Dodaj do ulubionych

Upławy-pomocy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 15:12
Mam 16 lat i od kilku lat już mam upławy.Oczywiście nie współżyję,musiałam
zaraźić się w jakiejś toalecie,albo od mojej mamy ,bo ona też przewlekle to
miewa od bardzo dawna.Nie bardzo wiem,co z tym zrobić.Wystąpiło u mnie
swędzenie i ropne krostki...Dbam o higienę,próbowałam wyleczyć się domowymi
sposobami,używałam też jakiejś maści,ale to wszystko na nic.Nie byłam z tym u
ginekologa,bo mam raczej przykre doświadczenia po ostatniej wizycie(w moim
mieście jest tylko 1 ginekolog "dziecięcy" i więcej do niego nie wrócę) i
raczej lekceważyłam to,patrząc na moją mamę,która zachorowała na "to" już w
wieku młodzieńczym,stale się czymś leczy,biega po ginekologach ,a tak na
prawdę nie wiele to pomaga,bo choroba wraca.
Boję się,co może mi się stać jeśli nadal nie będę tego leczyć.
Pomóżcie mi proszę,czego powinnam używać by jakoś się wyleczyć.Może któraś z
was też na to chorowała,to jakich leków używałyście i z jakim skutkiem,bo ja
na prawdę umieram ze strachu.
Obserwuj wątek
    • Gość: K Re: Upławy-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 15:28
      no, niestety - zamiast umierania ze strachu ginekolog i np. posiew
      tym bardziej, ze chorujecie obie z mamą od lat - może coś jest w powietrzu
      a może wybierzesz sie do takiego dla dorosłych?
      • Gość: monika Re: Upławy-pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:34
        A czy nie mogłabym po prostu kupić sobie jakiś leków?
        A właściwie ,czym grozi nie leczenie tego?
        • kocio-kocio Re: Upławy-pomocy 09.07.06, 16:47
          Upławy świadczą o stanie zapalnym.
          Nieleczony stan zapalny może spowodować nawet bezpłodność.
          Leczyć w ciemno się nie da. Zresztą i tak większość leków jest na receptę.
        • the_kami Re: Upławy-pomocy 09.07.06, 16:47
          Gość portalu: monika napisał(a):

> A czy nie mogłabym po prostu kupić sobie jakiś leków?

Ale jakich? Wit. C? Aspiryny? Wapna? Jeśli to coś poważnego - a tak wygląda -
          być może trzeba to będzie leczyć _specjalnie_dobranymi_ antybiotykami. A tego ot
          tak, bez recepty nie kupisz. Tym bardziej, że nie masz pojęcia, czy to grzybica,
          czy wirus, czy bakteria...

> A właściwie ,czym grozi nie leczenie tego?

Np.: niepłodnością, jeśli infekcja pójdzie 'wyżej' i zaatakuje jajniki i jajowody.
          • Gość: Dagmara Re: Upławy-pomocy IP: *.crowley.pl 09.07.06, 20:52
            Przechodziłaś kurację antybiotykami? Antybiotyki obniżają prawidłową mikroflorę
            pochwy, a jej zaburzenia prowadzą często do stanów zapalnych, kłopotów z
            drogami moczowymi uncertain Wtedy pojawiąją się upławy, może towarzyszyć temu świąd
            lub pieczenie. Powinnaś udac się do lekarza, poprosić o posiew z pochwy
            (wykrycie bakterii) i rozpocząć leczenie. Nie bierz w ciemno globulek
            dopochwowych, jeśli lekarz nie będzie wiedział , czy to grzybica czy bakteryjne
            zapalenie pochwy. Po kuracji, możesz brać profilaktycznie kapsułki z kwasem
            mlekowym np. LaciBios Femina, bez recepty, doustnie, przywracają prawidłową
            florę bakteryjną w pochwie. Mozesz kupić w aptece również maść Clotrimazol -
            bez recepty, smarować na noc i rano.

Pozdrawiam
            • sigurka Re: Upławy-pomocy 10.07.06, 10:58
              Ile kosztuje Lacibios Femina? Można go stosować również podczas miesiączki, czy
              na okres trzeba robić przerwę? Ja dwa tygodnie temu wyleczyłam grzybicę i teraz
              jestem wystraszona, że zaraz znowu gdzieś załapię np. jak pójdę na basen, czy
              wyjadę na urlop uncertain
              • Gość: stefa Re: Upławy-pomocy IP: *.cable.satra.pl 13.07.06, 23:12
                lacibios kosztuje 25zl (w aptekach internetowych jest taniej)
                a co myslicie o 'stalych' uplawach, wlasciwie mam je non stop, o mniejszym lub
                wiekszym nasileniu
                kilka lat temu dlugo leczylam infekcje bakteryjna i wlasciwie od tamtej pory
                zawsze musze nosic wkladki
                ostatnio robilam badania u lekarza, posiew nic nie wykazal, profilaktynie p.
                doktor przeleczyla mnie clotrimazolem
                nic sie nie zmienilo, wlasciwie oprocz tego ze to powoduje dyskomfort (raczej
                psychiczny) nic mi nie dolega, no i nie najlepiej pachnie ...
                mozna cos poradzic?
              • elfia4 Re: Upławy-pomocy 14.07.06, 01:25
                LaciBios jest preparatem doustnym, lactovaginal stosuje się dopochwowo. Foma
                przyjmowania sprawia, że można go stosować podczas miesiączki
                • takichima Re: Upławy-pomocy 16.08.06, 09:40
                  LaciBios Femina można stosować doustnie i dopochwowo, mi wygodniej doustnie, bo
                  przynajmniej nie zapominam, ale jak masz częste infekcje, albo czujesz że
                  infekcja dopiero się zaczyna, to bierz dopochwowo, a dopiero potem doustnie. W
                  takiej sytuacji można jeszcze stosować krem Clotrimazolum - zewnętrznie.
    • elfia4 Re: Upławy-pomocy 14.07.06, 01:32
      Jeśli twoja mama czesto choruje to powiedz jej, że od pewnego czasu masz
      niepokojące objawy i obawiasz się, że zaraziłaś się od niej (chociaż raczej
      przez jej ręcznik itp.) albo nabawiłaś się po antybiotykach stanu zapalnego.
      Niech mama cię umówi do swojego lekarza, albo znajdzie innego "dorosłego", ale
      wtedy będzie musiała pójść z toba żeby wyrazic zgodę na badanie (takie są
      procedury, zeby nie oskarżyc później lekarza o molestowanie nieletnich). Mama
      napewno zaroszczy się o to, żebyś ty jak najszybciej sie wyleczyła, bo ma
      świadomość ile problemów może sprawić nieleczony stan zapalny.
      Na własną rękę zaleczysz ten stan na chwile, a potem może wrócic ze zdwojoną
      siłą. Niewarto zwlekać
    • ewa.analityk1 Re: Upławy-pomocy 14.07.06, 09:35
      sprawdzić czy to bakterie czy grzybica można wkładką
      www.sklep.starania.pl/default.asp?id_sklepu=43&id_dzialu=0&srch=vi+sense
      z naturalnych środków na zakażenia to najlepsza jest żurawina
      www.sklep.starania.pl/default.asp?id_sklepu=43&id_dzialu=0&srch=%
      BFurawina
      ale przede wszystkim wizyta u lekarza
      • Gość: monika jeszcze pare pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 23:28
        1.czy ewentualne badania jakie będę musiała zrobić jakos drogo kosztują/są
        bolesne/może przeprowadzić je kobieta
        2.czy ogólnie drogie jest leczenie?

3.Właściwie to panicznie boję się tej wizyty,jakos wstydzę się...Pewnie weźmie
        mnie za jakąś brudaske czy coś i da wykład że czemu tyle zwlekałam.Co więcej nie
        wiem jak się jakoś odświeżyć przed wizytą no i efekty choroby widać gołym okiem
        więc na prawdę będzie mi wstyd...
        • Gość: kalina Re: jeszcze pare pytan IP: 195.116.116.* 16.08.06, 11:23
          Badanie nie jest bolesne, jeśli jestes rozluźniona. Jeżeli kobieta jest
          ginekologiem to oczywiście, ze moze kobieta, choć u ginekologa ważniejsza jest
          kultura osobista i podejscie do pacjenta niż płeć, jak leżysz na fotelu nie
          myślisz kto tam stoi.
          Leczenie na ogół jest tanie.
          Nie ma czego się wstydzić większość pacjentek które spotkasz w poczekalni są
          albo w ciazy albo mają upałwy do tego te w ciazy tez je miewają i to często.
          Przed wizytą umyj się, załóż sobie wkładkę, którą wyjmiesz na krótko przed
          wejsciem do gabinetu.
          I bez paniki i wstydu, ja ze swoją pierwszą infekcją tez wybierałam się do
          lekarza zwlekałam z dwa tyg, miałam 17-lat, na szczęście mogłam iśc do dorosłego
          ginekologa i nie była mi wtedy potrzebna zgoda rodziców (co za głupi wymysł).
          Po tym wszytskim żałowałam, że tak długo czekałam, wizyta nie była straszna a
          swędzenie ustąpiło prawie od razu po posmarowaniu maścią, niepotrzebnie tak sie
          męczyłam.
          • Gość: monika Re: jeszcze pare pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 18:33
            Uspokoiłaś mnie trochesmile
            Ja właśnie trochę się wstydzę,bo choc się staram to w moim przypadku trudno
            zachować świeżość itp,mam przecież upławy i boję się,że dr weźmie mnie za
            jakiegos brudasauncertain
        • magdalaena1977 Re: jeszcze pare pytan 19.08.06, 22:20
          Gość portalu: monika napisał(a):
          > 1.czy ewentualne badania jakie będę musiała zrobić jakoś drogo kosztują
          Koszt badań zależy od tego czy pójdziesz państwowo czy prywatnie. Państwo
          gratis, a prywatnie cytologia ok. 30 zł , posiew ok. 50 zł.
          > 2.czy ogólnie drogie jest leczenie?
          To zależy. paczka globulek może kosztować mniej więcej od 2,50 - do 50 zł.

> Pewnie weźmie mnie za jakąś brudaske czy coś
          Powiedzmy to sobie wprost - upławy są efektem stanu zapalnego, który mogło
          spowodować mnóstwo czynników, z czego znaczna część jest przez kobietę
          „niezawiniona” - np. antybiotyki.
          Po drugie lekarz jest przyzwyczajony do oglądania osób chorych, a nie zdrowych.
          Oglądał już i wąchał mnóstwo upławów - Twoje pewnie nie zrobią na nim wrażenia.
          W dodatku, jeśli to lekarz ze zwykłej przychodni, to bywają u niego także
          starsze babcie, które np. mogą mieć problemy z nietrzymaniem moczu.

> i da wykład że czemu tyle zwlekałam.
          To bardzo prawdopodobne. Prawie dorosła kobieta, a boi się ginekologa. Jak
          dziecko, które ma pięć lat i boi się dentysty.

> 3.Właściwie to panicznie boję się tej wizyty, jakos wstydzę się...
          Słuchajcie czy ja jestem jakaś dziwna ? Nigdy nie bałam się ginekologa, nie
          wstydzę się rozebrać. Jak tam idę to denerwuję się tym co mi dolega, a faktem że
          obcy facet zobaczy mnie bez majtek.
          Owszem badanie nie jest przyjemne (jak każde badanie), ale zasadniczo nie różni
          się od innych. To tak samo jak pokazywanie gardła laryngologowi.
          Moniko i inne zawstydzone - nie ma się czego bać ! przechodzą przez to
          regularnie wszystkie kobiety i traktują zupełnie normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka