Dodaj do ulubionych

Endometrioza a owulacja???

14.01.09, 21:50
Mam pytanie czy endometrioza może blokować owulacje? bo mam problem :( :( od 3
miesięcy monitoruje cykl i pęcherzyków jest sporo ale żaden nie dominuje i są
małe więc wynika z tego że owulacji brak :( :( hormony w normie!!!..1,5 roku
temu miałam wycinaną torbiel endo...nie brałam żadnych lekarstw bo chciałam
zajść w ciąże i trochę odpuściłam lekarzy :(...teraz ponownie mam
torbiel...ale narazie chce zajść w ciąże i na tym się skupiam..na wywołanie
owulacji biorę Clostilbegyt 1x1 ale niestety nie działa, nadal nie rosną
pęcherzyki :( czy to wina endo? jak myślicie? czy ktoś był w takiej sytuacji??
bo lekarz proponuje laparoskopie ? ale czy to sprawi że będę mieć owulacje :(,
nie wiem co zrobić :( mam 26 lat i nie chce bardzo ingerować w mój biedy jajnik.
Obserwuj wątek
    • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 20:01
      szkoda że nikt nie jest w stanie mi odp :( :( :( :(
    • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 20:04
      mi rosną, ale same nie pękają
    • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 20:14
      a czy endometrioza ma wplyw na owulacje lub jej brak ?
      • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 21:00
        ja mierzę temp i stąd wiem, że owulację mam zazwyczaj, nie zawsze, ale jest.
        Krótko po operacji też miewałam po kilka pęcherzyków, teraz chyba po jednym
        (zawsze jeden jak mam USG)...na niepękające pęcherzyki jest pregnyl i chyba po
        problemie?
      • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 21:10
        a odpowiadając na Twoje pytanie, to endometrioza może wpływać na zaburzenia
        jajeczkowania (brak owu, niedoczynność ciałka żółtego, luteinizacja
        niepękniętego pęcherzyka...). Dlatego warto mieć siebie pod kontrolą, starania u
        nas pod górkę niestety. Wierzę, że będzie u Ciebie dobrze. Głowa do góry :)
        • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 18.01.09, 22:10
          sam pregnyl mi nie pomagał ale z decapeptylem i owszem...
          • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 19.01.09, 13:12
            skoro masz sporo pęcherzyków i brak dominującego, clo nie pomaga, to
            czy czasem nie masz pco?
    • barrbarella Re: Endometrioza a owulacja??? 20.01.09, 22:25
      Olala
      Endometrioza nie zaburza gospodarki hormonalnej. Jednak ingerencja chirurgiczna na jajniku tak. Ale powinnas miec problemy tylko na tym jednym. Jakie masz FSH? Nie powinnas brac clo. Przy endometriozie to jest niewskazane! Ogolnie dlugotrwale leczenie lekami stymulujacymi owulacje jest bardzo niebezpieczne - grozi szybkim rozwojem endometriozy!
      • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 20.01.09, 22:51
        To co w takim razie jak nie clo?
        • barrbarella Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 11:21
          No niestety nie wiele można. Z tego co wiem to male dawki gonalu juz sa lepsze.
          W przypadku endometriozy starania o ciąże powinny być przyspieszone i szanse na ciąże zwiększone. Czyli:
          - jesli stymulacja to bardzo lagodna
          - inseminacje + monitoring + podawanie lekow na pekniecie pecherzykow
          - nie można za dlugo byc na cyklach stymulowanych
          - jesli nadal nie ma ciazy wskazane jest jednak :( wykonanie IVF.
      • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 22.01.09, 13:29
        Brałam dopiero pierwszy cykl clo pęcherzyk miał 9 mm i nie rósł, moje hormony
        FSH 3,74 LH 3,85 robione w 2 dc, estradiol w 10 dc 22,4 pg/ml czyli niski :( ,
        i progesteron 5,23 ( norma 0,95 do 21 ng/ml) w 22 dc i w tym samym dniu
        prolaktyna 14,30 ( norma 1,9 do 25 ng/ml). A jakie leczenie mam podjąć skoro mam
        endo i prawdopodobnie brak owulacji, co może być przyczyną braku owulacji wydaje
        mi się że hormony mam w normie zresztą mój nowy lekarz nic nowego narazie nie
        wniósł do sprawy?? Nie chce iść na operacje :( :(
        • barrbarella Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 11:24
          nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=57713
          zajrzyj tutaj
          • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 12:25
            Dzięki wielkie :D
            Szczerze powiedziawszy to mam już dość clo...dzisiaj wizyta, ciekawe
            co powie na gonadotropiny... :D Doszła mi jeszcze hiperprolaktynemia
            czynnościowa...- tak wiem bromocorn...
            :*
            • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 12:34
              ola - jeśli nie masz torbieli i bóli to się nie daj przekonać do
              zabiegu - pierw farmakologia! krojenie, czy dziurkowanie (laparo) to
              ostateczność!
              • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 12:37
                Z małymi torbielami dziewczyny zachodzą w & :D
                • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 19:57
                  siedzibabanaulu...kojarzę, że na chorobach tarczycy byłaś z niedoczynnością?
                  przy niej prolaktyna może być podwyższona i to blokuje owu?
                  • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 21:23
                    Dokładnie rewolka
                    Z tym, że teraz wyniki tarczycowe w sumie w porządku, a pierwszy
                    wynik prl w 60 min. po obciążeniu x 14...;
                    mimo, że miałam prl już unormowaną, tarczycę też, to i tak bez
                    wspomagania pęcherzyki mi nie pękały...
                    Endometrioza, tak jak i inne choroby przewlekłe lubią
                    mieć "towarzystwo"...
                    ola
                    Znam dziewczyny z pco, które fizycznie "nie wyglądają" na pco.
                    Tak swoją drogą, to już się chyba zapoznałaś z info na temat endo,
                    sama twierdzisz, że coś nie halo z twoim dr - nie pora na zmianę?
                    ps
                    ile ja się dzisiaj pregnylu naszukałam...
                    • siedzibabanaulu Re: ola 23.01.09, 21:44
                      Nie jestem ginem i nie chcę Ci "wkręcać" pco, to co napisałam,
                      wnioskuję z tego:
                      "od 3 miesięcy monitoruje cykl i pęcherzyków jest sporo ale żaden
                      nie dominuje i są małe".

:*
                    • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 18:51
                      ale dopiero zmieniłam lekarza :(, już mam dość tych lekarzy:( może ktoś zna
                      dobrego z Krakowa??? Jeszcze jedno....na podstawie jakich badań lekarz może
                      stwierdzić POC, będąc w szpitalu nikt mi nie powiedział że mam tą
                      przypadłość:(...każdy mówi co innego!!zażywać to clo ? wyciąc tą torbiel ?
                      leczyć endo farmakologicznie, czy może iść na laparoskopie ?jedyne wiem że mój
                      cel to ciąża!!!
            • barrbarella Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 14:45
              Wysoka prolaktyna hamuje owulacje. Moze tu lezy przyczyna.
              Przy endometriozie i staraniach naturalnych (lub wspomaganych) koniecznie trzeba wykluczyc:
              - wrogi sluz
              - niedrozne jajowody
              - slabe nasienie partnera
              - niepekajace pecherzyki
              • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 15:26
                partner w najlepszym porządku :D wykluczony !!!! w ogóle nie rosną pęcherzyki bo
                10 mm to chyba mały :( !!! co do drożności jajowodów to nie wiem bo mimo to że
                miałam już raz operacje to mi nie sprawdzili tego.. beznadzieja...a ja wtedy nie
                wiedziałam że to powinni zrobić, no i mój nie kumaty lekarz mi nic na ten temat
                nie mówił!!Achh :( nie wiem czemu mi te pęcherzyki nie rosną hormony w
                normie!!co gorsza nie działa na mnie Clo...objawów POC chyba nie mam jestem
                bardzo szczupła, testosteron w normie, niski , żadnego owłosienia zbędnego nie
                ma, LH do FSH = 1 , co jeszcze powinnam sprawdzić ??? no i mam torbiel małą w
                tym samym miejscu co 1,5 roku temu...nawet nie potrafią porządnie zrobić
                operacji !!! co do objawów endo..czyli bóli itp to nie mam...chyba że na zmianę
                pogody jajnik mnie boli ten zoperowany...przed operacją mnie nie bolał !!!
    • monia1982kr Re: Endometrioza a owulacja??? 23.01.09, 19:00
      mam dokładnie ten sam problem co ty tylko ze ja jestem po
      laparoskopii.nie mam jeszcze dzieci a bardzo chce miec czy to jest
      mozliwe?prosze pomozcie
      • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 18:59
        jest możliwe, bo nie ma rzeczy niemożliwych...jesteś z Krakowa Monia1982? ja już
        rok po operacji i kurde beznadzieja brak owulacji!!!Może znasz jakiegoś dobrego
        lekarza ???? :( już nie wiem co mam robić....rok uciekł a tu brak dziecka :(,
        zaczęłam zażywać Clo na owulację ale nic nie wskazuje na to że to na mnie
        działa :( jeszcze jeden cykl pociągnę z tym Clo i nie wiem co dalej ???? i czy
        nie pogorszyłam swojego stanu ? :(...
        • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 20:50
          Nam w marcu minie 6 lat...
          Barbarella napisała, co oprócz clo można stosować.
          • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 21:12
            A jaki był u Ciebie schemat postępowania jeśli chodzi o endo i starania???Tzn
            ile laparo, jakie ewentualnie leki ??
            • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 22:50
              2x laparo, histeroskopia, laparotomia, HSG - starania z przerwami na
              danazol, wyciszanie przed laparo antykami, czekaniem na wchłonięcie
              torbieli czynnościowych.
              Brałam CLO, bromocorn, metypred, luteinę/duphaston, zastrzyki na
              pęknięcie, piłam ziółka o. Sroki, łykałam aletrę farinosis,
              wiesiołek, len, wit. B complex, macę-przesunęła mi o wiele dni @ -
              dużo tego :/ chyba o niczym nie zapomniałam :D
              W związku z tym, że pęcherzyki same mi rosną to obecnie łykam tylko
              metypred, wit. C i B i nieśmiertelny folik :)
              Dziś mija 3 miesiąc od laparotomii.
              • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 24.01.09, 22:52
                A i euthyrox25 - to na tarczycę - hihihihhi - wiedziałam, że o czymś
                zapomniałam :D
                • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 11:52
                  oo dużo tego było...a teraz ? bo ja już mam dość :( jestem słaba jeśli chodzi o
                  psychikę...nie mówiąc już o tym że ciągle się kłócę ze swoim narzeczonym, o to
                  że on nie widzi problemu, wkurza mnie mówiąc że zacznie się martwić za 2 lata
                  tym !!!bo jestem młoda :) no nie wiem już 26 lat mam a on 30 !!!a jak na Ciebie
                  Clo działało? kurde bo ja 1x dziennie brałam i teraz mam dziwne brązowe
                  plamienia na @ za wcześnie zdecydowanie!!!kolejny cykl mam wziąć 2x dziennie ale
                  w tych okolicznościach to już nie wiem!!A ile cykli brałaś Clo ??? czemu te
                  cholerne pęcherzyki nie rosną po tym leku? u mnie hormony ok, tarczycy nie
                  badałam jeszcze !!zlecę sobie sama to padanie :)a trzeba robić je w jakimś
                  odpowiednim dc czy obojętnie ? dzięki za odpowiedź, podtrzymujesz mnie a duchu,a
                  szczególnie Twoja wytrwałość mnie mobilizuje!!!
                  • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 12:04
                    Skoro pęcherzyki rosną u Ciebie to super, hmmm to w czym tkwi problem ?
                    jak czytam tak o endo to nasuwa mi się wniosek, że endometrioza to raczej
                    mechanicznie utrudnia zajście w ciąże poprzez zrosty, stany zapalne itp więc na
                    gospodarkę hormonalną chyba nie ma wpływu? A jak na jednym jajniku jest
                    niewielka torbiel, to drugi powinien być sprawny..lekarz mi powiedział że
                    torbiel nie powinien mi przeszkadzać w zajściu :) no ale u mnie to brak owulacji
                    jest problemem, no i nie wiadomo czemu jej nie mam skoro hormony w normie ?:(
                    • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 21:52

tak o endo to nasuwa mi się wniosek, że endometrioza to raczej
                      > mechanicznie utrudnia zajście w ciąże poprzez zrosty, stany zapalne itp więc na
                      > gospodarkę hormonalną chyba nie ma wpływu?

Niby tak jest...ale prolaktyna to hormon stresu. Starania się ze świadomością,
                      że ma się endometriozę i sama choroba powoduje wzrost tego hormonu i większy
                      odsetek hyperprolaktynemii u kobiet z endo...a to przecież prosta droga do
                      zaburzeń owulacji :(

Poza tym endometrioza sama w sobie wpływa na owulację...
                  • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 19:36
                    Teraz się "luzuję" :D kolejny zresztą raz :D , bo dość to ja mam ,co
                    rusz!
                    Po Clo miałam nudności, byłam nerwowa, przewrażliwiona; plamienia
                    brązowe miałam tylko przed @. Z tego, co pamiętam Clo można brać max
                    przez 3 czy 6 cykli z rzędu, jeśli nie porobią się torbiele, pod
                    kontrolą usg - u mnie było przegięcie - łykałam 8 m-c, z zalecenia
                    pana dr...
                    Jesteś dopiero/już po 3 cyklach z Clo, może właśnie większa dawka
                    pomoże?-nie wiem, co radzić.
                    Aż dziwne, że tarczycy nie badałaś. Pamiętaj, że trzeba zrobić
                    komplet badań: TSH, fT3, fT4, przeciwciała przeciwtarczycowe(to 2
                    badania)-na forum: choroby tarczycy, znajdziesz dokładne ich nazwy
                    (TPO czy jakoś tak..-dawno badałam, a mylą mi się literki z innym
                    badaniem :/).
                    Rewolka i Barbarella pisały wyżej, co może być powodem braku & przy
                    endometriozie.
                    Pozdrawiam :)
                    • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 21:55
                      > Pamiętaj, że trzeba zrobić
                      > komplet badań: TSH, fT3, fT4, przeciwciała przeciwtarczycowe(to 2
                      > badania)-na forum: choroby tarczycy, znajdziesz dokładne ich nazwy
                      > (TPO czy jakoś tak..-dawno badałam, a mylą mi się literki z innym
                      > badaniem :/).

Te badania to:
                      TSH
                      FT4
                      FT3
                      i p/ciała TPO i TG.

Ja przez niedoczynność straciłam ponad rok starań...szans na macierzyństwo przez
                      tarczycę nie miałam żadnych.
                      Warto zbadać tarczycę na początku starań :)
                      • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 25.01.09, 23:48
                        Ha, wiedziałam, że coś na t :)
                        :D
                        • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 26.01.09, 14:33
                          ja też nie pamiętałam, ale na wynikach sprawdziłam :)
                          • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 26.01.09, 15:07
                            Dzięki zrobię te badania na tarczyce...a może pamiętacie ile kosztują ??? tak na
                            oko :) ..co do Clo to dopiero pierwszy cykl z USG oczywiście...ale niepokoi mnie
                            fakt że już przed braniem miałam torbiel i nadal mam...tak ok 1,5 cm nie rośnie
                            ani nic, a czasem jest nawet mniejsza i tak sobie ją hoduje :) nie boli mnie..no
                            ale na Clo pisze że nie wolno lub nie wskazane jest branie przy torbielach ?
                            więc o Co chodzi..opieprzyć lekarza ???? bo ostatnio jestem nerwowa :).a to
                            drugi minus przy staraniach moja praca również strasznie stresująca, jak na
                            złość z dziećmi - uczę :) :)_
                            • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 26.01.09, 15:53
                              całość ok 130 zł chyba wyszło, najdroższe są przeciwciała, w sumie je można
                              zrobić jeśli z TSH, fT3 i fT4 będzie coś nie tak...
                            • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 27.01.09, 15:02
                              minus przy staraniach moja praca również strasznie stresująca, jak na
                              złość z dziećmi - uczę :)

ola - ja też :D

W przychodni przyszpitalnej - ok. 80 zł
                              • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 27.01.09, 16:03
                                Ja od września rzucam to :) szkoda moich nerwów :) może wtedy....hi hi coś się
                                uda :D....a może to jest główna przyczyna moich problemów stres, stres i jeszcze
                                raz stres!
                                • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 27.01.09, 17:17
                                  hihihhihi
                                  to pewnie prolaktyna Ci skacze :D
                                  • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 27.01.09, 20:28
                                    Dokładnie :) dobrze że nie ciśnienie :)....byle do 19 czerwca :)
                                    • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 27.01.09, 22:28
                                      hihihihi
                                      Tylko, że jak ten czas przeżyć?!
                                      • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 30.01.09, 16:13
                                        Długo już uczysz? :D, bo ja 2 rok i odpadam :) brak motywacji za tak marne
                                        pieniądze!!!!!! Nie chce mieć wolnego czasu w wakacje na które mnie nie stać
                                        !!!zresztą starania i jeżdżenia po lekarzach prywatnie pochłaniają dużo kasy !!!
                                        ( i nerwów niestety też :( ) jestem ciekawa ilu z nas uda się w końcu zajść w
                                        ciąże !!!i czy nie za bardzo się endo przejmujemy !!! Jeszcze jedno pytanie :)
                                        Jak sprawdzić czy nie mam POC, skoro lekarz po USG nic nie powiedział..a w
                                        szpitalu też nie mówili, kilkakrotnie robili mi USG, hormony w normie !
                                        • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 30.01.09, 17:00
                                          11 lat i pół :)
                                          Czasami lekarze myślą, że pacjentka już o czymś wie i już jej tego
                                          nie powiedzą...taki paradoks...hihihih szyjkę macicy to już we
                                          wszystkie strony wg lekarzy miałam zgiętą :D - bo jeszcze nie
                                          usłyszałam, że jest w prawo lub lewo zgięta - bo nie ma czegoś
                                          takiego, hihihihihi; obraz usg moich jajników jednej pani dr też
                                          wyglądał na PCO, a już u kogoś innego nie...

Poczytaj bociana:
                                          nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=60748
                                          Ola - ja się nie upieram, że masz PCO, nie jestem lekarzem, powodem
                                          braku dominującego pęcherzyka może być całkiem coś innego.

:)
                                          • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 31.01.09, 22:40
                                            To długo :), ja może kiedyś wrócę do szkolnictwa..ale narazie muszę zobaczyć jak
                                            się pracuje w innym systemie :), ja lubię wykonywać konkretne działania, zresztą
                                            w kółko to samo gadać już mi się znudziło :)hi hi hi i nie mam nerwów.. do
                                            kochanej, miłej młodzieży :), a obecnie bierzesz jakieś leki????znasz przyczynę
                                            swoich problemów...bo widzę że też często zmieniałaś lekarzy!!! tu jest problem,
                                            brak specjalistów :( i konkretnych działań...i ciągnie się leczenie latami :( a
                                            co gorsza bezskuteczne leczenie !!
                                            • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 10:38
                                              Na dzień dzisiejszy łykam 1x1 duphaston i 1x1 metypred - czekam na
                                              @...
                                              U mnie albo nie dochodzi do zapłodnienia albo do zagnieżdżenia, choć
                                              endometrium mam co miesiąc odpowiednie...
                                              A co do szkoły nerwy nerwami - ja staram się "luzować", a każdy
                                              dzień coś nowego przynosi :D
                                              • myszkus83 Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 12:13
                                                Mam pytanko czy po zakończeniu kuracji od razu starałyście się o dzidzie czy
                                                trzeba poczekać na pierwszy okres i dopiero pozniej?
                                                • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 19:12
                                                  myszkus
                                                  Po kuracji czym?
                                                  Bo to chyba nie o tym wątek?
                                                  • myszkus83 Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 19:59
                                                    po 6 miesięcznym leczeniu Danazolem.pytałam o to w innym wątku,ale nie uzyskałam
                                                    odp,więc może tu mi jej ktoś udzieli,o co bardzo proszę.
                                                  • siedzibabanaulu Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 20:28
                                                    Proszę bardzo :D :
                                                    Starałam się od razu.
                                                  • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 20:57
                                                    Ja nie brałam Dnazolu, zaraz po usunięciu torbieli zaczęłam się starać, zresztą
                                                    nie chciałam go brać, mało skuteczny podobno jest!!!zresztą mnie nic nie boli
                                                    jeśli chodzi o endometriozę i tak torbiele wracają, podobno średnio co 2 lata
                                                    trafia się na laparoskopie, ale ja się nie znam!!Brałam Duphaston w II połowie
                                                    cyklu przez 5 miesięcy ale zaczęły się rewolucje z @ i zero efektów więc
                                                    zmieniłam lekarza, obecnie Clo 2-5 dc po 2 tabletki - zaczynam cykl, no chyba że
                                                    nie :D :D,jeśli Clo nie pomoże na owulację to nie wiem co dalej?? kolejny krok
                                                    to badanie tarczycy, HSG,i znów zmiana lekarza!!! :(
                                                  • rewolka404 Re: Endometrioza a owulacja??? 01.02.09, 21:03
                                                    zrób tarczycę od razu...szkoda czasu. Ja tak zmarnowałam ponad rok starań i mam
                                                    kolejną torbiel.
                                                  • olalaa82 Re: Endometrioza a owulacja??? 04.02.09, 18:49
                                                    Witam..mam pytanie czy @ w cyklach przy których brałyście Clo było normalne, bo
                                                    ja mam bardzo bardzo obfite !!! szok!!!!w sumnie nic mnie nie boli ale nie wiem
                                                    czy to normalne !!!! strasznie blado wyglądam :( zaczęłam drugi cykl 2 x
                                                    dziennie...myślicie że wywoła owulacje ??? lekarz powiedział jak nie będzie
                                                    działało na mnie to laparo....bo mam małą torbiel..podobno nie można brać przy
                                                    torbielach ale co mi pozostaje jak nie mam owulacji - potwierdzone USG, i
                                                    robiłam testy LH ..i nic :C

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka