Dodaj do ulubionych

przestańcie proponować LeKaRzA!!

31.03.06, 20:27
Przestańcie proponować lekarza w odpowiedzi na jakikolwiek problem.
To że trzeba pójść do lekarza to każdy chory wie, a jeśli ktoś pisze na forum
o swoim problemie to dlatego że JEST TO MIEJSCE PUBLICZNE I SLUZY
DO WYMIANY DOSWIADCZEN.
Zamiast pisać "idz do lekarza" lepiej po prostu nic nie piszcie, jeśli nic
nie macie do powiedzenia.

Dziewczyna np. pisze "mam zielone uplawy", pada odpowiedź "idź do lekarza".
Zuza, bo do ciebie miedzy innymi mówię, przecież pisala dziewczyna u góry ZE
SIE LECZY NA GRZYBICE, wiec do lekarza CHODZI.
Jeśli pisze na forum o swoim problemie to dlatego że chce wiedzieć CZY KTOŚ
TEZ TAK MIAL, chce się POCIESZYĆ I WYMIENIĆ DOŚWIADCZENIAMI zanim dostanie
datę u lekarza. Naprawdę myślisz ze ona nie wie że ma pójść???
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:32
      Miałabyś rację, gdyby wszyscy pytający myśleli tak jak Ty.
      Tymczasem w co drugim wątku pojawia się (prędzej czy później) pytanie, jak
      sobie pomóc domowymi sposobami.
      Bo do lekarza "nie mogę, nie chcę, wstydzę się".
      Więcej dystansu i wyrozumiałości :o)
      I zazdroszczę poniekąd, że Cię takie rzeczy denerwują.
    • kajaja2 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:38
      idz kobieto do lekarza
      • maialina1 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:41
        to mialo byc smieszne czy jak? indifferent
    • kajaja2 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:41
      zartowalam.wiesz sa rozne kobiety sa takie co sa doswiadczone a i sa takie
      ktore boja sie isc bo boja sie co lekarz powie.wiec nieraz trzeba to pwoeisdziec
      • maialina1 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:46
        No tak,jak się boją albo wstydzą to też czasem sama namawiam na lekarza.
        Ale często jest tak ze kobieta nic nie pisze o strachu ani wstydzie, tylko po
        prostu coś odkryla w swoim ciele co ją niepokoi, i chce wiedzieć OD RAZU czy
        może ktoś TEŻ TAK MIAL, a tu wszystkie odpowiedzi jakie padają to "idź do
        lekarza".
        Ciekawe jakby sie czuly te wszystkie osoby gdyby przytrafil im się jakiś
        problem a akurat nie mogly pojsc do lekarza a by chcialy wiedziec od razu co im
        jest (bo moze komus to samo sie przytrafilo), a by dostaly 10 odpowiedzi o
        tresci "idz do gina".
    • aleksandra1977 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:43
      a co innego można poradzić dziewczynie, która ma ewidentne objawy infekcji dróg
      rodnych? Ta dolegliwość sama niestety nie przejdzie i żaden domowy specyfik tu
      nie pomoże.
      Wymiana doświadczeń... Tak. Też tak miałam. Mimo 2 tygodnowej kuracji
      antybiotykiem w domu, trafiłam do szpitala na kolejne 2 tygodnie, gdzie leczono
      mnie dożylnie 3 antybiotykami jednocześnie. Diagnoza tym razem była
      poważniejsza "Adnexitis acuta bilateralis", czyli obustronne ostre zapalenie
      przydatków.
      • maialina1 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:47
        aleksandra1977 napisała:

> a co innego można poradzić dziewczynie, która ma ewidentne objawy infekcji
        dróg
        >
        > rodnych? Ta dolegliwość sama niestety nie przejdzie i żaden domowy specyfik
        tu
        > nie pomoże.
        > Wymiana doświadczeń... Tak. Też tak miałam. Mimo 2 tygodnowej kuracji
        > antybiotykiem w domu, trafiłam do szpitala na kolejne 2 tygodnie, gdzie
        leczono
        >
        > mnie dożylnie 3 antybiotykami jednocześnie. Diagnoza tym razem była
        > poważniejsza "Adnexitis acuta bilateralis", czyli obustronne ostre zapalenie
        > przydatków.
        >

No i tak jej trzeba bylo napisać. A o lekarzu to juz sama chyba potrafi
        zdecydować, nie?
    • m_marta_m Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:44
      nie jestem zuza smile ale... kurcze zaglądam na forum, a tu jakas epidemia smile
      jestescie okropne, nie proponujcie lekarza itp.
      maialina1 napisał:
      > Jeśli pisze na forum o swoim problemie to dlatego że chce wiedzieć CZY KTOŚ
      > TEZ TAK MIAL, chce się POCIESZYĆ I WYMIENIĆ DOŚWIADCZENIAMI zanim dostanie
      > datę u lekarza. Naprawdę myślisz ze ona nie wie że ma pójść???
      Ty wiesz, że masz pójść do lekarza, autorka wątku o zielonych upławach też
      chodzi (a co do tych upławów to raczej domowymi sposobami ich nie wyleczy ;/ )
      ale jak widzisz na forum są także osoby, które do lekarza nie pójdą, bo ... (i
      tu spis różnych przyczyn)
    • agatka_to_ja Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 20:57
      my nie mozemy powiedziec, zeby ktos szedl do lekarza? dlaczego?
      niektore kobiety nie zdaja sobie sprawy, ze moga byc ciezko chore, że nie da
      sie wyleczyc czegos maścią za 3 zl ani nawet za 30 zl, ze bez konsultacji
      lekarskiej sie nie obejdzie. Wiele dziewczyn BOI sie lekarza jak diabeł
      świeconej wody i wolałoby wypić napar ze skrzydeł nietoperzy i jadu żmiji niż
      udac sie na wizyte... i im tez trzeba powiedziec, ze "domowymi sposobami" nic
      nie mozna zrobic, ze TRZEBA IŚĆ DO LEKARZA!

i szanowana maialino, nie odgrywaj takiej pomocnej i kochanej, bo osobie
      pytajacej, czy od seksu analnego mozna zajsc w ciaze odpowiadasz,
      cytuję "spadaj trollu"... to ja juz wole powiedziec - idz do lekarza smile
      • maialina1 Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 21:01
        No sorry, ale powiedz mi jeszcze że to nie byl troll! indifferent
        • agatka_to_ja Re: przestańcie proponować LeKaRzA!! 31.03.06, 21:08
          a ja nie wiem, zcy to byl troll... ale wywolal dyskusje.. bo OCZYWISCIE w ciaze
          od seksu analnego nie mozna zajsc.. ale od tego, ze sperma wyciekla i znalazla
          sie przy wejsciu do pochwy - to juz mozna zajsc...
          troll, czy nie troll - trzeba odpowiedziec...

a "idz do lekarza" to tez odpowiedz. I wcale nie gorsza od "spadaj trollu"
    • annb masz rację, niech nfz się ucieszy 31.03.06, 21:04
      wysyłajmy do znachora/babki/cyganki czy kogo tam jeszcze
      • maialina1 Re: masz rację, niech nfz się ucieszy 31.03.06, 21:14
        To juz ty powiedzialas, nie ja.
        Mam wrazenie ze nie doczytalas moich wypowiedzi.
        Pisalam że osoby ktore psiza o swoich problemach na forum (a nie np. w
        pamiętniku) robią to dlatego że mają nadzieje uslyszeć że ktoś TEZ TAK MIAL i
        dowiedzą się bez lekarza co to MOŻE być. Rowniez dlatego że są bardzo
        zaniepokojone i jako że przewija się tu wiele osó to mają nadzieję uzyskać
        odpowiedź OD RAZU I BEZPLATNIE.
        Jeśli ktoś nie mial podobnej przypadlości, ani nic nie jest w stanie o niej
        powiedzieć to po prostu NIECH NIE ODPISUJE NA DANY POST.
        • annb Re: masz rację, niech nfz się ucieszy 31.03.06, 21:22
          maialina1 a jesli 10 osob napisze
          a to drobiazg tez tak miałam
          moczyłam tyłek w porannej rosie i przeszło
          daj sobie spokoj z lekarzami
          i zainteresowana odpusci sobie lekarza to co?
          nikt nie poczuje się inny jak wyląduje na ostrym dużyrze bo to net
          tylko net
          poza tym są google i bardziej wiarygodne portale i strony
          to forum powinno sie nazywac -schiza ciązowa w stu odsłonach

• annb w mi zjadło 31.03.06, 21:23
            nikt nie poczuje się winny
          • maialina1 Re: masz rację, niech nfz się ucieszy 31.03.06, 21:30
            Jeśli 10 osob tak napisze to można będzie podejrzewać że mówią prawdę i że rada
            jest godna uwagi.
            A co do nazwy forum to się zgadzam smile
            Jeszcze można dodać "grzybica w stu odslonach".
            smile
        • agatka_to_ja Re: masz rację, niech nfz się ucieszy 31.03.06, 21:29
          oj, kochana, czepiasz sie, zazwyczaj dziewczyny odpisują w stylu :
          "to typowe objawy grzybicy. idz do lekarza, on przepisze ci leki".. wiec jakas
          odpowiedz jest!
          a poza tym chyba lepiej dostac odpowiedz "idz do lekarza, to powazna rzecz" niż
          nie dostac ŻADNEJ odpowiedzi...
          a ja takze wielokrotnie radzilam osobom z NAPRAWDE POWAZNYMI Problemami, zeby
          wpisywaly sie w watek doktor koali, bo ona jestnajbardziej kompetentna...

wiec nie rob tu "dymu".. juz jest jeden watek o tym , jakie to osoby tu piszace
          sa okropne...

prawda jest taka - jak sie komus nie podoba to NIE MUSI BYC NA TYM WATKU! Jest
          wiele innych watków, forów - do wyboru, do koloru.

Poza tym tak naprawde to forum jest marną namiastką wizyty lekarskiej.. bo cos,
          co przez nas jest "internetowo" rozpoznane jako dana przypadłość - przez lekarz
          moze zostac okreslona jako zupelnie inna choroba.
          Bo od leczenia jest LEKARZ, a nie forum
          Dlatego porady z tej strony nalezy brac z pewnym dystansem i traktowac jako
          dodatkową pomoc, a nie GŁÓWNE I JEDYNE źródło wiedzy o swich chorobach.
    • Gość: zuza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 08:19
      droga maialina1,
      PYTANIE - czy weźmiesz na siebie odpowiedzialność za zdrowie i życie innych?
      PYTANIE - czy naprawdę odważysz sie na przeważajace na tym forum posty -
      odkryłam guzek w piersi, do lekarza nie pójdę, mam cuchnące upławy, macie
      jakieś domowe sposoby, mam 16 lat, mam 20-dniowe miesiączki, do lekarza nie
      pójdę, czy są na to jakieś zioła - doradzać ziółka albo będziesz opowiadać jak
      twoja ciotka w 46 też miała upławy i jej przeszło?
      PYTANIE - czy jesteś w stanie z najczęściej chaotycznych i niepełnych opowieści
      o przypadłości (a często świadczących o braku podstawowych wiadomości o własnym
      ciele, jego budowie i podstawowych chorobach) wysnuć właściwe wnioski, postawić
      dobrą diagnozę i zaordynować dobre ziółka?

i takie pytania można sobie mnożyć, ale ja jestem zdania, że na forum można
      sobie pytać o dobrego ginekologa albo sposoby na katar
      a z poważnymi problemami iśc do lekarza, a nie polegać na zdaniu
      niewiadomokogoiskąd

a ja też mam pytanie - jesteś facetem?
      • maialina1 Re: ? 01.04.06, 08:52
        Gość portalu: zuza napisał(a):

> droga maialina1,
        > PYTANIE - czy weźmiesz na siebie odpowiedzialność za zdrowie i życie innych?

NIE BIORE NA SIEBIE ZADNEJ ODPOWIEDZIALNOSCI, bo nie mowie co TRZEBA ZROBIC,
        nic nikomu nie kaze, nikogo do niczego nie zmuszam, tylko daje RADY. Rady na
        forum nie pociagaja za soba zadnego typu odpowiedzialnosci za czyjes zdrowie.
        Lekarzem nie jestem i nikogo tu nie lecze. Tutaj sie odbywa WYMIANA DOSWIADCZEN
        a nie badanie lekarskie.
        • Gość: zuza Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 09:04
          NIE BIORE NA SIEBIE ZADNEJ ODPOWIEDZIALNOSCI, bo nie mowie co TRZEBA ZROBIC,
          > nic nikomu nie kaze, nikogo do niczego nie zmuszam, tylko daje RADY. Rady na
          > forum nie pociagaja za soba zadnego typu odpowiedzialnosci za czyjes zdrowie.

i tu się głeboko mylisz
          każda rada, której udzielasz, jest wzięciem na siebie odpowiedzialności za
          innych
          ryzykujesz, że mogą z tych rad skorzystać (zamiast zacząć leczyć się w sposób
          prawidłowy)
          więc naprawdę najlepszą rada jest poradzenie osobie chorej, aby udała się do
          lekarza
          • maialina1 Re: ? 01.04.06, 12:20

>
            > i tu się głeboko mylisz
            > każda rada, której udzielasz, jest wzięciem na siebie odpowiedzialności za
            > innych
            > ryzykujesz, że mogą z tych rad skorzystać (zamiast zacząć leczyć się w sposób
            > prawidłowy)
            > więc naprawdę najlepszą rada jest poradzenie osobie chorej, aby udała się do
            > lekarza

Kazdy czlowiek ma swoj mozg i do niego nalezy decyzja co ze soba pocznie.
            Dlatego tez absolutnie nie czuje sie odpowiedzialna za czyjes decyzje.
            To w takim razie po co w ogole rozmawiamy z ludzmi? Kazde jedno slowo moze byc
            zabojcze, bo przeciez wszystko co im sie powie to wyrocznia!
            Nie, droga Zuzo, upieram sie jednak ze pociagniecie do odpowiedzialnosci kogos
            kto sobie na forum internetowym napisal "jak chcesz to zrob tak a jak chcesz to
            zrob inaczej" uwazam za niemozliwe.
            • maialina1 Re: ? 01.04.06, 12:22
              W takim razie jesli na forum napisze "sprobujcie seksu w pupe, bo seks w pupe
              jest fajny" to znaczy ze kazdy bez namyslu sprobuje seksu w pupe bo ktos na
              forum tak powiedzial? I obarczy mnie wina jesli sie okaze ze seks w pupe nie
              jest fajny?
              Nie sadze.
              • maialina1 Re: ? 01.04.06, 12:23
                Po to mamy uszy zeby nimi slyszec, i po to mamy mozgi zeby nimi ANALIZOWAC.
      • maialina1 Re: ? 01.04.06, 08:55

> PYTANIE - czy naprawdę odważysz sie na przeważajace na tym forum posty -
        > odkryłam guzek w piersi, do lekarza nie pójdę, mam cuchnące upławy, macie
        > jakieś domowe sposoby, mam 16 lat, mam 20-dniowe miesiączki, do lekarza nie
        > pójdę, czy są na to jakieś zioła - doradzać ziółka albo będziesz opowiadać
        jak
        > twoja ciotka w 46 też miała upławy i jej przeszło?

Jesli moja ciotka miala uplawy i jej przeszlo, to chetnie opowiem, owszem. To
        nie znaczy ze ktos tam ma czekac az mu przejdzie. To znaczy ze jesli znam
        podobny przypadek ktory sam sie wyleczyl, to moze kogos podniose na duchu.
        Ziolek nie doradzam bo sie na nich nie znam.
      • maialina1 Re: ? 01.04.06, 09:00

> PYTANIE - czy jesteś w stanie z najczęściej chaotycznych i niepełnych
        opowieści
        >
        > o przypadłości (a często świadczących o braku podstawowych wiadomości o
        własnym
        >
        > ciele, jego budowie i podstawowych chorobach) wysnuć właściwe wnioski,
        postawić
        >
        > dobrą diagnozę i zaordynować dobre ziółka?
        >

CZY TY NAPRAWDE NIE UMIESZ CZYTAC CZY ROBISZ TO SPECJALNIE??
        Juz pisalam ze NIKOMU NIE STAWIAM DIAGNOZ, tylko ewentualnie wymieniam sie
        doswiadczeniami - moimi lub innych.
        Co sie tyczy ziolek - sama w nie nie wierze, nie stosuje ich i nigdy nie
        pisalam na zadnym forum o ziolkach wiec najwyrazniej mnie z kims pomylilas.

> i takie pytania można sobie mnożyć, ale ja jestem zdania, że na forum można
        > sobie pytać o dobrego ginekologa albo sposoby na katar
        > a z poważnymi problemami iśc do lekarza, a nie polegać na zdaniu
        > niewiadomokogoiskąd

GDYBY WSZYSCY MIELI ISC DO LEKARZ? TO PO CO ISTNIEJE TO FORUM? MOze w ogole je
        zamknijmy i na klodce zostawmy wiszaca karteczke z napisem "pojdz do lekarza".

>
        > a ja też mam pytanie - jesteś facetem?

A SKAD WIEDZIALAS???
        • Gość: zuza Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 09:08
          CZY TY NAPRAWDE NIE UMIESZ CZYTAC CZY ROBISZ TO SPECJALNIE??

pozwoliłam sobie uogólnić moją odpowiedź i skierować ją do wszystkich, które od
          czasu do czasu zakładają ten sam oburzony wątek
          to, że ty nie stawiasz diagnoz i nie polecasz ziółek, nie oznacza, ze nie robią
          tego inne dziewczęta

GDYBY WSZYSCY MIELI ISC DO LEKARZ? TO PO CO ISTNIEJE TO FORUM? MOze w ogole je
          > zamknijmy i na klodce zostawmy wiszaca karteczke z napisem "pojdz do lekarza".

bardzo słuszna uwaga
          forum zdrowie - w odróżnieniu od forum książki lub forum humorum - jest w
          stanie skrzywdzić człowieka, który zaczyna je traktować je jako jedyną wyrocznię
          a sądząc po wielu postach - moźna znaleźć wiele takich nierozsądnych osób

> A SKAD WIEDZIALAS???
          maialina1 napisał:

proste...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka