IP: 86.43.74.* 14.03.06, 22:59
Moja mam ma katarakte - chyba poczatki. Wybieram sie z nia do okulisty bo wg
mamy "nic jej nie jest". Czy ktos cos na ten temat wie. I ..... co moze mama
robic w domu, jest na emerturze, aby sie nie zanudzic a nie sluchac ciagle
radia albo tv. Uwielbiala robic na drutakch, haftowac itp ale teraz to juz
chyba odpada.
Obserwuj wątek
    • okulistka.specjalistka Re: katarakta 23.05.06, 12:59
      Zaćma ma to do siebie, że nie da się jej wyleczyc lekami. Można stosowac krople
      np. Quinax, ale tylko w niewielkim stopniu moga pohamować rozwój zaćmy. Jedynym
      rozwiązaniem na dłuższą metę jest zabieg operacyjny.
      W chwili obecnej stosuje się metody:
      1. ECC - ekstrakapsularna; zabieg operacyjny ze znieczuleniem typu akinezja,
      szwami i innymi uciążliwościami; najczęście stosowana w szpitalach, polegająca
      na "mechanicznym" usunięciu zaćmionej soczewki, dość bolesna dla pacjenta,
      wymagająca dłuższego okresu rekonwalescencji
      2. fakoemulsyfikacja - rozbicie soczewki ultradźwiekami
      2. emulsyfikaja płyowa (AquaLase) - rozbicie soczewki specjalnym płynem. który
      pozwala na całkowite wyeliminowanie ultradźwieków, ktore moga czasami uszkodzić
      wrażliwe struktury oka.
      Kiedyś po zabiegu usunięcia zaćmy nie wszczepiałao się sztucznej soczewki, zaś
      pacjent nosił grube okulary. Dzis standardem jest, że po zabiegu usunięcia
      zacmionej soczewki wszczepia się stuczną.
      Na rynku jest bardzo wiele różnych soczewek wewnątrzgałkowych. Jak w przypadku
      każdych produktów jedne są lepsze, inne grosze, twarde, miękkie, jednoczęściowe,
      trzyczęściowe, jednoogniskowe, wieloogniskowe, itd.
      Efekt końcowy widzenia po zabiegu zależy od wielu czynników, min. od wybrou
      soczewki. Musisz węc znaleźć mądrego lekarza, który doradzi co zrobic w
      przypadku Twojej mamy - nie zawsze trzeba od razu robić zabieg.
      Jeszcze jedno. Zaćma, która postepuje bardzo często powoduje, że pacjentowi
      trudno jest dobrac okulary, bo koniec końców w każdych źle widzą. Zdaża się
      więc, że pacjenci wielkokrotnie dobierają sobie coraz to nowe okulary, wydaja na
      nie mase pieniędzy, żeby po pewnym czasie stwierdzić, że i tak w nich źle widzą.
      Piszę o tym, żeby Cie ostrzec przed bezsensownym wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
      Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka