Dodaj do ulubionych

plamki przed oczami...

11.04.06, 18:18
Od jakiegos czasu widze jakas taka dziwna czarna kropke przed oczami ( w
slonecznie dni glownie), na sloncu sie nasila i jest wiecej jak sie popatrze
za bardzo na sloncewink Mam wade wzroku - 3,75 i astygmatyzm, zastanawiam sie
co to...Do okulisty sie zapisze jutro ale pewnie najblizszy termin za 2 tyg;-
( (nie pytajcie dlaczego)
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 19:19
      Na slonce nie patrz, nos ciemne okulary (z filtrem UV). Wybierz sie jak
      najszybciej (najlepiej zaraz) nie tylko do 'zwyklego' okulisty, ale tez do
      specjalisty od siatkowki. Zorientuj sie tez, w ktorym oku ta plamka, i zbadaj,
      czy nie masz krzywienia linii (najlepiej wrzuc na google Amsler grid, sciagnij i
      wydrukuj). Nie chce Cie straszyc, ale nie lekcewaz tego - to moze byc siatkowka,
      siatkowka to tkanka nerwowa, a te sie nie regeneruja.
    • kinia2004 Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 19:30
      Witam, mam dokładnie to samo i też jestem ciekawa co to. Nie zastanawiałam się
      nad tym, czy nasila się to na słońcu. Ale myślę, że się nasila (widzę tą plamkę
      dużą i wyraźną) gdy jestem bardziej zmęczona. U nas do okulisty czeka się nie
      dwa, a cztery tygodnie.... i nawet już miałam wyznaczony termin, ale akurat
      wypadło mi, że musiałam zostać w pracy i niestety... Pozdrawiam cieplutko. Może
      któraś mamusia będzie wiedziała co to jest?
      • gregrolka Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 19:39
        u mnie to nie jest duza plamka, taka pycia, ruchoma i w zasadzie normlanie jej
        nie widze, jak sie skupiam to zauwaze. Na sloncu sie nasila ale jak zaloze
        okulary nie ma. Szuakalam info w necie i nic takiego nie widze, zacma chyba
        nie, robilam na kompie ten test co kolezanka wyzej podslala i kratki widze
        normlanewink W ogole to mi sie wydaje ze to mam od daaawna tylko teraz
        zauwazylam to nasilanie sie na sloncu
        • ojejkuniu Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 20:02
          ja tez tak mam, moja oklulistka powiedziała, że to ciałko szkliste zbite od
          ciągłego mrużenia oczu (krótkowidz no i jeszcze słońcewink)

ale wcześniej bardzo dokładnie mnie zbadała, łącznie z mierzeniem ciśnienia
          śródgałkowego, bo takie plamik mogą oznaczać tez początek jaskry zacmy czy
          innego tam paskudztwauncertain

ale u Ciebie to pewnie też ciałko, więc nie stresuj siesmile)
    • gregrolka Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 20:19
      miałam bardzo dokładnie przebadane oczy jakieś 3,5 mies temu...Poza tym jest to
      w lewym oku, ktore to uszkodzilo mi pol roku temu dziecko, moze to jest
      przyczyna....
      • leli1 Re: plamki przed oczami... 11.04.06, 20:27
        ja mówie na nie mroczki albo farfocle smile
        Tez mam, w jednym oku....ooo juz od ladnych paru lat. Tez glownie widze to w jasnym swietle. A u ilu okulistow juz bylam!!! hoho.......ale niestety kazdy mi mowi abym je po prostu polubiła sad.
        Te mroczki to zmiany zwyrodnieniowe ciałka szklistego, moga sie robic juz w bardzo mlodym wieku. Poki co nie ma na to jakiegos skutecznego leku, mozesz probowac jakies kropelki przepisane przez okuliste, ale moj ostatni okulista "pocieszl" mnie stwierdzeniem ze on tez tak ma i niestety musial sie do tego przyzwyczaic.
        Teraz tez mam jakies krople, kropie owszem, ale efektow brak sad.
        • Gość: gregrolka Re: plamki przed oczami... IP: *.worldcom.ch 12.04.06, 18:14
          gdzie jest moj watek??????
          • costabryka Re: plamki przed oczami... 12.04.06, 21:47
            to ja jestem kolejna z farfoclami w oczach! jaki macie kolor oczu?moja
            okulistka powiedziala ze glownie robi sie to osobom o niebieskiej teczowce i
            chodzi o cialko szkliste tak pisalysie wyzej. kazala sie przyzwyczaic,bo to nie
            zejdzie,a jesli jest duzo tych czarnych punkcikow albo niteczek to z czasem
            moga sie ona jedynie polaczyc w jeden punkt. krople tylko doraznie i bez
            zadnych efektow.aaa i najlepiej nie patrzec na slonce, nawet w ciemnych
            okularach.
            • Gość: gregrolka Re: plamki przed oczami... IP: *.worldcom.ch 13.04.06, 08:16
              ja tez to mam , juz wiem, narazie bardzo malo, tylko na sloncu widze wiecej,
              bardzo ci sie powieksza? bo mojej tesciowej np od wielu lat w ogole sie nie
              powiekszylo
              • costabryka Re: plamki przed oczami... 13.04.06, 18:22
                nie wiem czy mi sie powieksza.staram sie na to nie zwracac uwagi.czasem zdaje
                mi sie ze nic mi nie lata przed oczami a czasem tam i spowrotem. a jak sie
                popatrze na slonce,szczegolnie takie juz zchodzace to pozniej caly obraz mi sie
                przykrywa szarym nalotem smile wiec stram sie nie patrzec na slonko.
                • venus22 Re: plamki przed oczami... 13.04.06, 22:12
                  chyba jest prywatne forum na ten temat nie pamietam tylko jak sie nazywa ale tu
                  w gazecie. nidawno zalozone.

Venus
                  • Gość: gregrolka Re: plamki przed oczami... IP: *.worldcom.ch 14.04.06, 10:21
                    ja zaczelam to wyraznie widziec dopiero jak o tym przeczytalam, tzn najpierw
                    bylo bardzo sporadycznie i widoczne na sloncu mocnym (np w gorach na sniegu) a
                    teraz zaczynam miec obsesje i caly czas spradzam czy to widze, odkad
                    poczytalam stronke o tym i forum, dlatego nie podaje linka zeby ktos podobnie
                    jak ja nie zaczal swirowacwink Zreszta juz lepiej jest, tzn staram sie nie
                    myslecwink
                    • ade1 Re: plamki przed oczami... 14.04.06, 11:35
                      ja tez tak mam bylam z tym u okulisty ale jakos sie tym zbytnio nie przejal
                      • Gość: gregrolka Re: plamki przed oczami... IP: *.worldcom.ch 26.04.06, 19:26
                        ktos ma jesczez te plamki? jak sobie radzicie, ja ostatnoio zaczelam swirowac i
                        wydaje mi sie ze idze tego wiecej;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka