Dodaj do ulubionych

ciąża pozamaciczna- moje obawy

20.09.05, 16:33
Witam! jestem po operacji ciązy pozamacicznej(17 lipca) nieustannie myśle o
tym kiedy mogę próbować ponownie zajść w normalną ciąże!Problem tkwi w tym,
że nie mogę uzyskać od żadnego lekarza konkretnej porady. kazdy mówi co
innego!Na domiar złego mam niezgodność serologiczną krwi z moim mężem! Co
zwiększa moje obawy. podobno po stracie pierwszej ciąży mogą wystąpić kakieś
komplikacje! Bardzo się tego wszystkiego boję! a tak bardzo chce być
szczęśliwą mamusią!Proszę piszcie wszyscy co wiecie na temat tej niezgodności
i na temat najbezpieczniejszego terminu na planowanie poczęcia. Pozdrawiam
serdecznie.
Smutna Monika z Bielska-
Białej.
Obserwuj wątek
    • majah1 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 21.09.05, 07:40
      U mnie podobna sytuacja, każdy lekarz mówi co innego. Wczoraj wróciłem od
      mojego lekarza nr 1 i przepisał mi jeszcze 2 opakowania anty (operacja w maju).
      Twierdzi, że on się obawia czy wszystko sie szybko zagoiło i jest OK. Lekarz nr
      2 (ten ze szpitala) już mi pozwolił sie starać i nie widzi żadnych
      przeciwskazań. A ja jestem taka zła, nie wiem co mam robic, kogo słuchać.
      Pewnie jakbym odwiedziła 10 lekarzy to bym usłyszała 10 innych wersji. Złapałam
      doła, wszyscy dookoła w ciązy.
      • jutka7 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 21.09.05, 08:56
        Hej, ja operację miałam 30 marca i staram się juz od 2 miesięcy, bezskutecznie
        jak na razie. Rozmawiałam z 4 lekarzami po operacji- usunięcie lewego jajowodu-
        i każdy powiedział, ze wystarczy poczekać 3-4 miesiące i nalezy działać, bo
        czas działa na nasza niekorzyść. Tak więc jeśli minęły 3 miesiące- starajcie
        się. Zresztą- nie od razu się niestety udaje...
        Powodzenia i nie martwcie sie!
        • nicol2117 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 21.09.05, 20:14
          Dziękuję wam wszystkim za odpowiedź!
          Mam jeszcze obawy czy nie jest jeszcze za wcześnie, czy moje cięcie zagoiło się
          na tyle dostatecznie by móc je juz naciągać. Po za tym nie rozumiem dlaczego
          lekarze mówią nam, że czas działa na naszą niekorzyśc? Czy wytłumaczył wam to
          dokładnie lekarz dlaczego mamy starać się w tak małym odstępie czasu? Wszystkie
          piszecie tu o tabletkach antykoncepcyjnych, których ja nie mogę zażywać,
          ponieważ jestem po wycięciu pęcherzyka żołciowegosad
          Pozdrowienia dla spragnionych macierzyństwa...
          Monika
          • akasz12 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 22.09.05, 13:05
            moja lekarka powiedziała że po pozam. po 3 miesiącach można się starać, a rana
            goi się ok. 6 tygodni. Fakt, że nie od razu zaszłam w ciążę, ale dopiero udało
            mi się po ok. 6 miesiącach od operacji (ale także dopiero po 4 miesiącach od
            operacji zaczęłam starania). Na nieszczęście dla mnie doszło do poronienia w 7-
            8 tyg., ale zajść można.
            • nicol2117 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 22.09.05, 13:45
              Dziewczynki! chodzi mi o to czy trzeba zachdzić w ciąże? Pytam bo wiele z was
              pisało że lekarze straszą o czasie, który gra na naszą niekorzyść!!! Ja
              szczerze mówiąc wolałabym odczekać jeszcze jakiś rok, bo narazie bardzo się
              tego wszystkiego boję! Chodzi mi tylko o to czy można zajść w ciąże czy jest to
              zalecane przez lekarzy po trzech miesiącach ze względu na to że w późniejszym
              czasie mogą być jakieś problemy??? Chciałabym wiedzieć czy mogę jeszcze z tym
              poczekać? Pozdrawiam!!!!
    • kask77 do nicol2117 22.09.05, 22:01
      Kazda ciaza pozamaaiczna jest inna. Ja mialam trzy i wwzystkie roznily sie od
      sieboie zupelnie, tylko kilka objawowo bylo wspolnych. Kazda z tych ciaz byla w
      innym miejscu i innej wielkosci i inaczej rozwiazana. Dlatego po kazdej z nich,
      okres minimalny, ktory mialam odczekac do nastepnych staran byl inny. Najlepiej
      moim zdaniem doradzi lekarz, ktory taka ciaza sie zajmowal, leczyl lub
      przeprowadzal zabieg, poniewaz wie od dokladnie jaki jest stan naszych organow
      (widzial je), wie jakie rany, jakie uiszkodzenia, jaka anatomia, jaka duza
      ciaza, etc. Dlatego ja trzymalabym sie wersji tego wlasnie lekarza, ktory sie
      zajmowal ta ciaza.
      Do jego sugestii nalezy jednak dodac nasze samopoczucie. Nicol, jezeli nie
      jestes gotowa, to nie probuj zajc w caize na sile. Oprocz ran w brzuchu, masz
      tez rany w psychice i one tez musza sie podgoic, a to trwa naogol dluzej.
      Porozmawaiaj ze zwoim lekarzem i zapytaj ile czasu mozesz odczekac, czy
      powinnas sie spieszyc, czy nie, powiedz mu tez o swoich obawach i tuym, ze nie
      czujesz sie gotowa.Tylko on moze ci doradzic. Pamietaj, ze kada z nas miala
      inna ciaze i przeszlosc ginekologiczna!! Nie mozesz odpierac sie tylko na
      naszych przypadkach.Pozdrawiam!!
      kask
      ps Zobaczysz, ze szybciej niz myslisz, przyjdzie ci chec do dzialania. Teraz
      muszisz odpoczac fizycznie i psychicznie. To przyjdzie samo. Ale strach zawsze
      pozostaje i nie pozbedziesz sie go juz. Tylko kiedys przyjdzie moment, kiedy
      poczujesz, ze chcec dzialania jest silniejsza niz strachh. Wtedy poczujesz sie
      gotowa zeby zaryzykowac.
      smile)
      • nicol2117 Re: do nicol2117 23.09.05, 13:45
        Dziękuję wam wszystkim serdecznie!!! jesteście kochane! Tak bardzo mi brakowało
        żeby móc z kimś o tym porozmawiać, pomogłyście mi wszystkie naprawdę wiele!
        dziękuje jeszcze raz!
        P.s. gdybyście miały jakieś nowiny proszę o kontakt nicol2117@wp.pl
        przesyłam gorące uściskismile trzymajcie się cieplutko, buziaczki papa*
    • anka7006 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 23.09.05, 10:00
      Cześć Nicol
      Ja też jestem po operacji ciąży pozamacicznej (20 czerwca). Na szczęście
      trafiłam, po wielu perturbacjach, do dobrego lekarza, który daje mi duże szanse
      na ponowną prawidłową ciążę. Z tego co wiem, okres pół roku to absolutne
      minimum do ponownych prób zajścia w ciążę. I pamiętaj również o tym, czego nie
      powie Ci żaden lekarz - nie dźwigaj żadnych ciężarów przez najbliższe pól roku,
      unikaj jazdy na rowerze, naciągania, gwałtownych ruchów, podskoków. Wiem co
      mówię, w ciągu 7 lat miałam 3 operacje, ale wciąż nie tracę nadziei, że urodzę
      ślicznego drugiego dzidziusia. Na szczęście mam już córeczkę (6Lat). Tobie też
      życzę i pamiętaj myśl pozytywnie - to połowa sukcesu!!! Pozdrawiam Ania z
      POznania
      • majah1 Re: ciąża pozamaciczna- moje obawy 24.09.05, 15:59
        Ja tez mam obawy, czuje się OK, już bym chciała próbować zajśćw ciąże,ale biore
        jeszcze 2 m-ce anty. Zastanawialam się nad tym, aby to rzucić w cholere, ale
        jakby coś złego sie znowy przytrafiło to bym chyba tylko miała pretensje do
        siebie. Z drugiej strony żaden lekarz nie da mi gwarancji że będzie OK.
        Ogromny mętlik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka