Dodaj do ulubionych

Test z metoclopramidem

IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 13.11.01, 15:55
Chciałabym się dowiedzieć co to jest za test i poprosic o zinterpretowanie
mojego wyniku:
PRL. 0 min. - 430 mlU/l
PRL. 60 min. - 3782 mlU/l
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie. Joasia.
Obserwuj wątek
    • borzar Re: Test z metoclopramidem 14.11.01, 07:51
      Gość portalu: Joasia napisał(a):
      > Chciałabym się dowiedzieć co to jest za test i poprosic o zinterpretowanie
      > mojego wyniku:
      > PRL. 0 min. - 430 mlU/l
      > PRL. 60 min. - 3782 mlU/l

Test ten wykonywany jest w celu potwierdzenia lub wykluczenia istnienia
      hiperprolaktynemii - choroby w ktorej przedni plat przysadki wydziela zbyt duzo
      hormonu prolaktyny.
      Wykonanie testu:
      Podajemy 10 mg metoklopramidu doustnie.
      Pobramy krew w punkcie czasowym: 0, 60 i 120 minut
      Wyniki:
      wzrost o 300 - 500% to norma
      wzrost > 500% to utajona hiperprolaktynemia
      brak wzrostu lub wzrost niewielki to prolactinoma
      Twoj wynik - utajona hiperprolaktynemia.
      Leczenie winien przeprowadzic doswiadczony endokrynolog.
      Odsylam do lektury watku 975 pt. "Prolaktyna" - tam kolezanki opowiadaja o swojej
      chorobie i o leczeniu jej.
      Pozdrawiam,
      B
      • Gość: Joasia Re: Test z metoclopramidem IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.11.01, 13:32
        No to się załamałam...sad.
        Dziękuję za odpowiedź.

• Gość: Agniecha Re: Test z metoclopramidem IP: *.matrix.pl 14.11.01, 13:43
          nie zalamuj sie smile
          mialam podobne wyniki jak Ty, bralam przez jakis czas bromergon i przeszlo smile
          pozdrawiam
          Aga
          • Gość: Joasia Re: Test z metoclopramidem IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.11.01, 14:10
            Ale ja chcę być w ciąży a od roku nic z tego...buuuu smile
            • Gość: Iwona26 Re: Test z metoclopramidem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 16:58
              Na pocieszenie dodam, ze znasz chociaż przyczynę niepowodzeń. Ja też od
              miesiąca wiem że mam hiperprolaktynemię i coż, pozostaje się leczyć.
            • borzar Re: Test z metoclopramidem 15.11.01, 11:23
              Gość portalu: Joasia napisał(a):
              > Ale ja chcę być w ciąży a od roku nic z tego...buuuu smile

I bedziesz w ciazy. Leczenie proponuje zaczac od nowszego leku np. kabergolina -
              Dostinex lub chinagolidem - Norprolac. Potem po zajsciu w ciaze (nie wystapieniu
              miesiaczki i pozytywnym wyniku testu ciazowego) przejscie czasowo na
              bromokryptyne aby nie doszlo do gwaltownego wzrostu poziomu prolaktyny, co
              rowniez moze byc szkodliwe. Tak np. leczy bardzo dobry specjalista dr Wojciech
              Zgliczynski z CMKP w Warszawie. Jak juz napisalem wczesniej udaj sie ze swoim
              problemem do doswiadczonego i dobrego endokrynologa.

• edyta Re: Test z metoclopramidem 14.11.01, 21:14
      Joasiu, tez miałam takie kłopoty, po godzinie prolaktyna wzrastała mi o 2000%!
      lekarka od razu powiedziała, ze to się leczy naprawdę bardzo prosto i ze za 3-4
      miesiące będę w ciąży. Nie wierzyłam, ale jestem!!! Moje koleżanki tez po
      leczeniu zachodziły w ciążę po ok 3 miesiącach, mimo, ze starały się o dziecko
      tak, jak ja ponad rok. leczono mnie Parlodelem (bromokryptyna) i Duphastonem,
      to oczywiście zależy od lekarza. Wybierz koniecznie ginekologa - endokrynologa
      i powodzenia. Na pewno sie uda!!!
      • Gość: Monika Re: Test z metoclopramidem IP: *.*.*.* 15.11.01, 07:47
        Nie zalamuj sie!!! To nie jest wcale takie straszne. Ja tez urodzilam zdrowa
        dziewczynke a nie moglam zajsc w ciaze przez wysoki poziom prolaktyny. Udalo
        sie po kilku miesiacach leczenia. Chociaz ja na leki starszej generacji - jak
        je okreslil moj lekarz, reagowalam wymiotami i zawrotami glowy. Ale zapisal mi
        lek nowszy - DOSTINEX i wszystko minelo. Troche drogi ale warto bylo. Kupuj w
        Aptece Wschodniej w Warszawie (nawet wysylkowo)to wyjdzie taniej.
        Pozdrawiam i zycze Ci przyszlej Gwiazdki juz z dzidziusiem!!!
        • Gość: Joasia Re: Test z metoclopramidem IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 15.11.01, 13:03
          Bardzo bardzo dziękuję za te wszystkie odpowiedzi, pocieszenia, a przede
          wszystkim te "żywe" przykłady, które niesamowicie podnoszą na duchu i dają
          nadzieję. Naprawdę bardzo mi pomogliście!!! Dziś idę do lekarza w przychodni
          leczenia niepłodności i wierzę że już wkrótce będę mogła cieszyć się rosnącym
          brzuszkiem smile))
          Pozdrawiam wszystkich serdecznie, dobrze że jesteście, papa, Joasia.
    • monika.antepowicz Re: Test z metoclopramidem 18.11.01, 12:12
      Test z metoclopramidem wykonuje się w celu wykrycia tzw. hyperprolaktynemii
      czynnosciowej- a iwęc zwiększonego nocnego wydzielania prolaktyny, równiez pod
      wpływem stresu. Po tabletce metoclopramidu po godziniem poziom prolaktyny
      powinien wzrosnąc pieciokrotnie>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka