Dodaj do ulubionych

ZMIANA PIGULEK

IP: *.chello.pl 11.10.01, 23:29
MAM 19 LAT I OD ROKU UZYWAM PIGULEK GRAVISTAT 125.GINEKOLOG,NA MOJA PROSBE
PRZEPISAL MI NOWE PIGULKI O NAZWIE CILEST.CZY ZMIANA PIGULEK WPLYNIE W JAKICHS
SPOSOB NA ANTYKONCEPCJE?CZY MOGE UPRAWIAC SEX BEZ WZGLEDU NA TA ZMIANE?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaśka Re: ZMIANA PIGULEK IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.10.01, 03:49
      Cilest byl pierwszym rodzajem pigułek ktore przepisał mi lekarz. Po 6
      miesiacach stosowania wypadały mi włosy, które w zasadzie zaczęły się bardzo
      przetłuszczać.Zmieniłam lekarza który uświadomił mnie że to mogą powodować
      pigułki...i przepisał mi nowy rodzaj pigułek innej firmy: microgynon,bo byl
      tani,a po co mam wydawać na pigułki za dużo...microgynon nie zmienił
      przypadłości moich włosów ale za to przeszły inne drobne dolegliwości.Następnie
      zmieniłam miejsce zamieszkania oraz co z tym się łączy również lekarza...byla
      to bardzo miła kobieta która wyjaśniła mi działanie pigułki jako takiej oraz
      znów zmieniła mi pigułki ponieważ microgynon podobno rozregulowywuje gospodarkę
      hormonalną kobiety i w następstwie przyjmowanie hormonalnej antykoncepcji jest
      już nie możliwe(pojedyncze przypadki)no to teraz biorę pigułki logest w cenie
      30 złotych za opakowanie, ale zawartość horomów w jednej pigułce jest bardzo
      mała....narazie czuje się dobrze może mój portfel mniej.Jednocześnie chciałabym
      zwrócić uwagę na to co dzieje się między lekarzami a firmami
      farmaceutycznymi,jest to układ:ty będziesz przpisywać pacjentom nasze leki a my
      wyślemy cię na wycieczkę do ciepłych krajów lub dostaniesz za to jakieś
      pieniądze.Nie wierzE zbytnio w to ze piguLke dobiera sie
      indywidualnie,przepisuje się ją tylko po badaniach wątroby,czy nie ma przebytej
      żółtaczki bo to może uszkodzić bardzo wątrobę,ale żaden lekarz tak naprawdę nie
      pytał się mnie o cerę,tolerancje leków,morfologię,itp.Jedynie czy palę.Ogólnie
      odradzam cilest(ale może akurat będzie on dobrze tolerowany).A np koleżankę po
      zmianie ginekologa lekarz za przeproszeniem opieprzył że bierze
      gravistat,ponieważ ma wysoką dawkę hormonu i może w wieku 40 lat zachorować na
      raka piersi.
      Podsumowując:
      Przy każdej zmianie pigulek hormonalnych trzeba dokładnie obserwować reakcję
      organizmu,poznieważ każdy lek może powodować nietolerancję,a każda drobna
      przypadłość może być jej obiawem.
      Pozdrawiamsmile
    • monika.antepowicz Re: ZMIANA PIGULEK 15.10.01, 00:12
      Gravistat to pigułka o dużej zawartości hormonów, zawiera też gestagen drugiej
      generacji o niewielkiej komponencie androgennej-chyba trochę za dużo dla 19-
      latki. Jeżeli ma Pani tłustą cere, to cilest moze się okazać dobrze dobranym
      preparate. Ja kierowałam się w mojej pracy wywiadem, ale też doświadczeniem z
      pigułkami - jeżeli widziałam , że pacjentki sa z nich zadowolone, dobrze je
      tolerują, zapisywałam jecześciej. I jeszcze jedno- przy zmianie pigułek na
      lżejsze nalezy rozpoczac nowe opakowanie pierwszego dnia miesiączki>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka