Dodaj do ulubionych

Danazol a @

04.03.07, 17:14
Witajcie! Być może o tym już kiedyś któraś z Was pisała ale ja nie mogę
znaleźć. W styczniu miałam drugą laparoskopię i po niej biorę codziennie 3
tabletki danazolu. W połowie lutego dostałam miesiączkę i to z silnymi bólami
brzucha (trwała ona 8 dni). Teraz po 21 dniach znowu zaczyna się krwawienie.
Zastanawiam się czy tak może być? Lekarz najpierw mi powiedział,że danazol
zatrzyma na 6 miesięcy miesiączki, potem stwierdził, że jednak krwawienie
może być...więc ja sama nie bardzo to wszystko rozumiemiem i zaczynam się
denerwować. Jeśli któraś z Was mogłaby mi odpowiedzieć byłabym wdzięczna :).
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Obserwuj wątek
    • ewa.sz3 Re: Danazol a @ 05.03.07, 08:13
      ja biorę danazol 4 m-ce; w pierwszym cyklu dostałam @, rownież bardzo bolesną i
      trwała ok 8-9 dni; później miałam dwa razy - jednodniowe lekkie plamienia.
      Właśnie danazol powinien zatrzymać @... ja bym skonsultowała to z ginem.
      Poazdrawiam e.
      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 05.03.07, 13:55
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam wizytę u lekarza dopiero 14 marca - niestety
        teraz wyjechał. Pozdrawiam.
    • beata9655 Re: Danazol a @ 11.03.07, 11:54
      Ja w styczniu mialam robiona laparoskopie Diagnoza endoIIstopnia Biore Danazol
      3xdziennie(przez 6 miesięcy)teraz jest 1 miesiac W sumie nie powinnam dostać@
      ale rowno po 29 dniach dostalam Moze to nie jest taka prawdziwa @ to jest
      plamienie Napiszcie czy jezeli wystapila u Was tez @ lekarz odstawil Danazol i
      dal cos innego Jak wygladalo Waszedalsze leczenie Dziekuje
      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 11.03.07, 17:12
        Droga Beato!Będę Ci mogła odpowiedzieć dokładnie w środę - gdyż wtedy mam
        wizytę u lekarza. Też jestem ciekawa czy pozostanie przy danazolu czy być może
        zmieni mi leki. Trochę się denerwuję bo od tygodnia boli mnie wątroba -
        promieniuje aż na plecy :(. Nie wiem czy to też może być skutek uboczny
        danazolu ale z tego co już czytałam to niestety tak. Pozdrawiam serdecznie.
        • beata9655 Re: Danazol a @ 12.03.07, 22:11
          Ja bylam dzis u lekarza mam po miesiacu kiepskie wyniki mprob watrobowych Aspat
          42 norma 40 Aliat 56 norma 41 i nic mnie nie bolalo Lekarz odstawil mi danazol
          i dal dzis zastrzyk Diphereline Powiedzial ze krwawienie moze byc bo to sie
          jeszcze nie wszystko zatrzymalo Napisz jak u Ciebie Pozdrawiam
          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 14.03.07, 19:43
            Właśnie niedawno wróciłam od lekarza. Co do krwawienia to lekarz powiedział to
            samo co Tobie, czyli że tak może być - nawet podczas całego leczenia. Leków mi
            nie zmienił - nadal mam brać danazol 3 tabletki dziennie i przyjść na wizytę za
            2 miesiące. Czytając to forum widzę, że dużo dziewczyn ma robione próby
            wątrobowe (Ty również o nich piszesz) mi natomiast lekarz nawet nie
            zaproponował tych wyników mimo że sama mówiłam, że mnie wątroba pobolewa! Nie
            wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Na początku leczenia sama zasugerowałam, że
            może zastrzyki byłyby lepsze ale lekarz stwierdził, że są bardziej szkodliwe!
            Tak więc przyjdzie mi chyba męczyć się z danazolem jeszcze 4 i pół miesiąca.
            Pozdrawiam serdecznie :)
            • mariola19761 Re: Danazol a @ 19.03.07, 10:49
              Kochane koleżanki z endo ,nie bierzcie Danazolu jest to najgorsze
              swinstwo ,które niszczy wątrobę i powoduje potworne bóle kości (przy braniu
              powyżej 4 miesięcy ),ja też na nim byłam ,bolały mnie kosci i nogi, a pózniej
              zmieniłam lekarza który natychmiast kazał odstawic ten lek , (który i tak mi
              nic nie pomógł) tłumaczył ze Danazol jest starym i mało skutecznym lekiem na
              endo ,teraz są leki nowszej generacji. Zapytajcie swoich lekarzy o zastrzyki
              Zoladex (są drogie ale bardzo skuteczne)Ja miałam cyste 6cm kierowano mnie na
              laparo,jednak po 4 miesięcznym leczeniu Zoladexem cysta zniknęła. Brałam wiele
              leków i powiem wam ze Danazol był najgorszy i najmniej skuteczny.Zyczę zdrówka.
    • mika224 Re: Danazol a @ 14.03.07, 21:07
      Czesc dziewczyny. Ja biore danazol od dwoch tygodni 2 razy dziennie. Dzisiaj
      dostalam @ poprzedzona kilkudniowymi bolami jajnikow i plamieniem. Troche sie
      martwie, czy znowu mi cos nie rosnie.Pocieszam sie, iz wiele dziewczyn mialo
      podobne objawy. Tylko czy mialyscie kłócie jajników, szczegolnie podczas
      chodzenia? I krwawienie po 2 tygodniach od poprzedniej @ ? Ja odczekam do konca
      tygodnia i bede dzwonic do swojego lekarza. Pozdrawiam.
      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 14.03.07, 21:40
        Nie denerwuj się! Miałam tak samo i po zasięgnięciu opinii lekarza tak się
        często zdarza. Miałam przy tym potworny ból brzucha, ktory wyłączył mnie z
        życia na 3 dni. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
        • ona775 Re: Danazol a @ 20.03.07, 15:54
          Hej, mam do Was pytanie, idę na laparo w kwietniu wiem że po laparo będe brała
          tabletki lub zastrzyk, mam pytanie odnośnie dnia w którym zaczęłyscie brać
          tabletki lub zastrzyk po laparo, czy to było odrazu w szpitalu po laparo czy tez
          dopiero gdy pojawiła się miesiączka?
          • mariola19761 Re: Danazol a @ 20.03.07, 19:05
            ja miałam laparoskopię i ze szpitala wyszłam z receptą (Danazol)iod razu
            zaczęłam brac 3x dziennie przez 4 miesiące.
          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 20.03.07, 19:36
            Zaczęłam brać danazol od razu po laparoskopii (dokładnie na trzeci dzień). Mam
            brać 3 tabletki dziennie przez 6 miesięcy. Pozdrawiam :)
            • ona775 Re: Danazol a @ 20.03.07, 20:27
              Dzieki, własnie o to mi chodziło, strasznie sie boje tej laparo,
              Pozdrawiam :)
              • magdalena3077 Re: Danazol a @ 20.03.07, 21:09
                Nie denerwuj się - chociaż wiem , że łatwo to powiedzieć a trudniej wykonać :).
                Ja przeszłam laparoskopię już 2 razy i naprawdę nie było źle. Jeśli masz jakieś
                pytania to z chęcią odpowiem. Pozdrawiam :)
                • ona775 Re: Danazol a @ 21.03.07, 07:46
                  Hej Magda, Dzięki za pocieszenie ale sama wiesz jak to jest jak jest się przed
                  operacją tym bardziej że nigdy nie byłam w szpitalu jako pacjentka, denerwuje
                  się.Taka jestem mądra że nie dopytałam się pewnej rzeczy u mojej gin. Do tej
                  pory biorę tabletki anty ale one nie działają bo moja torbiel się powiększa i ma
                  teraz 4 cm, ostatnia tabletkę biore 31 marca i z tego co zrozumiałam to mam już
                  nie brać dalej tych tabletek bo 17 kwietnia będe miała laparo ... bo chyba nie
                  można robic operacji i brać dalej hormony, prawda? aha, a skoro danazol
                  przyjmuje sie z reguły zaraz po laparo to jak to wpływa na okres? jest zaraz po
                  laparo? czy pojawia się w normalnym terminie? jesli coś wiecie na ten temat to
                  prosze napiszcie. Przed operacją i tak będe miała jeszcze jedną wizyte u gin to
                  się dopytam ale jak to było u Was?
                  • jula1232 Re: Danazol a @ 21.03.07, 11:15
                    Ja brałam danazol zaraz po operacji tzn. po wyjsciu ze szpitala. Miałam tylko
                    lekkie plamienie tak co 20 dni. @ sie nie ma.
                    • ewa.sz3 Re: Danazol a @ 21.03.07, 13:49
                      ja danazol zaczęłam brać też zaraz po wyjściu ze szpitala mniej więcej od
                      połowy cyklu; brałam przez 3,5 m-ca. Skończyłam 10 dni temu i czekam na @... i
                      zobaczymy co dalej - bo dopiero po @ mam iśc do gina
                  • magdalena3077 Re: Danazol a @ 21.03.07, 15:30
                    Witaj :) Co do tabletek anty - nie wyjaśnię Ci bo po prostu nie jestem pewna
                    (dopytaj się lekarza, tak będzie najbezpieczniej :)). Danazol brałam od razu po
                    laparoskopii (a laparo miałam w 16 dniu cyklu) i dostałam okres dokładnie 11
                    dni po zabiegu. Okres był "dziwny" bo długi i bardzo bolesny - dzwoniłam nawet
                    do lekarza i powiedział, że tak może być. Minęło 20 dni a ja znowu dostałam
                    okres- tym razem był już krótszy i nie taki obfity. Byłam potem u lekarza na
                    wizycie kontrolnej i stwierdził, że takie krwawienia mogą być podczas całego
                    leczenia czyli nawet i 6 miesięcy. Teraz minęło tylko 15 dni a ja znowu mam
                    krwawienie - już się zaczynam denerwować bo nie jestem przekonana czy tak na
                    pewno ma być:(. Pozdrawiam serdecznie.
                    • ona775 Re: Danazol a @ 22.03.07, 07:11
                      wiesz, myslałam, ze jak się bierze ten danazol to nie będzie w ogóle krwawienia,
                      dopytam się przed laparo mojej gin czy tak może się zdażyć. Z tego co się
                      naczytałam to endometrioza rozwija się właśnie w czasie okresu więc jeśli po
                      laparo znów będe miała choćby plamienia to może to się rozwinąć, sama nie
                      wiem.Trochę dziwne masz objawy a może za małą dawkę masz? aha, bierzesz
                      zastrzyki czy tabletki?
                      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 22.03.07, 15:33
                        Witaj! Myślałam tak jak Ty - czyli jak się bierze danazol to nie ma okresu.
                        Pytałam lekarza i on mówi,że to nie okres a krwawienie - szczerze mówiąc ja nie
                        wiem jaka jest różnica między okresem a krwawieniem. Dawki raczej nie mam za
                        małej bo przyjmuję 600mg (3 tabletki dziennie). Z tego co tu na forum czytałam
                        to niektóre dziewczyny piszą, że mają co jakiś czas podczas brania danazolu
                        plamienia ale u mnie na pewno nie jest to plamienie :(. Pozdrawiam.
                        • ona775 Re: Danazol a @ 22.03.07, 15:42
                          hej, a może mogłas zaproponowac zmianę lekarstwa np na zoladex (wiem, ze jest
                          drogi) kurcze, ja tez nie wiem czym sie różni krwawienie od okresu :) niedługo
                          ide do swojej gin to wypytam się o te sprawy i dam Ci znać. Moim zdaniem nie
                          powinno być tego krwawienia. W jakim mieście miałaś robioną laparo?
                          • mariola19761 Re: Danazol a @ 22.03.07, 16:05
                            Hej dziewczyny czytam o tym jak bierzecie tan Danazol ijestem przerażona ,to
                            jest najtańsze i najgorsze lekarstwo na endo.Ja też na nim byłam on wogóle nie
                            działa a na dodatek niszczy wątrobe .Teraz jest mnóstwo leków nowszej
                            generacji. Byłam leczona Danazolem prawie 6 miesięcy a pózniej laparoskopie po
                            laparo znów Danazol iw niedługim czasie następna laparo. wkoncu zmieniłam
                            lekarza miałam cyste na 6 cm nowy lekarz przepisał mi zoladex, w tej chwili
                            jestem 4 miesiąc na zoladexie a cysta zniknęła . Jest ok .
                          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 22.03.07, 19:52
                            Zmianę lekarstwa oczywiście proponowałam - lekarz nie chciał! Powiedział, że
                            przy mojej endometriozie ten będzie najlepszy! Masz może gg albo skypa? Wtedy
                            łatwiej by nam było pogadać :). Pozdrawiam :)
                            • ona775 Re: Danazol a @ 23.03.07, 07:50
                              wysłałam Ci informacje z danymi na maila,
                              Pozdrawiam.
                            • aniamd1 Re: Danazol a @ 20.04.07, 14:55
                              witam wszystkich, obecnie stosuje od miesiaca Danazol 2xdziennie (po
                              laparotomii 3 torbieli, w tym jednego na 10 cm), zasugerowalam mojej ginekolog
                              zastrzyki (wiem ze sa drogie, ale cena nie gra w moim wypadku roli), jednak ta
                              upiera sie przy Danazolu, i tez mi powiedziala ze w moim przypadku to najlepszy
                              lek, zwlaszcza, ze jeszcze nie mialam dzieci a zamierzam je miec. Jak
                              powiedziala po zastrzykach zaraz przekwitne. PRZERAZAJA mnie tymczasem opinie
                              na temat Danazolu, wiem ze miesiac czasu to zbyt krotko zeby cos stwierdzic,
                              ale nie obserwuje zadnych skutkow ubocznych (fingers crossed), co do
                              krwawienia, to mialam normalny okres zaraz po operacji, pozniej zmienil sie
                              troche jego wyglad, ale calosc trwala ok 2 tygodni, zobaczymy czy znow sie
                              pojawi, nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia-skoro w trakcie leczenia Danazolem
                              nie mozna byc w ciazy, ale jesli dziewczyny opisuja ze maja okres czy tez
                              plamienia, czy mozemy mowic o mozliwosci zajscia w ciaze w trakcie pryjmowania
                              tego leku? juz sama nie wiem jak to wszystko tlumaczyc...

jedno jest pewne: pomimo tej literki P na recepcie nie mozemy sie poddawac,
                              zycie toczy sie dalej i trzeba o nie walczyc
                              Pozdrawiam xxx
                              • magdalena3077 Re: Danazol a @ 20.04.07, 15:09
                                Witaj! Biorę danazol już trzeci miesiąc i krwawienie miałam 3 razy. Jak na
                                razie się uspokoiło i nie miałam plamienia ani krwawienia od 30 dni. Tak jak mi
                                tłumaczył lekarz krwawienie może być podczas całego leczenia (w moim przypadku
                                jeszcze 3 miesiące) a krwawienie to nie to samo co okres (ja nie umiem tego
                                odróżnić).Jeśli nie ma okresu to jest też wstrzymana owulacja i o ciąży nie
                                może być mowy (napisałam tak jak ja to rozumiem :)). Pozdrawiam serdecznie!
                                • aniamd1 Re: Danazol a @ 22.04.07, 18:01
                                  Hej Magda, jak czytam twoje odpowiedzi to mam wrazenie ze mamy tego samego
                                  gin :)), niestety ja tez dostalam znow @, i jest jakis dziwny (jakby b.
                                  sluzowaty-z gory przepraszam za szczegoly), mi lekarz rowniez powiedziala ze na
                                  moja endo Danazol jest najlepszy i rowniez nic nie mowila o probach
                                  watrobowych, czy bierzesz cos wspomagajaco na watrobe lub kosci, bo ja zaczelam
                                  brac wapno zapobiegajace osteoporozie i chyba zaczne Essentiale Forte na
                                  watrobe, masz moze jakies skutki uboczne?
                                  Dziekuje za odp
                                  Pozdr
                                  • magdalena3077 Re: Danazol a @ 24.04.07, 16:36
                                    Witaj! Sama nie wiem co mogę brać wspomagająco przy danazolu. Jedynymi
                                    tabletkami , które mi polecił lekarz jest witamina B6 (biorę 4 tabletki
                                    dziennie). Przez jakiś czas brałam sylimarol ale to dlatego, że bardzo zaczęła
                                    mnie boleć wątroba (po tygodniu przeszło). Co do skutków ubocznych to napewno
                                    jest mi dużo cieplej niż przed braniem danazolu - zawsze było mi zimno ..no a
                                    teraz się odmieniło (czasami jest to uciążliwe):). Co jakiś czas pobolewa mnie
                                    wątroba ale nie wiem czy to skutek uboczny danazolu bo problemy z wątrobą
                                    miałam wcześniej. Jestem też dużo bardziej nerwowa. Ciekawa jestem jak długo
                                    bierzesz już danazol i jaką masz endometriozę (ja mam IV i biorę danazol 3
                                    miesiąc). Pozdrawiam serdecznie :)
                                    • aniamd1 Re: Danazol a @ 27.04.07, 21:15
                                      czesc, nie wiem jaki mam stopien endo, na wypisie ze szpitala nie bylo
                                      napisane, moja gin, mowila tylko ze jest bardzo powaznie-cokolwiek to znaczy-,
                                      i jak dodala ja mam to endo nadal, mowila mi ze mam jakies kepki, nie rozumiem
                                      za bardzo co to oznacza, ale ok, tak samo nie wiem co to sa zrosty i jaka jest
                                      roznica pomiedzy kepka a zrostem? moze wy wiecie? Podczas operacji mialam
                                      plukany 5 razy brzuch, i dlatego jak czytam inne wypowiedzi dziwie sie dlaczego
                                      ja mam brac Danazol "tylko" 2xdziennie, skoro bylo tak powaznie.
                                      Mi tez jest jakby troche cieplej a zawsze mi bylo zimno (pielegniarka w
                                      szpitalu uswiadomila mnie nawet ze endo sie robi od przeziebienia :-)!No coz
                                      ile ludzi tyle opinii.
                                      Magda, na co pomaga B6?
                                      Mi tez nerwy siadaja, ale jedno jest dobre w tym wszystkim, ze teraz mozemy sie
                                      tlumaczyc Danazolem.
                                      Co do ostatniego pytania to biore go od 20 marca.
                                      Po czym stwierdzili ze masz 4 st endo?
                                      Jestem dzis w kiepskiej formie, juz mi sie skonczyl wczoraj @ a tu prosze dzis
                                      sie znowu pojawilo..........plamienie w dziwnym kolorze (troszke ciemniejsze od
                                      normalnego-czy tez tak mialyscie?)
                                      czasami wyaje mi sie, ze pacjentki potrafia sobie lepiej pomoc i doradzic niz
                                      ich lekarze.
                                      A przytylas? Co z cera?
                                      Jakos nie potrafie pogodzic sie z faktem, ze to choroba przewlekla, czy to
                                      zawsze powraca, czy zdarza sie, ze sie zatrzymuje? Jak bylam w szpitalu inna
                                      pielegniarka mi opowiadala ze tez miala endo, usuneli jej jajniki (zostala
                                      tylko cwiartka z 1)potem Danazol, ale poniewaz zaczely jej wychodzic jakies
                                      dziwne wlosy na rekach i brzuchu, odstawila go sama i zaprzestala leczenia, nic
                                      nie wrocilo, a na moje oko kobieta teraz juz byla ok 50-tki i od 2 lat
                                      babcia...co o tym sadzicie?
                                      I jeszcze jedno: sprawdzali ci droznosc jajnikow?
                                      Trzymaj sie/-cie sie cieplo, ale nie za cieplo, bo wiadomo...... DANAZOL
                                      Pozdrawiam, do uslyszenia
                                      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 29.04.07, 13:25
                                        Witaj! Lekarz mi oczywiście nie wyjaśnił na co pomaga witamina B6 ale
                                        doczytałam sama - jest odpowiedzialna w pewnym sensie za produkcję krwinek
                                        czerwonych i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Nie mam pojęcia jak mi
                                        stwierdzili endo IV stopnia - miałam to już napisane na wypisie ze szpitala -
                                        może to stwierdzają podczas operacji bo jak przyszły wyniki badania
                                        histopatologicznego to lekarz mi powiedział, że potwierdziło to jego diagnozę.
                                        Co do tego plamienia to miałam tak samo jak Ty - trwało nawet 9 dni i było też
                                        jakieś "dziwne". Jak na razie z cerą nie mam problemów (odpukać :)) a co do
                                        wzrostu wagi to po 3 miesiącach przytyłam może ze 2 kg i zobaczymy jak będzie
                                        dalej. Inny skutek uboczny to wypadanie włosów :(.
                                        Nie wiem czy to już pisałam ale to była moja druga laparoskopia. Pierwszą
                                        miałam około 4 lata temu. Wtedy miałam brać przez pół roku orgametril no i po
                                        jakimś czasie endometrioza wróciła. Wtedy miałam stwierdzony 3 stopień a teraz
                                        już 4..nic tylko się załamać - a oczywiście byłam pod stałą kontrolą
                                        lekarza.Pytasz się jeszcze czy sprawdzali mi drożność jajowodów - tak
                                        sprawdzali teraz podczas tej drugiej laparoskopii no i nie wszystko było ok ale
                                        jak mi tłumaczył potem lekarz udrożnili je i powinno być dobrze. Nie mogę się
                                        doczekać kiedy skończę brać ten danazol i kiedy będę w ciąży (o ile będę :() .
                                        Pozdrawiam serdecznie.
                                        • aniamd1 Re: Danazol a @ 29.04.07, 14:09
                                          czesc Magda, nie rozumiem jak sie endo 3 moglo stac endo 4 gdy bylas pod
                                          kontrola, i ....bralas leki, rodzi sie pytanie: czy te leki wogole pomagaja???
                                          coz ze strachu pewnie nadal bedziemy je braly :-).
                                          jak czesto masz kontrole u gin? ja dostalam danazol na 3 miesiace i mam sie
                                          pokazac przed uplywem tego terminu.
                                          jeszcze jedno pytanie: czy zauwazylas moze u siebie, ze masz jakby
                                          lekko 'wysadzone" /wypukle podbrzusze a do tego b. twarde (co wcale nie jest
                                          skutkiem intensywnych cwiczen- jak sugerowano mi przed rozpoznaniem choroby)?
                                          ile mialas lat jak stwierdzono to u ciebie pierwszy raz?
                                          kiedy skonczysz brac danazol? bom u mnie powinno sie skonczyc w polowie
                                          wrzesnia, chyba ze gin stwierdzi ze bede to brac 9 miesiecy, bo nie jest do
                                          konca pewna. Tak sobie mysle ze 4 lata przerwy to nie jest jeszcze tak zle, jak
                                          czytam inne posty to widze ze czasami pojawia sie zaraz po operacji. a jak
                                          dlugo bralas tamten lel po pierwszej laparo?
                                          ja tez chcialabym juz skonczyc z tym lekiem i ... zaczac ukladac
                                          sobie "normalne" i owocne :-)) zycie z mezem.
                                          Nie poddawaj sie, bedzie dobrze- czytalas moze marcowy artykul w "Twoj Styl"
                                          pt. Jestes choc mialo cie nie byc ?
                                          Serdecznie pozdrawiam
                                          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 01.05.07, 11:30
                                            Witaj ponownie :)! Kontrole u ginekologa mam teraz co 2 miesiące, tzn. byłam
                                            raz po operacji i teraz mam iść w połowie maja. Endometriozę miałam stwierdzoną
                                            w wieku 25lat. Po pierwszej laparoskopii brałam orgametril przez 6 miesięcy
                                            potem przez jakiś czas byłam pod kontrolą lekarza i nie brałam żadnych leków.
                                            Po jakiś czasie - może rok czy półtora później bardzo przed okresem bolały mnie
                                            piersi (nawet i 2 tygodnie wcześniej) i wtedy lekarz kazał mi znowu brać
                                            orgametril ale tylko przez 10 dni cyklu (chyba od 16 dnia cyklu). Kiedy i to
                                            się unormowało znowu odstawiłam wszystkie leki i chodziłam tylko na kontrole
                                            raz na pół roku i wszystko było ok ...do czasu....
                                            Teraz mam brać jeszcze danazol 3 miesiące czyli do końca lipca. Piszesz,że być
                                            może będziesz brała danazol 9 miesięcy ...ja czytałam, że tego dłużej niż pół
                                            roku to brac nie można..ale pewnie co lekarz to i inna opinia.
                                            Brzuch a raczej podbrzusze mam rzeczywiście twarde ale z jednej strony. Miałam
                                            tak już przed operacją i myślałam że po operacji to przejdzie ale jest nadal.
                                            Trudno to opisać bo to jest jakby taki podłużny twardy mięsień w środku. Teraz
                                            zapytam lekrza co to jest i czy to tak mam być.
                                            Staram się nie poddawać ale sama wiesz jak to w życiu bywa :). Oczywiście
                                            artykuł z "Twojego Stylu" czytałam :).
                                            Pozdrawiam serdecznie :)
                                    • mariola19761 Re: Danazol a @ 23.10.07, 17:32
                                  • magdalena3077 Re: Danazol a @ 24.04.07, 16:40
                                    We wcześniejszym poście pytałam się ile czasu bierzesz już danazol.
                                    Przepraszam - nie doczytałam, że to już wcześniej napisałaś :)
    • madzia824 Re: Danazol a @ 24.04.07, 11:21
      Witajcie!
      Ja biorę danazol od 3m-cy. Po tyg. brania dostałam @ trwał 8 dni, potem nie
      miałam 3 m-ce, aż do teraz i nie wiem co się dzieje, a jutro jestem zapisana na
      usg i na wizytę u gin. Nie wiem co teraz robić tzn będę musiała odwołać
      jutrzejsze badania. Tylko nie rozumiem dlaczego mam @ bo cały czas biore
      danazol, a od stycznia nie miałam @ i teraz się nagle pojawił :(
      Pozdrawiam:)
      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 24.04.07, 16:25
        Witaj! Może widziałaś moje wcześniejsze wypowiedzi - też biorę danazol od 3
        miesięcy a krawienie miałam już trzy razy (jak na razie ostatni raz ponad
        miesiąc temu)i też tego za bardzo nie rozumiem. Mam prośbę - jak będziesz po
        wizycie u lekarza napisz co Ci na ten temat powiedział. Mój ginekolog mówi, że
        takie krwawienia mogą być podczas całego leczenia. Ciekawa jestem opinii innych
        lekarzy. Pozdrawiam :)
        • ewa.sz3 Re: Danazol a @ 25.04.07, 09:08
          dziewczyny - ja brałam danazol przez 4 m-ce i rzezcywiście miałam - może nie
          krwawienia ale plamienia - ze trzy razy; lekarz mój mówił, że jest to normalne -
          jedne dziewczyny mają - inne wcale - skutkiem ubocznym danazolu są m.in.
          nierównomierne krwawienia z macicy. Można jeszcze zwiększyć dawkę - ja brałam
          3x1 i mówił, że wystarczy...
        • madzia824 Re: Danazol a @ 26.04.07, 15:07
          Witaj! Dzwoniłam, wczoraj do mojego lekarza, mam przyjść w poniedziałek, mam
          nadzieje, że skończy mi się do tego czasu @. Dam Ci znać co mi pwiedział.
        • madzia824 Re: Danazol a @ 05.05.07, 11:08
          Hej! Pisze jak obiecałam. Jestem już po wizycie u gin. Czasem krwawienia przy
          danazolu się zdarzają, ale pytał mnie czy nie przerywałam brania danazolu. W
          środę mam zrobić usg. Najgorsze, że znowu musze brać przynajmniej przez pół
          roku :( , żeby się nie odnowiło, a torbiel miałam naprawdę dużą. Narazie mam
          brać jak brałam 2x1, ale jak będą krwawienia to zwiększyć do 3x1.
          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 05.05.07, 11:16
            Witaj! Przeraziło mnie to , że brałaś już danazol przez 3 miesiące a teraz po
            wizycie u lekarza okazuje się, że jeszcze pół roku. Ja jestem w tej samej
            sytuacji - danazol biorę od 3 miesięcy tylko, że 3 tabletki dziennie i liczę
            dni kiedy go skończę (planowo w lipcu) i nie chciałabym żeby to się przedłużało
            o kolejne miesiące. Czasami mam wrażenie, że lekarze do których chodzimy
            działają trochę "po omacku". Pozdrawiam :)
    • blu1331 Re: Danazol a @ 02.05.07, 19:10
      Dziewczyny, ja się uparłam, że będę brała Danazol przed operacją. Przez miesiąc
      brałam go w dawce 3x1, potem ze względu na wątrobę (rozbolała) gin. zmieniła
      dawkę na 2x co drugi dzień. Od początku brania Danazolu nie miałam miesiączki
      ani plamień. Przy dużej dawce miałam uczucie komfortu w brzuchu, przy tej
      mniejszej dawce czasem trochę pobolewa, ale nie ma bólów miesiączkowych!
      Przyznam się, że ze względu na wątrobę czasem trochę oszukuję i opuszczam jakiś
      dzień brania leków co jakiś czas. A @ i tak nie ma.
    • aniamd1 Re: Danazol a @ 22.06.07, 19:13
      Czesc Magda,
      Dawno mnie tu nie bylo, mam pytanko: Czy nadal bierzesz Danazol, cos sie
      zmienilo u ciebie?
      Pozdrawiam cie serdecznie
      • magdalena3077 Re: Danazol a @ 29.06.07, 17:30
        Witaj Aniu! Ja też tu dawno nie zaglądałam :). U mnie niewiele się zmieniło.
        Nadal biorę danazol 3 tabletki dziennie. Na szczęście został mi już tylko
        miesiąc do końca półrocznej kuracji. Czuję się różnie - jednego dnia zupełnie
        dobrze a kolejnego fatalnie. Jestem cały czas zmęczona (ale tutaj swoje robi też
        praca:)) i śpiąca. Mam nadzieję, że potem będzie już tylko lepiej... Pozdrawiam
        serdecznie :).
        • aniamd1 Re: Danazol a @ 07.07.07, 14:57
          czesc Magda, ja juz nie biore Danazolu (mialam to brac 6-9 mies, a skonczylo
          sie po dwoch), od miesiaca, zmienilam gin, potem dla pewnosci poszlam jeszcze
          do dwoch i wszyscy zgonie powiedzieli ze Danazol nie leczy, i mam go odstawic i
          jak najszybciej zachodzic w ciaze, jednak mialam zapalenie pochwy i najpierw
          musialam to podleczyc, oraz niepekniete cialko zolte wypelnione plynem na 4.3
          mm teraz juz sie zmniejsza, zawsze jest cos !!!Ale jestem pelna optymizmu ze
          tym razem wyjdzie. Radze ci idz do jeszcze jednego gin, zobacz co ci powie, nie
          wiem skad jestes, ale gdybys byla z moich okolic to moge dac namiary.
          Znacznie lepiej sie czuje jak juz tego nie biore, mam wiecej ochoty do zycia,
          serio, teraz juz biore -ale kwas foliowy. Moja nowa gin ma swietne podejscie i
          ciesze sie ze do niej trafilam, jak mowi : nie mozemy sie ac zwariowac i bac!!!
          to prawda i tego tobie tez zycze.
          Pozdrawiam serdecznie
          • magdalena3077 Re: Danazol a @ 09.07.07, 19:18
            Witaj! Byłam w międzyczasie jeszcze u innego ginekologa i to w bardzo znanej
            klinice leczenia niepłodności - chciałam zrobić to co radzisz, czyli "sprawdzić"
            :)swojego lekarza. No i sprawdziłam bo uzyskałam potwierdzenie diagnozy i ten
            drugi ginekolog również kazał brać danazol przez 6 miesięcy. Teraz po skończeniu
            leczenia mam czekać na pierwszą miesiączkę i zrobić masę badań - mam ich całą
            listę. Po tym znowu jadę do lekarza i mam nadzieję, że pójdzie już to wszystko
            szybko i w końcu doczekam się ciąży (a nie będzie łatwo bo wyniki męża też nie
            są rewelacyjne). Pozdrawiam serdecznie :)
            • aniamd1 Re: Danazol a @ 18.07.07, 20:34
              czesc,
              ja dzis zrobilam tescik i :-(
              dobrze ze poszlas jeszcze to sprawdzic w innym miejscu.Moglabys mi powiedziec
              jakie to badania? Co do mezczyzn, zastanawiam sie czy nie przetestowac
              swojego :-)
              Musimy sie trzymac i isc do przodu, a jak zabraknie wiary to sobie dodawac
              odwagi i.....myslec pozytywnie.
              Serdecznie pozdrawiam
              • magdalena3077 Re: Danazol a @ 27.07.07, 18:40
                Witaj :).Pytałaś się mnie o badania - mogłabym Ci powiedzieć dokładnie ale
                dopiero za miesiąc gdyż teraz jestem za granicą i po prostu nie wzięłam tej
                kartki. Z tego co pamiętam to tam są hormony i to rozpisane który wynik należy
                robić w jakim dniu cyklu, wrogość śluzu, tokspolazmoza, i wiele innych -
                niestety nie pamiętam. Jak tylko dotrę do domu obiecuję napisać :). Trzymaj się
                ciepło :).Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka