Gość: natalia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 11.08.05, 17:45 mam pytanko do pani doktor co moze byc przyczyna braku okresu podczas brania microgynon 21 jezeli wykluczona jest ciaza? czy krwawienie pojawiajace sie w 5 dniu od opstatniej tabletki jest w normie? wydaje mi sie z kazdym miesiacem okres mam coraz pozniej, czy moze to byc skutek dlugotrwalego brania tych pigulek (okolo 3 lata bez przerw)jezeli tak co robic? powinno sie tabletki zmieniac co jakis czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.icpnet.pl 04.09.05, 13:14 pytanie do pani doktor nadal aktualne do lekarza ide dopiero za tydzien...dziekuje za jakies info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.azory.net.pl 11.08.05, 20:56 Przyjmuje od dawna Diane 35 i od kilku miesiecy bralam dodatkowo Androcur ( rowniez na klopoty z cera) . Miesiac temu odstawilam androcur i biore dalej Diane. Jednak w tym miesiacu okres pojawil mi sie duzo wczesniej a mianowicie podczas brania diane czyli w polowie opakowania . Gdy skonczylam opakowanie rozpoczelam zaraz nastepne ( by nie krwawic) jednak krwawie dalej . Trwa to juz ok 10 dzien ... boje sie co jest nie tak , dlaczego krwawie przeciez przyjmuje leki ? i dlaczego krwawienie pojawilo sie tak wczesnie ? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka prosze o wyjasnienie skutecznosci IP: *.54.176.98.tisdip.tiscali.de 12.08.05, 01:12 zapobiegania... mieszkam w Niemczech i tutaj spotkalam sie z zoltym opakowaniem Cerazette pisze w ulotce3, ze zapomniana tabletke mozna polknac do 12 godzin, potem skutecznosc maleje.. w polskich zrodlach informacji przeczytalam, ze tabletke nalezy polknac nie pozniej jak 1-2 godzin, w innym zrodle znow -do 3 godzin to w koncu jak to jest, bo przerazenie mnie ogarnelo... obawiam sie, ze w zwiazku z powyzszym moge byc w ciazy dziekuje za porade, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniulek882 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 12.08.05, 12:40 Pani Doktor bardzo proszę o radę.mam 23 lata i miesiączki raczej regularne co 28-32 dni , okres trwa śradnio 6 dni ale jest bardzo bolesny.Już nie wiem co mam zrobić, mój orgnizm już chyba przyzwyczaił sie do wszelkiego rodzaju tabletek przeciwbólowych i rozkurczowych które stosowałam.Teraz co miesiąc przeżywam prawdziwą gehennę.Leczę sie ginekologicznie ale nic mi nie pomaga.Właściwie dotychczasowe wizyty u ginekologów sprowadzały się do zdiagnozowania przyczyny.W zeszłym roku miałam laparoskopię która nic nie wykazała.Podano mi diclofenac a ból i tak bardzo mi dokucza.Mój ginekolog rozkłada ręce z bezsilnosci. Jestem zdesperowana,być kobietą ale jakim kosztem. Nie szukam cudownego leku ale takiego który choć troche zmniejszy moje cierpienie.Pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka1000 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:33 Czy mogę łączyć hormony/cyclo-progynova/ z ziołami /mieszanka o.Grzegorza nr 3 - na pobudzenie jajników/.Diagnoza-przedwczesne wygasanie czynności jajników, mam dopiero 22 lata. Jestem przerażona, czy mogę wierzyć , że jest to proces odwracalny.Nigdy nie chorowałam na jakieś poważne choroby, oprócz srodków antykoncepcyjnych/ 2lata/ i często różnego rodzaju antybiotyki w dzieciństwie, nie brałam żadnych leków.Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka20022 Czy można łączyć hormony z ziołami? 17.09.05, 20:24 Czy mogę łączyć hormony/cyclo-progynova/ z ziołami /mieszanka o.Grzegorza nr 3 - na pobudzenie jajników/.Diagnoza-przedwczesne wygasanie czynności jajników, mam dopiero 22 lata. Jestem przerażona, czy mogę wierzyć , że jest to proces odwracalny.Nigdy nie chorowałam na jakieś poważne choroby, oprócz srodków antykoncepcyjnych/ 2lata/ i często różnego rodzaju antybiotyki w dzieciństwie, nie brałam żadnych leków.Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy można łączyć hormony z ziołami? 18.09.05, 21:37 Nie wszystkie ziała moąna stosować z lekami hormonalnymi. nie znam składu mieszanki którą przyjmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka20022 Re: Czy można łączyć hormony z ziołami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 19:56 Dziękuję za odpowiedź. Podaję skład mieszanki: - lebiodka /oregano/ 50g - koszyczek rumianku 50g - macierzanka 50g - pokrzywa 50g - dziurawiec 50g - rdest ptasi 50g - ruta 20g - nagietek 20g - nostrzyk 20g Dla przypomnienia hormony - Cyclo-Progynova + mieszanka j.w. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy można łączyć hormony z ziołami? 14.10.05, 22:06 Nie znam się na ziołach niestety . Muszę się dokształcic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena 34 tydzień ciąży - słabe ruchy dziecka IP: *.icpnet.pl 16.08.05, 13:04 Dzień dobry. Jestem w 34 tygodniu ciąży, dziecko zawsze dość intensywnie się ruszało, od dwóch dni dużo, dużo słabiej, nie wiem, czy po prostu pogoda mu nie odpowiada, ja sama jestem dużo bardziej śpiąca w tych dniach, może Mały też, ale i tak się martwię. Czy według Pani Doktor poczekać jeszcze trochę i poobserwować, czy od razu dzwonić do lekarza. Ruchy czuję, ale rzadko i słabe. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: 34 tydzień ciąży - słabe ruchy dziecka IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 20:09 Właściwie już nie ważne, bo w końcu pojechałam do lekarza, zrobili mi KTG i okazało się, że wszystko z małym w porządku. No się uspokoiłam. Dzisiaj troszeczkę więcej się Mały rusza. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 endometrioza a ciąża 16.08.05, 14:05 Dzień dobry, na początku przedstawię moją sytuację, a na końcu pojawi się pytanie, za odpowiedź na które z góry serdecznie dziękuję. Mam 27 lat. 19. lipca br. miałam laparotomię - usunięcie dwóch torbieli endometrialnych - po jednym z każdego jajnika (6 cm i 3 cm), ponadto koagulacja ognisk endometriozy w zatoce douglasa i więzadle maciczno-odbytniczym. Stwierdzono u mnie IV st. endometriozy. Jednakże okazało się, że jajniki są w całkiem niezłym stanie zważywszy na okoliczości, a jajowody drożne. Po operacji podjęłam leczenie hormonalne - dipherelina 3,75 mg (pierwszy zastrzyk 27.07, drugi będzie 24.08, trzeci 21.09). Znam działanie tego leku. Pytanie brzmi następująco: w jakim okresie po przyjęciu ostatniej dawki leku możliwe jest zajście w ciążę? Zdaję sobie sprawę, iż jest to uwarunkowane indywidualnymi predyspozycjami organizmu. Niemniej jednak z pewnością daje się to jakoś uśrednić. Proszę więc o informację, za które jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 endometrioza a ciąża 16.08.05, 14:07 Dzień dobry, na początku przedstawię moją sytuację, a na końcu pojawi się pytanie, za odpowiedź na które z góry serdecznie dziękuję. Mam 27 lat. 19. lipca br. miałam laparotomię - usunięcie dwóch torbieli endometrialnych - po jednym z każdego jajnika (6 cm i 3 cm), ponadto koagulacja ognisk endometriozy w zatoce douglasa i więzadle maciczno-odbytniczym. Stwierdzono u mnie IV st. endometriozy. Jednakże okazało się, że jajniki są w całkiem niezłym stanie zważywszy na okoliczości, a jajowody drożne. Po operacji podjęłam leczenie hormonalne - dipherelina 3,75 mg (pierwszy zastrzyk 27.07, drugi będzie 24.08, trzeci 21.09). Znam działanie tego leku. Pytanie brzmi następująco: w jakim okresie po przyjęciu ostatniej dawki leku możliwe jest zajście w ciążę? Zdaję sobie sprawę, iż jest to uwarunkowane indywidualnymi predyspozycjami organizmu. Niemniej jednak z pewnością daje się to jakoś uśrednić. Proszę więc o informację, za które jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuska do Pani Doktor IP: 83.238.7.* 16.08.05, 15:04 Witam Serdecznie, Bardzo proszę o pomoc w interpretacji poniższych wyników: 5 DZIEŃ CYKLU: FSH-5.41 mlU/mlm LH-5.0 mlU/ml 16 DZIEŃ CYKLU: ESTRADIOL-129.0 pg/ml, LH-7.2 mlU/ml, RÓżyczka IgG-172 IU/ml Bardzo dziękuję, Pozdrawiam Serdecznie nuśka Odpowiedz Link Zgłoś
anula.a1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.08.05, 15:23 Witam, biorę pigulki antykoncepcyjne i niestety okres, a do tego jeszcze jego poczatek wypada mi w dniu ślubu. Jak moge przelozyc okres aby bylo to z jak najmniejsza ingerencja w moj organizm? Ostatnio robiłam przerwę w braniu pigułek i miałam rozregulowane cykle, dlatego chciałabym żeby takie przesunięcie jak najmniej odbilo sie na mojej gospodarce hormonalnej. Czy lepiej wziąć dwa opakowania pod rzą i nie robić przerwy, czy np. wydluzyc sobie 2 cykle pod rzad lykajac 22 tabletki? Wtedy po tych dwoch cyklach okres bede miala 2 dni poxniej i to by mi wystarczylo. Jak Pani uważa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meganka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.crowley.pl 17.08.05, 06:39 Do aamg: wysłałam Ci maila, sprawdź pocztę ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 17.08.05, 12:00 Szanowna Pani Doktor;mam 52 lata,jestem po operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami.Od operacji minęło pół roku a ja cierpię na niesamowite uderzenia gorąca,bezsenność,cerę mam tłustą i świecącą.Nie pomagają żadne toniki i kremy matujące.Z tych powodów czuję się bardzo żle.Lekarz przypisał mi plastry "Fem- 7"ale nie odczuwam po nich poprawy.Nadmienię,że mam dodatkowo problemy z chorobą zakrzepową żył w nogach.Uderzenia gorąca są tak wielkie,że nawet po wyjściu na spacer moja twarz zamienia się w burak.Wstydzę się z tego powodu i już nie wiem co mam dalej robić.A myślałam,że wszystkie problemy znikną zaraz po operacji.Błagam o jakąś pomoc! Przez 8 lat męczyły mnie te dolegliwości i to jeszcze nie koniec?Już żyć mi się nie chce.Proszę o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minimalista Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 18:36 Droga Pani Doktor mam do Pani pytanie czy te miesiaczki sa regularne: 22.07.04 21.08.04 18.09.04 20.10.04 18.11.04 19.12.04 18.01.05 16.02.05 18.03.05 18.04.05 19.05.05 24.06.05.- bylam wtedy dosc zestresowana i byc moze dlatego sie przesunalo tyle dni 24.07.05 dodam tylko ze okres trwa srednio 5-6 dni; miesiaczkuje od 8 lat prosze o odp i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne76 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.08.05, 09:01 Witam serdecznie Tydzień temu na wizycie lekarz wykrył u mnie endometriozę i torbiel na prawym jajniku wielkości 3 cm. Powiedział, że cudnie by było jakbym zaszła teraz w ciązę, bo inaczej musimy zrobic laparoskopię, zeby usunąć ogniska zapalne. Po laparo leczenie trwa ok. 6 miesiecy. Dał mi skierowanie na badania: marker nowotworowy (żeby sprawdzic czy nie ma zmian nowotworowych), jakieś badanie przeciw plemnikom, prolaktyna zwykła i po MTC i TSH ale III generacji (robił mi USG tarczycy i piersi - wszystko OK) i jeszcze takie drobne badania. Jestem tym wszystkim załamana i wkurzona na moją poprzednią ginkę, która nie wykryła u mnie totalnie nic. A on powiedział, ze to nie jest nowe, to juz musiało byc jeszcze przed tamtą ciążą (zaszłam w nią rok temu, poronienie w grudniu 21 tc). Mam się nie załamywać-wiem, ale nic mi się nie chce. Czy mogę Panią prosić o jakieś informacje na ten temat, będe wdzięczna. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
jolka2005 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.08.05, 10:42 Pani doktor napisałam na priva,prosze w miarę możliwości o odpowiedz na list. dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolka2005 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.08.05, 10:39 Pani doktor napisałam na priva proszę w miarę możliwości odpisać na mój list, dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jab5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.08.05, 10:45 Od stycznia nie stosuję żadnej antykoncepcji.Od 3 m-cy staramy sie z mężem o dziecko, ale bezskutecznie.Cykle miesiączkowe mają ostanio różną długośc, a piersi bolą mnie niemalże zaraz po owulacji. Nie jestem też pewna czy ta owulacja następuje. Obserwuję swój cykl (temp, sluz), ale śluz w sirpniu nie współistnieje z jajeczkowaniem i skokiem temperatury. Boję,że ,że mogę miec zaburzenia hormonalne. Wiem,że muszę iśc do lekarza. Co pani o tym sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 29.08.05, 20:01 Po odstawieniu antykoncepcji przysadka nie zawsze zaczyna od razu funkcjonowac sprawnie, szczególnie wówczas gdy zaburzenia cyklu zdarzały sie przed jej rozpoczeciem. Bóle piersi i nieregularne miesiączki mogą świadczyć o niedoborze progesteronu, a posrednio o nieprawidłowej lub nieistniejącej owulacji. Warto rzeczywiście wykonać podstawowe oznaczeia hormonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 29.08.05, 21:42 Witam Pani doktor i proszę o poradę. Mam podejrzeni, że po ciąży moja gospodarka hormonalna nie wróciła do równowagi, że z tymi moimi hormonami jest cos nie tak. Dwa lata temu urodziłam córeczkę przez cc, 11 miesięcy karmiłam naturalnie. Od czasów ciąży moje libido zmalało do zera, wręcz mam niechęć i awersję do seksu, ale zaznaczę (myślę, że to ważne), że przed ciążą z moim libido tez było kiepsko. Wydaje mi się, że stan ten w dużej mierze zawdzięczam tabletkom anty, które brałam 6 lat i które mnie zablokowały. Do tego po ciąży zrobiłam się strasznie nerwowa i wybuchowa. Wpadam az w jakąś furię (przed ciążą w życiu nie doświadczyłam czego podobnego). Jak dostaje takiego ataku wściekłości to zaraz mnie bardzo głowa boli (w ogóle bardzo czest mnie boli) i az czuje jak cos w mojej głowie kipi, mam wówczas wrażenie, że nawt źle widzę. Od kilku miesięcy nadmiernie wypadaja mi włosy. W wieku 30 lat męcze sie z pryszczami, mam na plecach, ramionach, dekoldzie, na twarzy trochę mniej, ale sa na obrysach twarzy a nawet na głowie we włosach (nawet w okresie dojrzewania nie miałam takich pryszczy, sa duże i pozostawiają brzydkie ślady). Często bola mnie piersi, teraz mam 12 dzien cyklu i juz są bolesne i drazliwe na dotyk, a przed okresem nawet bardzo bolą. Po nacisnięciu brodawki pojawiaja sie krople pokarmu chociaz nie karmie już 16 miesięcy. Proszę mi powiedzieć co Pani by podejrzewała u takiej pacjętki, jakie zleciłaby Pani badania? Tylko proszę mi nie mówić, że internetowo sie nie da w tej sprawie nic powiedzieć, na pewno leczyć się nie da, ale poradzić cos można. Jeszcze jest jedna sprawa - na wiosne miałam podejrzenie nadczynności tarczycy, TSH miałam 0,22 (przy normie 0,4 - 4,0), ale w wywiadzie pani doktor nadczynność wykluczyła (poza nerwowością i tym TSH nie bardzo było sie do czego przyczepić). Po 3 miesiącach TSH było w normie, ale tuz przy dolnej granicy i tak sie zaczeło raz poniżej normy a nastepnym razem w normie, z tym, że FT4 mam teraz 21,94 pzry górnej granicy 22. Czyli jakby z tarczyca coś było, ale nie tak do końca i nie bardzo wiadomo co robić, na leczenie jeszcze sie nie nadaje ale dobrze też chyba nie jest. Jakie badania powinnam zrobić, by miec jakis konkretny obraz mojego stanu? Pozdrawiam, mama_marty (napisałam tez na prv) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 15:53 Przez ostatnie dwa dni do mojej skrzynki nic nie wchodzi . Z tego co napisałaś wygląda, że trzeba u ciebie wykonać komplet oznaczeń hormonalnych - estrogeny, progesteron, prolaktyna, testosteron, androstendion oraz ponownie hormony tarczycy. Nie znam się na tarczycy, jednak nieprawidłowe wartości TSH swiadcza o tym, ze coś jednak musi byc nie tak. Jeżeli nadal masz wyciek z brodawek to prawdopodobnie masz nadmiar prolaktyny organiczny bądź czynnościowy. trzeba to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: ginekolog-położnik - hormony 31.08.05, 16:29 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tylko proszę mi jeszcze powiedzieć w jakich dniach cyklu powinnam zbadać poziom tych hormonów, bo to ponoć tez ważne. Mój lekarz zalecił mi tylko prolaktynę, ale przecież zbadanie jednego hormonu to chyba za mało na postawienie trafnej diagnozy. A jeszcze co do tej prolaktyny - co znaczy organiczny bądź czynnościowy i jak to się bada. Pozdrawiam, mama_marty Ps. Na priv napisałam to samo, chciałam miec pewnośc, że gdzieś nie umknie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik - hormony 31.08.05, 16:37 prolaktyne można zbadać rano na czczo każdego dnia cyklu. warto też wykonać test z metoclopramidem, ponieważ on własnie służy do odroznienia źródła nadmiaru prolaktyny. Przyszło mi jeszcze do głowy, ze bóle głowy i kłopoty z widzeniem mogą byc związane z wahaniami nagłymi ciśnienia tętniczego. warto je w takiej sytuacji zmierzyć. Inne oznaczenia hormonalne odłóż do wyników prolaktyny, bo może na tym polega problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: ginekolog-położnik - hormony 31.08.05, 21:59 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: ginekolog-położnik - hormony 02.09.05, 14:50 Dzisiaj odebrałam wynik prolaktyny i jest ona w normie 16 ng/ml przy normie 3.9 - 29.5, czyli nie w tym problem. Ponadto dosyć dziwnie przechodze ten cykl. Bolesność piersi miałam zazwyczaj w drugiej połowie cyklu, przed okresem, a teraz juz od 12 dc bardzo mnie bolą i sa wrażliwe na dotyk, mam też wzdęcia. W 13 dc (czyli tak jak mniej więcej zawsze wypadała mi owulacja) bardzo bolał mnie brzuch, tak, że musiałam wziąść tabletkę. Dosyć częst zdażało się, że owulacje miałam bolesną, ale nie aż tak. Przy tym nie zauważyłam zwiększonego śluzu owulacyjnego (bardzo małą ilośc śluzu podobnego do białka kurzego jaja), do tego zauważyłam, że mam od jakiegośc czsu nadmierną suchośc pochwy (dopiero teraz sobie to uświadomiłam). Strałam sie dokładnie opisać co w tej chwili dzieje sie ze mną, bo dla lekarza to każy szczegół jest ważny i może te objawy mogą cos nasunąć. Jeśli powinnam dalej badać poziom hormonów to prosze mi jeszcze podać w jakim dniu cyklu powinnam je zrobić (do lekarza jestem zarejstrowana na przyszły tydzień, ale zawsze lepiej znac opinie jeszcze innego lekarza, a poza tym lekarze niestety "oszczędzaja na badaniach" i byc może zrobie je sama, prywatnie). Z góry dziękuję i pozdrawiam, mama_marty Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik - hormony 03.09.05, 16:12 Być może nie pękł Ci pęcherzyk, być może to co innego. Bez badania ginekologicznego trudno coś powiedzieć. Pomocne może byłoby również usg. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: ginekolog-położnik - hormony 03.09.05, 16:48 Badana byłam 10 dni temu, zaraz po okresie i lekarz nic nie zauważył, usg też miałam robione, poza nitkowatymi zrostami po cesarce niczego nie było widać. Jak juz wczesniej wspomniałam w przyszłym tygodniu jestem umówiona na wizytę u lekarza, ale według Pani jakie hormony mogłyby wchodzić jeszcze w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.50.250.* 23.08.05, 22:28 czy mogłabym prosić jakis adres lub kontakt prv? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 29.08.05, 19:58 zapraszam na priv - koala.mb@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszczowa spozniony okres, negatywny test...prosze o rade :( IP: *.g / 80.53.83.* 24.08.05, 08:40 Pani Doktor Odkad odstawilam tabletki antykoncepcyjne (jakies pol roku temu) mialam miesiaczki jak w zegarku, co 28 dni, az sama sie dziwilam (raz tylko zdarzylo sie 26 dni). Dzis mam 30 dzien cyklu, a okresu ani sladu. Przed chwila zrobilam test: jedna wyrazna kreska, drugiej ani sladu. Co moze byc przyczyna spozniajacego sie okresu? Moze ot tak po prostu sie spozniac? Stres i choroby w "normie". Czy test mogl sie pomylic? Bardzo prosze o porade, bo zaczynam sie powaznie martwic i stres rosnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszczowa Re: spozniony okres, negatywny test...prosze o ra IP: *.g / 80.53.83.* 29.08.05, 13:28 Ok, sprawa sie rozwiazala. Miesiaczka sie pojawila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czterdziestolatka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 09:23 Planuję ciąże i ze względu na wiek ( 40 lat) wiem, że mam prawo do badań prenatalnych. Jestem osoba wierzacą i nie podejmę decyzji o usunięciu ciąży w przypadku, gdyby dziecko miało np. wadę genetyczną.Czy w takim przypadku jest sens robić amionpunkcję, która jest ryzykowna w jakim promilu procenta?Czy dzięki amionpunkcji można wykryc choroby, które mogą być leczone jeszcze w lonie, jake? Będę wdzięczna za odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manna Re: KROSTKI na sromie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 16:22 zrobily mi sie swedzace krostki na wargach sromowych mniejszych i przy wejsciu do pochwy. co to moze byc? strasznie swedza gdy sie ich dotyka. napewno niczym sie nie zarazilam bo nie wspolzyje jeszcze.... co to moze byc? opryszczka? a jesli tak to jak postepowac w tym wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Pytanie do pani Doktor IP: 83.238.4.* 29.08.05, 19:48 Chciałabym się dowiedzieć czy zespół policystycznych jajników może mieć wpływ na trądzik. Mam trądzik od ok 7 lat, hormony w normie, problem jest w żelazie (mam 41 a norma to 60-160), brałam kiedyś tetralysal, różne maści ale nic nie pomaga. Lekarz podejrzewa o zespół polic.jajników, zapisał mnie na usg narządu rodnego, w czym może tkwić problem? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytanie do pani Doktor 29.08.05, 19:55 Może. Wejdź na forum PCO. Tam na pewno znajdziesz mnóstwo ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: Pytanie do pani Doktor 29.08.05, 22:42 Nie nardzo rozumiem Twojego posta ale postaram się odpowiedzieć Owszem przy PCO są dość częste problemy z cerą ale nie odwrotnie na podstawie tego objawu nie można stwierdzić że to akurat PCO - a nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie Twój gin to podejrzewa skoro bad. hormonalne są OK a USG jeszcze nie miałaś - to są podstawowe badania które mogą taką diagnozę zasugerować... A już co ma do tego żelazo to zupełnie nie kapuję Zapraszam na forum może tam będziemy w stanie bardziej Ci pomóc PS. mam stwierdzone PCO od ok. 8 lat Gość portalu: Monika napisał(a): > Chciałabym się dowiedzieć czy zespół policystycznych jajników może mieć wpływ n > a > trądzik. > Mam trądzik od ok 7 lat, hormony w normie, problem jest w żelazie (mam 41 a > norma to 60-160), brałam kiedyś tetralysal, różne maści ale nic nie pomaga. > Lekarz podejrzewa o zespół polic.jajników, zapisał mnie na usg narządu rodnego, > w czym może tkwić problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: page Re: KROSTKI na sromie IP: *.g / 80.53.83.* 30.08.05, 19:51 Skoro nie wspolzylas, to nie moze byc opryszczka, bo to przenosi sie droga plciowa. Radze wybrac sie do lekarza, bo pani dr chyba na razie nie ma. No, chyba ze wytrzymasz swedzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez czterdziestka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.212.13.35.tisdip.tiscali.de 01.09.05, 09:47 wlasnie uroidzilkam moje pierwsze dziecko sluze doswiadczeniami...przeszlam wszystko...amniopunkcje tez... urodzila zdrowego maluszka...4.200 waga odwagi mozesz pisac na mgg1@gazeta pl p.s. teraz jade na urlop, wiec do konca wrzesnoia mnie nie bedzie...ale potem chetnie sluze pomoca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljad21 PILNE!!!WAŻNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:37 proszę odpisać na moje posty(ostatnie) to bardzo pilne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljad21 to ja chodzi o anoreksję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:06 Zamieszczone są na forum anoreksja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelak Do Pani doktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:06 jestem 2,5 miesiąca po prodzie przytyłam 25 zaraz po schudłam 15 . Od od 6 tygodni nie jem ziemniaków , chleba , potraw mącznych, a prawie nawet owoców , od 9 dni stosuję trzynastkę i tylko kilogram w dół. Co się stało ? dlaczego nie moge zrzucic zbędnych kilogramów a mam ich jeszcze sporo . Kończe własnie opakowanie microgyronu, a alktację zatrzymywałam bromocornem. Na forum fitness powiedziano mi ,że to moze byc jeszcze wysoki poziom prolaktyny. Co Pani na to i czy ta prolaktyna mi się unormuje? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Do Pani doktor 31.08.05, 16:03 Strasznie katujesz ten swój biedny organizm. Daj mu czasu trochę. Prolaktyne możesz mieć rzeczywiście jeszcze podwyższoną, ale tabletki anty również powodować mogą jej wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimna21 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.nowa-deba.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 22:28 Dzień dobry, chciałabym prosić Pania doktor o pomoc bo mam wrażenie, że "moj" ginekolog mysli, że mam wątpliwosci co do jego kompetencji zadajac zbyt wiele (?) pytan Od lutego nie miesiaczkowałam, lekarz podejrzewa (z racji nieregularnych miesiączek i na podstawie badania USG) PCO. Krwawienie, niespelna 3dniowe, pojawilo sie 4 dni temu, po mniej wiecej siedmiomiesiecznej przerwie. Chciałabym zapytac w ktorym dniu cyklu powinnam teraz zrobic badania hormonalne? (nie brałam zadnych tabletek na wywołanie okresu) i jeszcze jedno pytanie - czy nie powinno sie w moim przypadku skontrolowac poziomu testosteronu? Lekarz chce zlecic progesteron,prolaktynę,estradiol,FSH i LH. Mam problemy dosyc dokuczliwe natury metabolicznej, przestałam jesc mięso, spadlam dosyc mocno na wadze i boje się, że leczenie hormonalne jeszcze skomplikuje sprawę, dlatego chciałabym byc pewna, że jest konieczne i nie jest niewskazane w moim wypadku. przepraszam za ten przydługi tekst i z gory dziekuje za pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 15:57 byc może zaburzenia miesiaczkowania wynikają z utraty masy ciała, nie z PCO. Testosteron można oznaczyć jednak i tak nie jest to oznaczenie rozstrzygajace. FSH i LH powinnas oznaczyć 4 dni po pierwszym dniu obecnego krwawienia, progesteron przynajmniej dwukrotnie w 16 i 21,estradiol w 4, 12 i 16 dniu cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:42 Mam problemy z guzkami w piersiach. Od pewnego czasu zauważyłam,ze lewa pierś rośnie mi, natomiast prawa pozostaje bez zmian. Nie wiem czy to ma jakiś związek ze sprawa. Proszę o fachową pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malta2 kłopotliwe piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:45 Mam problemy z guzkami w piersiach. Od pewnego czasu zauważyłam,ze lewa pierś rośnie mi, natomiast prawa pozostaje bez zmian. Nie wiem czy to ma jakiś związek ze sprawa. Proszę o fachową pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata PIECZENIE PO STOSUNKU!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:47 Witam, mam nadzieje, ze bede mogla uzyskac odpoweidz na to pytanie, ktore chce zadac..pisalam juz kiedys o tym, ale niestety nikt nie wie co poradzic;/a mianowicie..straszne pieczenie po kazdym stosunku((na prawde nie wiem co moze byc tego przyczyna..poczatkowo myslalam, ze to od nadzerki, ktora RZEKOMO mialam (okazalo sie ze jednak nie, a co mi wciskano przez jakies 5 miesiecy), pozniej myslalam, ze to moze od "lekkiego zapalenia", ktore staralam sie tez leczyc.Gdy zrobilam posiew, okazalo sie, ze wszystko jest w porzadku, nie mam zadnych bakterii ani zapalen, a na moje pytanie :" skad to pieczenie i swedzenie od czasu do czasu i pieczenie po stosunku" lekarz bez wiekszych emocji odpowiadal, zebym sie nie przejmowala, bo to pewnie przejsciowe i zebym pobrala sobie lactovaginalwiec bralam lactovaginal, reczywiscie zrobilo sie lepiej...Ale! przyszlo co do czego..stwierdzilam, ze skoro jestem zdrowa to moge bez problemu w koncu oddac sie "przyjemnosciom";]a tu klops!!w trakcie stosunku nic mnie nie boli, jest ok, a po wszystkim niestety zaczynam odczuwac okropne pieczenie, ktore srednio trwa ok 20-30 minut!!((wejscie do pochwy jest jakby podraznione, wszystko piecze!!Blagam o jakas rade, sugestie..nie wiem..Nie moge sie ot tak nie przejmowac i brac "po prostu" lactovaginal;/Blagam o pomoc..Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelak Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! do agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 19:35 jeżeli uzywasz prezerwatyw to może masz uczulenie na lateks Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! 30.08.05, 21:34 Ja również podpisuję się dwoma rękami pod tym wątkiem. Wypisz, wymaluj i jest dokładnie tak sama. Z tym, że mnie piecze i szczypie znacznie dłużej, nawet kilka dni, po zbliżeniu niemal 5 dni musze dochodzic do siebie, wejście do pochwy bardzo często jest zaczerwienione i szczypiące, nawet wtedy kiedy dłuższy czas nie współżyję. Wymaz z pochwy bardzo dobry, nie stosuję prezerwatywy. Juz myślałam, że to tylko ja mam taki problem Pozdrawiam Cie Agato i równiez będe czekac na jakąś odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 22:04 Stosuje tabletki.I wiem, ze jak ich nie bralam,a wiadomo, ze wtedy partner nie "konczyl w srodku",to nic mi nie dolegalo...wszystko bylo OK.Zaczelam brac tabletki i kochac sie(hahaha nareszcie!!!eh)do KONCA i sie zaczelo!Myslalam, ze moze to jest jakis uczulenie na sperme?????nie wiem!partner zdrowy.Pozdrawiam MameMartyi wspieram duchowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga MINULET - ważne!!!!!! IP: *.aster.pl 30.08.05, 22:45 witam, czy ktoś słyszał coś na temat wycofywania z rynku minuletu (łącznie z zapasami magazynowymi)? podobno w krakowie juz jest problem zeby wykupic recepte...w wawce jeszcze nie szukałam, ale martwie się troche bo juz łykam to kilka lat, a tu nagle takie plotki.....oficjalnie nie znalazłam zadnej informacji Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! 31.08.05, 16:28 Uczulenie na składniki spermy może byc nawet wówczas gdy sperma jest całkowicie prawidłowa. To tak samo jak z uczuleniem na mleko - uczulamy się na bialko krowie bez względu na to czy mleko jest swieże czy nie . w takich przypadkach pierwszym krokiem jest stosowanie prezerwatywy przez conajmniej 3 miesiące, w tym okresie duże ilości wapna i ewentualnie jakies środki p/histaminowe np. Zyrtec. Zazwyczaj pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 20:33 Dziekuje bardzo za odpowiedz...mam pytanie.A czy po tych 3 miesiacach jest szansa ze bede mogla uprawiac seks normalnie?w sensie bez prezerwatyw stosujac tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! 01.09.05, 14:46 Tego nie wie nikt. Musisz spróbowac. Nawet jesli statystycznie istnieje 75% szansy zawsze możesz być w tych 25% pozostałych u których metoda okaże się nieskuteczna ( Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! 31.08.05, 16:18 To może byc reakcja alergiczna na prezerwatywę, jeśli jej używasz bądź na któryś ze składników spermy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Agaty Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! IP: 83.238.209.* 09.09.05, 01:32 Hei.Chcialam cie pociszyc ze niejests sama,ale chcialam tez namowic cie do zmiany ginekologa..Moj problem tez zaczal sie od pieczenia po stosunku i tez bralam na to lactovaginal..Poszlam do gina bo dodatkowo swedzialo byla to moja pierwsza wizyta u ginekologa,gin stwierdzil bakterie drozdzaka i nadzerke ktora trzeba usunac,lekarz ten byl drogi a nawet wziernikiem mnie niebadal..ale zrobil cytolgie.wynik byl 2 stopien.zapalalenie.. Poniewaz przestraszylam sie diagnozy tego lekarza..na wymrazanie tej owej nadzerki umowilam sie do innej gin na co ona stwierdzila ze jestem za mloda na takie choroby ze mam 21 lat i nic mi niedolega.. No ale problemy sie nieskonczyl od tamtej wizyty zaczelo sie gorzej byl bol przy stosunku i plamki krwi po.Ciagle zapalenie i bol...wiec teraz postanowilam niewydawac pieniedzy na durni i znalazlam super lekarza z spuer sprzetem!Zamiast wiernika ma kamere po wprowadzeniu jej widac na monitorze szyjke macicy i wszytkie narzady.Widzialam moja szyjke macicy i byla zdorowa,zadnej nadzerki!Po tym badaniu niewierzyl jak tamci lekarze mogli niewidziec takiego zapalenia,Agato kazde zapalenie trzeba leczyc u mnie tez raz ono przechodzilo ,a raz bylo i to mnie mylilo,a na zaczerwienionej i zalalonej skorze szybciej dochodzi do otarc stad u mnie plamki krwi po stosunku, z otarc zrobily sie rany na ktorych teraz sa strupiki...ja siedziec niemoglam tak bolalo... Jak sie niezagoi do pazdziernika po tych wszystkich tabletkach co biore to beda badac mnie na raka...teraz 3 dzien leczenia i jest juz lepiej wiec mam andzieje!Wiec naprawde dziewczyny nawet jak lekarz powie ze z glupotami do niego chodzicie to odwidzajcie lekarza czesto i lepiej zorietowac sie jaki ma sprzed bo okiem on tego niezobaczy.. pozrawiam was wszystkie i zycze chorym powodzenia w leczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
malerude Re: PIECZENIE PO STOSUNKU!! 09.09.05, 21:18 hej!!!Bardzo prosilabym Cie autorko tego posta o kontakt ze mna, mailowy badz gg (5955771). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda m Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 30.08.05, 16:30 prosze o pomoc. nie wiem dco mam zrobic. mam gronkowca zlocistego w macicy. biore keflex. co pozniej? slyszalam ze nie da rady tego wytepic. prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
jab5 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 30.08.05, 16:45 Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Byłam u lekarza i sama zasugerowałm badania. Zlecił prolaktyne i testosteron. Prolaktynę mam za wysoką (4xnorma), na wynik testosteronu muze poczekac.Czy to wystarczy do zauważenie jaiś nieprawidłowości? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 16:24 Przy takim wyniku prolaktyny powinnaś mieć wykonaną tomografie głowy w poszukiwaniu mikrogruczolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 16:23 Może tak być, że jesteś w ogóle nosicielem gronkowca złocistego. Wówczas po leczeniu ogólnym (Keflexem) trzeba wykonać posiewy celowane z jamy ustnej, odbytu, gardła, pochwy, szyjki macicy, uszu itd. Obecność gronkowca w którymkolwiek wymazie potwierdzi nosicielstwo. I okaże się że to niestety nie jest domena ginekologa ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda m Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 01.09.05, 14:46 ponawiam prosbe o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda m Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 01.09.05, 14:51 mam gronkowca złocistego w szyjce macicy. biore keflex. co dalej? czy tego mozna sie pozbyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość - maciejka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 09:44 Można się pozbyć - ja miałam staphylococcusa aurerusa szczep MRSA (szpitalny)w pochwie - leczenie wymaga cierpliwości i naprawdę trafienia na odpowiedniego lekarza. Leczenie u mnie trwało kilka miesięcy, ale leczylismy sie frazem z mężem - oboje mielismy pobierane posiewy i na ich podstawie lekarz wypisywał odpowiednie leki, na które ta baktria była wrażliwa. Ja często miałam robione globulki dopochwowe - np. z biseptolem, albo augmentinem - mąż niestety musiał już coś łykać. Musze dodać, że mąż nie miał żadnych objawów zapalnych a mimo to wyniki z posiewów mieliśmy identyczne - także podczas leczenia lepiej darowac sobie seks a jesli już to pamiętac o prezerwatywie. Basen tez bym odradzała - tam dopiero mozna się nabawić, wystarczy, że masz osłabiona odpornośc organizmu a na pewno coś się przyczepi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania brak miesiączki IP: *.bg.agh.edu.pl 31.08.05, 07:30 Brak miesiaczki od 8 czerwca zaprowadzil mnie na badanie USG. W jajniku lewym cytuje " 50#36, zawiera kulistą zminę hypogeniczną płynową o śr. 32 mm z delikatnymi echami wewnętrznymi, odpowiadającą prawdopodobnie zmianie czynnościowej. Endometrium 10 mm jednorodne". Prosze o odpowiedz co to oznacza. Od lekarza uslyszalam cos o niepeknietym pecherzyku. Nie zabardzo rozumiem. Dodam, ze od roku straram sie o dziecko i jak na razie sa same "niespodzianki". Badan hormonalnych nie wykonywałam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: brak miesiączki 31.08.05, 16:31 W trakcie cyklu jajnikowego jeden z pecherzyków rośnie, aby w trakcie owulacji pęknąć i uwolnic komórke jajową zdolną do zapłodnienia. Czasem się tak zdarza, że nie pęknie, owulacja nie odbywa sie, pecherzyk rosnie nadal, osiągając dość duze czasem rozmiary, a ze względu na niedobór progesteronu związany z brakiem owulacji nie dochodzi przez dłuższy czas do krwawienia miesiączkowego. Tyle w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Pytanie początkującej 31.08.05, 08:43 Witam, Proszę mi powiedzieć kiedy powinnam zgłosić sie na pierwsza wizytę u ginekologa. Test zrobiłam tydzień temu w dniu spodziewanej miesiączki. Ostatnia miesiączka 27lipca. Z wiadomości jakie uzyskałam a necie wychodzi że to począek 6 tygodnia, pawda? to kiedy powinnam się umówić na wizytę? aby potwierdzić dobrą wiadomość? Ostatnio byłam za wcześnie - ciąży nie można było potwierdzić a po tygodniu dostałam krwawienia Ponoć często się to dzieje. Dlatego zastanawiam się kiedy jest właściwy moment aby ciąża była do potwierdzenia. czekam na odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytanie początkującej 31.08.05, 16:33 za tydzień - 10 dni będzie juz można ciąże potwierdzić badaniem ginekologicznym. obecnie możesz wykonać usg dopochwowe, jednak z tym również warto poczekać jeszcze tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: Pytanie początkującej 01.09.05, 08:42 Dziękuje serdecznie - to znaczy że dobrze się umówiłam na 6 września to prawie za tydzień. Korci mnie wcześniejszy termin ale wole się po ostatnim razie nie wyrywać Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
bj75 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 10:03 Pani Dr Jestem w 4 m-cu ciąży. Czy mogę stosować lek o nazwie DAFNEGIN? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 19:08 jesli jest to konieczne, tzn. nie mozna u Ciebie zastosować innego leku możesz go zaaplikować. Odpowiedz Link Zgłoś
agness79 Dlaczego tak się dzieje? 31.08.05, 19:50 Pani doktor, staraliśmy się z mężem o dziecko, współżyjąc co 2 dni, także nie sposób przegapić owulację.Niestety okazało się, że nic z naszych starań nie wyszło, dostałam miesiączkę, a test wyszedł negatywny.Czy jest to normalne i dlaczego tak się dzieje, że współżyjąc w dni płodne nie zachodzi się w ciążę (byłam 2 miesiące temu u ginekologa i nie widział przeciwskazań do zajścia w ciążę).Bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Dlaczego tak się dzieje? 01.09.05, 14:43 Intensywne współzycie czasem przynosi odwrotny efekt, szczególnie jeśli bardzo zależy wam na zajściu w ciążę. plemniki nie mają czasu aby w pełni dojrzeć, więc do zapłodnienia nie dochodzi. Pierwszy cykl starań często nie przynosi skutku nawet u całkiem zdrowych par. Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
maarzenka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 12:37 Witam. Mam poważny problem - od razu powiem, że będę pisać szczerze. 3 lata temu urodziłam dziecko. Zostawiono mnie samą na sali porodowej na całą noc i nikt do mnie nie zaglądał. Dodam, że miałam ciążę wysokiego ryzyka (plamienia, krwotoki, szew okrężny, przedwczesne skurcze). Mimo tego mój poród potraktowano bardzo lekko. Miałam bardzo silne bóle, zwłaszcza z krzyża, skurcze były bardzo częste już od samego początku. Ogólnie poród wspominam bardzo źle i co najwazniejsze - były tego skutki - dziecko urodziło się po 16 godzinach, niedotlenione, wymęczone, z krwiakiem podokostnowym. W wyniku niedotlenienia pojawiły sie zaburzenia neurologiczne i musialam rehabilitować dziecko przez rok. Obecnie znowu jestem w ciąży. Bardzo boje się porodu naturalnego i chciałabym mieć rozwiązaną ciążę cesarskim cięciem. Zdiagnozowano u mnie MYLNIE wadę serca (zespół Ebsteina). Później okazało się, że mam zdrowe serce. Jednak wynik z błędną diagnozą mam i stąd pytanie: czy z taką wadą serca jest wskazanie do cięcia cesarskiego? Będę wdzięczna za odpowiedź, dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.08.05, 19:15 wszystko zalezy od Osrodka w którym będziesz rodziła. To co w jednych szpitalach jest niekwestionowanym wskazaniem do cięcia cesarskiego ze strony matki w innych kwalifikuje się do porodu drogami natury. Odpowiedz Link Zgłoś