Dodaj do ulubionych

USG narzadow rodnych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:08
Witam panie. Podczas ostatniej wizyty ginekolog skierowal mnie na USG
narzadow rodnych, chcialam was zapytac jak przebiega i na czym polega takie
badanie ?? Cos bedzie wprowadzane do mojej pochwy ? Czy wykonuje sie je na
fotelu ginekologicznmym ?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 16:25
      owszem, bedzie wprowadzane - sonda z prezerwatywą
      i daje się to zrobic na zwykłej leżance w gabinecie USG
      • Gość: kobieta Re: USG narzadow rodnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:53
        Swietnie, widze ze mozna liczyc tu na powazne odpowiedzi uncertain
        • zaba_pelagia Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 17:09
          to jest poważna odpowiedź
          a można wiedzieć, dlaczego ją zakwestionowałaś?
      • Gość: ania Re: USG narzadow rodnych IP: *.aster.pl 15.02.06, 17:03
        lezysz na leżance z nogami lekko rozchylonymi i zgiętymi. lekarz wprowadza do
        pochwy sonde (w prezerwatywie). jak najbardziej poprzednia wypowiedź była
        powazna. chyba ze bedziesz mieć badanie usg przez powłoki brzuszne. Ale wtedy
        lekarz by cie uprzedził, bo trzeba pić płyny przed badaniem. przez pochwe nie
        ma takiej potrzeby.
    • aleksandra1977 Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 17:13
      jak najbardziej podzielam odpowiedz zaby_pelagii.
      dodam jeszcze, ze jesli bedzie to USG przezpochwowe (zwane inaczej
      transwaginalnym), to nie musisz mieć wypełnionego pęcherza.
      Jesli bedzie to USG przez powloki brzuszne, to koniecznie musisz miec bardzo
      wypelniony pecherz. W przeciwnym razie lekarz nie bedzie mogl dobrze ocenic
      narzadow rodnych.
      • Gość: kobieta Re: USG narzadow rodnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 17:51
        OK, dziekuje za odpowiedzi. Nie sadzilam ze mozna wprowadzac sonde w
        prezerwatywie smile) Dziekuje jeszcze raz.
        • Gość: marta Re: USG narzadow rodnych IP: 83.168.106.* 15.02.06, 18:40
          no a jakby inaczej? smile musi byc przeciez zachowana higiena. lekarz tez bada w
          rekawiczkach
    • Gość: majka Re: USG narzadow rodnych IP: *.kalisz.mm.pl 15.02.06, 18:12
      DZiewczyny w jakim celu robie sie USG z "pelnym pecherzem"? na kolejnej wizycie
      bede miala takie badanie i troszke sie boje... . Teraz mialam zwykle USG
      brzucha i przez odbyt (blleee) - i mam takie pyatnie: czy lekarz w czasie
      takich badan widzi wszystkie kobiece "narzady"?(macica, jajniki itd.)
      • aleksandra1977 Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 21:55
        jesli pecherz jest wypelniony, to dziala troche tak jak lustro, "odbija" fale
        innych organów, przez co są one lepiej widoczne.
        Tak, podczas badania przez odbyt (per rectum) widac caly uklad rozrodczy.
        Nie masz sie czego bac, badanie z pelnym pecherzem jest bezbolesne. Jednak b.
        istotne jest to, zeby pecherz byl b. mocno wypelniony.
    • Gość: Niebieska sukienka Re: USG narzadow rodnych IP: *.it-net.pl 15.02.06, 18:12
      Dodam jeszcze do poprzedniczek,że badanie jest nie bolesne i pozwoli dokładniej
      zbadać narządy niż zwykłe usg. Może trochę krępujące ale np. w moim gabinecie
      była super atmosfera: przyciemnione światło i cicha muzyka, poprostu git. Sonda
      jest wielkości wibratorasmile
      • maialina1 Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 21:45
        No z tym wibratorem to bez przesady smile Wiesz ze wybor wibratorow jest szeroki i
        możesz postraszyć niektóre dziewczyny wink)
        Sonda jest przede wszystkim raczej cienka (ma jakiś centymetr, góra dwa,
        grubości) i jest bardzo dobrze nawilżona specjalnym żelem. Ja też przez to
        przeszlam i nie mam traumatycznych wspomnien. Badanie totalnie bezbolesne,
        lekarz skrajnie delikatny, w gabinecie przyciemnione światlo. Gorzej wspominam
        badanie przez jamę brzuszną. Zanim dojechalam do lekarza malo co się nie
        zesikalam w majtki, bo przed badaniem kazano mi wypić ileś tam wody (nie
        pamiętam ile, ale to bylo zdecydowanie za dużo). Badanie trwalo dość dlugo, bo
        sprzęt prymitywny, i normalnie tak mi się chcialo siku że aż mnie mdlilo.
        A dla osób powyżej mających wątpliwości, prezerwatywę zaklada sie na sondę po
        to żebyś nie dostala syfa po innych pacjentkach. Nie balabyś się być badana
        sondą bez żadnej ochronki?
        • piegoosek Re: USG narzadow rodnych 15.02.06, 22:25
          to nawilzenie nie jest po to, aby "zwilzyc" sonde wink ten zel jest pod
          prezerwatywa wink
          a ja rowniez niestety pamietam sondy wielkosci wibratora (nazywalam
          je "peniskiem"), teraz sa o wiele WIELE ciensze!, chyba juz nie spotyka sie
          tych "grubasow" smile
          powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka