IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.12.01, 22:14
Pani Doktor, czy trzeba robić przerwy podczas długiego stosowania tabletek? Co
jaki czas? I jak to się w ogóle robi? (Kiedy skończyć, na jak długo, kiedy
można ponownie zacząć). Spotkałam się z różnymi opiniami. Czy istnieje jakiś
sposób żeby zabezpieczyć się prawie 100% podczas tej przerwy? A co jeśli nie
można ryzykować zajścia w ciążę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Renata Re: Przerwa IP: *.waw.cdp.pl 04.12.01, 08:00
      Nie trzeba. Obecnie przeważa pogląd, że rozregulowanie układu hormonalnego
      spowodowane odstawieniem i powrotem do tabletek są dla organizmu bardziej
      szkodliwe niż obciążenie wątroby. Jeśli więc nie ma żadnych negatywnych skutków
      ubocznych, a wyniki prób wątrobowych i prób krzepliwości krwi są w porządku,
      nie ma powodu, żeby robić przerwy.
      • Gość: Aga Re: Przerwa IP: 192.168.10.* 04.12.01, 14:55
        Ja przeczytałam kiedyś, że takie przerwy wręcz zmniejszają skuteczność tabletek
        antykoncepcyjnych i zdarzało się, że kobiety które zrobiły taką przerwę a potem
        znów brały tabletki zachodziły w ciążę. Niestety, nie była to żadna naukowa
        gazeta, tylko jedno z pism kobiecych.
        Moja pani ginekolog powiedziała mi, że dobrze byłoby zrobić przerwę aby: "dać
        odpocząć organizmowi, bo miesiączka wywoływana przez tabletki jest wywoływana w
        pewnym sensie sztucznie".
        Biorę tabletki (Femoden) około 2 lat a chciałabym brać je przez następne 2
        lata. Wszystkie wyniki badań do tej pory były w porządku. Nigdy (od początku
        zażywania tych tabletek) nie miałam żadnych niepokojących objawów. Trochę
        obawiałam się żylaków - mam trochę powiększoną żyłę na jednej nodze - ale przez
        te 2 lata nic się nie zmieniło.
        Mam pytanie - czy mogę brać tabletki jeszcze przez 2 lata bez żadnej przerwy?
        (jeśli oczywiści wyniki badań nadal będą tak dobre)
        Bardzo dziękuje za odpowiedź
    • monika.antepowicz Re: Przerwa 08.12.01, 15:53
      Kilkakrotnie juzmpisałam na forum,że według mnie nie ma potrzeby przerwy w
      przyjmowaniu pigułek, bo n owoczesne pigułki mają mała zawartość hormonów i
      znikomą ilość skutków ubocznych, poza tymw czasie przerwy zachodzi się w ciazę,
      a po przerwie organizxm na nowo musi sięm przestawic i przyzwyczaić do piguóek-
      a więć kolejny stres. W razie potrzeby zabezpieczenie to środek plemnikobójczy
      i prezerwatywa, ale należy pamietać,że po odstawieniu pigułek może dojsć do
      wczesniejszego jajeczkowanai.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka