Dodaj do ulubionych

hormony-w ktory dzien

IP: *.centertel.pl 01.02.07, 21:48
Witam.Mama pytanie. Lekarz dał mi skierowanie na zrobienie nastepujacych
badań hormonalnych: PRL,FSH,LH,EZ(lub E2--możliwy błąd w próbie
odczytusmile ),Progesteron,DNL-lub DRL -tu równiez mogłam źle odczytać ale
raczej DNL, oraz MCP. Nic nie mówił w który dziń cyklu je zrobić, a ja nie
wiedziałam że to może mieć jakieś znaczenie. Możecie mi powiedzieć czy jest
jakaś różńica w wyniku uzalleżniona od dnia cyklu w którym robione będzie
badanie?I czy wiecie może w którym dniu cyklu najlpeij porobic te badania?Coś
wyczytałam właśnie z najlepiej ok 21 -22 dzien cyklu czy tak?
Z góry dziekuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: viv Re: hormony-w ktory dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:37
      Zapytaj na forum "Niepłodność", dziewczyny wiedzą wszystko

fsh - 4 dc
      lh - 4 dc
      17-oh-progesteron - 6-8 dc
      dheas- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?)
      testosteron- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?)
      androstendion- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?)
      estradiol - 21-23 dc
      progesteron - 21-23 dc
      prolaktyna - 21-23 dc
      • klymenystra Re: hormony-w ktory dzien 01.02.07, 23:01
        lekarka mi powiedziala, ze przy meskich hormonach dc nie ma znaczenia.
        • Gość: lizka55 Re: hormony-w ktory dzien IP: *.centertel.pl 02.02.07, 09:30
          No właśnie tylko jak to pogodzić. Jedne z tych hormonow zalecane sa ich
          badania porobic w 4 dc a inne jak progesteron i prolaktyna w 21-24 dc , a ja na
          wszystkie hormony mam jedno skierowanie wiec nie da sie ich zrobic czesci w 4
          dniu cyklu a inne w 20 crying a tak poza tym czy ktores z nich to sa te meskie
          hormony? bo szczerze mowiac ja sie nie znam moze wy wiecie?
      • psotek7 Re: hormony-w ktory dzien 05.02.07, 14:57
        wszedzie pisza,ze prolaktyne bada sie miedzy 5 a 10 dc. Ja badalam w 21 i
        mialam nieprawdopodobnie wysoki wynik...az badanie bylo dwukrotnie
        powtarzane,ale w 9 dc bylo wszystko w normiesmile
    • Gość: mm Re: hormony-w ktory dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 09:33
      A ja własnie wróciłam z tych badańsmile Moja ginekolog kazała je wszystkie zrobić
      w 2 lub 3 dniu cyklu, więc tak zrobiłam.
      • lizka55 Re: hormony-w ktory dzien 04.02.07, 13:08
        a mialas dokladnie te wzytskie co ja czy tylko niektore z nich? a reszte mialas
        innych?bede wdzieczna bardzo za odpowiedz
        • Gość: Milutka31 Re: hormony-w ktory dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 15:38
          Hormony męskie robi sie między 3-7dc w dniach tzw ciszy hormonalnej. W okresie
          okołoowulacyjnym jest ich najwiecej w cyklu-naturalnie sie podnmoszą. więc
          logicznie mysląc ne am sensu ich robic ok 20 dc, no chyna że wiecie kiedy amcie
          owulacjie i zrobicie te badania odpowiednią ilośc dni po niej.
          LH i FSH też w dniach ciszy hormonalnej bo ich poziom w cyklu zmienia sie.
          progesteron robi się 7 dni po owulacji aby stwierdzić czy wystapiła.
          Prolaktyne(ja robie zawsze na początku cyklu-mam hiperprolaktynemie)ale ponoć
          jej poziom w cyklu jest stały. Tylko jak wytłumaczyć różnice w wynikach u jednej
          z dziewczyny wypowiadających sie powyżej?
          • Gość: Milutka31 Re: hormony-w ktory dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 15:40
            Sorry za literówki ale spieszyłam sie.
            Dodam z enei weim kiedy robi się OH-progesteron-ten wynik pomaga zdiagnozowac
            pochodzenie androgenów jeżeli sa podwyższone.
          • psotek7 poziom prolaktyny 05.02.07, 16:06
            ...chce nawiazac do moich wynikow.Prolaktyne badana w 21 dc mialam na poziomie
            powyzej 633 mlU/l, a 9 dnia cyklu 376 mlU/l... norma wynosi 064,0-395,0...hmmmm
            • Gość: Milutka31 Re: poziom prolaktyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 19:55
              Psotek do mnie przemawiają inne jednostki. Te które Ty masz są 3 cyfrowe i
              ciężkie dla mojej wyobraźni. Przeliczając w przybliżeniu wygląda to tak że w 21
              dc miałąś 31ng/ml przy normie 25ng/ml, a w 9 dc 18ng/ml przy normie
              25ng/ml(przelicznik 1ng/ml to 20 ml/Ul). Jestem już troszke obeznan w temacie bo
              2 lata lecze się na hiperprolaktynemię.Określając swój wynik jako
              nieprawdopodobnie wyskoki nie masz do końca racji. Otórz według tego co
              czytałam, na podstawie rozmów z wieloma dziewczynami które maja problem
              podwyższonej prolaktyny wiem ze lekazre dlatego zlecają to badane w drugiej
              połowie cyklu gdyz prl fizjologicznie nieznacznie podnosi sie w drugiej fazie
              cyklu. Do tego odrobina stresu i poziom tego hormonu może podskoczyc.Nie bez
              powodu prolaktyna nazywana jest hormonem stresu.
              Jeżeli Ty miałas zlecone badanie prolaktyny z powodu niemozności zajścia w ciąże
              to po pierwsze powinnaś wykonać(lekarz powinien Ci zlecić)test z meclopramidem,
              tzw prolaktyna po tabletce. W Twoim wypadku jeżeli masz objawy podwyższonego
              poziomu prl takie jak nieregularne, czasem tez skąpe miesiączki, wyciek z
              piersi, bóle głowy, czy problemy z owulacja powinnaś przyjmowac leki na
              obnizenie prolaktyny-dla uzyskania efektów jakimi miałby być-przywrócenie
              owulacji czy zajście w ciąże. Jezli nie amsz takowych problemów nie ma wskazań
              do leczenia. A to ze prl waha się-to jest taki hormon.
              Dla pociesznia powiem Ci ze ja zaczynałam leczenie-wg jednostek w których Ty
              masz wynik-z poziomu 1800ml/Ul(90ng/ml).Nigdy nie zeszłam poniżej 600 (30ng/ml).
              Wrazie pytań chętnie odpowiem.
              • psotek7 Re: poziom prolaktyny 05.02.07, 21:18
                dziekiz a wyczerpujaca odpowiedz.ja jetsem w wtym temacie laikiem..ale
                opieralam sie na wielu materialach gdzie pisano,aby badac prolaktyne miedzy 5 a
                9 dc.nie mam zadnych wspominanych przez Ciebie objawow...mam nadzieje,ze nie
                bede miec porblemow z powodu wysokiego pzoiomu prolaktyny...bo bedzie czekalo
                mnie leczenie farmakologicznesadpozdrawiam
              • psotek7 Re: poziom prolaktyny 05.02.07, 21:20
                a jeszcze zapytam czy mozna lykac pig antykoncepcyjne z bromergonem...to tak
                apropos wysokiego poziomu prolaktyny?
                • Gość: Milutka31 Re: poziom prolaktyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:46
                  W ulotce Bromocornu(to akutat biore) napisane jest ze nie powinno sie stosowac
                  antykoncepcji hormonalnej przy pozwyższonym poziomie prl bo tabletki
                  podwyższają/moga podwyższać poziom tego hormonu. Ginekolog tłumaczył mi to
                  tak-branie na raz Bromergonu(lub innego leku na obniżenie prl) i równocześnie
                  antykoncepcji hormonalnej to jak jednoczesne solenie i słodzenie zupysmile.
                  Ja też wyznaje zasazde ze badnaka prl powinno robić sie na początku cyklu-sama
                  tak robie.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Milutka31 Re: poziom prolaktyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:49
                    Sprawy zabezpieczenia radze przedyskutowac z ginekologiem-zapytaj co on o tym
                    mysli. Mój stanowczo odradził mi tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka