IP: *.szwajcarska.pl 24.01.06, 14:30
Chciałabym napisać biografię.
Ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Trzeba poprosić o zgodę? Na pewno potrzebna żeby miec dostęp do różnych
materiałów i możliwości przeprowadzenia wywiadów. A jak się tej zgody nie
dostanie? Może się w tym temacie orientujecie?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Biografia 24.01.06, 16:20
      a czy to ma być osoba żyjąca? Z pierwszych stron gazet?
      Możesz pisać co chcesz, jak chcesz. Zgody mieć nie musisz, w przypadku osoby
      żyjącej nie będziesz mieć autoryzacji, jeżeli zgody nie będzie. Ale jezeli
      napiszesz coś, co się nie spodoba, licz się z problemami.

Co do materiałów, zależy kogo biografia dotyczy. Można korzystać z
      najróżniejszych źródeł. Swego czasu pisywałam notki biograficzne. Chcesz, daj
      znać, kogo biografia ma dotyczyć, pomyślimy.
      Pozdrawiam :-)
      • Gość: E. Re: Biografia IP: *.szwajcarska.pl 24.01.06, 16:52
        Tak, to jest, że tak powiem osoba żyjąca i nie z pierwszych stron gazet. Nie
        jest to żadna gwiazdka pop. Jest to osoba znana w pewnych kręgach, choć i znają
        ją też w innych środowiskach. Powiedzmy, że znam ją osobiście ale jakoś nie mam
        odwagi żeby o to spytać. Nie wiem czy powinnam się zwrócić bezpośrednio do
        menedżera czy może do tej osoby. Czy powinnam spytać jednak o zgodę? Bo chyba z
        taką zgodą byłoby o wiele lepiej. Zależy mi na dostępie do różnych źródeł, jak
        i na wywiadach z pewnymi osobami.
        • nchyb Re: Biografia 24.01.06, 19:23
          ze zgodą przede wszystkim łatwiej o źródła. Jezeli znasz tę osobę, najprościej
          podejść i w rozmowie wspomnieć że z pewnych względów (np. podziwu...) planujesz
          stworzyć malutkie dziełko na temat tej osoby. I czy nie miałaby nic przeciwko,
          a może, by uniknąć niepotwierdzonych plotek, zechce służyć materiałami...
          • Gość: E. Re: Biografia IP: *.szwajcarska.pl 30.01.06, 00:35
            Dokładnie, ze zgodą łatwiej o źródła a mi zależy na materiałach źródłowych z
            początkowego okresu a takowych nie posiadam ponieważ byłam wtedy jeszcze mała :)
            Co do podejścia do tej osoby to raczej to jest niemożliwe w najbliższym czasie,
            mam do tej osoby tel. ale może powiem od razu nie chodzi tu o jedną osobę - to
            jest zespół ale wiem, że najwięcej zgody zależy właśnie od tej osoby gdyż to
            ona tylko jest od początku w tym zespole. Tylko nie wiem czy mam się zwrócić z
            zapytaniem do menedżera, którego osobiście nie znam, czy bezpośrednio do tej
            osoby ale przyznam się, że trochę się wstydzę ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka