Gość: Joanna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:00 Re:ginekolog-położnik Autor: Gość: Joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl Data: 11.10.05, 09:41 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz Bardzo prosze o informacje czy pacjentka po usunięciu macicy z przydatkami z powodu mięśniaków lat52 (operacja była 5 m-cy temu)nie będąca na HTZ poniewaz nie ma nasilonych objawów menopauzy.Pytanie dotyczy czy z uwagi na piersi powinna brac hormony chodzi tu o przerosty w sutkach ktore powoduje ponoć menopauza. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 15.10.05, 15:54 Zmiany w sutkach na pewno nie są powodem do włączenia terapii hormonalnej po usunięciu macicy. Terapia ta powinna być wdrożona nawet jeśli nie ma objawów wypadowych u kobiet które były poddane panhysterectomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:04 Pani Doktor to jeszcze raz ja pytam bo problem dotyczy mojej mamy.Doktor ktory operował i prowadzi mame zasugerował zeby zamiast lekow hormonalnych brała fitoestrogeny.Czy Pani sadzi ze te srodki roślinne sa wystarczające w kuracji po panhysterectomii.Zaproponował je Menofen.Prosze o porade. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 15:35 Skuteczność fitoestrogenów nie jest udowodniona niestety i wiedzą to zarówno lekarze jak i przedstawiciele firmy, która Menofem produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 18:51 lekarz niedawno zauwazył u mnie kłykciny, z tego wynika ze mam HPV... nie wiem jak mam z tym zyc, nie wiem co dalej, nic nie wiem. Ale nie o tym, zaproponował mi laserowe usunięcie, bo faktycznie zaczynają mi przeszkadzac. Czy powinnam sie poddać zabiegowi czy nie? lekarz nie chciał przepisac nic na kłykciny, bo poweidział ze to nieskuteczne. Boję sie wypalania, nie rodziłam, proszę o poradę, bo juz nie wiem co zrobić, wypalać, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 15:34 Spróbuj przez kilka dni zrobic sobie okłady z surowego ziemniaka. Wiem, ze brzmi nieco archaicznie, ale moze pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 10:43 koala.mb napisała: > Spróbuj przez kilka dni zrobic sobie okłady z surowego ziemniaka. Wiem, ze > brzmi nieco archaicznie, ale moze pomoże a co z wypalaniem? jaka jest szansa powikłan (blinzy, zakazenie...), i czy jesli poddam sie zabiegowi to mam jakąkolwiek szansę że kłykciny zaraz po zabiegu nie "odrosną"? bardzo proszę o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 16:29 Kłykciny sie raczej wymraża nie wypala właśnie ze względu na mniejsze ryzyko powikłań. Prawidłowo przeprowadzony zabieg nie powinien pozostawić po sobie śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 15.10.05, 20:20 Witam Pani doktor, jestem po 3 ciążach, 2 poronienia i jedna ciąża obumarła. Mam 33 lata.Zrobiłam do tej pory HSG, ktora wykazala niedroznosc lewego jajowodu, prawy drozny, laparoskopie, histeroskopie, hormony, chlamydia, badania meza, przeciwciala APA i LA -negatywne, owulacja jest. Zdarzają mi się przedłużone krwawienia miesiączkowe, a właściwie plamienia trwajace do 14 dni, ale zadne z badań nie wykazało dlaczego tak jest. Jakie badania jeszcze zrobić aby zwiększyć szanse na urodzenie zdrowego dziecka? zo moze być nie tak? czemu miesiączka trwa tak długo, skoro histeroskopia nic nie pokazała i hormony są ok? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 15:39 Przedłużone krwawienia miesiączkowe świadczą zwykle o nieprawidłowym złuszczaniu endometrium wskutek niedoboru progesteronu. Aby mieć pełny obraz stężenia progesteronu trzeba go oznaczyć przynajmniej dwukrotnie w 16 i 21 dniu cyklu. Nie wiem jakie hormony oznaczałaś i w których dniach cyklu. Być może coś jeszcze trzeba dorobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Mięśniaki przeszkodą zajścia w ciąże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:50 Badanie USG wykazało u mnie 15mm mięsniaka na szyjce. Staram sie o dziecko.Wg lekrzy nie ma żadnych przeciwskazan, zeby sie starać zajść w ciąże. Czy w czasie ciązy nie będę miała znim klopotów? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Mięśniaki przeszkodą zajścia w ciąże? 16.10.05, 15:40 W ciąży raczej nie, natomiast może być problem w porodzie ( nie musi), poniewaz szyjka może nieprawidłowo sie rozwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** 15.10.05, 23:42 Dobry wieczór. Wczoraj robiłam badanie krwi na próby wątobowe i wyszło mi Bilirubina całkowita 1,23 a norma jest 1,00. Wiem, że to nie duża różnica, ale kończy mi się 2-miesięczna przerwa od tabletek, które zmieniam z Microgynon21 na inne z powodu złego wpływu w/w tabletek. czy przy takich wynikach mogę brać inne?? bardzo proszę o odpowiedź. To bardzo pilne!!! Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** 16.10.05, 15:41 A jakie było steżenie bilirubiny przed tabletkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna1985 Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** IP: 83.168.106.* 16.10.05, 20:26 Nie wiem, bo żaded lekarz nie skwierował mnie na badanie przed przepisaniem tabletek;/ Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** 17.10.05, 15:11 Napisałaś, ze zmieniasz tabletki na inne z powodu ich złego wpływu. Na co? Być może masz takie stęzenie bilirubiny wcale nie w zwiazku z tabletkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna1985 Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** IP: 83.168.106.* 17.10.05, 15:30 tak, zmieniam tabletki, ponieważ miałam straaszne bole głowy. Brałam Microgynon21 przez ponad 2 lata. Mniej wiecej co tydzien miałam straszne, migrenowe bóle głowy i jak poszłam do Ginekologa, Pani się przeraziła, że biorę tak silne tabletki. jestem osoba szczupła i to ją przeraziło, że ktoś mógł mi przepisać takie tabletki.Właśnie konczy mi sie 2-miesieczna przerwa i będę szła po inne pigułki. Mój ginekolog do którego chodziłam wcześniej stwierdził,że zmiana nie jest potrzebna bo to pewnie od ciśnienia, a ciśnienie miałam w normie. Gdy przestałam je brać ból minął jak ręką odjął. Wysłałam Pani maila z tym problemem, ale nie otrzymałam odpowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** 17.10.05, 16:25 Microgynon 21 nie jest "strasznie silnym" lekiem, ale nie w tym rzecz. Migrenowe bóle głowy zwiazane z przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych występuja z reguły w trakcie przerw 7-dniowych jako wynik obniżenia steżenia hormonów w organizmie. Tak więc jesli występuja podczas przyjmowania kolejnych tabletek najczęsciej zwiazane sa z czym innym. Poszukałabym przyczyny, po mimo tego, że ustapiły po odstawieniu Microgynonu. W Twoim przypadku stęzenie bilirubiny może być podwyższone bez związku z antykoncepcją. Na pewno jest to do kontroli, jednak raczej przyjmować antykoncepcje możesz. Powtórz badanie po miesiącu przyjmowania nowych tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna1985 Re: ***Próby wątrobowe- proszę o odpowiedź!!!*** IP: 83.168.106.* 17.10.05, 21:14 Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 17:18 Mam małe pytanko do Pani dokter. Otóz odczuwam swedzenie , byłam u lekarza dostałam Gynalgin i przez jakis czas miałam spokój. Teraz zznow sie historia powtarza dotego zółtawa wydzielina., i czy moge sobie ten lek kupic sama w aptece bez konsultacji z lekarzem?? Bo sie obawiam czy nie wpłynie on w skutkach ubocznych na moje zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:04 Raczej powinnas w tej sytuacji wykonać rozmaz i ewentualnie posiew z antybiogramem niż próbować leczyc się sama. Objawy moze ustąpią ale będzie tak do nastepnego razu. trzeba sie wyleczyc raz a dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
cyfra9 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 17:38 Dzien dobry, pani doktor.Bardzo zależy mi na opinii pani doktor.To o czym napisze-zupelnie mnie przerasta..Mam prawie skoncz.30 lat.Od19 roku ż.stosuje antykonc.horm.Zaczelam od diane=35-lekarz uznal ze przy okazji zlikw.moj niewielki tradzik.potwornie sie nasilil(wytrzymalam pól roku)wiec odstawilam.I wzielam marvelon,itak bralam go ok.8lat,zjedna moze przerwa na3mies.Nie potrafie dokladnie ustalic kiedy to co mnie zalamuje mialo swoj rzeczywist poczatek,na pewno po kilku latacch od polkniecia pierwszej tableki anntyk.Moze3,moze5.Lłysieje.Wlosy w duzych ilosciach(liczbach)wypadaja codziennie.Nie jest to zadne przesilenie.Ostawilam3l.temu na rok.Bralam androcur z czyms.pozim hormonow:androstendion nieco ponad norme'aten kobiecy(zapomnialam nazwy)nieco ponizej,stad te kombinacje lekow.Plus rozne substancje na wlosy,bo po odstawieniu marvelonu zamiast poprawy-katastrofa:lojotok na glowie,skorupy tluszczu,no i zakola oraz przerzedzenie na czubku glowy..Do tego prawdziwy tradzik(trad...)-naciekowe zmiany na twarzy,plecach.Leczylam sie u gin.i dermat.Wytrzymalam 1rok i 2mies.Zrezygnowana brakiem efektow wrocilam do hormonow tzm marwelonu.trad zniknal,wlosy jak przed ich odstawieniem(marvelonu) tzn cienkie,caly czas wypadajace.Prosze mi wierzyc:wlosy 10lat temu byly grube,sztywne.Ogolnie jestem mocno owlos.,nad gorna warga lekki meszek.Owlosienie stracilam jedynie na glowie,ok.minus 2/3..Nie chodze w rozpuszcz.juz kilka lat.Od incydentu z odstawieniem marvelonu doskwira mi powrac.lupiez.Lek.2lata temu zapisal mi jeanine,ze moze poprawia sie wlosy(wyniki bad bez zarzutu),przyczyny tego problemu nie odkryly wyniki bad..Coz,tradzik mam na twarzy,plecy wolne,wlosy jakby na chwile lepsze ale potem to samo,wlosy na pizamie ciuchach,dywanie,reczniku,wannie..Doszly ciezkie i spuchniete nogi,pokryte pajakami,ogolnie bolace..Seks rzadko.Nie chce brac hormonow,bardzo pragne wrocic do dawnej siebie.Ale jak to zrobic jesli jest tylko gorzej..Do ktorego lek.(konkretna os.)mam sie udac,by to przezyc?Naprawde,pani doktor,gdybym wiedziala ze tak sie posypie nie polknelabym nawet 1tabletki..Naprawde.Moze moj post irytuje bo taki rozpaczl.Przepraszam.I prosze o odp. C. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:07 muszę poświecić troche czasu aby te wszystkie Twoje koleje losu uporządkować i coś sensownego (?) Ci poradzić. Napisz do mnie prosze na priv i wklej swój post. będzie mi łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meliska22 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.bytom.compnet.com.pl 16.10.05, 18:35 Witam pani doktor. Mam takie małe pytanko. Biorę Microgynon, od dwóch miesięcy miesiączka powoli się zaczyna nie podczas 7-miu dni od odstawienia tabletek tylko przy ok. 18-tej tabletce. Najpierw są słabe plamienia a potem po 21-szej tabletce występuje już zwykła miesiączka. Czy jest to coś złego? Mam 36 lat, Microgynon biorę około3 lata. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 15:08 Skontaktuj sie z lekarzem. Tak nie powinno byc i trzeba poszukac przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 16.10.05, 20:34 Pozwolę sobie tutaj skopiować swojego posta z głównego wątku "zdrowie kobiety". Wiem, że jest Pani ginekologiem-położnikiem, ale nie jestem pewnie odosobnionym przypadkiem kobiety w ciąży z zapaleniem żył. Prosze o pomoc w miarę możliwości. Oto mój post: Witam Od lat mam żylaki, nic się z nimi nie działo. Obecnie jestem w 8 mcu ciąży i kilka dni temu dostałam zapalenia żył. Byłam u naczyniowca, zrobił usg i uspokoił, że jest to zapalenie powierzchniowe nie ma nic wspólnego z żyłami głębokimi. Tabletek przeciwzapalnych nie mogę, przepisał mi maść heparynową i voltaren emulgel. Gdy przeczytałam ulotkę to zobaczyłam, że zabronione jest stosowanie voltarenu w 3 ostatnich miesiącach ciąży. Nie wiedziałam co robić, więc nie smaruję, tylko maść heparynową stosuję. Mam leżeć i leżę z nogą na wałku, nawet śpię z nogą wyżej. Ale nie ma najmniejszej poprawy. Boli jeszcze bardziej. Zaróżowienie wokół żyły stało się brązowoczerwone. Nie wiem o tym nic. Czy mogę sobie pomóc? Czy mogę stosować jakieś ciepłe okłady, owijać bandażem elastycznym itp.? Jak to się powinno rozwijać i po czym poznać, że się pogarsza? Nie chcę siać paniki. Wizytę u ginekologa mam dopiero w czwartek, może mi lekarka pomoże, ale to jeszcze kilka dni. Proszę o pomoc od osób, które przechodziły coś takiego, może jakiś ekspert zerknie okiem na tego posta i mi coś doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 16:49 Moim zdaniem powinnas znaleźć się w szpitalu. Zapalenie żył u ciężarnej jest dużo poważniejszą chorobą niż poza ciążą i może spowodować przykre powikłania. Z opisu wygląda, że jednak choroba u Ciebie postępuje. Maść z heparyną nie pomoże. Powinnaś przyjmować heparyne w postaci iniekcji, zeby zapobiec powstaniu powikłań zakrzepowo-zatorowych. może skontaktuj się ze swoim ginekologiem wcześniej - podejrzewam, ze powie Ci to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
villem0 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 22:08 Dziękuję za odpowiedź. Skontaktowałam się dziś ze swoją ginekolog. Jest zdania, że heparyna do wstrzykiwania jest niezbędna a naczyniowiec powinien ustalić dawkę i czas przyjmowania. Jutro jeszcze raz idę do naczyniowca gdzie nie dam się zbyć byle czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 11:11 Pani doktor brałam 4 opakowania Jeaniny i mam coraz to mniejsze miesiaczki. ta która teraz mam, to nie mozna nazwać miesiaczką. Jest tylko plamienie.Robiłam USG i wszystko jest OK. Zmieniłam lekarza i ten mi powiadział że tego leku nie powinnam już brać . Co mam robić ? Dlaczego ten okres jest taki mały? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 16:30 Tak może być, jednak też proponowałabym zmiane leku. Odpowiedz Link Zgłoś
ooorzeszek gruźlica a ciąża 17.10.05, 11:58 Jak można zdiagnozować gruźlicę u kobiety w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: gruźlica a ciąża 17.10.05, 16:34 Trzeba wykonać próbe tuberkulinową. Jest ona całkowicie bezpieczna dla matki i płodu. Ciąża nie wpływa w sposób istotny na wielkość odczynu tuberkulinowego. Przy istniejacych wskazaniach można również po 12 tygodniu ciąży wykonać zdjęcie Rtg z osłoną na brzuch. Ponadto powinno byc wykonane badanie plwociny - również całkowicie bezpieczne. Do rozważenia bronchofiberoskopia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaneta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 12:50 Pani doktor! Mam endometriozę i chciałabym zajść w ciążę.Endometrioza utworzyła się na bliźnie po cc. Czy ciąża będzie bezpieczna dla dziecka i dla mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.10.05, 16:35 Wydaje mi sie ze przed planowaną ciążą endometrioza z blizny powinna być usunięta. Odpowiedz Link Zgłoś
nerusek Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 07:45 mam pytanie, ostatnią miesiączkę miałam 24.08., 29.09. wykonałam test z krwi, z którego wynikało, że jestem dopiero na początku 2 tyg. ciąży (bhcg miałam 131, norma dla 2-3 tydz. 101-4870), czy możliwe jest, że owulacja przesunęła mi się aż o 2 tygodnie??? czy przesunięcie owulacji może mieć wpływ na prawidłowy rozwój ciąży??? byłam na usg w 7 tyg. od ostatniej miesiączki, ale lekarz niczego nie widział (zrobił mi zwykłe usg), zrobiłam test Quicka, który dopiero tydzień po zrobieniu bety pokazał ciążę, temperaturę mam ciągle ok. 37 stopni, nie mam żadnych plamień, bóli itp. Czy to oznacza, że z ciążą jest wszystko w porządku?? do lekarza pójdę za tydzień - może wtedy coś w końcu zobaczy pozdrawiam, nerusek Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 08:55 Myślę, ze istotnie owulacja sie opóźniła, a z Twojego opisu wynika że oprócz tego, ze ciąza jest młodsza niż wynika to z OM wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.148.85.* 18.10.05, 10:19 Witam Pani Doktor Wczoraj podczas USG wykryto u mnie mięśniaka na tylnej ścianie macicy o wielkośći ok. 2 cm. Powodem badania były obfite miesiączki ze skrzepami. Lekarz zalecił obserwację. Moje pytanie dotyczy faktu, ze od ok. 6 m-cy biorę Yasmin - właśnie ze względu na zbyt obfite i długie miesiączki. Czy w tej sytuacji powinnam kontynuować przyjmowanie Yasmin ? Czy tabletki anty mogą spowodować zwiększenie mięśniaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
apolusia Możliwe zapalenie piersi w ciąży? 18.10.05, 15:40 Witam od 2 dni mam okropny "rwący" ból w jednej piersi jakby mi ktoś igły wbijał. Jestem w 32 tc i od niedawna pojawiła się u mnie siara. Zastanawiam się czy to może mieć jakiś związek, ale to może nic "groźnego". Nie mam temperatury a pierś jest raz gorąca a raz chłodna.Może Pani wie co to może być? Dziękuje za opdowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Możliwe zapalenie piersi w ciąży? 18.10.05, 18:57 Może to byc zapalenie - musisz pokazać to swojemu lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 18:56 Moga, poniewaz sa to guzy hormonozależne wrażliwe zarówno na estrogeny jak i progesteron. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia214 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 15:51 Dzień dobry.Mam takie pytanko do pani czy poronienie przy pierwszej ciąży bedzie miało wpływ na przebieg drugiej ciąży?.Czy jak zajde w ciąże odrazu po pierwszej miesiączce po poronieniu to ciąża nie bedzie zagrozona?I jak to musi byc tym Rh partnerów, bo juz sie gubie.Z góry dziekuje za odpowiedź.Dousłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 19:00 Poronienie pierwszej ciąży zwieksza ryzyko poronienia nastepnej, jednak może pozostać całkiem bez wplywu na przebieg kolejnych ciąż. W przypadku niezgodnego Rh partnerów ( kobieta minus, meżczyzna plus) mówi sie o niezgodności serologicznej. Konflikt serologiczny powstaje dopiero wówczas kiedy kobieta wytworzy p/ciała p/wko krwinkom Rh dodatnim i może miec to szkodliwy wpływ na rozwój płodu gdy jest on Rh dodatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 18.10.05, 17:49 Dzien Dobry Pani Doktor. Mam pytanie, czy zwykłe leki na przeziebienie takie jak Gripex lub fervex moga wpływac na dzialanie tabletek antykoncepcyjnych. Chodzi mi tu mianowicie o Yasmin. Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina torbiel po raz kolejny IP: *.cc / *.oaza-dd.com 18.10.05, 18:08 Witam, Lekarz ginekolog zdiagnozował u mnie torbiel w pochwie,"calkiem dużą"-cytat. I na tym koniec, nie odpowiedział na żadne pytania. Rozumiem, że to niezbyt wiele, ale co może pani poradzić i czy to coś bardzo poważnego? I czy to źle, jeśli w trakcie miesiączki ta torbiel się zmienia? Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiel po raz kolejny 18.10.05, 19:01 Musisz dopytac lekarza o co dokladnie chodzi. bez zobaczenia tego niewiele umiem powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1laury Trzy pytania 18.10.05, 19:21 Dzień dobry Pani doktor. Mam Trzy pytania 1. Od prawie miesiaca przyjmuję Yasmin. Nigdy wczesniej nie przyjmowałam tabletek antykoncepcyjnych. Prawie codziennie mam krwiste plamienia.Po stosunku krwawienia sa bardziej obfite. Czy to normalne? Czy trzeba czasu aby to sie unormowało? Moze zmienic tabletki? 2. Odczuwam ból podczas stosunku. Czy moze to byc zwiazane z nadzerką? Dodam, ze jestem 7 miesiecy po cesarskim cieciu. Jezeli nie ma to zwiazku to jaka może byc przyczyna bólu? Czy mam wykonac jakieś dodatkowe badania? 3. Trzy miesiace po porodzie miałam robiona cytologie. Wyszła III grupa. Nastepną kontrolną po leczeniu przeciwzapalnym miałam po 2 miesiacach - wyszła grupa II. Czy mam sie niepokoić i czy te wyniki moga być zwiazane z okresem połogu? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Trzy pytania 19.10.05, 12:50 organizm przyzwyczaja się do hormonów i może to trwać do trzech cykli. jesli nie jest to silne krwawienie spróbuj przeczekać. Nadżerka nie powoduje dolegliwości bólowych. Po c.c. możesz mieć zrosty i to może być przyczyna bólów. Zmiany połogowe cofaja się do 6 tygodni po porodzie. cytologia powinna byc prawidłowa jesli mineło wiecej czasu. Jednak III grupa mogła byc wynikiem stanu zapalnego który przy nadżerce jest bardzo częsty. Wydaje mi sie że powinnas wyleczyć nadżerkę jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama1laury Re: Trzy pytania IP: *.bpl.vectranet.pl / *.bpl.vectranet.pl 19.10.05, 13:27 Dziekuje za odpowiedż ale mam w związku z nią dodatkowe pytania. Chodzi mi o te zrosty. Czy mowa tutaj o szwach, zagoiły mi sie bardzo dobrze. Może ma Pani na mysli inne zrosty? Jeżeli chodzi o nadżerkę to lekarz powiedział, ze nie widzi potrzeby aby z nią cos robic. Powiedział, ze nie jest istotna. Nie miał racji? Co Pani proponuje? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Trzy pytania 19.10.05, 16:47 Moim zdaniem jeśli nadżerka powoduje objawy ( upławy, zapalenia pochwy) i kobieta współzyje oraz rodziła juz dzieci nalezy ją wyleczyć. Oczywiście można mieć inne zdanie na ten temat Piszesz, że sie dobrze zagoiłaś, ale nie wiadomo jeak proces ten przebiegał w środku. Tak czy inaczej bolesne stosunki fizjologiczne nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
walenty10 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.10.05, 22:48 Mam pytanie i prośbę zarazem. Zostałam skierowana na wykonanie biopsji rysowej endometrium. Obawiam się tego badania i nie jestem pewna czy jest w moim przypadku uzasadnione.Proszę o wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.10.05, 12:51 A jaki jest Twój przypadek? Jesli mam się o czymś wypowiedzieć musze mieć choćby troszkę danych. Jesli chcesz napisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
99maja czy jest owulacja 19.10.05, 09:38 Witam, mam pytanie odnośnie owulacji. Kilka lat temu miałam nieregularny okres, usg wykazało PCO, pół roku cyclo-progynovy i okres wrócił do normy 28 dni. Praktycznie co miesiąc mniej więcej w połowi cyklu, zależy od jego długości, bo ostatnio 28-32, odczuwam dość mocny ból jajnika lewego, bądź prawego, co poprzedzone jest dość dużą ilością śluzu płodnego ,przeźroczystego, rozciągliwego. Czy patrząc po objawach mogę być pewna, że owulacja występuje. Czytałam, że przy PCO może jej nie być, ale skoro mam takie odczucia, to jest to wystarczający dowód na występowanie owulacji? Dziękuję za pomoc, oczywiście dopytam osobiście ginki ale dopiero w połowie listopada, a staramy się o dzidzie 4 cukl i troche sie tym martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy jest owulacja 19.10.05, 12:53 Objawy subiektywne pozwalaja jedynie przypuszczać, że owulacja występuje, natomiast nie są tego dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
elutka_111 Mail do Pani doktor 19.10.05, 13:48 Wysłałam Pani maila, z góry dziękuję za dop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dyn.optonline.net 19.10.05, 19:07 Witam. Pani doktor mam dosc duze uplawy o niezbyt przyjemnym zapachu. jakie powinnam zrobic badania? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.10.05, 15:25 Rozmaz mikrobiologiczny oraz badanie w kierunku Bacterial Vaginosis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agniecha Pigułka a wymioty... IP: *.chello.pl 19.10.05, 21:58 Czy jezeli wymioty wystapily okolo 5 godzin po przyjeciu tabletki to nalezy przyjac jeszcze jedna czy tamta zdazyla sie wchlonac?? Bardzo prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pigułka a wymioty... 20.10.05, 15:29 Wymioty moga zmniejszyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych jeśli wystąpią do 3 godzin od przyjęcia tabletki. 5 godzin wydaje sie zbyt długim czasem, aby mogło mieć to wpływ. Jednak jeśli była to 1-16 tabletka proponowałabym się dla pewności dodatkowo zabezpieczyć. przypadki chodzą po ludziach ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agniecha Pigułka a wymioty.... IP: *.chello.pl 19.10.05, 21:59 Chodzi mi mianowicie o Yasmin wiem ze mam ulotke ale akurat ta kwestia nie jest tam opisana jednoznacznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.dyn.optonline.net 20.10.05, 06:21 Ostatnio mam spore uplawy o nieprzyjemnym zapachu. Jakie badania powinnam zrobic?? Odpowiedz Link Zgłoś
banan123 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.10.05, 08:18 Stwierdzono u mnie cyste 4,5 na 5 cm.Od maja do pażdziernika brałam GEstomikron 10 (od 16 do 25 dnia cyklu miesiączkowego).Teraz lekarz powiedział mi ,że trzeba będzie pewnie zrobić laparoskopię.Przepisał mi jeszcze ,żeby spóbować innego leku antybiotyk Azitrox i luteine (od 16 dnia cyklu).Po antybiotyku bardzo boli mnie brzuch,ale boje się iść do lekarza ,bo może się okazać ,że trzeba jednak usunąć CYSTE.Co Pani doktor mysli o mojej sprawie.Mam 36 lat. Nie rodziłam.Słyszałam,że guż może po usunięciu się odnawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.10.05, 15:32 szansa że tym razem torbiel się wchłonie jest nikła, jednak można spróbować. Jeśli po leczeniu nadal będzie trzeba ją usunać. Bóle brzucha moga świadczyć o powiekszaniu sie torbieli albo o innych komplikacjach. Lepiej jednak porozum się z lekarzem, któy bedzie miał możliwość Cię zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuswiadomion Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.aster.pl 20.10.05, 08:19 dzis powinnam wziac ostatnia tabletke z pierwszego opakowania YASMINE. to moje pierwsze tabletki. no i tak sie zlozylo (czasem tak wychodzi...) ze juz nie potrzebuje ich dalej brac... no i w takim wypadku po jakim czasie powinna wystapic miesiaczka? nie krwawienie z odstawienia, tylko normalny okres? prosze o szybka odp bo to b. wazne.. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.10.05, 15:33 krwawienie z odstawienia powinno wystpić po 3-4 dniach od odstawienia. normalna miesiaczka w następnym cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
izu7 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.10.05, 15:41 Witam Pani doktor! Jestem w 31 tc, od 24 mam skurcze. Leżałam 3 tygodnie w szpitalu otrzymując dozylnie magnez oraz nospę w tabletkach. Po odstawieniu kroplówek bóle nadal trzymają i lekarze uznali, ze to "taka uroda mojej ciązy" i skoro nie ma zagrożenia ( szyjka długa, nie ma rozwarcia) to moge iśc do domu, brać tylko magnez i nospę i odpoczywać. W szpitalu zauważyłam,ze koleżanki dostawały także inne, silniejsze leki na skurcze a mój lekarz prowadzący nie widzi takiej potrzeby, uważa, ze to tylko stawianie sie macicy. W związku z tym odwiedziłam innego lekarza, który od razu zalecił mi Salbutamol+ Isoptin oraz Aspargin i nospę oraz jak najwięcej leżenia. Nadal boli mnie brzuch, ale jest zdecydowabnie lepiej. Duzo słyszałam o Fenoterolu, natomiast o tym leku nic. W związku z tym mam pytanie:do kiedy powinnam brać ten Salbutamol, jakie są reakcje po jego odstawieniu przed porodem i czy nie jest on groźny dla dziecka? Bardzo proszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.10.05, 14:10 oba leki ( salbutamol i Fenoterol) sa b-mimetykami, a wiec ich działanie jest podobne. Jeżeli Salbutamol pomaga znaczy to że leczenie jest trafione. Odstawić go trzeba w 36 tygodniu ciąży. Co do "urody ciąży" to niestety czasem rzeczywiście tak jest ale na szczęscie nie wpływa to źle na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś