale mialo prawo i szczeze da sie to przezyczobaczymy jaki bedzie efekt mojej choroby po wzieciu 6 zastrzykow zoladexu! mam nadzieje ze pojdzie w niepamiec przynajmniej narazie jestem dobrej mysli.
          Szczeze bedac na twoim miejscu nie zastanawiala bym sie dlugo gdyz czekaniem mozesz jeszcze pogorszyc swoj stan zdrowa a nawet jesli to nic juz nie masz do stracenia poprostu jesli nawet usuna ci calos poprostu zaoszczedzisz sobie czesto nieprzyjemnych dolegliwosci z przejsciem menopauzy.
          Decyzja co prawda nalezy do ciebie w kazdym bac razie zycze ci powodzenia i zwaldczenia wszelkich przeciwnosci
          Pozdrawiam Szagnes1
    • kati.jk Re: zoladex 19.09.07, 17:15
      witam Kaju!! ja mam endo w tym samym miejscu co ty. przeszłam już
      danazol,prowere i luteinę KOSZMAR!! po 10miesiącach od zakończenia leczenia
      objawy wróciły:,(. trafiłam w końcu na wspaniałą pani dr i przepisała Zoladex
      wziełam 5zastrzyków..wrażenia lepsze chociaż pare minusów też się znajdzie.
      Zoladex z tego wszystkiego jest najlepszy ..i dla ciała i dla naszego ducha
      łatwiej to przejść.
    • nataliasz85 Re: zoladex 05.10.07, 22:07
      dziewczyny ja nie rozumiem kazda z nas jest chora na to samo jedna w
      wiekszym stopniu druga w mniejszym.Kazda z nas napewno sprawdzala co
      to za choroba jak sie ja leczy itd itp,ale dlaczego zadna nie
      sprawdzila jakie sa skutki uboczne tych lekow.Gdybyscie to zrobily
      to nie byloby problemu z watroba,moze i jestem mloda i mam male
      pojecie ale chce wyleczyc sie z tego paskudztwa w 100%i walcze.
      11.10 mam 4 zastrzyk z zoladexu oprocz uderzen goraca,czasami
      bezsenych nocy i zmian nastroju wszystko jest ok. po 3 zastrzykach
      zniknely mi torbiele a byly wielkosci pileczek do golfa.
      \\\\\\\czasami warto jest wydac wiecej kasy na pozadny lek albo
      znlaezc normalnego lekarza ktory wpisze na recepcie literke P.
      Pamietajcie myslcie pozytywnie bo ta choroba ma swoje podloze w
      przysadce mozgowej!!!!!!
    • olka981 Re: zoladex 06.10.07, 09:50
      tak to prawda ze inne leki wywala nam watrobe teraz zapytam o ten
      zoladex ale jest tez letrozol inhibitory aromatazy i musze sie
      ratowac bo z endo moze dam rade ale bedzie po watrobie
      • nataliasz85 Re: zoladex 06.10.07, 13:03
        a co to za lek letrozol inhibitory aromatazy? to jest zastrzyk czy
        tabletki? ja teraz 4 raz biore zastrzyk z zoladexu i jest ok
    • wiwka03 Re: zoladex 03.12.07, 21:53
      Hej dziewczyny
      Po moim tacie zostały mi chyba ze 2 ampułki. Czekam na propozycje, może komuś
      się przydadzą
      • mariola19761 Do WIWKA03 04.12.07, 08:30
        WIWKA03 - jaka cena interesuje Cię za te 2 zastrzyki i do kiedy
        jest data ważnosci ,bo jestem zainteresowana .
      • wiwka03 Re: zoladex 04.12.07, 19:59
        100zł
        • mariola19761 wiwka 05.12.07, 10:01
          Napisz mi proszę do kiedy jest data ważnosci i czy jest to implant
          ten który bierze się co 28 dni (3,6 mg ) czy ten większy w dawkach
          co 3 miesiące . Daj jakies namiary na siebie ,jak mogłabym się z
          Tobą skontaktowac .
          • wiwka03 Re: wiwka 05.12.07, 17:44
            zoladex 3,6mg ważny do 09.2009 napisz na wiwka03@gazeta.pl jeśli jeszcze coś Cię
            interesuje
            • mariola19761 Re: wiwka 05.12.07, 20:28
              Wiwka podaję Ci mój nr gg 2082827 ,odezwij się do mnie .Proszę
              • wiwka03 Re: wiwka 07.12.07, 17:35
                nie mogę się dodzwonić. Mój numer 6425223gg. Może Pani spróbuje
    • al_ina Re: zoladex 16.01.08, 11:05
      zoladex polecam na www.endometrioza.sos.pl/pisałam jaka cena
      oraz jakie skutki uboczne, ale moim zdaniem lek jest chyba najlepszy!
    • wesola.wdowka Re: zoladex 19.01.08, 09:19
      uważam że wiele dziewczyn chorych najbardziej zadowolone sa z
      efektów zoladexu!
    • dorota-12345 Re: zoladex 04.02.08, 20:45
      Lek Zoladex możesz kupić właściwie już po nie całe 4 zł. tylko że na
      recepcie od lekarza ginekologa musisz mieć zazanczoną literkę P
      czyli przewlekła choroba.
      • mariola19761 Re: zoladex 05.02.08, 10:02
        Problem jest w tym że żadnemu ginekologowi nie wolno przepisac
        zoladexu z literą "p" . Endometrioza nie jest uznana za chorobę
        przewlekłą - dla nas ten lek jest pełnopłatny. Chyba że recepta
        będzie na inne nazwisko , np. na pacjętke chorą na nowotwór piersi
        lub macicy wtedy lekarz choc częsciowo jest kryty .
        Pisze 'częsciowo' dlatego że recepta powinna byc wystawiona przez
        onkologa a nie ginekologa .Mój gin nigdy nie poszedł na to aby
        przepisac zoladex na "P" . Poprostu się boi.
        • kamyczek27 Re: zoladex 13.02.08, 18:18
          Hej dziewczyny
          Mam pytanie, od czego macie te bole skoro jestescie juz po laparo i stosujecie
          kuracje lekami????
          Jestem tutaj nowa i nie bardzo sie w tym orientuje...
          20 lutego mam laparo i mysle ze bedzie dobrze, ale widze ze wy wszystkie
          mialyscie laparo i nadal cierpicie???
          O co w tym chodzi?
          Pozdrawiam
          • magdaz26 Re: zoladex 25.02.08, 14:41
            Witam, mam pytanie: jaka jest szansa na ciążę po terapi zoladexem? Ja mam endo
            od 8 lat, o dzidzię walczę od 3 lat i nic.
          • olka981 Re: zoladex 20.08.08, 10:04
            kamyczek jak tam u ciebie czy tobie bole przeszly ?
    • aguniaj80 Re: zoladex 29.03.08, 17:36
      a ja mam pytanie, po jakim czasie pojawily sie u was skutki uboczne
      leku? tzn uderzenia goraca itp? ja jestem wlasnie tydzien po
      pierwszym zastrzyku i narazie wszystko ok, nie wiem czy to znaczy ze
      dorze toleruje lek czy dopiero zaczne odczowac efekty???
      • anna.angela Re: zoladex 19.08.08, 22:09
        Witaj
        dopiero zaczniesz :)Brałam zoladex 6 miesięcy dla mnie tragedia przytyłam 20 kg
        czułam się fatalnie,pomogła mi climea kapsułki bez recepty. Teraz biorę
        decapeptyl depot jest nieco lepiej. NAjgorsze były uderzenia gorąca i okropne
        pocenie
        • asiamr Re: zoladex 26.08.08, 01:30
          Ja wlasnie skonczylam kuracje, wzielam ostatni zastrzyk w zeszlym tygodniu. Nie
          mialam zadnych, bardzo dokuczliwych skutkow ubocznych.Brak ochoty na seks i
          zmiennosc nastrojow-ale to naprawde bylo do zniesienia. Nic nie przytylam, nie
          mialam uderzen goraca ani migren wiec i Ty badz dobrej mysli. Pozdrawiam. Asia
    • 123edit-2 Re: zoladex 19.11.08, 21:24
      Witam! Ja właśnie jestem po trzeciej ostatniej dawce zoladexu.Czuję
      się dobrze , tylko te uderzenia gorąca, ale sa do przeżycia.Teraz
      mam czekać na powrót okresu i wg lekarza mamy 6 m-cy na starania.
      Ale chciałam sie dowiedzieć czy możemy zaćząc się starać jeszcze
      przed dostaniem miesiączki, czy może raczej poczekać jak przyjdzie i
      dopiero zaczać starania. Czy są jakieś przeciwskazania do starania
      się przed okresem po kuiracji zoladexem?Pozdrawiam wszyskie endo!
    • wmalinowymchrusniaku Re: zoladex 09.12.08, 12:54
      Witam serdecznie! Mam do sprzedania 1 ampułkę Zoladex 3,6 mg.W
      aptece kosztuje ona 340,19 zł.Ja sprzedam za 300 zł i pokryję koszty
      wysyłki.Jeśli któraś z Pań jest zainteresowana proszę o kontakt:
      7334808 (gadu-gadu).Pozdrawiam!
      • zuza174 Re: zoladex 04.04.09, 16:33
        Witam,
        Jestem już po 9 laparoskopie. Przed operacją zakupiłam ZOLADEX o przedłużonym
        działaniu, tzn. ten 3 miesięczny. Po zabiegu okazało się
        ,że jednak zastrzyk jest Mi nie potrzebny.
        Jeśli ktoś potrzebuje chętnie odstąpię. Bliższe informacje na priv, lub gg 8238310.
        Pozdrawiam wszystkie ENDO:))))
        • culeika Re: zoladex 06.05.09, 11:11
          Cześć Dziewczyny!
          Mam 24 lata. O tym, że mam endo dowiedziałam się rok temu. Na początku zażywałam Luteinę, która miała za zadanie przygotować mnie do laparoskopii. Na wizytach u gina wydawało się, że endo zaatakowało tylko jeden jajnik (7cm). Jednakże podczas operacji okazało się, że jest też na drugim oraz na macicy ;/ Brzuch mam podzirukowany jak durszlak - ale to nic - do wesela się zagoi (a to już niedługo, bo 1 sierpnia 2009 hihi). Po wyjściu ze szpitala lekarz polecił mi, bym wzięła 2 dawki Zoladex-u. Sam zastrzyk nie bolał, miałam tylko siniaka przez 2 tygodnie. Niestety dokuczały mi uderzenia gorąca i zimna na zmianę, bezsenność, zły nastrój (napady płaczu). Jestem już tym trochę zmęczona i chciałabym się w końcu wyspać. Jeden raz zdarzyło się lekkie krwawienie. Za kilka dni idę do lekarza i zobaczymy co dalej.
          Dziewczyny ja jestem takiego zdania, że jeżeli Zoladex pomoże i okaże się, że dzięki tej terapii będę mogła mieć dziecko, to zapłaciłabym nawet 10 tys.! Szkoda, że aż tyle nas jest. Ale z drugiej strony cieszę się, że nie jestem z tym sama. Trzymam kciuki za Was, żebyście pokonały tą chorobę. Proszę, napiszcie gdy którejś z Was uda się zajść w ciążę.
          Uff ale sie spisałam ;)
          • samsa11 Re: zoladex 08.05.09, 23:28
            Ja na uderzenia gorąca brałam livial (tibolone 2,5 mg) i pomagało. Mogłam normalnie funkcjonować. Spytaj swojego lekarza, może Ci też przepisze ten lek lub jeśli byłabyś zainteresowana to mogę odsprzedać 1 niewykorzystane przeze mnie opakowanie (komplet tabletek).
            Co do dzieci, to spoko, nie powinno być większych problemów :)Pozdrawiam
            moge GG6860400
            • cordoba75 Re: zoladex 17.06.09, 16:24
              witam. zostaly mi po leczeniu jeszcze dwa opakowania zoladex. dzieki bogu leczenie skonczylo sie wczesniej niz powinno ale mnie jeszcze te opakowania zostaly. byaly jak wiecie ogronmnie drogie i chcialabym zeby chociaz czesc pieniazkow mi sie zwrocila. sprzedam kazde opakowanie po 200zl. wieceie ze dla nas nie jest to refundowane niestey :-( wiec pewnie ktoras z was skorzysta i zaoszczedzi troszke pieniazkow a mnie choc czesc sie zwroci. pozdrawiam serdecznie
              aga
              moj e-mail cordoba75@wp.pl
              • 1981_ola Re: zoladex 19.07.09, 22:51
                Cześć Dziewczyny,
                Jestem po laparotomii (torbiel czekoladowa, usunięty lewy jajnik).
                Potem przez 6 miesięcy staraliśmy się o dzidziusia, ale bezskutecznie.
                Teraz jestem po 6 dawkach Zoaldexu (naprawdę da się przeżyć). Teraz
                czekam sobie na okres. Czy przed dostaniem okresu można zajść w ciążę?
                • rewolka404 Re: zoladex 19.07.09, 22:59
                  Można się starać przed okresem. Powodzenia :)
                  • toska36.6 Re: zoladex 13.08.09, 19:57
                    Zoladex implant podskórny 3,6 mg - opakowanie: 1 amp.-strz. - pilnie odkupię w
                    rozsądnej cenie jeśli komuś pozostał po kuracji, prosze o kontakt
                    hannah30@poczta.onet.pl lub gg:8383568
                    • biladendron Re: zoladex 21.09.09, 23:19
                      Sprzedam Zoladex 10.8 mg w rozsądnej cenie gg: 2435677 e-mail: biladendron@gmail.com
                      • vegemate Re: zoladex 22.09.09, 10:10
                        A ja mam pytanie, czy przy tym leku można pić alkohol?
                        • rewolka404 Re: zoladex 22.09.09, 11:41
                          o ile cały czas nie kręci Ci się w głowie to alkohol chyba nie zaszkodzi. Ja
                          piję umiarkowanie.
    • agacia71 Re: zoladex 11.03.10, 20:00
      Witam. Ja również zmagam się z endometriozą od 5 lat. Studjując tą
      stronę doszłam do wniosku że muszę zanim dam się pokroić poraz
      kolejny spróbowć zoladex. Zmusiłam mojego doktora żeby mi go
      przepisał, wzięłam całą wypłatę i zakupiłam od razu 3 dawki. Potem
      przyszły wątpliwości i 1000 pytań bo przecież to nie jest obojętny
      dla zdrowia lek no i postanowiłam dać sobie trochę czasu i poszukać
      jeszcze innego lekarza. On polecił się wstrzymać, zalecił luteinę i
      chyba cud. Przychodzę po 2 miesiącach a torbiel ma tylko 16mm. czyli
      nie trzeba operować. Przechodząc do sedna mam ten zoladex i jeżeli
      ktoś jest w potrzebie mogę sprzedać bo mam nadzieję że mi się nie
      przyda, poza tym nie ma sęsu żeby lerzał w lodówce. Moja cena to
      200zł. za jedną dawkę. Mój emajl to aggacia@wp.pl Proszę się nie
      obawiać nie jestem żadną naciągaczką ani oszustką.Pozdrawiam Agata.
      • lopmar Re: zoladex 11.03.10, 22:08
        agacia71 napisała:

> On polecił się wstrzymać, zalecił luteinę i
        > chyba cud. Przychodzę po 2 miesiącach a torbiel ma tylko 16mm.
        czyli
        > nie trzeba operować.

A jakiego rozmiaru byla ta torbiel wczesniej, jak proponowali
        operacje? Moja najwieksza torbiel ma ok. 6cm, czy jest szansa ze
        moglaby sie zmniejszyc pod wplywem leków? Lekarz powiedzial mi ze w
        moim przypadku operacja to jedyny sposob "pozbycia sie" tej
        torbieli...:(
        Pozdrawiam
        • agacia71 Re: zoladex 12.03.10, 09:27
          Witam. Przed luteiną miała 4cm. Jeżeli torbiel ma ponad 5cm. to
          zazwyczj się ją operuje. Ja też miałam 6cm. na drugim jajniku ale
          już jej nie mam i jajnika niestety też. Tak że raczej nie unikniesz
          operacji.Zresztą jeżeli to jest pierwsza torbiel to trzeba ją zbadać
          czy jest endometrialna. Życzę zdrowia i pozdrawiam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka