Dodaj do ulubionych

Kolposkopia

12.10.05, 19:50
Witam, proszę o odpowiedź dziewczyny, które miały robioną kolposkopię. Jak
wygląda to badanie i czy jest bolesne? Czy wynik otrzymuję od razu?
Teoretycznie wiem jak powinno przebiegać to badanie, ale chciałabym wiedzieć
jakie są Wasze wrażenia. Mam mieć przeprowadzoną kolposkopię za tydzień.
Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Aga.
Obserwuj wątek
    • Gość: maczek Re: Kolposkopia IP: 195.20.110.* 13.10.05, 09:01
      Również jestem zainteresowana. Jutro mam kolposkopię + pobranie wycinków i
      bardzo się denerwuję. Dziewczyny, opiszcie jak wygląda badanie.
      • Gość: kalinosia Re: Kolposkopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:58
        siada się na samolocie, lekarz zakłada wziernik i przysuwa do okolic intymnych
        taki mikroskop (kolposkop własnie) i ogląda wnętrze pochwy i szyjkę w duzym
        powiększeniu (często też ogląda się obraz na monitorze). Najczęściej lekarz
        wykonuje próbę octową, bo pod wpływem kwasu chore części "zabarwiają" się na
        biało. Ogolnie sama kolposkopia nie boli. Wynik jest odrazu, bo lekarz po
        prostu mówi co widzi (to tak jak z usg). Wycinki pod kontrolą kolposkopu są
        bardziej dokładne, gdyż nei pobiera się materiału "w ciemno" a już z
        konkretnego chorego miejsca. Raz miałam pobierane wycinki bez znieczulenia
        (wcześniej zawsze w znieczuleniu ogólnym, ale wtedy miałam równiez pobierane
        wyskrobiny z macicy, a to ból potworny)) i nie będe ukrywac - bolało uncertain.
        Pamiętam, że mi lekarka zaproponowała przed zabiegiem zaaplikować sobie
        doodbytniczo jakiś czopek p-bólowy. Ale i tak bolało sad. 3mam kciuki za dobre
        wyniki.
        • Gość: maczek Re: Kolposkopia IP: 195.20.110.* 13.10.05, 14:11
          To dobrze, że wynik z kolposkopii jest od razu. Ale 100% potwierdzenie czy sa
          komórki rakowe to pewnie dopiero po badaniu his-pat wycinków, tak?
          Ja ma wynik z cytologii PAP III liczne CIN III/HSIL i strasznie się boję....
          • aga2811 Re: Kolposkopia 13.10.05, 17:35
            Dziękuję Kalinosiu za opis, właśnie o to mi chodziło, prawdziwe doświadczenie a
            nie suchy teoretyczny opis. Maczku, gdzie będziesz miała wykonywane badanie?
            Odezwij się jak poszło. Ja mam II grupę w cytologii, ale mam nadżerkę i będę
            miała zabieg, jeszcze nie wiem jaką metodą, po kolposkopii lekarz ma
            zadecydować. Pozdrawiam, Aga.
          • Gość: magda Re: Kolposkopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 18:14
            maczku ja tez mialam ciezkie problemy i w tym wszystkim najgorszy jest strach
            przed niewiadomą, bardzo mi pomogły seansy akupunktury ktora tak wzmacnia
            organizm ze ten sam zaczyna sie regenerować, warto wspomagac sie tą metodą ale
            tylko u fachowców, moj jest z wawy , jest rosjaninem po szkole w szanghaju, jak
            bedziesz zainteresowana to wątku o akupunkturze napisalam jego numer, naprawde
            bardzo mi pomogl w przypadku zwyklych chorob ale dopiero go docenilam gdy
            ewidentnie cofnąl mi cytologie gr III do II tzn sam organizm pieknie zaleczyl
            nadzerke. Nie mam zadnego interesu go chwalic ale uwazam ze dobrych lekarzy
            trzeba polecac potrzebującym.
            • maczek1 Re: Kolposkopia 14.10.05, 11:17
              No i nie miałam dzisiaj kolposkopii......mój doktor ma dzisiaj niezaplanowane
              operacje i nie mógł.
              Dziewczyny a może znacie we Wrocławiu dobrego lekarza, ginekologa-onkologa?
              • ob-gynaec Re: Kolposkopia 14.10.05, 22:49
                Marcin Jędryka - przyjmuje na ul. Św. Mikołaja w Centrum Medycznym MEDEX. Ma w
                gabinecie kolposkop, a w głowie dużo wiedzy na temat ginekologii onkologicznej smile
          • Gość: carla Re: Kolposkopia IP: 195.136.44.* 15.10.05, 16:58
            Kolposkopia nie boli, tak jak tu już to ktoś dokładnie opisał. Jesli chodzi o
            pobranie wycinka do badań his-pat, to przynajmniej ja miałam to robione pod
            całkowitą narkozą. Bólu więc nie czuć, i co było dla mnie ważne - kilka godzin
            po zabiegu można wrócić do domu. Na wyniki trzeba niestety poczekac, w moim
            przypadku okolo 10 dni, ale to pewnie zalezy od miejsca, w którym wykonywany
            jest zabieg.
            Maczku, nie bój się, ja miałam PAPIV, CINIII, teraz czekam na wynik his-patu,
            ale jestem dobrej myśli. Czego Tobie też życze.
        • katy73 Re: Kolposkopia 14.10.05, 11:38
          www.ginekolog.krakow.pl/ginekologia.htm
          tu mozesz dokładnie na ten temta poczytac
          badanie jest ok!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka