Dodaj do ulubionych

ciąża i niebolesne piersi

IP: *.polkomtel.com.pl 08.11.01, 11:14
Pani Doktor. Badanie beta HCG potwierdziło ciążę(1680).Nie zauważyłam jednak
żadnego uwrażliwienia piersi.Wiem,że jest to jeden z subiektywnych objawów
ciąży ale czy jest to jakiś powód do zmartwienia? W pierszej ciąży, która
zakończyła się poronieniem to właśnie bolesność piersi była pierwszym jej
objawem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam, Joanna
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: ciąża i niebolesne piersi IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 09:59
      Nic sie nei martw. Mam taką samą historię. Zauważyłam że może to byc sprawa
      płci płodu. Wiele moich kumpelek i ja tez miałayśmy bardzo silne objawy z jedną
      płcią ( np dwie wcześniejsze dziewczyni) , a przy chłopcu ( teraz) ani
      wymiotów, ani omdleń, ani spuchnietych piersi. Po prostu nic.
      To też było jednym z pytań mojego ginekologa: Jakie objawy miała Pani Mama przy
      ciązy z Panią, a czy były objawy przy ciąży w bratem?
      Cos w tym chyba jest
      • edyta Re: ciąża i niebolesne piersi 14.11.01, 21:09
        Droga W.Moze to i prawda, ale internetu nie traktuję raczej jako wiarygodnego
        źródła informacji.Mój ginekolog jest też endokrynologiem ze świeżym doktoratem
        i na te wieści się raczej krzywi.Za mało mamy danych. ja wynosiłam czwórke
        dzieci (2dziewczynki, 2 chłopców), a tylko przy jednym (chłopiec)miałam jakieś
        dolegliwości związane z piersiami (bolesność, lekkie powiększenie). Przy
        pozostałych ciążach nic, zero, nul. Pytałam znajomych, też to się nie
        potwierdza. Za dużo trochę tych wyjątków. Myślę, że póki co zdania wśród
        ginekologów będa podzielone. Podobnie jest z twierdeniami, ze jedzenie pewnych
        grup pokarmów sprzyja poczęciu chłopców a innych dziewczynek. czytałam nie raz
        takie artykuły w czasopismach typu Dziecko. jedni są entuzjastami tego
        twierdzenia (i mają dyplomy lekarskie), inni zaprzeczają. Myślę, że badania
        tego typu rzeczy sa trudne i długotrwałe i na przekonujace wnioski trzeba nam
        będzie długo jeszcze poczekać. Przecież w końcu niepewność oczekiwania na płeć
        dziecka jest też przyjemna...
        W. forum to jest forum. Mogę napisać, że dla mnie to jest bzdura i wszyscy
        wiedzą, ze to ocena subiektywna. Sorry, na razie w to nie za bardzo wierzę, ale
        kiedyś może ktoś mnie przekona. Ale nie w internecie, wolę słowo drukowane.
        pozdrawiam, a dziewczynom życzę płci dziecka, jaką sobie wymarzą. Ed.
    • edyta Re: ciąża i niebolesne piersi 13.11.01, 10:51
      Joanno, to nie ma zadnego znaczenia, czy nosi sie chłopca czy dziewczynkę. Co
      za bzdura? Po prostu każda ciąża jest zupełnie inna, ja też nie miałam tego
      typu problemów, a jeżeli to bardzo nieznacznie. Nie ma co sie tym przejmowac,
      ciąże mądrych książek nie czytają, a poza tym kto powiedział, że w ciąży
      występują wszystkie wymienione w książkach objawy? Grunt, zeby brzuch rósł, a w
      środku siedział ktoś "drugi".Pozdro,Ed.wink))
    • Gość: w Do Edyty IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 13.11.01, 14:38
      Według najnowszych badań , to może mieć duże znaczenie. Jeśli znasz niemeicki
      polecam stronę www.9monate.de i tam jest wszytko wystłumaczone. Może u nas
      jeszcze nie mówi się o akceptacji pewnych ( np typowo żeńskich) hormonów
      jednego płodu i zachowaniu "konkurencyjnym" lub "pasożytniczym" nawet przy
      bardzo wczesnej ciąży i innych hormonach płodu.
      To są najnowsze badania. Mój ginekolog, któy jest autorytetem w swojej
      dziedzinie, bardzo poważnie do tego podchodzi. Droga Edytko jeśli nie jesteś
      lekkarzem, nie mów od razu że to bzdura. Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Goha Re: Ciąża i niebolesne piersi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 08:04
        Jestem teraz w 11 tyg. ciąży i do tej pory, tzn do ok. końca 10 tyg. czułam
        obrzmienie piersi i bolesność. Teraz te objawy ustały. Podobnie z mdłościami -
        mam je coraz rzadziej, a wcześniej mdliło mnie nawet przez cały dzień (ale bez
        wymiotów). Ciągle byłam też senna i zmęczona - to też już powoli przechodzi...
        Droga "W", czy mój przypadek wg teorii, którą opisujesz bardziej wskazuje na
        chłopca, czy na dziewczynkę? Bardzo Cię proszę, napisz, co o tym sądzisz. Czy
        przy dziewczynce piersi "powinny" boleć przez cały czas ciązy?
        Będę Ci b.wdzięczna za odpowiedź! Pozdrowionka, Goha
        • Gość: w Re: Ciąża i niebolesne piersi IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 14:36
          Oczywiście że każda ciąża jest indywidualna, ale istnieje ponoc jakaś tendencja
          do dziedziczenia akceptacji pewnych wzorców zachowań samego ciała, podczas
          ciąży.
          Zrób wywiad środowiskowy wśród mamy i siostry. Jak się czuła nosząc Ciebie w
          ciąży? Czy wymiotowała duzo? Jakie miała samopoczucie będąc w ciązy w Twoim
          bratem> Symptomy? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli Twoja mama czuła
          się dobrze z Tobą, a wymiotowała intensywnie z braćmi, że też nosisz
          dziewczynkę. Oczywiście to też może być odwrotnie.
          Jest to bardzo indywidualne, ale zbieżne u osobnikó podobnych genetycznie (
          najbliższe rodzeństwo, rodzice)itp.
          • Gość: Goha Re: Ciąża i niebolesne piersi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 19:16
            Niestety, z różnych względów nie mogę zrobić takiego wywiadu...sad A szkoda...
            Dzięki za odpowiedź...Miałam nadzieję, że będziesz moją "wróżką", ale coż...
            Pozdrawiam, Goha
            • paulka2 Re: Ciąża i niebolesne piersi 14.11.01, 19:48
              ja urodzilam dwoch chlopcow i bylo tak:
              pierwsza ciaza - piersi niebolesne, ale po paru tygodniach bardzo sie
              powiekszyly, mdlosci i wymioty w 1- szym trymestrze,zadnej zgagi, duzy wzrost
              wagi.
              Druga ciaza - piersi , jw.,ale tym razem zadnych mdlosci i wymiotow, a reszta
              wszystko to samo !Wiec juz nie wiem jak to jest z plcia dzieci i z tym, co mowi
              moje cialo.Ja mimi wszystko nie bylabym przejeta niebolesnoscia piersi.Mnie w
              ogole nie bolaly i dwa piekne chlopaki sa !
    • monika.antepowicz Re: ciąża i niebolesne piersi 17.11.01, 19:21
      Proszę się nie martwic. Nie zawsze wkażdej ciazy pojawia się drazliwosc piersi,
      może pojawi sie też póżniej Nieobecnosć tego objawu na pewno nie stanowi powodu
      do obaw, ale ze względu na poprzednie niepowodzenie prosze jak najwiecej
      wypoczywać>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka