Gość: maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 21:58 kiedy młoda kobieta powinna pierwszy raz zrobic sobie mamografie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K Re: mamografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:01 jak już będzie kobietą dojrzałą - wcześniej USG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: mamografia IP: *.eia.pl 29.08.06, 09:42 dokładnie nie pamiętam od którego roku życia robi się mammografię ale do 30 lat to na 100% tylko Usg. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: mamografia 29.08.06, 19:37 Hej ja mam 34 i lekarz mnie wyslal na mamografie. Pytalam o usg, ale uparl sie przy mamografi. Do konca nie wiem czemu Odpowiedz Link Zgłoś
m_marta_m Re: mamografia 29.08.06, 20:13 mammografia bardziej dla dojrzałych kobiet. USG dla kobiet młodszych, m.in. z tego względu, że w piersiach przeważa wówczas tkanka gruczołowa, z wiekiem natomiast robi się (powstaje) więcej tkanki tłuszczowej. Z tego co się orientuję (może się mylę?) obraz na usg tkanki tłuszczowej jest bardziej ciemny (tak jak np. guzki), więc w pewnym stopniu mógłby sugerować jakieś zmiany w piersi (których w rzeczywistości nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha25 Re: mamografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:19 Mam 25 lat i lecze się na pierś z powodu poszerzonych przewodów mlekowych i mikro torbieli. Badania kontrolne mam robione tylko przy pomocy USG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finezja Re: mammografia IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:38 Ciekawa jestem czy lekarz leczy ci same objawy, czy może ustalił przyczynę zmian w sutkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozenka12 Re: mamografia do Kachy 25 IP: *.ph.ph.cox.net 29.08.06, 21:41 hej, a jakie masz objawy poszerzonych przewodow mlekowych? Jak to wykrylas. Ja chodze po lekarzach z jakimis guzkami na sutkach, jak do tej pory nie wykryli co to jest.... Odpowiedz Link Zgłoś