Dodaj do ulubionych

badanie wątroby????

25.04.06, 10:44
biore od niedawna cilest i tyle naczytałam się o problemach z wątrobą przy
zazywaniu tych tabletek, ze pomyslalam,ze moze tez powinam poprosic mojego
lekarza o skierowanie na badanie(nigdy nic nie wiadomo). Chcialabym wiedziec
na czym polega to badanie (czy bedą mi coś pobierac?). moze ktoras z was
robila sobie takie badanie?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: badanie wątroby???? 25.04.06, 10:46
      tzw. próby wątrobowe to test krwi.
      • milania Re: badanie wątroby???? 25.04.06, 10:51
        Już podobno nie posługuje się nazwą próby watrobowe, tak powiedział mi lekarz i pani w lab. Ja miałam robiony Aspat, Altat, można też GGTP i bilirubinę, ale podobno Aspat i Alat wystarczy. A i badanie polega na pobraniu krwi.
    • Gość: m. Re: badanie wątroby???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:52
      ja sie dolacze do tematu...
      gin prosil, zebym zrobila badania krwi, kiedy przepisywal mi piguly....bede isc
      do niego teraz po raz kolejny, juz z wynikami...
      no i wszystko byloby okej, gdyby nie bilirubina....norma na mojej kartce to
      0.2-1.0, a ja mam 1.76, ALAT w porzadku 10 (norma 10-40), AspAT 16 (norma 10-42)...
      i jak mam to rozumiec....?
      mam to po prostu kontrolowac czy interweniowac...?
      • bellis1 Re: badanie wątroby???? 24.05.06, 23:20
        Jeśli pozostałe wyniki są ok a tylko podwyższona bilirubina to mogą to być
        zaburzenia przemiany hemoglobiny. Jest to niegroźna choroba, która właściwie nie
        daje żadnych objawów i której się nie leczy. Podwyższony poziom bilirubiny
        pojawia się również w czasie infekcji lub sytuacjach stresowych. Twój wynik jest
        na razie pojedynczym wynikiem i w celu stwierdzenia tych zaburzeń należałoby
        badanie kilkakrotnie powtórzyć w pewnych odstępach czasu. Hiperbilirubinemia
        jest przeciwskazaniem do stosowania niektórych preparatów antykoncepcyjnych np
        Diane 35
        • katerina24 Re: badanie wątroby???? 25.05.06, 00:07
          Warto dorzucić cholsterol TSH,oraz układ krzepnięcia spr bo to też niezmiernie
          ważne Ratio APTT ,APTT,INR ,czas protrombinowy ,wskażnik protrombinowy, wątroba
          to aminotransferazy wątrobowe
          • Gość: kinga Re: badanie wątroby???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:04
            moja gin na trądzik chce przepisać mi diane ale najpierw kazała zrobic badania
            ALAT,ASPAT, APTT(nie wiem czy dobrze przeczytałam?) cukier i bilirubinę
            czy to wystarczy? i tak muszę sama za nie zapłacić miałam dokładne ok 10min
            badanie usg dopochwowe,ginekologiczne oraz bad piersi usg miałam w październiku
            • Gość: Agnieszka Re: badanie wątroby???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:37
              czy skierownie na badania watrobowe może wystawić mi mój lekarz ogólny???czy
              tylko ginekolog na nie kieruje? Chciałam zrobić, profilaktycznie, a wizytę u
              ginekologa mam dopiero za 4 miesiące...
              • lilith76 Re: badanie wątroby???? 23.06.06, 16:45
                może
            • Gość: katerina24 Re: badanie wątroby???? IP: *.chello.pl 23.06.06, 16:46
              Na Twoim miejscu zmieniłabym gina ,taki który na trądzik przepisuje Diane woła
              o pomste do nieba ,wiesz że to jest g stare generacji i można się nabawić
              zakrzepicy?Pozatym to nie uzyskało rejestracji w USA[FDA]oraz jest tak
              naszprycowane hormonami[duże dawki]że potem są same problemy
              • dagny71 Re: badanie wątroby???? 23.06.06, 21:07
                Diane-35 jest preparatem zawierającym standardową dawkę syntetycznego estrogenu
                oraz antyandrogenny cyproteron.Wskazany jest w leczeniu chorób
                androgenozależnych u kobiet(m.in.nasilona postać trądziku z łojotokiem, stanem
                zapalnym, powstawaniem guzków).Nie ma starej i nowej generacji, bo lek jest
                jedyny o takim składzie i takich wskazaniach.Preparat tak jak i inne preparaty
                zawierające syntetyczne estrogeny i gestageny(czyli również tabletki
                antykoncepcyjne)może wpływać na biochemiczne parametry czynności narządów,
                metabolizmu oraz układu krzepnięcia.Stąd konieczność kontrolnych badań
                ginekologicznych i laboratoryjnych przed i w trakcie przyjmowania leku.
                • la_veuve_noire Re: badanie wątroby???? 26.06.06, 14:13
                  Nareszcie jakaś rozsądna wypowiedź.
              • Gość: kinga Re: badanie wątroby???? do katerina24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 07:16
                to wg Ciebie jakie tabletki są lepsze na trądzik od diane?? nie potrzebuje
                specjalnego zabezpieczenia przed ciążą w postaci tabletek anty, zależy mi tylko
                na pozbyciu się trądziku (antybiotyki nie bardzo sobie z nim poradziły)
                • Gość: agata Re: badanie wątroby???? do katerina24 IP: *.medicare.pl 26.06.06, 09:13
                  wracająć do diane , miała okropny tradzik łojotok po wielu latach leczenia
                  mazidłami itp. lekarka zapisala mi daiane która swietnie poskutkowła nie mniej
                  jakie było moje zdziwienie gdy badania hormonow wysżły dobrze nawet bardzo
                  dobrze to skąd tej tradzik i takie dobre dzialanie diane....
    • Gość: kinga Re: badanie wątroby???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 13:53
      właśnie czytałam sobie o co chodzi z tymi zleconym przez gina badania (już o
      nich pisałam w tym wątku) i mam pytanie APTT - to na krzepnięcie krwi aby
      wykluczyć możliwość zakrzepicy
      6 lat temu miałam pourazowe zapalenie żyły, mam niebieskie żyły widoczne na
      łydkach kiedyś byłam na usg żył i chirurg zlecił podwiązanie żył przed zajściem
      w ciążę, bo po niej mogę mieć żylaki nadające się już na zabieg chirurgiczny
      póki co chcę wyleczyć trądzik tabletkami anty czy uważacie że powinnam
      powiedzieć ginowi o tej historii z moimi żyłami? czy jak wyniki będą dobre to
      nic mi nie grozi??
      • la_veuve_noire Re: badanie wątroby???? 26.06.06, 14:10
        Powiedzieć. Mnie zresztą ginekolodzy zawsze sami pytali, czy nie mam problemów
        z żyłami (albo czy nie miał ich ktoś z mojej rodziny). Też mam wszystkie na
        wierzchu, zwłaszcza na łydkach.
        Możliwe, że będziesz miała rozszerzony zakres badań albo będziesz je częściej
        powtarzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka