maggdusia 04.04.06, 16:01 Mam 31 lat, ciązy nie planuję, może kiedyś...ale na pewno nie w ciągu 2 lat. Możliwe nawet, że nigdy. Czy mogę założyć Mirenę czy spirala = bezpłodność? Biorę tabletki 12 rok i muszę dać sobie w końcu spokój. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ida37 Re: MIRENA przed ciążą 04.04.06, 20:15 Podobno nieródki nie mogą stosować mireny, bo są za ciasne-macica nie jest rozkurczona po porodzie. W Niemczech są specjalne, mniejsze wkładki dla kobiet, które nie rodziły, nie wiem, jak to jest w PolscePisałam w tej samej sprawie do Scheringa i uzyskałam właśnie taką odpowiedź odnośnie Mireny. Być może będzie Ci trudno znaleźć gina, który założ Ci wkładkę, bo stosują ją tylko u tych, które rodziły. Jeżeli chodzi o bezpłodnosć - to nie wiem, ale coś musi być na rzeczy, skoro zakłada się u matek.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
florencja29 Re: MIRENA przed ciążą 04.04.06, 20:23 Ja tez chciałam założyć spiralę (zwykłą) i lekarka miała mi założyć. Najpierw zrobiła mi usg 4D i stwierdziała,ze się "nadaję". Ale się rozmyśliłam, bo trochę poczytałam i stwierdziłam, ze jeśli chcę mieć dziecko to spirala jednk nie dla mnie, bo później gdyby coś było nie tak, to bym sobie nie darowała. Też jeszcze nie rodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka11 Re: MIRENA przed ciążą 04.04.06, 21:06 Mam 37 lat, Mirenę miałam założoną 2 lata temu i był to najpiękniejszy ores mojego życia. Nie rodziłam, nie było problemu z założeniem ( bolało ) , natomiast był problem z wyjęciem, bo lekarz - tragiczny typ, kawał chama - za krótko przyciął nitki i ją wessało )) Usuwali mi w krótkim znieczuleniu, nie było problemu. To znaczy problem był, bo większość lekarzy nie widziała sprawy w tym, żeby grzebać nierodzącej kobiecie w macicy przez wąską szyjkę. Ja miałam problem, żeby znaleźć kogoś kto zrobi mi to w znieczuleniu. Ale mieć Mirenę to cudowna sprawa, zwłaszcza jak się miało krwotoczne miesiączki.Każdemu polecam, nie ma przeciwwskazań, w ciążę można zajść w następnym cylku po jej wyjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: MIRENA przed ciążą IP: *.060.dsl.pth.iprimus.net.au 05.04.06, 09:18 a jakie byly twoje miesiaczki i czy moze zanikly??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: MIRENA przed ciążą IP: *.fbx.proxad.net 04.04.06, 23:17 Ja co prawda nie mam mireny, ale mam spirale miedziana, bedac nierodka. Sa specjalne mniejsze, a i normalna krzywdy raczej nie zrobi. Nie wiem jakie sa dostepne w Polsce, ale ktoras na pewno sie nada. Trudniej moze byc ze znalezieniem lekarza ktory bedzie chcial/umial ja zalozyc. W kazdym razie spirala nie powoduje bezplodnosci, to plotka powstala po starych starutkich badaniach. W razie czego sluze nowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: MIRENA przed ciążą IP: *.fbx.proxad.net 04.04.06, 23:22 Doczytalam sie w moich zrodlach ze zalozenie Mireny nierodce moze byc trudne z powodu rozmaru tej spiral (jest nieco wieksza niz te miedziane). Tym niemniej napisane jest rowniez ze nie jest to przeszkoda bezwzgledna, i ze jesli kobieta sobie akurat Mirene zyczy to mozna sprobowac. PS ja mam UT 380 short, cena 27 euro (podaje tak na wszelki wypadek, zawsze moze ktos ci kupic i przyslac) Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: MIRENA przed ciążą 05.04.06, 08:19 proponuje poczytać jak działa mirena oraz wątki z "Antykoncepcji" o niej. Wklejam dwa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=37664225&a=37666171 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=38805533&a=38805533 resztę znajdziesz używając wyszukiwarki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggdusia Jak nie mirena to co? Ale z hormonami 05.04.06, 08:42 bo przy zwykłej można zajść w ciążę. Swoją drogą miałam mając 17 lat USG i lekarz pytał czy rodziłam bo mam bardzo duże narządy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Jak nie mirena to co? Ale z hormonami IP: *.fbx.proxad.net 05.04.06, 10:06 Z hormonami czy bez, skutecznosc jest porownywalna (0,5 ciaz na 100 uzytkowniczek na rok dla mireny, mniej niz 1 ciaza na sto dla miedzianych). Za to, poniewaz zawiera hormony to lagodzi dodatkowo dolegliwosci menstrucayjne u kobiet ktore je maja. Jesli chodzi o wielkosc to Mirena ma wiekszy przekroj niz spirale miedziane, dlatego jej zalozenie moze byc trudne u nierodki - chodzi o przejscie przez szyjke macicy. Wybierajac spirale miedziana trzeba miec na uwadze zawartosc miedzi, dobra spirala powinna jej miec 380mm2, inaczej skutecznos antykoncepcji maleje z czasem (do 6 ciaz na sto po 3-5 latach uzywania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamana Re: Jak nie mirena to co? Ale z hormonami IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.04.06, 10:37 przy kazdej antykoncepcji mozna zajsc w ciaze . nie ma czegos takiego jak stare i nowe spirale ,sa bez hormonu i z hormonem-mirena. zdarzaja sie lekarze zakladajacy spirale nieródką ,trzeba szukac i przypominam zalozenie spirali jest refundowane!! p. Odpowiedz Link Zgłoś
maggdusia Biorę tabletki 13 rok i musze przestać 05.04.06, 15:21 bo ile można. W ciąże jakoś nie zaszłam, więc jednak są skuteczne metody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Biorę tabletki 13 rok i musze przestać IP: *.fbx.proxad.net 05.04.06, 15:33 Spirale sa skuteczniejsze niz tabletki (nie mozna ich zapomniec, nie ma problemow z wchlanianiem), wiec tym bardziej nie zajdziesz. Natomiast prawda jest, ze oprocz sterylizacji i abstynencji nie ma metod 100% skutecznych. Najskuteczniejsze sa wbrew pozorom nie te o najlepszym wskazniku, tylko te ktore danej kobiecie najbardziej pasuja, do ktorych jest najbardziej przekonana i ktore umie najlepiej uzywac(no, wykluczam metody opierajace sie na blednych zalozeniach, typu wyliczenia dni plodnych na oko czy stosunek przerywany). Dla mnie to byly pigulki, teraz zaczelam je zapominac co drugi dzien (przedtem nie mialam problemow z braniem co do godziny), wiec wybralam spirale. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka11 Re: MIRENA przed ciążą 05.04.06, 15:53 Do sary: miesiączki miałam krwotoczne, miałam także mięśniaki, które - zdaniem "wybitnego" specjalisty miały zostać zahamowane w rozwoju przez Mirenę. Oczywiście nie zostały, Mirenę musiałam usunąć żeby usunąć mięśniaki. Podczas jej używania chyba w ogóle nie miałam miesiączek, czułam się doskonale, to były piękne dni, po prostu piękne dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: MIRENA przed ciążą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:52 ja po mirenie czulam sie fatalnie okresu nie bylo fakt ale za to depresja lęki nigdy wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana13 Re: MIRENA przed ciążą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.04.06, 23:44 Poczytaj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=21080432&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: MIRENA przed ciążą 06.04.06, 13:22 Ja mam zwykłą wkładkę i jestem zadowolona.Na pewno dużym komfotrem byłoby dla mnie skrócenie krwawienia (choć mnie Mirenę moja lekarz odradziła), ale całkowity brak miesiączki na pewno bardziej stresowałby mnie niż fakt, że trwa 6-7 dni. Przy podejrzeniu ciąży wkładkę jeśli to możliwe należy natychmiast usunąć, brak miesiączki mógłby mnie w takim razie zmylić, że ciąży nie ma. Tak, gdyby krwawienie nie pojawiło się natychmiast idę do lekarza. Niestety ja też skorzystałam z wkładek dopiero po urodzeniu pierwszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś