Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

IP: *.piwet.pulawy.pl 24.01.07, 11:05
Staramy sie z mężem o dziecko,ja biorę kwas foliowy,a czy on tez powinien? Co
o tym sądzicie,ewentualnie jakieś witaminy
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: kwas foliowy IP: *.artnet.pl 24.01.07, 11:30
      Wystarczy, jesli ty bedzie brala kwas foliowy.
      A witaminy?jesli chcesz... raczej nie ma to wielkiego wplywu.
    • Gość: mk Re: kwas foliowy IP: *.171.41.4.crowley.pl 24.01.07, 13:07
      Mężczyzna biorący kwas foliowy?? Piewsze słyszęsmile
      A jak długo można brac kwas foliowy przed ciążą? Wiem, że najlepiej na kilka
      miesięcy przed ciążą, ale jak sie w tą ciążę nie zachodzi to przez jaki czas
      można go brać?
      • Gość: aga Re: kwas foliowy IP: *.artnet.pl 24.01.07, 14:16
        jakdlugo?
        bez ograniczen.
        on nie szkodzi.
        • ata76 Re: kwas foliowy 24.01.07, 15:10
          wręcz pomaga, jest dobry " na serce"
          • koziorozec1979 Re: kwas foliowy 24.01.07, 23:37
            Nie na serce,tylko jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego
            płodu.
            • ata76 Re: kwas foliowy 25.01.07, 15:23
              koziorozec1979 napisała:

> Nie na serce,tylko jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego
              > płodu.

oczywiście, ale ja miałam na myśli "serce" osoby biorącej kwas foliowy

kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_1202.html
              Kwas foliowy nie tylko dla ciężarnych

kwas foliowy · witaminy B · aminokwas · homocysteina · choroby
              sercowo-naczyniowe · udar

© United States
              Department of AgricultureBrytyjscy naukowcy uważają, że suplementacja kwasem
              foliowym może zapobiec chorobom serca i udarom.

Po przeanalizowaniu danych z wcześniejszych badań zespół akademików stwierdził,
              że współczesna nauka dysponuje wystarczającą liczbą dowodów na to, że kwas
              foliowy obniża poziom aminokwasu homocysteiny, a tym samym ryzyko chorób
              sercowo-naczyniowych.

Dowody są bardzo sugestywne: obniżenie stężenia homocysteiny za pomocą kwasu
              foliowego może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru nawet o 10-20% — mówi
              David Wald z Wolfson Institute for Preventive Medicine.

Należący do grupy witamin B kwas foliowy można zażywać w formie tabletek lub
              uzyskiwać go z pożywienia. Obfitują w niego warzywa z ciemnozielonymi liśćmi
              (sałata, szpinak), ale także szparagi, kalafior, brukselka, pomidory, groch,
              fasola, soczewica, soja, buraki, awokado czy wątróbka. Kobiety w ciąży nie
              powinny o nim zapominać, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci.

Uważa się, że homocysteina zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, gdyż
              uszkadza wyściółkę tętnic.

Wald i zespół analizowali wyniki zakrojonych na szeroką skalę badań, w których
              przyglądano się skutkom obniżenia stężenia homocysteiny u zdrowych i chorych
              osób (związkom aminokwasu z zawałami i udarami). Uwzględnili także eksperymenty,
              w których wzięli udział ludzie z mutacją genetyczną zwiększającą poziom
              homocysteiny (występuje ona u 1 osoby na 10). Dowody jasno wskazują, że efekt
              mutacji można zniwelować, przyjmując tani kwas foliowy.

Anna Błońska
              źródło: Yahoo!
              • Gość: koziorozec1979 Re: kwas foliowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:35
                No i wszystko się zgadza,ale wątek dotyczył przyszłej matki.Kwas foliowy(oprócz
                właściwości opisanych przez ciebie)zapobiega m.in.powstawaniu rozszczepu
                kręgosłupa i innym wadom wrodzonym-to tak w wielkim skrócie.
      • blaszany_dzwoneczek Re: kwas foliowy 24.01.07, 15:30
        Gość portalu: mk napisał(a):

> Mężczyzna biorący kwas foliowy?? Piewsze słyszęsmile

Ja też pierwsze słyszałam zanim mi moja ginekolog nie powiedziała, żeby mąż też
        łykał. Ale nie przytoczę tu naukowych wyjaśnień dlaczego niby ma łykać, jak to
        wpływa na plemniki. Mój w każdym razie łyka, słucham się lekarza smile
        A ja łykam już ósmy miesiąc, zaczęłam dwa miesiące przed planowanym zajściem w
        ciążę, ale z tych dwóch zrobiło sie już osiem smile
        • Gość: kreola7 Re: kwas foliowy IP: *.pkobp.pl 26.01.07, 13:38
          A co może zrobić mąż....hmmmm....
          nie palić, nie pić, prowadzić zdrowy tryb życia, nie stresować się smile
          Mój niestety nie tak nie robił, a ja nawet kwasu nie łykałam(na szczęście mała
          jest zdrowiutka), ale juz łykam, bo niedługo będziemy sie starać o drugiego
          malucha smile
          pozdrawiam
          • koziorozec1979 Re: kwas foliowy 26.01.07, 21:39
            --------------------------------------------------------------------------------
            A co może zrobić mąż....hmmmm....
            nie palić, nie pić, prowadzić zdrowy tryb życia, nie stresować się smile
            No widzisz,wiesz wszystko! Może warto spróbować przekonać go do tego? Zdrowe
            dziecko chyba warte jest takiego "poświęcenia"?
        • nglka Re: kwas foliowy 26.01.07, 15:13
          Ja łykam kw. foliowy już około półtora roku a starać się planuję dopiero od
          września... Mój połówek czasem mi podbiera suspicious
          W zasadzie produkcja plemników trwa około 3 miesięcy, więc około tyle czasu
          minimum facet powinien brać ew. owy krwas, by można było mówić o jakichkolwiek
          efektach pozytywnych w związku z plemnikami.
          O tym, czy małż powinien brać kwas - nigdy nie słyszałam,nawet od ginekologa (a
          więc i nie zaprzeczam).
          Jak Cię to trapi to kup mu fiolkę, ani mu od tego włosy nie wypadną ani nie umrze suspicious
          • Gość: zaraz_zaraz Re: kwas foliowy IP: 62.121.129.* 26.01.07, 17:28
            Są badania, z których wynika że przyjmowanie kwasu foliowego i siarczanu cynku
            zwiększa koncentrację plemników w spermie.

PS Nie ma zaimka "owy", jest "ów" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka