Dodaj do ulubionych

badania... i potwornie wysoki cholesterol !

IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 13:56
Własnie odebrałam wyniki:

chol. całkowity - 269 mg/dl
triglicerydy - 249 mg/dl
Chol. HDL (bezpośr.) - 72 mg/dl
Chol. LDL (wyliczany) - 147 mg/dl

Przepisłam z kartki bo nie bardzo się w tym wszystkim łapię. Widzę tylko, że
ten całkowity znacznie przekracza podaną normę (140-180)

Dziwczyny, jutro idę do lekarza ale już chciałabym wiedzieć wszystko. Co
oznacza tak wysoki cholesterol? Co mi grozi? Jak się tego pozbyć?
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! 16.05.07, 14:28
      Co
      > oznacza tak wysoki cholesterol? Co mi grozi? Jak się tego pozbyć?

wyszukiwarka ci wszystko powie, naprawdę
      • zolinkaa miałam tak samo... 16.05.07, 23:41
        miałam to samo!tylko w innych jednostkach. i trójgliceryd maksymalny-musiałam
        odstawiwić tabletki anty i przejsc na mega diete niskocholesterolową. brałam tez
        tabletki lescol-dosc długo bo chcieli mnie w szpitalu zostawic(cholesterol jak u
        80 letniej babci a nie 23 letniej kobietkismile) Teraz po ok 2 latach się w miare
        unormowało(ale muszę uważac na to co jem)
        Na początku byłam przerazona ale teraz juz wporządkusmile trzymam kciiukismile
    • Gość: regina Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 15:11
      musisz isc koniecznie do lekarza ,wazniejsze sa trojglicerydy od cholesterolu a
      w twoim wypadku oba sa mocno zawyzone - moze grozic wylewem,zawalem serca w
      niektorych sytuacjach ,ale musi cie zdiagnozowac lekarz!
      • jeanne72 Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! 16.05.07, 15:18
        Sam wysoki poziom cholesterolu nie jest groźny. Ale przyczynia się do
        powstawania miażdżycy ( choć jest tylko jednym z czynników, tak naprawdę nie
        najważniejszym).A miażdżyca może być przyczyną zawału serca czy mózgu. Dlatego
        idź do lekarza, on zdecyduje, czy konieczne będzie przyjmowanie leków ( statyn),
        czy wystarczy stosowanie ubogiej w cholesterol diety.
    • green_land Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! 16.05.07, 16:26
      Mój mąż ma podobne wyniki, lekarz zalecił jedynie dietę. Powiedział, że nie
      jest tak źle i że nie przepisze mu leków obniżających cholesterol, bo trzeba je
      brac tak, jak leki na cukrzuce - do końca życiasad
      Poszukaj wątków o diecie, podobno najlepszy jest Benecol.

pozdrawiam
    • Gość: m Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! IP: *.bulldogdsl.com 16.05.07, 22:14
      mam za darmo
    • Gość: Merry Re: badania... i potwornie wysoki cholesterol ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 15:12
      hej!
      aby mieć pożądany poziom cholesterolu we krwi, trzeba obniżyć poziom LDL i
      podwyższyć poziom HDL.
      jak to zrobic? stosuj zdrową dietę niskocholesterolową, bogatej w owoce i
      warzywa; zastąp kwasy tłuszczowe nasycone tłuszczami nienasyconymi; zwiększ
      aktywność fizyczną i pozbądź sie zbędnych kilogramów.
      możesz też skutecznie obniżyć LDL stosując margaryny roślinne(tj.Flora pro
      activ) bogate w sterole roślinne i inne produkty spożywcze zawierające sterole i
      stanole roślinne. Podobno produkty sojowe też są skuteczne.

pozdrawiam i zdrowia życze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka