Dodaj do ulubionych

opory przed seksem bez prezerwatyw

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:38
sprawa nie nalezy do tych z zakresu życia lub śmierci, ale bardzo mnie
interesuje.biorę tabletki antykoncepcyjne, mam stałego partnera.czuję jednak
lęk przed uprawianiem seksu bez prezerwatywy.nie ze względu na choroby, ale
możliwość zajscia w ciążę.tego boję się wręcz panicznie.nie moge jakoś
zawierzyć tylko tabletkom (biorę microgynon 21).czy którejś z Was zdarzyło
się, że pomimo przyjmowania tabletek zaszła w ciążę?a może któraś odczuwała
lub odczuwa to samo i może mi poradzić jak próbować to przezwyciężyć.będę
wdzięczna za wszelkie porady i wskazówki.dzięki.
Obserwuj wątek
    • miarka.miarka Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 27.08.05, 23:43
      Ha!

od poczatku - ponad cztery lata kochałam się z prezerwatywą. Nie wiem, co to
      znaczy bez! Mam od kilku dni spiralę i tez nie wyobrazam sobie jak to moze być
      bez gumki, jakoś nie moge uwierzyć, ze ten kawałeczek plastiku ma mnie ochronić
      lepiej niz gumka. Sama nie wiem jak to przezwycieżę - na razie pełna
      abstynencja. Hmm, to faktycznie wspaniały środek antykoncepcyjny. Jak tak dalej
      pójdzie, będę miała faktycznie 100% szansy że w ciąże nie zajdę smile
    • Gość: d Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.08.05, 01:18
      Ja odkąd zaczęłam brać tabletki nie miałam takich obaw. Po prostu im zaufałam,
      biorę co do godziny, żeby się nie denerwować, sprawdzam czy jakieś leki, które
      ewentualnie muszę zażyć nie obniżają skuteczności pigułek i tyle.

Kwestia Twojej psychiki i nikt Ci tu nic nie pomoże.
      Czy były dziewczyny które zaszły w ciążę mimo tabletek - jasne, zaraz Ci tu
      tłum napisze, że ich znajoma, siostra itd. zaszły ALE trzeba pamiętać, że mogło
      się to stać z miliona niedopatrzeń: wymioty, biegunka, leki, witamina C,
      zapomnienie, spóźnienie itd itd. Wystarczy wyeliminować te czynniki, aby być
      zabezpieczonym, ewentualnie zabezpieczać się dodatkowo jeśli coś z powyższych
      wystąpiło.

Pigułki zabezpieczają na 3 sposoby - hamują jajeczkowanie, zagęszczają śluz i
      czynią macicę niezdolną do przyjęcia zapłodnionej komórki. Każda z tych metod
      już osobno jest skuteczna, a co dopiero 3 razem wzięte. Prezerwatywa to cztery,
      może jeszcze zacznij liczyć dni niepłodne? Moim zdaniem to przesada, ale jeśli
      po odstawieniu gumek miałabyś czuć się paskudnie i seks byłby stresem, a nie
      przyjemnością, to rzeczywiście lepiej zostać przy gumkach. Ale możesz się
      jednak przekonać i już nie chcieć do nich wracać z powodu komfortu i eygody,
      jaką dają pigułki.
      • mama_marty Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 28.08.05, 14:13
        Tebletki anty łykałam przez 6 lat i w ciążę nie zaszłam. Zaszłam ale po tym jak
        je odstawiłam (świadczy o tym mój nic smile). Po to bierzesz hormony, żeby kochać
        sie bez ograniczeń i dyskomforu, jaki dają prezerwatywy. Jeśli tak bardzo sie
        obawiasz (choć bezpodstawnie) to spróbuj kochać się bez gumki pod koniec cyklu
        i myslę, że tak Ci sie to spodoba, że nie będziesz chciała do nich wracać, a i
        Twoje doznania też powinny byc silniejsze (partnera oczywiście też).
        Jeśli jesteś konsekwenta i będziesz pamiętac o tym wszystkom co juz
        poprzedniczka napisała (regularne łykanie itp.) to powinnas sie wyluzowac i
        czerpać radość z intymnych chwil.
        • hippophae Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 28.08.05, 16:22
          Fajnie, tylko ze podczas brania pigułek koniec cyklu nie jest najbezpieczniejszym czasem. W razie zapomnienia pigułki ryzyko ciąży jest nawet większe niż w połowie opakowania.
          • Gość: fanny Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:57
            Mam podobny problem. Z duża starannością biore pigułki i mam superpunktualny
            okres. Mimo to,nie wyobrażam sobie seksu bez prezerwatywy...Tzn, wytrysku bez
            prezerwatywy. Powód? Boje się ciąży tez, ale przede wszystkim nie moge opanowac
            niechęci do spermy. Miałam kilku partnerów, z obecnym jestem od dwóch lat, a
            mimo to nigdy jeszcze żaden facet we mnie nie szczytował, nie zostawił we mnie
            spermy. Brzydze się. Co nie odnosi się do seksu oralnego, z tym nie mam
            kłopotu. Myślę,że powodem moga być chroniczne upławy z którymi walczę
            bezskutecznie od wielu lat. Lekarz w końcu uznał,ze upławy są u mnie
            naturalne,bo wszystkie badania mam w porządku,żaden lek, specyfik mi nie
            pomaga. I tak od lat cierpię z powodu wypływających ze mnie substancji. Pewnie
            dlatego nie wyobrazam sobie spermy we mnie, bo kojarzy mi sie z czymś przykrym,
            nieprzyjemnym i wstydliwym.
            • Gość: dasf Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.08.05, 20:13
              Jej... strasznie przykre to co piszesz, naprawdęsad
              A byłaś u różnych lekarzy?
          • mama_marty Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 28.08.05, 20:41
            Nie mówię o sytacji, w której zapomina się o pigułkach.
            • hippophae Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 28.08.05, 22:39
              jeśli sie nie zapomina, nie ma problemów zołądkowych, nie bierze się leków zmniejszających skuteczność to przez cały cykl działają tak samo czyli skutecznie.
          • Gość: sdf Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.08.05, 00:20
            Bzdury, ryzyko ciazy jest wieksze w pierwszym tygodniu. Bo nie wolno przedluzyc
            7dniowej przerwy a ominiecie np 3 czy 5 tabletki moze sie skonczyc
            jajeczkowaniem.
            • hippophae Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 30.08.05, 07:45
              w pierwszym oczywiście, ale w trzecim tyg. jak zapomnisz pigułki (albo pigułka się nie wchłonie) a potem zrobisz normalną przerwę to niestety też jest jakieś ryzyko. najbezpieczniejszy jest właśnie środkowy tydzień.
    • babusiam Re: opory przed seksem bez prezerwatyw 28.08.05, 18:11
      u mnie bylo zupelnie podobniesmile bralam tabletki ale obowiazkowo musial byc tez
      condomekuncertain balam sie ja i partner tez mial pewne obawy. doszlam zatem do wniosku
      ze niema co obciazac sobie watroby.przerwalam tabletki i jedziemy tylko na
      prezerwatywkach.jak narazie nie bylo niespodziankismile
      • Gość: CoolYa:) Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:59
        Ja też narazie nie wyobrażam sobie współżycia bez gumek. Może dlatego, że
        jestem młoda....... i nie chcę zostać młodą matką smile
        mimo,że biorę tabletki zawsze musi być z gumką. Może za jakiś czas to się
        zmieni, ale narazie nie chce! Pozdrawiam smile

"nikt nie mówił, że będzie łatwo..."
    • Gość: Aga Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:14
      Mam ten sam problem.Boje sie "bez" a jednoczesnie podoba mi sie to,bo zupełnie inne odczucia.przez rok łaczylismy 2 metody,ale ostatnio spróbowalismy bez gumek.Doznania rzeczywiscie inne.Strach troche przed okresem czy będzie,ale przyszedł o czasie.Najgorsze jest za 1 razem przełamanie strachu.Moja mama od 5 lat bierze Microgynon(i na pewno nie co do minuty,ani nie zwaza na leki i inne takie,na które ja uważam) i nie mam rodzeństwa smile.Wiec działają.Ale to juz indywidualna sprawa.
    • Gość: kati Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:20
      ja tez mam ten problem.ciaza jest najgorsza wiec wolimy sie zabezpieczac na
      wszystkie sposoby.doszlam do wniosku ze pozbede sie gumek jak juz stwierdze ze
      ciaza nie bedzie tak wielim probleme czyi na pewno po studiach, a juz w 100% po
      slubie:]
      • Gość: Lucyna Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:29
        To dla niektórych jest faktycznie pewien problem.Ja po założeniu spiralki
        miałam podobne obawy, tym bardziej, że miałam normalne objawy jajeczkowania i
        nie pozwalałam mężowi kochać się "do końca" w dni płodne. Z czasem jednak,
        uważalismy coraz mniej i w końcu nabrałam pewności, ale trwało to dobre pół
        roku. Po kilku latach zupełnie już na to nie zwacam uwagi.
    • Gość: balbina Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:33
      no coz to rzeczywiscie jest problem, ale kobieto zastanow sie co Ty
      mowisz!przeciez tabletki to prawie 100% pewnosci, a to "prawie" to dlatego ze sa
      laski, ktore lekce sobie waza zalecenia ulotki(czyli reguralne branie, itp.).a
      poza tym wrazenia "bez" gumki sa duzo lepsze niz "w".przekonaj sie.bedzie dobrze.
      pozdrawiam
    • Gość: kasia Re: opory przed seksem bez prezerwatyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 17:50
      a u mnie spoko od razu pelne zaufaie i pelna satysfakcja z seksu.polecam goracowink
    • Gość: Inka gumki bleee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 18:05
      gumki sa straszne.w najlepszym momencie musisz przerwac i patrzec jak on sie
      meczy nakladajac gumke.bleee.bierz tabletki i ciesz sie swoboda!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka