Gość: sara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:24 Spóźnia mi sie okres.Mam pytanie,jeżeli jestem w ciąży to czy objawy nadchodzącej miesiaczki utrzymaja sie dłuzej czy znikną po kilku dniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.05, 15:09 Jeszcze niedawno uważałam, że moje objawy są typowe jak na okres. Brzuch raz pobolewał, raz nie. Teraz też tak mam. Wczoraj zrobiłam test, od razu pokazały się dwie kreski. Okres powinnam dostać 17-18.08., więc 5-6 dni temu. Napisz jakie masz objawy, może są zbliżone do moich i będę mogła jakoś pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Objawy PMS a ciąża 23.08.05, 15:12 zrob test! kazda kobieta jest inna i kazda inaczej przechodzi poczatki ciazy - jedne maja mnostwo symptomow, inne nie zauwazaja nic wyjatkowego. jedne od razu "czuja" ze sa w ciazy, inne maja objawy jak przy okresie... zrob test a bedziesz miala pewnosc Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Objawy PMS a ciąża 23.08.05, 15:28 pytałam już na innym forum, ale skorzystam z okazji i tu: czy kobiety cierpiące na PMS przed ciążą też go miały w pierwszych tygodniach ciąży? czasami czuję się tak fatalnie przed okresem, że miesiączka to wybawienie. trochę mnie przeraża, że w ciąży zamiast się cieszyć będę planowała zakup broni w celu wystrzelania wszystkich albo próbowała się zabić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 17:08 Jeśli jesteś w ciąży to żadne objawy PMS nie wystąpią, bo Twój organizm już wie o Twoim stanie. Wie to od momentu zapłodnienia. Objawy PMS pojawiają się w momencie gwałtownego spadku hormonów, w przypadku, gdy nie doszło do zapłodnienia. Natomiast pierwsze objawy ciąży (nudności, wymioty, bóle piersi, osłabienie itd) pojawiają się około (podkreślam "około") 6 tygodni po zapłodnieniu. Jeśli więc jeszcze nie minęło tych 6 tygodni od zapłodnienia (no +/- 4 tygodnie), jednym słowem jeśli okres spóźnia Ci się tylko kilka dni, a już masz objawy pasujące do PMS, to na pewno nie są to obajwy ciąży i dostaniesz niedługo miesiączkę. Jeśli minęło jednak już kilka tygodni od planowanej menstruacji, a źle się czujesz, to zrób test lub idź do lekarza. Nie musi to być ciąża, mogą to być spóźnione objawy PMS (za bardzo się przejmowałaś i Twój organizm to odczuł), ale lepiej to sprawdzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Objawy PMS a ciąża 23.08.05, 18:37 objawy PMS bardzo czesto przypominaja pierwsze objawy ciazy - bóle brzucha, ból piersi lub sutków, uczucie zmeczenia, sennosc itp. Pierwsze objawy ciazy moga wiec przypominac PMS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 19:10 Dzieki za odpowiedzAgatka,no właśnie wiem,ze przypominają objawy ciąży,ale czy w przypadku ciaży utrzymuja sie dłużej niz zwykły PMS? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Objawy PMS a ciąża 23.08.05, 19:18 powtórze - kazda z nas jest inna, kazda ma inne objawy i odczucia. Jednaj te odczucia podobne do PMS przechodza, innej nie. Pierwsza wazna oznaka ciazy jest brak okresu (choc nie zawsze) - jesli kobiecie spoznia sie okres powinna zrobic test. Zreszta odczucia PMS mogą zmienic sie w objawy ciazowe - nawet snie zauwazy sie roznicy. Wysnuwanie wnioskow o ciazy z braku PMS to bzdura. Pewnosc da test lub wizyta u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 08:34 Jeszcze raz Ci powtarzam, że owszem, objawy PMS przypominają objawy ciąży, ale objawy ciąży (podobne w gruncie) do PMS pojawiają się później, niż normalne PMS. Dla przykładu: jeśli zaszłaś w ciążę w dniu x to objawy PMS nie wystąpią u Ciebie, ale około 5 do 6 tygodni po dniu x pojawią się objawy ciąży, przypominające PMS (i utrzymają się do około 3 miesiąca ciąży). Wcześniej nic się nie będzie działo (przynajmniej nie powinno, zdrowa kobieta nawet do półtora miesiąca może nie wiedzieć, że jest w ciąży, jedynym sygnałem jest brak miesiączki). Jeśli zaś nie zaszłaś w ciążę w dniu x, to objawy PMS pojawią się około 1 tygodnia przed planowaną miesiączką. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Objawy PMS a ciąża 24.08.05, 09:30 hehehe... no to sie usmialam.... poczytaj sobie z laski swojej forum "dla starajacych sie" - tam mnostwo dziewczyn pisze, ze przed zrobieniem pozytywnego testu ciazowego mialy objawy TYPOWE DLA PMS - bóle brzucha jak na okres, uczucie rozbicia, sennosc itp. Byly przekonane, ze okres tuz tuz, a tu niespodzianka - okres sie spoznia i dwie kreseczki na tescie... sa tysiace takich historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 25.08.05, 09:38 gdzie jest forum dla starajacych si???nie moge znalezsc... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: Objawy PMS a ciąża 25.08.05, 10:06 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Objawy PMS a ciąża IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.05, 09:36 Z mojego doświadczenia - nie było żadnej różnicy między cyklami ciążowymi a zwykłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Objawy PMS a ciąża 24.08.05, 09:42 kaśka, są dwa PMS-y. pierwszy - ten o którym piszesz, zły nastrój z powodu nagłego spadku hormonów tuż przed okresem (najczęściej jest dzień przed @, jej pierwsze dni). drugi wiąże się ze złą reakcją na hormon produkowany przez organizm kobiety po owulacji i ten trwa dłużej (u mnie zaczyna się niekiedy w kilka godzi po owu) i znika pierwszego dnia okresu. a co do objawów ciąży, to prawda - decydujący jest brak okresu, bo PMS pięknie potrafi ją symulować (np. ja mam czasami przed okresem nudności, dzikie napady głodu aż do mdłości, kawowstręt, senność, bolące piersi i sutki + nerwowość, dołki emocjonalne). niektóre dziewczyny na forum Ciąża i Poród pisały, że u nich te objawy się utrzymaly, a nawet nasiliły. do autoki wątku - jeśli pojawia się okres i mija PMS, to pewne, że raczej ciąży nie ma. jeśli jest okres, a PMS trwa, to lepiej zrobić test. jeśli okresu ani PMS niema, też lepiej zrobić test. Odpowiedz Link Zgłoś