Dodaj do ulubionych

Uczucie pełnego pęcherza

IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 25.10.06, 22:08
Noszę się z zamiarem wizyty u lekarza, ale ciągle mam coś na głowie, więc z
ciekawości zapytam tutaj... Może któraś z Was miała podobny problem.
Po wieczornej kąpieli, gdy kładę się spać, czuję że muszę iść do łazienki bo
się posiusiam. Idę, leci kilka kropli, kładę się i po 5 minutach znowu to samo
uczucie. Idę znowu, kilka kropelek i tak w kółko....
W dzień często chodzę do toalety, ale bez przesady. Nie mam też ciągłego
wrażenia, że muszę iść siusiu. To pojawia się tylko wieczorem.
Cóż to może być?
Obserwuj wątek
    • Gość: dr Anna Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 00:27
      Nadwrażliwy pęcherz. Coś w rodzaju nerwicy, że tak powiem wink
      Całe życie mam to samo. To raczej problem psychiczny - nie zrozum mnie źle- człowiek chce spokojnie spać, a nie jest pewien, czy jest dobrze odsiusiany i czy go za pół godziny nie obudzi; zastanawia się nad tym, czasem to podświadome i już: wrażenie pełnego pęcherza, choć nie jest pełen, a nawet pusty. Wraca się do łóżka, chwilę leży, niedowierza, że pusty, znowu pojawia się parcie na mocz, znowu kropleki i tak w kółko. Uczucie dyskomfortu. Sama nie znam na to sposobu sad
      Co nie znaczy, że to nie infekcja. Co ci szkodzi - idź do lekarza. Napisz potem, co ci powiedział.
      Ciekawa jestem...
      • Gość: patrycja Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.pilnet.pl 26.10.06, 02:24
        ja tak mam z powodu przeziebionego pecherza,zazwyczaj furagin pomaga.potrafie
        spedzic caly dzien w lazience,sikam co 5 minut
      • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 26.10.06, 15:28
        No to mało optymistyczne, bo mi to przeszkadza w życiu seksualnym. Po prostu w
        czasie zbliżenia nie mogę się odprężyć, bo czuję, że powinnam iść do łazienki.
        Okropność.
        Chyba się umówię jutro do lekarza.
      • Gość: truskawa Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.chello.pl 26.10.06, 16:39
        masz racje to może byc to.tez czasami sie zastanawiam czy sie wysiusiałam
        dokładnie zeby sobie zapewnic spokojny sen ze mam wrazenie ze jednak nie i ze
        powinnam jeszcze raz pojsc do łązienki
    • jadwiga_r Re: Uczucie pełnego pęcherza 26.10.06, 15:54
      Starajcie się nie siusiać na "zapas".
      Trzeba odwlekać w czasie pójście do toalety, wstrzymywać jak najdłużej.
      Przeciętnie powinno się chodzić co trzy godziny z moczem.
      W przypadku parcia, zająć się jakąś pracą, nie mysleć, że powinno się pójść do
      toalety.
      Trzeba wykluczyc infekcję, grzybicę dróg rodnych itp.
      Jeżeli wynika to ze stresu,to postępowac jak wyżej.
      Przeszłam przez ten etap częstego siusiania. Nie pomogły żadne leki na
      neorogenny pęcherz, tylko zastosowałam się do w/w.
      Poza tym nie pić piwa,wody i napojów gazowanych, słodzonych
      aspartamem,mleka,herbaty ziołowej,czarnej zielonej, zupy na kostkach rosołowych
      i z torebek,kwaśna śmietana,jogurt,zsiadłe mleko.
      Szynka,większość kiełbas, sery żółte i pleśniowe sery sojowe, fasola,
      marynaty,cebula,kapusta kiszona, pomidory i jego przetwory,tofu,banany,
      arbuzy,morele,owoce cytrusowe,wisnie,winogrona,kiwi, wiekszość
      jagód,papaja,ananas drażnią pęcherz i nasilają dolegliwośći częstego siusiania.
      Posiłki jeść częściej a w mniejszych ilościach, to nie będzie ucisku na pęcherz.
      • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 26.10.06, 16:52
        Znaczy, że nie można nic jeść?????
        Jak wieczorem się nie wysiusiam to budzę się rano i zastanawiam czy przypadkiem
        w nocy się nie posikałam do łóżka sad
        • jadwiga_r Re: Uczucie pełnego pęcherza 26.10.06, 20:52
          W/w produkty drażnią pęcherz i należy ich unikać.
          Posiłki należy jeść częściej i mniejsze objętościowo.
    • Gość: m Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 22:11
      Mam tak samo. Plus kilkakrotne siusianie przed wyjściem z domu też.
      Co mnie martwi, to fakt, że często muszę wstawać w nocy dodatkowo (budzę się ze
      snu) bo chce mi się siusiu. Choć to pewnie jest związane ze "słabym"
      pęcherzem...
    • Gość: nosek Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 22:50
      Tak miałam przy zapaleniu pęcherza, najpierw było jak u ciebie, potem doszła
      krew i okropny ból, nie ma na co czekać, nic przyjemnego.
      • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 27.10.06, 07:59
        Ale ja tak mam od dawna. Przynajmniej pół roku. Tylko ostatnio mi się nasiliło....
        • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:04
          Umówiłam się na poniedziałek z internistą.
          Jak w ogóle wygląda badanie u urologa?
          • aleksandra1977 Re: Uczucie pełnego pęcherza 28.10.06, 12:53
            wizyta u urologa to przede wszystkim wywiad. Oczywiscie lekarz bada cala jame
            brzuszna, pecherz, lekko stuka reka w okolicy nerek. Dobrze jest miec ze soba
            podstawowe badania (morfologia i ogolne badanie moczu). Wlasnie na podstawie
            zglaszanych dolegliwosci urolog ustala dalsze leczenie, a wiec moze zlecic USG
            ukl. moczowego, zrobienie posiewu moczu, urografie, przegladowe rtg jamy
            brzusznej, badanie urodynamiczne.
            • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 28.10.06, 14:55
              Dzięki za odpowiedź smile Przynajmniej wiem czego się spodziewać.
    • linnieff Re: Uczucie pełnego pęcherza 27.10.06, 14:52
      Zeniu,
      Od paru tygodni mam podobny problem, nigdy wczesniej nie mialam, zazwyczaj
      bywalam w toalecie trzy, maksymalnie 4 razy na dobe. U mnie poza takim
      nasilonym parciem na pecherze po wieczornej kapieli (bezposrednio przed kapiela
      oczywiscie wizyta w WC) wystepuje rowniez podobna sytuacja po porannym wzieciu
      prysznica. Ledwie wyjde z lazienki juz czuje parcie i ponowna potrzebe
      siusiania. I to potem jakos tak ustepuje w ciagu dnia, pojawia sie znowu po
      wieczornej kapieli. Mam tez wrazenie ze takie parcie wzmaga sie przy
      prowadzeniu samochodu (specyficzna wymuszona pozycja z uciskiem na pecherze,
      drogi moczowe? - nie wiem ...). Przeleczylam sie Furaginem (z witamina C, bo
      podobno bez tej witaminy skutecznosc znacznie sie obniza), ale niespecjalnie
      cokolwiek sie zmienilo.
      A jak wizyta, co powiedzial Ci lekarz?

Pozdrawiam cieplo,
      Karolina
      • jadwiga_r Re: Uczucie pełnego pęcherza 27.10.06, 18:25
        Jeżeli nie ma żadnej infekcji dróg moczowych, to częste nocne wstawanie z
        moczem, spowodowane jest lepszym ukrwieniem nerek w pozycji leżącej i stąd
        zwiększone wydalanie w czasie nocnego wypoczynku.
        Tak twierdzi moja lekarz pierwszego kontaktu.
        Może ciepła kąpiel powoduje lepsze ukrwienie organizmu a tym samym nerek i
        przez to trzeba częściej biegać do ubikacji.
        • avatka1 Re: Uczucie pełnego pęcherza 27.10.06, 19:06
          Ja tez mam to od dawna wstaje w nocy conajmiej 4 razy jadac autem lub autobusem
          godziny nie moge wytrzymac i niewiem co to jest i dlaczego tak jest...
      • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 27.10.06, 20:24
        Z lekarzem pierwszego kontaktu jestem umówiona na poniedziałek. Ale mam takie
        właśnie objawy jak Ty, Karolino, oprócz tego parcia w aucie. Za to po kawie
        sikam z dwa razy, ale to pewnie normalne.
        • Gość: yenna Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.server.ntli.net 28.10.06, 00:15
          Witajcie.
          Mam dokladnie tak samo sad W nocy wstaje 2-3 razy do WC, przed wyjsciem z domu
          tez kilka razy, gdy gdziej jade to max godzine jestem w stanie wytrzymac. Po
          kawie z mlekiem to nawet i 4 razy ganiam sad...
        • linnieff Re: Uczucie pełnego pęcherza 30.10.06, 14:55
          Zeniu - i jak po wizycie?
          Czy doktor powiedział cos odkrywczego, zlecil Ci jakies specyficzne badania
          poza ogolnym badaniem moczu i ewentualnym usg pecherza przed i po wyproznieniu?

Karolina
          • Gość: Zenia Re: Uczucie pełnego pęcherza IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 30.10.06, 18:09
            Badanie moczu, jakiś tam posiew i podejrzewa jakieś przewlekłe zapalenie. Jutro
            chyba oddam próbkę i umówię się znowu na następny poniedziałek.
    • anik801 Re: Uczucie pełnego pęcherza 30.10.06, 18:55
      Ja mam podobnie.Muszę wstawać nawet w nocy.Ale ja mam chore nerki,więc już
      chyba nic się na to nie poradzisad
      • Gość: Zenia Bakterie.... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 07.11.06, 19:29
        Od dzisiaj biorę antybiotyki. Zobaczymy czy pomogą....
        • Gość: m Re: Bakterie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 19:41
          Zenia - a od jak dawna tak masz?
          Bo ja mam w sumie od dawna, więc to chyba nie byłaby kwestia jakiegoś zakażenia
          bakteryjnego... (?)
          • Gość: Zenia Re: Bakterie.... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 08.11.06, 20:11
            Nasiliło się tak 1,5 miesiąca temu. Wcześniej zdarzało mi się chodzić często do
            WC, ale nie aż tyle.
            Badania możesz tak czy inaczej zrobić. To niewiele kosztuje, a nigdy nic nie
            wiadomo.
            • Gość: m Re: Bakterie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 20:29
              A czy towarzyszyły Ci jeszcze jakieś objawy (nie wiem, np. opuchnięte
              podbrzusze)?
              Aaa! Nie pamiętam, mocz na posiew nosi się do badania przez 1 dzień, czy 3 dni
              z rzędu?
              • Gość: Zenia Re: Bakterie.... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 08.11.06, 20:41
                Dodatkowe objawy pojawiły się tuż po 1 wizycie u lekarza, ale jest to uczucie
                swędzenia.
                Mocz oddawałam do badania jeden raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka