Dodaj do ulubionych

toxo-cd nastąpił

IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 26.05.06, 12:29
Odebrałam dziś wyniki Ig M i powórzone IgG. Niewesoło:
Toxo IgG ilościowo >250 IU/ml
Toxo IgM 14,7 s/co
po weryfikacji: 2,67 (aparat VIDAS)
CZY to świadczy że mam teraz toxoplazmozę?To niby kiedy się nią zaraziłam-2
tyg temu? 2 miesiace???
CZy gin. moze to leczyc? CZy wypisze mi skierowanie do specjalisty???
Ciężko to dziadostwo wyleczyć???
PIszcie, bo sie podłamałam.....
Obserwuj wątek
    • Gość: wimabe Re: toxo-cd nastąpił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:36
      Znów nie podalaś norm z laboratorium... Myślę jednak, ze Twoje IgM jest dość
      niskie, nawet bardzo niskie. Na pewno jest dodatnie. Nie jestem lekarzem ale na
      moje oko to wygląda tak, że właśnie kończysz chorować na toxo. Organizm już
      prawie sobie z nią poradzil. Swiadczą o tym niskie miana Igm i bardzo wysokie
      IgG (naprodukowalo się dużo przeciwciał, bo infekcja byla bardzo niedawno i
      jeszcze trwa). Nie wiem, czy gin bedzie chcial to leczyć. Możesz uslyszeć, że
      nalezy poczekać aż organizm sam do końca wytłucze zarazę. Jeżeli poczujesz, że
      gin to olewa albo, ze nie idzie mu leczenie to poszukaj jakiegoś zakaźnika.To
      się leczy antybiotykiem, w ciąży rowamycyną, nie w ciązy nie wiem jakim. Myślę,
      że przy takim IgM szybko się z tym uporasz
      • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 27.05.06, 13:59
        Nie iwm czy moje IgM jest niskie:
        Normy są takie:
        wynik 14,7 S/CO negatywny do 0,9
        wynik po weryfikacji 2,67 negatywny do 0,55

Jesteś znawcą tematuwink- czy to nadal niskie IgM przy takich normach????
        • wimabe Re: toxo-cd nastąpił 27.05.06, 14:37
          Ogólnie jest kilkakrotnie za wysokie, jak zresztą sama widzisz, ale spotykalam
          się z przypadkami, gdy w trakcie infekcji IgM bylo i w setkach, więc Twoje nie
          wygląda jakoś szczególnie drastycznie. Np. niepełne 15 w porownaniu z 380
          wygląda niepozornie smileTak jak już napisalam wcześniej według mnie jesteś pod
          koniec infekcji lub świeżutko po niej i stąd te podwyższone miana, ale musisz
          to skonsultować z mądrym lekarzem, ktory tego nie oleje. To naprawdę ważne, bo
          moja znajoma dwa razy poroniła przez toxo
          • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 27.05.06, 14:50
            Dzięki!
            Nie ma co filozofować...
            tylko wyleczyć dziada i go kontrolować.
            CHoć oczywiście już się w necie naczytałam jak ktoś leczył pół roku
            antybiotykiem a IgG/M mu rosło...NO nic - dobrze i tak że to teraz wykryłam...
            • mandy5 Re: toxo-cd nastąpił 27.05.06, 20:55
              Witaj!!!
              Leczyłaś się wcześniej na toxo? Pytam, bo ja jestem po kuracji antybiotykowej (
              60 tabletek i jeszcze jakieś inne świństwa + cotygodniowe badanie krwi brr...)
              i teraz czekam do początku lipca, żeby powtórzyć badania na toxo. Zaczynam się
              zastanawiać czy to już będzie koniec leczenia ( a od marca to chyba już
              wystarczyło by tego dobrego wink) a boję się trochę, bo węzły jak były
              powiększone tak są do tej pory, co prawda dużo mniejsze niż w marcu, ale jednak
              duże.
              Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 28.05.06, 10:28
                Nie leczyłam jeszcze.
                A jakie miałaś wyniki na początku- IgG i IgM?
                Strasznie się czułaś po tych antybiotykach???
                Czemu co tydzień miałaś badania?
                • mandy5 Re: toxo-cd nastąpił 01.06.06, 16:37
                  Witaj
                  Odczyn immunofluorescencyjny z antygenem toksoplazmowym Ig G
                  m. ano 1:320 tj 82,5 Iu/1 ml
                  ponadto stwierdzono p/ciała dla antygenu TOXI Ig M, Po tym jak przedstawiłam
                  wyniki z miejsca zostałam skierowana na oddział zakaźny i tam od razu dawkę
                  antybotyku, oprócz tego daraprim i kwas foliowy - dlatego też konieczna była
                  morfologia z rozmazem co tydzień ( w czasie kiedy brałam daraprim - jak
                  stwierdziła p. doktor może on powodować zmiany w szpiku i dlatego trzeba było
                  monitorować morfologię podczas brania tego leku, a ochronnie przyjmować kwas
                  foliowy, ale dokładnie mi tego nie wyjaśniła) Teraz już jestem po kuracji i mam
                  czekać do lipca na powtórne badania. Martwi mnie tylko to, że p. doktor niezbyt
                  optymistycznie mówiła podczas ostatniej wizyty i uprzedziła mnie, że to wcale
                  nie musi oznaczać końca leczenia. Stwierdziła, że na razie jest dobrze, a co
                  będzie dalej to mi powie po badaniach, nie omieszkała jednak zaznaczyć, że być
                  może nie skończy się na tym leku. No więc teraz czekam na ten dzień jak na
                  wyrok.
                  Podczas brania leków czułam się nawet nieźle, tylko ciągle byłam bardzo
                  zmęczona. Mogłam spać dosłownie przez cały czas, a i tak wstawałam zmęczona.
                  Teraz już jest dużo lepiej.
                  Staram się myśleć pozytywnie.
                  Mam nadzieję, że Tobie się uda bez leków. Daj znać jak Ci poszło.
                  Pozdrawiam i zdrówka życzę!!!
                  • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 01.06.06, 16:49
                    Witam w klubie toxosmile
                    A ja dostałam antybiotyk od gina. Kuracyjka "light" 5 dniowa...
                    Wogóle zero paniki u gina.
                    Dlatego ja się wyluzowałam - jak gin nie panikował...
                    Co innego czy mi te cholerne IgM/IgG spadną...
                    Biorę Klacid uno.
                    Podobno po kuracji trzeba z dwa/trzy tygodnie odczekać i dopiero potem robić
                    badania- też masz takie zalecenie?
                    • mandy5 Re: toxo-cd nastąpił 01.06.06, 17:11
                      Trudno mi powiedzieć, bo ja skończyłam brać leki w kwietniu i niewiem czemu mam
                      czekać do lipca z powtórzeniem badań, a takie zalecenia dostałam od lekarki, bo
                      z tego co mówisz powinnam czekać ok 3 tygodni, a u mnie wychodzi ponad 3
                      miesiące. Być może u Ciebie toxo wyszło już pod koniec zakażenia, a u mnie w
                      trakcie i dlatego taki długi termin, nie mam pojęcia.
                      Ale ja przed badaniem na toxo dostałam dawkę zinnatu ( na te nieszczęsne węzły
                      i kiedy nie pomogło, bo zamiast się zmniejszać, one wręcz rosły) dopiero
                      dostałam skierowanie na onkologię i badania na toxo. A stamtąd już prostą
                      dróżką na zakaźny, po pokaźną broń.
                      Teraz cichaczem liczę, że wszystko wróci do normy wink
                      ale do lipca trochę mi zostało..............
                      Trzymam kciuki
                      • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 01.06.06, 17:49
                        JA w lipcu leczyłam się na ogroooomnie powiększone węzły chłonne szyji i żuchwy.
                        Też zażywałam jakiś antybiotyk, ale nikt nie wpadł, ze to być może była
                        toksoplazmoza.
                        I być może tak jak powiedział mi gin: to jakaś końcówka zakażenia...ale dziwne
                        trochę, bo w takim razie toxo ciągnęłaby mi się od lipca...
                        Z tymi węzłami tez przeszłam- prawie testament spisywałam.
                        Ale teraz zaczyna mi się to układac w całość - w lipcu mogłam podłapać
                        toksoplazmoze.
                        NO ale pewności nie mam żadnej. TYlko tak mi się skojarzyło, bo piszesz o węzłach
                        chłonnych -mi zeszły po około 4 miesiącach.Ale nikt tego nie skojarzył z
                        toksoplazmozą...
    • aga_abc Re: toxo-cd nastąpił 26.06.06, 21:37
      DZiewczyny polećcie mi jakiegoś dobrego lekarza, który wyleczy tokso (najlepiej
      w Warszawie lub okolicy) z góry dziękuję.
      • Gość: beata Re: toxo-cd nastąpił IP: *.206.112.108.telsat.wroc.pl 27.06.06, 08:40
        Ja ci nie polece, bo nie jestem z Warszawy...Ale za tydzień ide robic
        wyniki-jestem ciekawa czy mi dziadostwo spadło choc trochę...
        Mi po prostu gin przepisał antybiotyk.
        A jakie masz wyniki IgG? IgM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka