Dodaj do ulubionych

Wymiary jajników.

IP: *.chello.pl 04.09.06, 08:28
Czy któraś z was spotkała się z informacją o wielkościach prawidłowych
jajników i macicy?
Na jakiej podstawie lekarz ocenia w czasie usg odchylenia od normy?
Czy to nie jest cecha indywidualna?
Odbieram wrażenie,że lekarze oceniają na okosmile. Dlatego poszukiwałam w
różnych źródłach informacji na powyższy temat i spotkałam inne dane.
Obserwuj wątek
    • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 04.09.06, 09:26
      Pytanie kieruję też do tych kobietek co miały usg; wpiszcie wymiary swoich
      jajników a porównamy między sobą.
    • lilith76 Re: Wymiary jajników. 04.09.06, 09:46
      Ja wymiarów jajników nie pamiętam, ale lekarz mnie na usg obejrzał i stwierdził, że wszystko ok.
      Tyle pamiętam, że moja macica 10 d.c. ma 30 mm x 30 mm wink
      • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 04.09.06, 10:11
        Robiłam usg kilka razy w życiu; mam przed sobą wyniki:

Macica 48/35 i lekarz uznał za małą, więc co do twoich wyników nie będę się
        wypowiadała gdyż pamięć bywa zawodna i mogłaś zapomniećsmile.Kształt powinien być
        podłużny (kłania się anatomia z zakresu szkoły podstawowej).

Jajniki: prawy33/23 a lewy37/21 czy mogą świadczyć o PCO?
        • Gość: Asia79 Re: Wymiary jajników. IP: 81.255.28.* 04.09.06, 14:15
          Jeśli chodzi o wymiary jajników to jest to cecha indywidualna kobiety (wszystko
          zależy od ogólnej budowy ciała).Oczywiście są pewne przybliżone "ogólne
          przedziały wielkości" oto one:

"Kształt jajników przypomina nieco migdały; u dorosłej kobiety długość tego
          narządu wynosi od 2,5 cm do 5 cm , a szerokość od 1,5 cm do 3 cm.

Jednak jego wielkość zmienia się wraz z wiekiem kobiety, zależy również od fazy
          cyklu miesiączkowego. Po okresie klimakterium, kiedy zanika jego czynność,
          jajnik przybiera postać bardzo małego ciałka."

Zbyt małe jajniki świadczą o tym, że ich czynność ulega wygasaniu, tzn. zbliża
          się menopauza. Jeśli chodzi o PCO to ta choroba występuje rónież u kobiet,
          które posiadają normalne wymiary jajników (nie są powiększone), ważnym jest
          przy PCO co widac w jajnikach, o PCO świdczy występowanie cyst (torbielek) tj.
          w USG widać koraliki pęcherzyków, brak pęcherzyka wiodącego.

Twoje wymiary jajników sa jak najbardziej prawidłowe, nie za duże nie za małe.
          Ja też miałam niedawno robione USG w 16 dniu cyklu (cykle 34-36 dniowe czyli w
          samym środku, ale przed owulacją) i moje wymiary jajników są następujące: lewy:
          27 mm na 22mm, prawy: 39 mm na 25 mm z pęcherzykiem 18,8 mm, jajniki bez
          żadnych torbieli. Lekarze (chodzę co roku do kontroli tylko do lekarzy, którzy
          mają USG w gabinecie) twierdzą, że wszystko jest OK (chyba wszyscy na raz się
          nie mylą) To że jeden jajnik mam większy a drugi miejszy jest normalne,
          ponieważ ludzie z natury są asymetryczni, np. jedną pierś mam większą od
          drugiej i wszystkie moje koleżanki też smile

Rok temu też sobie robiłam USG i wymiary jajników były identyczne

Jeśli chodzi o wymiary macicy to mam: 47mm x 42mmx 51 mm, lekarze twierdzą, że
          macicę mam w sam raz, wrecz idealnie.

Co jeszcze powiedział Ci lekarz na podstawie badania USG, dlaczego podejrzewasz
          u siebie PCO ??
          • dagps Re: Wymiary jajników. 04.09.06, 17:06
            nie swiadczy o pcos istnienie torbielek, a moze swidczyc, torbielki wystepuja tez w innych zaburzeniach a i u jakiegos tam odsetka zupelnie zdrowych kobiet w pewnych dniach cyklu. dopiero razem z wywiadem i badaniami hormonow mozna mowic o pcos.
            • Gość: Asia79 Re: Wymiary jajników. IP: 81.255.28.* 04.09.06, 17:19
              masz rację torbielki nie świadczą w 100 % o PCOS, można mieć PCO ale nie PCOS
              (zespół), jednak z tego co wiem to występowanie koralików pęcherzyków, z
              pogrubioną osłonką, świadczy o policystycznych jajnikach.
              generalnie w jajnikach nie powinno być żadnych torbieli, to lekarz może
              sprawdzić na USG, jeśli na obrazie USG nie widać żadnych torbieli, a jest
              pecherzyk Graffa z komórką jajową, lub ciałko zółte (po owulacji) to nie ma
              mowy o PCOS w obrazie jajników. Tak więc jeżeli dag07 nie ma torbieli, to nie
              może podejrzewac u siebie PCO- ojej, zakręciłam się
              chodzi o to, że same wymiary jajników, zwłaszcza takie jak podaje dag07 nie
              świadczą o PCO
              - dagps, mam rację?? czy ty masz zdiagnozowane PCOS, jeśli tak to jak wyglądają
              twoje wyniki USG ??
              • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 05.09.06, 16:01
                Przechodzę do szczegółów; cykle dłuższe niż 28dni jak u ciebie oraz przypadek
                wydłużającego się do ponad 40dni nakłonił mnie do wizyty u gina. Otrzymałam
                receptę z niewyraźnie napisanym lekiem, farmaceutka odliczyła 7lub9 tabletek
                nieznanego mi pochodzenia na wywołanie @ ale ta nie przyszła jak zapowiedział
                gin i mocno zestresowana (jednak ciąża na 100%wykluczona) wróciłam do gabinetu
                lekarskiego. Ten sam lekarz co wypisywał receptę kazał mi czekać cierpliwie na
                @, która jak się domyślam przyszła z kolejnym cyklem. Skierowanie na badanie usg
                wykazało występowanie torbieli 3cm a obserwacja po pół roku,że niestety jest na
                swoim miejscu.
                Jednak w międzyczasie normalnie miesiączkowałam w cyklach wydłużonych tj
                dłuższych od 28dni.
                Po wyjściu zamąż rozbolały mnie piersi (to taki skrót myślowy) i na usg
                uwidoczniły się zmiany torbielowate 2-3cm w obu sutkach; zrobiono mi biopsje ale
                nie było podstaw do większych obaw bo zmiany okazały się o charakterze łagodnym.
                Zmiana lekarza zaowocowała zmianą terapii, podjęciem leczenia hormonami bo nie
                zachodziłam w ciąże. Lekarz o którym wspomniałam powyżej co robił usg i znał mój
                problem z wydłużonym cyklem (przepisywał lek na receptę) napisał na wyniku usg
                przy ocenie wielkości jajników PCO; ten drugi jednak zaprzeczył(!)

Te różne diagnozy przyprawiały mnie o stres.
                • Gość: Asia79 Re: Wymiary jajników. IP: 81.255.28.* 05.09.06, 16:18
                  kochana, cykle nie muszą byc 28 dniowe, parę dni dłuższe nie oznaczają
                  wydłużonych, kobieta to nie komputer, jedna ma trzydziestokilkudniowe inna 25-
                  cio dniowe itd.
                  czy na Twoich jajnikach widać torbielki (cysty), bo wielkość jajników nie
                  świadczy o PCO, tylko to jak one wyglądają
                  a co masz napisane na tym USG, w którym dniu cyklu je robiłaś ? widać pęcherzyk
                  Graffa albo poowulacyjne ciałko zółte ?(czyli czy masz owulację?)
                  Napisz wyniki obydwu USG
                  • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 06.09.06, 14:57
                    Widzisz problem polega na tym,że opisy wszelkich usg narządu rodnego są bardzo
                    ogólnikowe. Zdarzyło mi się,że lekarz wręczając opis bardzo mnie nastraszył a
                    gdy doczekałam wizyty u gina (oczekiwanie dwutygodniowe) ten rozwiewał wszelkie
                    wątpliwości mówiąc,że w opisie nie ma nic niepokojącego.
                    Gdy zwracam się bezpośrednio do lekarza który najczęściej mi wykonuje usg o
                    interpretacje wyniku ten lakonicznie mówi,że wynik jest dla tego kto kierował na
                    badanie(!). Brak słów; przecież to nasze zdrowie i mamy prawo wiedzieć co się z
                    nim dzieje.
                    Dlatego zwróciłam się z prośbą do forumowiczek o dane dotyczące ich wymiarów aby
                    między sobą ustalić sensowne wnioski.Najczęściej spotykam na forum określenia
                    "mam torbiel wielkośći xx" a co z drugim jajnikiem tzw zdrowym? Na jakiej
                    podstawie lekarz ocenia,że dzieje się coś złego?
                    Do badania dołączają zdjęcia z których też trudno wyciągnąć wnioski jako,że
                    żaden z jajników nie jest tworem regularnym i za każdym robionym usg wygląda
                    inaczej. Na badanie czekam od dnia zapisu nawet kilka miesięcy więc nigdy nie
                    wiem w jakiej fazie wypadnie.
                    Domyślam się,że lekarz który napisał PCO, widział na monitorze coś o czym nie
                    ujął w opisie bo niby co go do tego nakłoniło?
                    • dagps Re: Wymiary jajników. 06.09.06, 15:13
                      bardzo duzo racji dag07 - zdaje sie imienniczkosmile

ja mam bardzo dokladnie zdiagnozowane pcos, mam zaawansowane juz niestety, dlatego trudno o ciaze. moje jajniki maja po 15 i wiecej malusich do 6mm pecherzykow, nie zawsze sa ulozone obwodowo. macica jest za mala a jajniki za duze - do 12-15cm szesciennych.
                      czesc kobiet z torbielkami w niektorych dniach cyklu jest zupelnie drowa, istnieje odstetek kobiet u ktorych to nic nie znaczy. wazniejsze jest funkcjonowanie jajnika, wystepowanie lub nie owulacji. warto zrobic wiecej usg i zobaczyc czy zwsze sa te pecherzyki, jak czasem znikaja to tym bardziej sie przestac martwic. ja bym jednak robila badania, zeby potweirzdic albo zaprzeczyc.

podaje link na forum pcos na ktorym jest wiele informacji posegregowanych w odpowiednich tematach:
                      pco.enarea.com/forum/index.php
                      • Gość: Asia79 Re: Wymiary jajników. IP: 81.255.28.* 06.09.06, 16:14
                        dagps ma rację, ja się nie wypowiadam bo nie mam pcos, więc niewiele mogę
                        doradzić z doświadczenia.

Ale powiem Ci co masz zrobić, żeby ostatecznie wyjaśnić czy masz to PCOS czy
                        nie.
                        Jakiś czas temu ubzdurałam sobie, że mogę mieć policystyczne jajniki bo mam
                        tłustą cerę,delikatne ale ciemne włoski na rękach i nogach i cykle 34-36 dniowe
                        (ale wymyśliłam !) i zaczęłam czytać w sieci na temat pcos.

Zrobiłam sobie USG u dwóch lekarzy w odstępie dwóch miesięcy żeby sprawdzić co
                        i jak.

Ostatnio na USG byłam 31 sierpnia, kazałam lekarce pokazać na ekranie monitora
                        wszystkie moje narządy i je opisać (Boże chyba mam hipochondrię !!, tak na
                        pewno, ale co tam) i tak po kolei:

Lewy jajnik mam 27 mm * 22,5 mm,wymiary są OK, nic w nim nie było widać bo
                        akurat ten jajnik w tym cyklu odpoczywał, na monitorze widać było szarą masę.
                        Prawy jajnik ma 39 mm* 25 mm, w tym jajniku też widać szarą masę, a na jej tle
                        przy brzegu widać czarny, owalny pęcherzyk Graffa wielkości 18,8 mm

To są moje wymiary jajników, podobno zdrowych. Tak więc porównuj ! smile

Jak widzisz wymiary niewiele mówią, ważne co widać w jajnikach
                        Posłuchaj, jak idziesz do lekarza na USG (najlepiej prywatnie), to w trakcie
                        badania wypytaj się szczegółowo. Ja zawsze tak robię i już, gdzieś mam czy mu
                        się to podoba czy nie, ja płacę i wymagam !!
                        Jeśli Ci lekarz mówi, że Twoje jajniki są policystyczne, to niech Ci powie na
                        jakiej podstawie tak twierdzi, niech Ci pokaże na monitorze te jajniki i
                        wytłumaczy co i jak. Poza tym nie wystarczy sam obraz jajników w USG, żeby
                        stwierdzić PCOS, trzeba wykonać badania hormonalne. Mam rację dagps ???

Poza tym może jak robiłaś pierwsze USG to akurat kilka pęcherzyków zaczęło
                        dojrzewać i właśnie to zobaczył lekarz- konował na USG i na tej podstawie
                        napisał Ci podejrzenie PCO, może się pomylił.

Może ktoś Ci poleci dobrego lekarza, bo niestety nie każdy ginekolog może i
                        potrafi robić USG. (ja kiedyś myślałam, że jest inaczej, ale mnie ostatnio w
                        prywatnej klinice 'oświecili')
                        Idź zrobić porządne badanie USG.
                        A robiłaś badania hormonalne ? Jak nie to też zrób.

• dagps Re: Wymiary jajników. 06.09.06, 17:01
                          wielu lekarzom wystarczy do postawienia diagnozy lacznie:
                          1. wyglad jajnikow policystyczny
                          2. nieregularne miesiaczki lub cykl4e bezowlacyjne
                          3. zewnetrzne objawy nadmiaru testosteronu
                          wielu moim zdaniem rozsadniejszych lekarzy dodaje do tego wymog:
                          4. wyniki badan hormonalnych: w 2-4 dniu cyklu fsh, lh, estradiol, prolaktyna, testosteron, androstendion, ewentualnie dhea-s, 17-oh progesteron, w 21 dniu 28 dniowych cykli progesteron i prolaktyna, poza tym krzywa cukrowa i insulinowa, tsh, ft3, ft4. robic od razu wszystkich nie ma sensu, bos zkoda kasy - najwazniejsze - fsh,lh,estradiol, testosteron
                          • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 06.09.06, 18:27
                            Podam te,które miałam robione z polecenia lekarza (o innych nie wiedziałam) :
                            10dz cyklu 26dni: FSH 6,3 LH 8,9 progesteron 1,5 estradiol 436
                            16dz cyklu jw : FSH 5,7 LH 18,0 estradiol 401
                            22dz cyklu jw : progesteron 0 estradiol 202 testosteron 0,8

prolaktyna 374 po metocl 4514

Co o tym myślicie?
                            • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 06.09.06, 18:35
                              Znalazłam TSH (ale to z polecenia internisty)i jest w normie = 1,2 <0,3-3,8>.
                          • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 07.09.06, 15:28
                            Ponawiam pytanie: o czym świadczą wyniki? Jeśli potraficie zinterpretować?
                            Jeśli badanie wypadło w nietypowo krótszym cyklu to ma jakieś znaczenie?
                            • Gość: Asia79 Re: Wymiary jajników. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:08
                              ja Ci tylko powiem, że TSH masz na pewno OK, ja mam 1,35 i moja siostra, która
                              jest endokrynologiem twierdzi, że wynik jest wręcz super, no mogłoby być 1, ale
                              i tak jest OK
                              podobno dla kobiet w wieku rozrodczym najlepszy wynik TSH to 1-1,5, powyżej 2
                              trzeba się leczyć
                              • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 07.09.06, 19:41
                                Skoro mieści się w "widełkach", które podałam tzn jest prawidłowe tylko niestety
                                to zbyt mało,żeby zajść w ciążesmile. Przynajmniej mnie rozbawiłaś swoją
                                szczerością.
                                Czekam na pełniejszą interpretację wyników, może ktoś będzie zorientowany.
                                • dagps Re: Wymiary jajników. 07.09.06, 20:00
                                  testosteron w normie ale wysoki, fsh i lh umiem interpretowac tylko z poczatku cyklu z dni 2-4, w 10 to za pozno. lh w 16 dniu i estradoil wskazuje ze powinna byc owulacja, ale proegsteron z kolejnego pomiaru mowi ze jednak nie bylo - czyzby nie pekl wtedy pecherzyk? - powinno byc wiadomo z usg. szkoda ze nie masz pomiary lh, fsh i estradiolu z samego poczatku cykl 2-4 dziensad
                                  prolaktyny musisz mi podac normy z twojego laboratorium bo na oko nie wiem.
                                  • thereason Re: Wymiary jajników. 07.09.06, 22:56
                                    Trzon macicy przodozgięty wielkości 43*29mm.
                                    Szyjka 29mm.
                                    Endometrium hypochogenne grubośvi 4,4mm.
                                    Jajnik prawy 46*26mm.
                                    Jajnik lewy 38*25mm-obustronnie policystyczne pęcherzyki 6mm.

Przyznam się jestem młoda i nic z tego nie rozumiem czy ktoś mógłby mi
                                    pomóc??
                                    • dagps Re: Wymiary jajników. 08.09.06, 08:14
                                      wszystko jest ok poza tym, ze na jajnikach masz male torbielki. czesc zupelnie zdrowych kobiet ma takie, powinnas jednak wykonac badania o ktorych wyzej pisalam jesli podejrzewac mozna w twoim przypadku zespol policystycznych jajnikow albo ocs innego (masz tradzik, tluste wlosy i skore, otylosc lub jestes baaardzo szczupla, nieregulrne miesieczaki albo dlugotrwale)
                                      • thereason Re: Wymiary jajników. 08.09.06, 13:33
                                        Dziękuje ślicznie. Bardzo szczupła nie jestem, otyła też nie chociaż mam 2 kg
                                        nadwagismileale dobrze się z tym czuję. Trądziku nie mam i nic w tym stylu, ale
                                        moje miesiączki nigdy nie były regularne czasem długotrwałwe. A co to jest
                                        zespół policystycznych jajników??
                                        • dagps Re: Wymiary jajników. 08.09.06, 18:10
                                          podam ci link, poczytaj sobie - choroba jest nieuleczalna, nieleczona wcale niczym prowadzic moze do cukrzycy typu 2, nadcisnienia, raka endometrium , wiec jesli istnieje podejrzenie, powinnas zrobic badania i jak wyjdzie ten zespol to stosowac pigulki anty az do czasu staran o dziecko.
                                          pco.enarea.com/forum/index.php
                                          • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 09.09.06, 20:31
                                            Zrobiłam usg z którego wynika,że mam drobne mięśniaki w macicy i po jednym
                                            pęcherzyku w każdym jajniku. Ponadto w usg sutków wyszły zmiany
                                            drobnotorbielkowate w kwadrantach górno-zewnętrznych i kanalikach mlekowych.

Czy to objaw tej samej choroby?
    • Gość: dag07 Re: Wymiary jajników. IP: *.chello.pl 21.09.06, 20:10
      up

dla zainteresowanych tematem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka