Dodaj do ulubionych

Migrena!!!!!

13.08.06, 11:53
Czy ktoras z was ma jakis sprawdzony sposob na wygranie z tym okropnym bolem? U mnie ataki zwalaja mnie z nog na 3 dni (a czasem do 5 nawet)i nic nie pomaga. Staram sie wyczuc diabla dzien wczesniej i wtedy biore tabletke ale na niewiele to sie zdaje. U mnie migrena jest chyba genetyczna, bo ma ja moja mama i mlodsza siostra. Teraz jestem w takiej sytuacji ze nie moge nic brac mocnego bo karmie, ratuje mnie Apap ale i tak przesypiam te dni. Ostatnio przespalam rocznice slubu i nici z wyjscia byly. To wkurza.
Dodam ze bylam u lekarza i powiedzial ze niestety tego sie nie da wyleczyc. A moja mama to juz miala chyba wszystkie badania swiata lacznie z tomografia glowy zeby wykluczyc guza.
Czy ktos zna jakis cudowny srodek?
Obserwuj wątek
    • kattkak Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 12:00
      niestety pomaga mi tylko nurofen/ ibuprofen/ saridon.
      apapy/ panadole to jakieś placebo.
      Jak tylko dopada mnie migrena to od razu biorę tabletkę, nie czekam az sie
      rozwinie. wtedy to już nic nie pomaga.
      Niektóre baby tak mają.
      Spróbuj też nagrzewać skronie lampą soluxa.
      Mnie pomaga.
      Czasami tez pomaga natarcie skroni amolem
      • gerandia Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 12:11
        Mnie pomaga tylko NUROFEN ULTRA FAST czerwona pigułka czyni cuda ale w twoim
        przypadku kiedy karmisz piersia nie mozesz jej brac za duza dawka
        • anatemka Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 12:18
          ja się ratuję polopiryną. Przy karmieniu raczej odpada.
          • ola2004 Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 12:39
            Mam to samo. Mnie pomaga tylko pyralgina.
    • lakie Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 13:20
      ja też mam problem migrenowy tyle że u mnie ból głowy jest razem z wymiotami więc tabletki odpadają, bo szybciej wracają niż mogłyby zadziałać wink Jeśli ból glowy dopiero sie zaczyna to spróbuj moze plastrków antymigrenowych, popytaj w patekach, wiem z doświadczenia że nie we wszystkich są, pakowane po 2 albo po 6, 6 sztuk kosztuje około 30 zł (może troche taniej). Ja tym sie ratuję. A jak juz nie pomaga to jadę po prostu na zastrzyk, nie mam wyjścia. Skoro masz migreny po 3-5 dni i dosyc często to moze warto sie przejsć do neurologa, podczas karmienia pewnie nic Ci nie przepisze ale jak juz skończysz karmic to jest wiele środków na receptę przeciwbólowych własnie na migrenę.
      Może poszukaj na tym forum. Zapraszam smile forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154
    • trudy77 Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 13:42
      z tego co wiem od znajomego, który też cierpi na migrenę, konieczne jest
      wyeliminowanie z diety kilku rzeczy. On na pewno wyeliminował czekoladę i ser.
      O resztę zapytaj lekarza. Pzdr.
    • akkra Przy takich objawach tylko tryptan 13.08.06, 13:47
      Hej,
      Przy takich objawach wydaje mi się, że naurolog zapisze Ci tryptan (Imigran, Suamaigren lub Sumigrę - podaje w kolejności od najdroższego do najtańszego). Jeżeli nie wiesz nic o tych lekach, to podaję w skrócie: przerywają atak migreny po 30-45 minutach, są tylko na receptę, po badaniu neurologicznym, nie mozna ich brac w ciąży i podczas karmienia.
      Ja tylko dzieki tryptanom moge funkcjonowac, miałam migreny 48-72 godzinne, koszmarne po prostu. Oczywiście, żadne aspiryny przeciwmigrenowe, pyralginy, plastry przeciwmigrenowe, homeopatia, imbir itd u mnie nie sukutkowały. Skutkuje jedynie to, czyli tryptan...
      Jeżeli masz jakies pytania - wal śmiało, lub zajrzyj na forum migrena, gdzie trwa nieustając dyskusja pt. "jak się pozbyć tego świństwa" wink))
      Akkra
    • michiko Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 16:11
      kochana napisz do mnie na priv. Mnie od kilku miesiecy głowa nie boli. Pozbyłam
      sie tego skutecznie. A ataki miałam takie że traciłam przytomność. To był
      koszmar.
      Pozdrawiam
      M.
      • anet78 Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 20:50
        Mi pomagają tylko pyralgin i ketonal, ale muszę je przyjąć na poczatku ataku
        bólu migrenowego.
        • l.e.a Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 21:45
          Mąż cierpi na bardzo silne bóle migrenowe ma światlowstręt i nudnośći i skoro
          nie pomagają mu leki aulin czy tramal to tym bardziej apap czy iburom itp.
          Bierze leki zapisane mu przez neurologa i łyka je codziennie, mają one hamować
          silne napady i łagodzenie migreny. Ma robione kontrolne badania u neurologa.

Sprawdzony sposób aulin + silna parzona kawa z sokiem z cytryny -> zposób
          podany nam przez sąsiada Wietnamczyka, paskudstwo ale często mężowi pomaga.
    • donatta Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 22:12
      Najlepszy jest saridon (paracetamol z kofeiną) oraz pyralgin. Możesz też
      poprosić lekarza rodzinnego o receptę na Migpriv (w saszetkach, rozpuszcza się
      w wodzie). Niestety, wszystko to tylko środki doraźne, nie zwalczą migreny, ale
      chociaż trochę ulżą w bólu(moja też trwa trzy dni). O kawie z cytryną
      słyszałam, ale myślałam, że się porzygam próbując to wypić wink
      • edycia274 Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 23:06
        Mi pomaga divascan i przeczekanie sad
    • magdzia-30 Re: Migrena!!!!! 13.08.06, 23:44
      wiem co to znaczy niestety.
      też tak mam , a czasami znacznie gorzej.
      przede wszystkim udaj się do dobrego neurologa. po pierwsze najważniejsza jest
      prawidłowa diagnoza i potem leczenie. gdy ataki są czeste stosuje sie leczenie
      przez dłuższy okres czasu lekami o działaniu antydepresyjnym ,
      przeciwpadaczkowym , lub innym , a które bywają skuteczne przy leczeniu
      migren , przeciwbólowo tryptany.
      Jesli ktoś pisze że pomaga mu nurofen , apap, albo pyralgin - szczerze mu
      zazdroszcze - na mnie takie specyfiki nie działają .

jeśli jestes z okolic krakowa mozesz udac sie do centrum leczenia migreny i
      padaczki. jesli nie poszukaj dobrych speców na forum MIGRENA w gazeta.pl.

ja mam niestety , dosc ciezki przypadek migreny i przeszłam juz 80 % sposobów
      leczenia i na razie niestety kiszka- ale przynajmniej tryptany w 99 %
      przerywają atak migreny.
      co wazne są to leki działające bardziej wybiórczi i podobno są mniej szkodliwe
      na pozostałe organy niż inne leki przeciwbólowe. podobno - tak twierdzi sporo
      neurologów - mozna przyjmowac je w ciązy- jedyny ich minus to zdecydowanie
      CENA !!!
    • iza245 Re: Migrena!!!!! 14.08.06, 09:33
      Choruje na migrenę od czternastu lat. Miewałam takie ataki,że myślałam, że
      umrę.Od trzech lat biore stale Divascan. Teraz ataki sa dużo lżejsze i rzadsze.
      A gdy już mnie dopadnie to cholerstwo to biore Diclofenac- czopek(po tabletkach
      wymiotuję, a i tak nigdy mi nie pomagały), po którym z reguły mi przechodzi.
      Czopki są na receptę.
    • demonii Re: Migrena!!!!! 14.08.06, 09:52
      Popieram, to co pisały dziewczyny - najpierw dobry neurolog. Z migreną to jest
      tak, że cholera dopada każdego indywidualnie i leczenie też raczej
      indywidualnie. Mi pomagał tramal i kroplówki (jakieś mieszane leki). Od roku mam
      jako taki spokój po leczeniu akupresurą, to musiałabyś dostac skierowanie do
      poradni leczenia bólu od rodzinnego lub neurologa. Oczywiście nie jem czekolady
      sad, sera żółtego.
      Gdy karmiłam piersią ulgę (nie przestawało bolec, ale dało się wytrzymac)
      pomagał mi Spascupreel taki homeopatyk pod jezyk.Niby na bóle miesiączkowe, ale
      mi przynosił ulgę.
      Teraz biorę jedną,dwie tabletki jak mam aurę i mam spokój.
      pozdrawiam
    • Gość: Joanna Re: Migrena!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 16:04
      ja od 5 ciu miesięcy piję ziółka na migreny od oo. Bonifratrów. ataki bywają,
      ale są zdecydowanie słabsze i rzadsze. Pozdrawiam
    • kajaja2 Re: Migrena!!!!! 16.08.06, 16:45
      ja tez cierpialam na migrene.ale od stycznia nie wiem co tzn migrena poddalam
      sie nastawieniu kregoslupa zaryzykowalam i bolow juz takich silnych nie mam.tzn
      nie ma wymiotow,nic mnie nie denerwuje i moge normalnie funkcjonowac.a byl czas
      ze jak migrena zlapala to przez kilka dni bylam bez zycia nie wiedzielam co sie
      ze mna dzieje.teraz jak boli mnie glowa bole pyralgfine lub aspiryne przeciw
      migrenie bol odchodzi.to mnie uratowala a lejkow wczesniej nabralam ile sie
      dalo i rzadne nie pomogly.bralam tramal majamil i przeciw migrenie jakie lekarz
      przepisal nic nie skutkowalo.a to pomoglo.sproboj moze ci pomorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka